Izmišljanje parazita u maskama: Epizoda "kupanje 'morgelona'"

U seriji analiza koje pišemo zajedno sa Faktografom, partnerskim fact-checking portalom iz Hrvatske, analiziramo i tvrdnje vezane za kontakt crnih vlakana sa vodom, kojima se navodno “dokazuje” da je riječ o “živim organizmima”.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Teorija zavjere; Facebook profili i stranice Lažna vijest; Pseudonauka; Teorija zavjere; Facebook profili i stranice Lažna vijest; Pseudonauka; Teorija zavjere;

*Ova analiza nastala je u saradnji sa Faktografom, našim partnerskim portalom iz Hrvatske. Faktograf i Raskrinkavanje su članice SEE Check mreže.

Među brojnim tvrdnjama vezanim za crna vlakna koja se mogu pronaći na zaštitnim maskama, testovima na Covid-19 i drugim predmetima, izdvajaju se i one koje sugerišu da u nekoj formi kontakta ovih vlakana sa vodom ona ispoljavaju svojstva živih organizama. Tako se u pojedinim objavama na društvenim mrežama zaštitne maske stavljaju pod mlaz vode, u nekima stavljaju na paru, a u nekima kuhaju, sve u cilju “dokazivanja” da je riječ o “parazitima”, “crvima” ili “morgelonima”.

I ove tvrdnje nastale su u okviru šireg narativa povezanosti “bolesti Morgellons” i pandemije Covid-19. O prirodi ovog medicinskog stanja Raskrinkavanje je pisalo u analizi iz 2. aprila 2021. godine, koju možete pročitati ovdje

Raskrinkavanje je, u partnerstvu sa hrvatskim Faktografom, također objavilo i druge analize vezane za ovu teoriju zavjere (link, link). 

Na snimku koji je na Facebook stranici RTV Romski Radio ZR objavljen 26. marta 2021. godine, zaštitna maska potapa se u posudu punu vode, a nakon toga se, korišćenjem opcije uveličavanja na kameri mobilnog telefona, na njoj pronalaze crne niti. 

Jedna od objava koje na neki način u vezu dovode “bolest Morgellons”, crna vlakna na zaštitnim maskama i vodu našla se i na profilu Kraljevic Marko III 31. marta 2021. godine. Na snimku, koji traje više od sedam minuta, zaštitna maska se prvo stavlja pod snažan direktan mlaz vode, a onda se pomoću pincete na njoj izdvajaju crne niti. U opisu objave navodi se da su u pitanju “morgeloni (paraziti ili nanotehnologija)”. 

Na Facebook profilu Karadjordje Subotic 5. aprila je objavljen niz fotografija koje prikazuju prvo masku iznad šerpe na plati, a onda i uveličane dijelove maske na kojima se vide crna vlakna. U opisu kojim je objava propraćena navodi se da je riječ o “morgelonima”. 

Pronašli smo i niz drugih različitih snimaka i slika koje se baziraju na istoj ideji o uticaju vode na “pomjeranje” vlakana (1, 2, 3, 4, 5)

Šta su crna vlakna koja se vide na zaštitnim maskama?

Kako je i u ranije spomenutim analizama Raskrinkavanja i Faktografa objašnjeno, crna vlakna, koja se mogu vidjeti na nizu slika i snimaka koji se pojavljuju, nisu “živi organizmi”, te su za ljude posve bezopasna. Za analize činjenica vezane za ovu temu, koje su radili AFP, Correctiv i DPA, niz eksperata/tkinja potvrdio je da je riječ o vlaknima za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi kako su dospjeli na maske ili druge predmete. U analizi AFP-a se navodi: 

“Najverovatnije se radi o komadima tkanine - bilo od odeće koju nosi osoba koja eksperimentiše ili od zastora ili tepiha u sobi. Vazduh je prepun ovih fragmenata tkanine koji slobodno lebde zajedno sa polenom, plesni, delovima mrtvih ćelija naše kože, mikroskopskim komadićima zemlje itd,” rekla je 31. marta 2021. u mejlu za AFP na češkom Jana Nebesarova, docent u laboratoriji za elektronske mikroskopije u Biološkom centru Češke akademije nauka.

“Znači da maska ili (štapić za Covid-19) test može da sadrži niti koje su tamo dospele tokom proizvodnog procesa ili tokom rukovanja neposredno pre nego što je trebalo da se koriste. U svakom slučaju nisu opasne za zdravu osobu, to su stvari koje udišemo svakog dana i naš trepavičasti epitel, koji oblaže naš respiratorni sistem, vrlo dobro zna kako da se dobro nosi sa tim stranim mikroskopskim česticama,” dodala je.

