Raskrinkavanje.ba

Montagnierov govor u Milanu pun je netačnosti

Na društvenim mrežama širi se govor francuskog virusologa Luca Montagniera sa protesta u Milanu, u kom on iznosi niz dezinformacija o vakcinaciji protiv Covid-19.

Na Facebook profilu Azra Pašić je 15. januara 2022. godine objavljen videosnimak koji prikazuje govor francuskog naučnika Luca Montagniera na protestu protiv “Covid propusnica” u Milanu. Snimak je objavljen uz opis:

Milano, nobelovac Luc Montagnier: "Ova vakcina apsolutno ne štiti, svi to prepoznaju, dapače, pogoduje drugim infekcijama. Protein koji se koristi je toksičan. Mnogo je smrtnih slučajeva i mnogo mladih sportista koji imaju srčane probleme zbog ove vakcine !"

Montagnier na snimku govori na francuskom, a muškarac koji stoji pored njega prevodi na italijanski jezik. Videozapisu nije dodat prevod na naš jezik. Snimak je na ovom profilu pregledalo više od 4.500 korisnika/ca Facebooka do vremena pisanja analize Raskrinkavanja. 

Snimak istog govora, zabilježen iz drugog ugla i sa prevodom na naš jezik, objavljen je na nizu Facebook profila, grupa i stranica. Pronašli smo ga na platformi Odysee, na profilu The Coon, gdje je objavljen 17. januara 2022. godine. Na ovoj platformi, snimak je pregledan više od 5.300 puta.

Najraniji snimak sa prevodom, kog smo pronašli na Facebooku, objavljen je 17. januara 2022. godine na profilu Anita Kasalo. U ovoj se objavi, između ostalog, navodi:

🔴 Prof. Luc Montagnier - govor francuskog virologa i nobelovca 15. siječnja 2022. na prosvjedu u Milanu‼️

„Pozivam sve svoje kolege da obavezno obustave cij3plj3nje!
Ovo je otrov! Apsolutni je zločin davati ova cj3plva djeci!“

Ovaj snimak je pogledalo više od 1.300 korisnika/ca Facebooka do vremena pisanja ove analize.

Ko je Luc Montagnier?

Raskrinkavanje je u više navrata pisalo o neutemeljenim tvrdnjama Luca Montagniera – u analizi iz aprila 2020. godine te u analizi iz novembra 2021. Montagnier je francuski virusolog koji je 2008. godine dobio Nobelovu nagradu za oblast medicine. Ipak, kako se navodi u analizi Raskrinkavanja iz aprila 2020. godine, naučni portali Montagniera opisuju kao “kontroverznu ličnost”. Kako navodi Science the wire, Montagnier podržava antivakcinacijski pokret kojem daje kredibilitet, podržava i homeopatiju, a tvrdi i da se DNK može teleportirati, o čemu je pisao Forbes.

Šta Montagnier tvrdi ovoga puta?

U snimku u trajanju od nešto više od četiri minuta, Montagnier iznosi niz ranije potvrđenih manipulacija vezanih za vakcine protiv Covid-19. Između ostalog, on tvrdi:

Za razliku od onoga što je rečeno na početku ove vakcine uopšte ne štite i to polako izlazi na vidjelo. To je danas naučno prihvaćeno od svih. To pokazuju ne samo naučni eksperimenti, već i svi pacijenti čija su dejstva analizirana, kako bi to dokazali. Umjesto da zaštite, kao što je rečeno, mogu čak poticati i druge infekcije. Protein koji se koristi u vakcinama protiv ovog virusa je zapravo toksičan - to je otrov! 

U nastavku, Montagnier navodi da vakcina “nije bila dizajnirana da ubija”, a ipak je “bilo mnogo smrtnih slučajeva, čak i kod mladih sportista”. Dodaje i da mladi/e sportisti/kinje koji/e “imaju velike probleme zbog ove vakcine”, što predstavlja još jednu često pominjanu dezinformaciju o vakcinama protiv Covid-19. Montagnier tvrdi i da “niko ne može predvidjeti koliko će vakcinisanih imati velike neurološke probleme u budućnosti”, ne iznoseći pri tome nikakve dokaze za ovu i druge tvrdnje.   

Šta su činjenice?

Protest na kom je Montagnier govorio održan je 15. januara 2022. godine u Milanu. Kako list Milano Corriere navodi u članku od 15.1.2022, protest je usmjeren protiv takozvanih zelenih propusnica i vakcina, a organizovao ga je Italexit pokret, na čijem se čelu nalazi Gianluigi Paragone. Protest je okupio 2.000 demonstranata/kinja. 

Tvrdnjama koje je Luc Montagnier iznio na protestu u Milanu bavio se naš partnerski portal za provjeru činjenica iz Hrvatske, Faktograf, u analizi od 20. januara 2022. godine. 

Nasuprot tvrdnji Montagniera da “vakcine uopšte ne štite” te da je to “naučno prihvaćeno od svih”, dostupni podaci pokazuju da vakcine pružaju značajnu zaštitu. Iako jeste tačno da se i vakcinisane osobe mogu zaraziti virusom SARS-CoV-2, prenijeti ga, razviti teži oblik bolesti, pa i umrijeti od posljedica zaraze, nije utemeljeno tvrditi da vakcine ne pružaju nikakvu zaštitu. 

Prema istraživanju koje su u septembru objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), na osnovu praćenja 600.000 osoba u 13 američkih država u periodu od aprila do jula 2021. godine,  nevakcinisani/e su imali/e 11 puta veću šansu da umru od Covid-19 i deset puta veću vjerovatnoću da će biti hospitalizovani/e, u odnosu na vakcinisane. Nevakcinisani/e su, takođe, imali/e 4,5 puta veću šansu da se zaraze. 

Podaci CDC-a takođe pokazuju da je broj umrlih od posljedica Covid-19 znatno veći u nevakcinisanoj populaciji, nego u vakcinisanoj.

Slika: covid.cdc.gov

Crna linija na grafikonu iznad predstavlja broj smrti kod nevakcinisanih, dok se plava odnosi na vakcinisane pojedince/ke. Isto je i sa brojem potvrđenih slučajeva zaraze. 

Slika: covid.cdc.gov

Francusko istraživanje naučne grupe Epi-Phare, koju su osnovali francuski fond zdravstvenog osiguranja i državna agencija za lijekove, pokazalo je da vakcinacija protiv Covid-19 smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 90% kod ljudi starijih od 50 godina. Rezultati istraživanja objavljeni su 11. oktobra 2021.

Dakle, različita provedena istraživanja, te prikupljeni podaci, pokazuju da je rizik od zaraze, hospitalizacije i smrti kod vakcinisanih manji nego kod nevakcinisanih. Time je jasno da tvrdnja da “vakcine uopšte ne štite” nema utemeljenje. 

Isto važi i za opasku da je ovakav stav “naučno prihvaćen od svih”. Stručnjaci/kinje širom svijeta i dalje zastupaju stav o korisnosti i neophodnosti vakcinacije. 

Montagnier takođe navodi da je “protein koji se koristi u vakcinama protiv ovog virusa zapravo toksičan”, te da je riječ o “otrovu”. Tvrdnja o navodnoj toksičnosti proteina šiljka koji se nalazi u vakcinama protiv Covid-19, te u samom virusu SARS-CoV-2, širila se i ranije. Raskrinkavanje je o ovoj temi pisalo u seriji od tri analize (1, 2, 3). 

Kako se detaljno objašnjava u analizi Raskrinkavanja iz septembra 2021. godine, tvrdnje da protein šiljka ima djelovanje “toksina”, ili da je ovaj dio virusa sam po sebi u stanju da izazove bolest ili oštećenja organa, potekle su uglavnom iz pogrešnih interpretacija različitih studija koje su rađene in vitro ili na životinjama. Ipak, za tvrdnju da je protein šiljka toksičan ne postoje značajni kredibilni dokazi. 

Tvrdnje o navodnim zdravstvenim problemima sa kojima se susreću sportisti/kinje takođe su poznate od ranije, te su čest argument antivakcinacijskog pokreta. O različitim primjerima širenja ovakvih tvrdnji, Raskrinkavanje je pisalo u više navrata (1, 2, 3). Kako je na više primjera objašnjeno u analizi iz decembra 2021. godine, ne postoje nikakvi dokazi za tvrdnje o povećanoj smrtnosti među sportistima/kinjama te navodnim zdravstvenim problemima uzrokovanim vakcinom protiv Covid-19. 

O tvrdnjama Montagniera vezanim za navodne neurološke probleme koji se mogu javiti kod vakcinisanih protiv Covid-19 pisao je Faktograf u pomenutoj analizi iz 20. januara 2022. Kako navode:

Točno je da su neke vrlo rijetke nuspojave cjepiva otkrivene tek nakon što je cjepivo pušteno u promet. Takve nuspojave uključuju trombozu, miokarditis, perikarditis, Guillain-Barréov sindrom, trombocitopeniju i imunološku trombocitopeniju. Smrtonosni neurološki poremećaji kakve Montagnier spominje nisu uočeni.

Dakle, tvrdnje koje je Luc Montagnier iznio na protestu u Milanu nisu utemeljene, te predstavljaju dezinformacije i ranije dokazane manipulacije. 

Tvrdnju da vakcine “uopšte ne štite”, iz snimka prvi put objavljenog na Facebook profilu Azra Pašić, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ocjene lažna vijest i pseudonauka dajemo i tvrdnji da je protein šiljka iz vakcina toksičan. 

Kao lažnu vijest ocijenili smo i tvrdnju da mladi/e sportisti/kinje umiru i “imaju velike probleme zbog ove vakcine”. 

Tvrdnju da se “ne može predvidjeti koliko će ovih ljudi, koji su sada vakcinisani, imati velike neurološke probleme u budućnosti” ocjenjujemo kao dezinformaciju

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 15.01.2022

Facebook profili i stranice: Azra Pašić: Govor Luca Montagniera

 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Pseudonauka 17.01.2022

Odysee: Govor francuskog virologa i nobelovca prof. Luca Montagniera na demonstraciji u Milanu

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 17.01.2022

Facebook profili i stranice: Anita Kasalo: Govor Luca Montagniera

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 18.01.2022

Crodex (.net): Govor prof.Luca Montagniera pred tisućama prosvjednika u Milanu

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 18.01.2022

Epoha: Nobelovac Luc Montagnier – Protein koji se koristi u ovim cjepivima zapravo je otrov

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 20.01.2022

Braniteljski portal: NOBELOVAC LUC MONTAGNIER – PROTEIN KOJI SE KORISTI U OVIM CJEPIVIMA ZAPRAVO JE OTROV

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 18.01.2022

Dokumentarac.hr: VIDEO: prof. Luca Montagniera na demonstracijama u Milanu

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 18.01.2022

Croativ: (VIDEO) Govor nobelovca prof. Luca Montagniera pred tisućama prosvjednika u Milanu

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija