Klikbejt naslovi i lažne vijesti o smrti i sahrani kraljice Elizabete

Nekoliko portala objavilo je da je svijet u šoku jer se sprema sahrana kraljice Elizabete, a na Facebooku je objavljena informacija da je ona umrla i da mediji ne izvještavaju o tome. Ništa od ovoga nije tačno.

Ocijenjeni članci
Izvorno Prenošenje lažnih vijesti; Teorija zavjere; Klikbejt; Extra-vijesti24h Lažna vijest; Teorija zavjere;

Na anonimnom portalu Extra vijesti 24h je 13.11.2021. godine objavljen članak sa naslovom:

CELI SVET U ŠOKU! SPREMAJU SAHRANU KRALJICE ELIZABETE… PROCURELI I DETALJI CELE CEREMONIJE – PA ŠTA SE OVO DEŠAVA?!

U uvodnom dijelu članka, posve suprotno tvrdnjama iz naslova, navodi se da je zdravstveno stanje kraljice Ujedinjenog Kraljevstva Elizabete II na “zavidnom nivou”.

Pojam Velike Britanije nas odmah asocira na Kraljicu Elizabetu, koja je najpopularnija žena u svijetu. Ona je nedavno napunila 95 godina, a njeno zdravstveno stanje je na zavidnom nivou.

U Engleskoj kao i drugim državama svijeta kruže priče da je Kraljica u potpunosti izmijenila krv i vitalne organe, te da je to razlog njenog dobrog stanja.


U posljednjim pasusima članka, čitatelji/ke saznaju, šturo, da postoji plan sa kodnim imenom “Operacija Londonski most”, koji predviđa aktivnosti nakon smrti britanske kraljice.


Međutim, Vlast njene države se već priprema na najgori mogući scenarij, to jest njenu smrt. Operacija njene smrti će se zvati kodnim imenom ”Operacija Londonski most”. Njena sahrana će se održati tek deseti dan, ali neće biti neradnog dana i dana žalosti, već će poslodavci sami odlučivati o tome.
Na dan njene smrti svi mediji će biti ”zavijeni u crno”, a sanduk sa njenim tijelom će biti otvoren tri dana.

Članak identičnog naslova i sadržaja objavljen je na takođe anonimnom portalu Izvorno 14.11.2021. godine. Prema podacima alata kompanije Meta, CrowdTangle, oba članka su do vremena pisanja ove analize zabilježila 350 interakcija na društvenoj mreži Facebook.

Članak je objavljen i na još jednom anonimnom portalu, Žena portalu, ali je do vremena pisanja ove analize on uklonjen.

Na Facebook profilu Vesna Ćurguz je 14.11.2021. godine objavljen status u kojem se tvrdi da je britanska kraljica umrla, ali da mediji o tome ne izvještavaju. 

Kao razlog za neizvještavanje o smrti kraljice, Vesna Ćurguz navodi bankrot Kanade, Australije i Sjedinjenih Američkih Država.

💥 ‼ 💥 ‼ 💥 ‼ 💥 ‼ 💥
Razlog zasto MSMediji ne izvjestava o smrti kraljice Gmaza je taj, sto su Kanada i Australija, kao i USA, bankrotirali. Kada ova poruka do MSMedija stigne , nastaje pakao. I Burza ce pasti. Pocnite to ocekivati. Dolazi ... SAMO U BOZJE VRIJEME.

Šta su činjenice?

Iz samog sadržaja članaka sa portala Extra vijesti 24h i Izvorno jasno je da je netačna tvrdnja iz naslova o tome da je cijeli svijet u šoku jer “spremaju sahranu kraljice Elizabete”.

Pretraga vijesti na zvaničnoj stranici britanske kraljevske porodice Royal ne daje nikakve rezultate o pripremama za sahranu kraljice Elizabete II. Na istoj stranici se ne navodi ni da je kraljica preminula, kako je to navela Vesna Ćurguz u Facebook statusu.

Kako se navodi u analiziranim člancima, postoje planovi za operaciju kodnog imena “Londonski most”, koja predviđa protokol u slučaju smrti kraljice Elizabete.

O operaciji “Londonski most” pisao je The Guardian u članku objavljenom 17.3.2017.godine, kojeg potpisuje autor Sam Knight. Kako je i objašnjeno, plan za aktivnosti nakon smrti britanske kraljice nazvan je “Londonski most”, a šifra kojom će državni službenici prenijeti informaciju o tome glasi: Londonski most je spušten (London bridge is down).

Za Elizabetu II, plan za ono što će se dešavati [nakon smrti] poznat je pod imenom “Londonski most”. Premijer će se probuditi, ukoliko već nije budan, a državni službenici će na sigurnim linijama reći “Londonski most je spušten”. Iz Globalnog centra za odgovore na hitne situacije Ministarstva vanjskih poslova, s nepoznate lokacije u glavnom gradu, obavijestit će se 15 vlada zemalja izvan Ujedinjenog Kraljevstva, u kojima je kraljica također na čelu države, te 36 drugih zemalja Komonvelta kojima je ona bila simbolična figura – lice poznato iz snova i s neurednih crteža milijardu školaraca – još od početka atomskog doba.

