Raskrinkavanje.ba

Neutemeljene insinuacije o smrtima sportista/kinja zbog vakcina

Tvrdnje o navodnom povećanju broja smrti među sportistima/kinjama, koje je uzrokovano vakcinacijom protiv Covid-19, viralne su već duže vrijeme. Ove tvrdnje, ipak, nisu zasnovane ni na kakvim činjenicama.

Na Facebook profilu Marko Kraljevic - treci, 10. decembra 2021. godine objavljen je screenshot naslova članka italijanskog lista Corriere, u kom se navodi da je dvadesetčetverogodišnji trkač Fabio Pedretti preminuo tokom noćne trke, na svoj rođendan. Njemu je dodat i natpis u kom stoji:

IZNENADA I OVAJ UMRO!
24 godine, na rođendan, trkač bio…

Ova slika je na pomenutom profilu objavljena uz status u kom se, između ostalog, navodi:

👉👉...p@ndemija SRČANIH UDARA..... ‼

Kad je ovako kod sportista, najzdravije grupacije ljudi, mladi, vežbaju, zdravije se i hrane, imaju redovne lekarske preglede....
....
......šta li se tek dešava sa običnim, nama nepoznatim ljudima....

Iako se u samoj objavi ne navodi eksplicitno tvrdnja da je Pedrettijeva smrt povezana sa vakcinacijom protiv Covid-19, tvrdnja da je riječ o “pandemiji srčanih udara”, “zavjerološki” ton same objave, te prethodne objave sa istog profila jasno ukazuju na to da se ovakvom objavom implicira da je njegova smrt posljedica imunizacije. Jasno je to i iz komentara drugih korisnika/ca ispod ove objave, kao i iz podjela ove objave na drugim profilima. Tako je, recimo, na profilu Rogi Kezink objava podijeljena 10.12.2021. uz opis “Cjepljeni padaju kao snoplje.”

Na profilu Marko Kraljevic - treci česte su objave u kojima se smrti pojedinaca/ki implicitno povezuju sa vakcinacijom protiv Covid-19. Tako je, recimo, u objavama o smrti škotske ragbistkinje Siobhan Cattigan od 11.12.2021, te igrača američkog fudbala Demaryiusa Thomasa od 12.12.2021. 

U opisu objave vezane za smrt Cattigan, između ostalog, navodi se:

PITANJE ZA MILION DOLARA.....‼
👉👉 Šta su ove godine SPORTISTI konzumirali što prethodnih godina nisu....⁉

Objava vezana za smrt Thomasa popraćena je opisom u kom se, između ostalog, tvrdi:

.....PA.....ŠTA JE OVO.....⁉
......ne može jedan dan da prođe da jedan SPORTISTA ne UMRE IZNENADA.....‼
👉  Uzrok medicinske prirode, kažu......

Iz ovakvih opisa, te učestalosti sličnih objava, jasno je da se u njima navodi na zaključak da su smrti pomenutih sportista/kinja uzrokovane vakcinacijom protiv Covid-19.

Korisnik koji na društvenim mrežama ima profile s imenom Marko Kraljevic - treci na Facebooku koristi niz profila sličnih imena (Marko Kraljević, Kraljevic Marko III). Raskrinkavanje je o njegovim neutemeljenim objavama, koje često predstavljaju izvor dezinformacija i teorija zavjere na našem govornom području, pisalo u nizu analiza (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9). 

Šta su činjenice?

Trkač Fabio Pedretti preminuo je 4. decembra 2021. godine u 24. godini, za vrijeme večernje trke “L'Uno di Monticelli” u gradu Monticelli Brusati, u italijanskoj provinciji Brescia. Ispod vijesti o njegovoj smrti, objavljenih na Facebooku, ubrzo su se pojavili komentari u kojima se tvrdi da je njegova smrt povezana sa vakcinom protiv Covid-19, zbog čega je reagovala i njegova sestra. Ispod Facebook objave članka lista Brescia Today o Pedrettijevoj smrti, kao odgovor na insinuacije o navodnoj povezanosti smrti sa vakcinacijom protiv Covid-19, iznesene u komentarima, sa Facebook profila njegove sestre Ilarije Illy Pedretti ostavljen je komentar sljedeće sadržine:

Vi ste grozni ljudi..
Moj brat nas je napustio jer nažalost njegovo malo srce nije izdržalo .. nikakav covid nikakve vakcine!! Sve ovo nema veze sa tim..
(...)
gledajte svoja posla i ćutite ako ne znate..poštujte ovaj ogroman bol..
Umjesto toga, hvala na saučešću i bliskosti drugih, potrebno nam je♥️

Ilarijino ime nalazi se na listi ožalošćenih u pomenu koji je objavljen na stranici Memories Books, namijenjenoj odavanju počasti preminulima, te je jasno da ona zaista jeste njegova sestra. Isto je jasno i iz profila sa društvene mreže Instagram koji joj pripada, a na kom se u nekoliko objava ona oprašta od brata (1, 2). 