Tvrdnja da se ova crna vlakna “pomjeraju”, što “dokazuje” da su ona “živa”, nema utemeljenje u realnosti. Kako se navodi u analizi Correctiva, za koji je govorio Mark Benecke, ekspert u oblasti bioloških tragova, forenzičar i kriminalni biolog, ove niti se ne mogu percipirati kao živi organizmi jer nemaju potrebne organe da bi to i bile:

Biolog je također siguran da pronađena vlakna od tkanine nisu crvi, paraziti ili bilo koje drugo živo biće: „Svako živo biće mora imati određene organe, naprimjer, svaki život treba neku vrstu usta, životinjama su potrebni mišići za kretanje, biljke se sastoje od određenih vlaknastih komponenata, mnoga stvorenja imaju male dlake ili čekinje itd." Tokom mikroskopskog posmatranja tamnih vlakana - koja pod velikim uvećanjem izgledaju plavičasto - Benecke nije pronašao ništa od toga.

Dakle, radi se o sasvim bezopasnim crnim nitima koje, ističe Benecke, mi zapravo udišemo po cijeli dan. Ovakva vlakna nalaze se na gotovo svim predmetima u našem okruženju, te se slobodno kreću vazduhom koji udišemo. 

Kako voda utiče na ova vlakna?

U ovoj analizi osvrnućemo se na tvrdnje da kontakt ovih vlakana sa vodom rezultira njihovim pomjeranjem i time “dokazuje” da se radi o “živim organizmima”. Kako je istaknuto, činjenica je da ova vlakna nisu “živa”, ali ćemo u nastavku razmotriti zašto se na snimcima ona pomjeraju. 

U velikom broju snimaka, o kojima smo govorili u prethodnim analizama, pomjeranje vlakana vrlo evidentno predstavlja rezultat strujanja vazduha ili statičkog elektriciteta. Autori mnoštva snimaka pušu u vlakna ili im primiču različite predmete, poput pincete, što dovodi do toga da se vlakno pomjeri. 

Slično je i u slučaju kontakta vlakana sa vodom. Sama po sebi, vlakna tkanine reaguju na vodu, bilo da se radi o izlaganju vodi direktno ili njenoj pari. Za komentar o tome zbog čega vlakna na snimcima izgledaju kao da se pomjeraju, pitali smo i naučnu novinarku i autorku bloga Quantum of Science Jelenu Kalinić. Kako nam je ona rekla, vlakna se pomjeraju uslijed djelovanja vodene pare i to što se pomjeraju ne znači da su ona živa. 

Isto je objašnjeno i u analizi AFP-a:

Rumunski fizičar Kristijan Presura (Cristian Presură), viši istraživač u istraživačkoj laboratoriji Filips u Ajndhovenu, takođe je demantovao tvrdnju da su vlakna paraziti u videu objavljenom na Jutjubu 2. aprila 2021. On je sprovodio eksperiment na raznim tkaninama i otkrio da su to samo crne niti vlakana. “Para koja se još uvek nalazi u maski podiže se i na taj način pokreće ono što mislim da je tekstilno vlakno,” rekao je posle stavljanja maske na kuvalo za vodu.

“Para je ušla u tekstil, tamo se zadržala i postepeno izlazi na površinu i pomera ta vlakna tkanina (...), zatim se ohlade i tako menjaju svoju strukturu. To je to što se dešava. Reaguju na ove promene u životnoj sredini,” kaže Presura na kraju snimka. 

Razlog pomjeranja vlakana na maskama koje su u potpunosti uronjene u vodu još je očigledniji. Voda se kreće, što rezultira i kretanjem niti tkanine, koje se u njoj nalaze. U analizi AFP-a, ovo je objašnjeno na sljedeći način:

“Kada pokušate da uhvatite predmet u bazenu, on se udaljava od vas jer ste rukom stvorili talas. Predmet se kreće dalje. Slično tome, kada priđete niti vrhom pincete, stvorite talas u kapljici vode i nit se pomeri. Međutim, to ni na koji način ne dokazuje da je čestica živa ili da se može sama kretati,” objasnila je Jana Nebesarova.

Dakle, u činjenici da se pri kontaktu sa vodom crna vlakna na zaštitnim maskama pomjeraju ne postoji ništa neobično, niti to dokazuje da su ona “živa”. Vlakna nemaju svojstva neophodna da se smatraju živim organizmima, a pomjeranje koje se može vidjeti na snimcima rezultat je djelovanja vode ili vodene pare. 

Shodno navedenom, objave u kojima se crna vlakna na zaštitnim maskama stavljaju u kontakt sa vodom, pri čemu se sugeriše da njihovo pomjeranje znači da je riječ o “morgelonima” ili “parazitima” koji su “živi”, ocjenjujemo kao lažnu vijest, teoriju zavjere i pseudonauku.

(Marija Ćosić, Raskrinkavanje.ba i Ana Benačić, Faktograf.hr)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 30. 04. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Seksualno nasilje kao povod za klikbejt naslove

U trećoj u nizu analiza o medijskom izvještavanju o slučaju Štajnfeld-Lečić...

Preko margine Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Klikbejt
Prenošenje lažnih vijesti
Godinama star lažni oglas za 1.000 radnih mjesta u “tvornici Milke” ponovo kruži internetom

Lažni oglas za zapošljavanje 1.000 radnika/ica u “tvornici Milke” interneto...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Uprkos tvrdnjama indijskog glumca iz viralnog videa, koronavirus neće nestati ako se ljudi prestanu testirati

Snimak koji prikazuje javni ispad indijskog glumca je, zahvaljujući društve...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me