Portal Politico je u članku objavljenom 3.9.2021. godine izvijestio o dokumentima u kojima se do detalja objašnjavaju najnovije procedure u slučaju smrti kraljice. U ovom članku je istaknuto da je kraljica dobrog zdravstvenog stanja i da nema nikakvih naznaka da su planovi mijenjani zbog hitne potrebe.

Dakle, nije tačna tvrdnja da se “sprema sahrana” kraljice Elizabete. Tačno je da postoji plan koji definiše razne aktivnosti koje će biti potrebno preduzeti nakon njene smrti. Naslovi u kojima se navodi da “pripremaju sahranu kraljice Elizabete” i da je “ceo svet u šoku” su, dakle, netačni i manipulativni.

U vezi sa tvrdnjama iz objave Facebook profila Vesna Ćurguz, napomenimo da je ovo jedan od profila teoretičarke zavjere (1,2) poznate po širenju neistina iz QAnon “repertoara”. O teorijama zavjere sa ovog profila Raskrinkavanje je pisalo u nekoliko analiza (1, 2, 3).

Netačni navodi o bankrotu Kanade, Australije i SAD-a dio su QAnon teorije zavjere o skorom globalnom ekonomskom “resetu”  – eri oprosta duga i monetarne reforme  – gdje bi gotovina bila zamijenjena kriptovalutom koju će navodno uvesti Donald Trump. 

Sljedbenici/e ove teorije vjeruju da će se vatikansko zlato koristiti za humanitarne projekte kada se uvede Nesara/Gesara. Nesara je skraćenice za “zakon o nacionalnoj ekonomskoj sigurnosti i reformi koji ovo predviđa” i navodno je tajno usvojen, dok se Gesara odnosi na navodni “zakon o globalnoj ekonomskoj sigurnosti i oporavku”.

Detaljnije o teorijama zavjere o vatikanskom zlatu i “operaciji” Nesara/Gesara čitajte u analizi koju je Raskrinkavanje objavilo 19.3.2021. godine, na ovom linku.

Da je posve izmišljen i netačan navod da je Kanada bankrotirala, kao i Australija i SAD, dokazuju i rezultati pretrage ključnih pojmova za ove države (1, 2, 3.) Nijedan kredibilan medij nije izvijestio o bankrotu ovih država.

U analiziranim člancima navodi se i da “kruže priče da je kraljica u potpunosti izmijenila krv i vitalne organe“, dok je, u Facebook objavi, Vesna Ćurguz naziva “gmazom”. 

Kraljica Elizabeta II je jedna od ličnosti oko koje se stvaraju brojne teorije zavjere. Najpoznatija je svakako teorija zavjere da je kraljica zapravo gušter. Ovu teoriju zavjere je u javnost plasirao David Icke. Teorijama zavjere koje je Icke plasirao u vezi sa pandemijom Covid-19 Raskrinkavanje se bavilo u nekoliko analiza (1, 2, 3, 4). O kraljici se netačno pisalo i da je ljudožderka, te da je, zapravo, muškarac.

Za navedene teorije zavjere nema dokaza da su tačne. Takođe, ni “priče” na koje se poziva u člancima analiziranih portala, o tome da je kraljica Elizabeta “u potpunosti izmijenila krv i vitalne organe”, nisu potkrijepljene dokazima.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz naslova članka portala Extra vijesti24h, da je cijeli svijet u šoku jer “spremaju sahranu kraljice Elizabete” i da su “procurili detalji ceremonije”, ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Kraljica Elizabeta II nije umrla niti je na samrti i njena sahrana se ne priprema. Tačno je da postoji detaljan plan aktivnosti koje će biti poduzete nakon njene smrti, kao i plan protokola sahrane kraljice kada se to desi. Dokumente o tome objavio je Politico u septembru 2021. godine. 

Tvrdnju iz naslova portala Izvorno ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnje iz analiziranih naslova članaka oba portala ocjenjujemo i kao klikbejt, budući da nemaju nikakvo utemeljenje u člancima. Naslovima se čitatelji i čitateljke navode na zaključak da je kraljica preminula, što je netačno.

Tvrdnju iz objave Facebook profila Vesna Ćurguz da mediji “ne izvještavaju” o smrti kraljice jer su Kanada, Australije i SAD “bankrotirale” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Kraljica Elizabeta II je živa, a navedene države nisu proglasile bankrot. Tvrdnje ocjenjujemo i kao teoriju zavjere.

Tvrdnje da “kruže priče da je kraljica u potpunosti izmijenila krv i vitalne organe” te da je “gmaz”, odnosno gušter, ocjenjujemo i kao teoriju zavjere. Ne radi se ni o kakvim kredibilnim navodima, ili čak neprovjerenim informacijama, već o potpuno izmišljenim tvrdnjama.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 17. 11. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik S...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me