Sestra Fabia Padrettija, dakle, opovrgla je javno tvrdnje o povezanosti njegove smrti sa vakcinama protiv Covid-19. 

Ni tvrdnje o povezanosti smrti ragbistkinje Siobhan Cattigan sa vakcinacijom protiv Covid-19 nisu utemeljene. Cattigan je preminula 26. novembra u 26. godini. Zvanični uzrok smrti još uvijek nije objavljen. I u ovom slučaju, smrt sportistkinje ubrzo je na društvenim mrežama i pojedinim portalima povezana sa vakcinacijom protiv Covid-19, što je navelo Scottish Rugby, upravno tijelo ragbi sindikata u Škotskoj, da potvrdi za UK Telegraph da njena smrt “nema nikakve veze sa Covid-19 niti vakcinom“. Naveli su takođe da rade na tome da se sa društvenih mreža uklone, kako su istakli, “odvratne“ objave koje zloupotrebljavaju njenu smrt u svrhu širenja antivakcinacijskih narativa.

Ni u ovom slučaju, dakle, tragična smrt mlade sportistkinje nije posljedica imunizacije. Tvrdnje vezane za Demaryiusa Thomasa takođe su neutemeljene. Thomas je 10.12.2021. godine pronađen mrtav u svom domu. Preliminarni nalazi pokazali su da je njegova smrt uzrokovana “medicinskim problemom”, a kako je za Associated Press navela njegova prva rodica LaTonya Bonseigneur, porodica vjeruje da je uzrok smrti napad medicinske prirode, budući da se sa njima borio više od godinu.

„On je patio od napada više od godinu i vjerujemo da je imao napad kada se tuširao“, rekla je Bonseigneur u telefonskom razgovoru.

Vakcinacija protiv Covid-19 se ni u jednom zvaničnom izvoru ne navodi kao uzrok. 

Dakle, antivakcinacijska “kampanja” koja se vodi na Facebook profilu Marko Kraljevic - treci, a za čiju se svrhu zloupotrebljavaju smrti sportista/kinja širom svijeta, zasnovana je na neutemeljenim nagađanjima koja uglavnom brzo bivaju poreknuta iz nekog od zvaničnih izvora ili od osoba bliskih pokojnicima/ama. 

Ovakve tvrdnje dio su “zavjerološkog” narativa o vakcinama kao uzročniku navodne povećane smrtnosti među sportistima/kinjama. Raskrinkavanje je o nekoliko ovakvih tvrdnji pisalo i ranije (1, 2). Kako je u ovim analizama istaknuto, riječ je o posve neutemeljenim tvrdnjama, koje nisu zasnovane ni na kakvim kredibilnim dokazima. 

U analizi Raskrinkavanja od 10.12.2021. navodi se da se Lead Stories obratio FIFA-i upitom da li su upoznati sa velikim brojem iznenadnih smrti među fudbalerima i, ako jesu, postoje li dokazi da su one povezane sa vakcinama protiv Covid-19. U odgovoru FIFA-e navodi se:

FIFA nije upoznata sa porastom slučajeva srčanih zastoja, koji je naveden u vašem e-mailu, i nisu zabilježeni slučajevi povezani sa pojedincima koji su primili vakcinu protiv COVID-19. Uopšteno govoreći, FIFA je u redovnom kontaktu sa vodećim istraživačkim centrima i stručnjacima za istraživanje različitih medicinskih tema.

Dakle, ne postoji “pandemija srčanih udara” među sportistima/kinjama zbog vakcinacije protiv Covid-19. Navode da postoji značajan porast broja smrtnih slučajeva među sportistima/kinjama ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da za njih ne postoje nikakvi kredibilni dokazi. Implikacije da sportisti/kinje umiru jer su vakcinisani/e ocjenjujemo kao teoriju zavjere, jer su nepotvrđene i opovrgnute izjavama osoba bliskih preminulima. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 10.12.2021

Facebook profili i stranice: Marko Kraljevic - Treci: Smrt zbog vakcine

.

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 11.12.2021

Facebook profili i stranice: Marko Kraljevic - Treci: Smrt zbog vakcine II

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 12.12.2021

Facebook profili i stranice: Marko Kraljevic - Treci: Smrt zbog vakcine III

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest