Raskrinkavanje.ba

Klikbejt o smrti Fredericka Nathaniela Hibberta

Smrt Fredericka Nathaniel Hibberta je pojedinim portalima poslužila da prikupe klikove na osnovu obmanjujućih naslova i objava na Facebooku.

Portal Balaševizam je 12.9.2020. godine objavio članak sa sljedećim naslovom: 

UPRAVO STIGLE NAJGORE VIJESTI, PJEVAČ UMRO U BOLNICI: Fanovi u suzama, POZNAT UZROK SMRTI

Izostavljanje imena pjevača u naslovu članka koji govori o njegovoj smrti, već treba da izazove sumnju u informativnu vrijednost jednog takvog izvještaja. U samom članku, svega četiri rečenice teksta donose informaciju da je nakon borbe sa teškom bolešću umro reggae pjevač Frederick Nathaniel “Toots” Hibbert. 

Tužna vest potresla je svijet i mnogobrojne fanove.

Toots Hibbert, koji je frontmen benda Toots and the Maitals – preminuo je u od 77 godini. Poznat je takođe jer je zaslužan što je svojim dopadljivim melodijama pomogao da se rege približi svjetskoj publici.

Članovi njegove porodice otkrili su da se borio sa teškom bolešću u privatnoj bolnici u Kingstonu na Jamajci, ali nisu iznijeli više detalja.

Unatoč tvrdnji iz naslova da je “poznat uzrok smrti” pjevača, tekst članka, kao što se može vidjeti iznad, ne sadrži takvu informaciju. Štaviše, navodi se da članovi porodice “nisu htjeli iznijeti više detalja”.

Vijest o smrti ovog pjevača, na gotovo identičan način, objavili su još portali Info dostava, Balkanski magazin i Čajevi za.

Prema podacima Facebookovog alata CrowdTangle, članke navedenih portala podijelilo je 99 Facebook stranica. Tačnije, članak portala Blaševizam podijeljen je na 41 Facebook stranici, članak portala Info dostava na njih 15, portala Balkanski magazin 36, te portala Čajevi na njih 7. 

Pored broja umreženih stranica koje su podijelile članak svakog od navedenih portala, zanimljiv je i način na koji su ovi članci podijeljeni na Facebooku. Svi oni su predstavljeni identično: u opisu objave citiran je naslov uz link na vijest, a objava je upotpunjena fotografijom bolničkog kreveta.

Stranice koje su dijelile članak portala Čajevi za su otišle i korak dalje, pa su objavi pored fotografije bolničkog kreveta, dodali i sliku pjevača Borislava Bore Drljače. Tim potezom su čitatelji/ke dodatno izmanipulisani, jer, osim što tekst ne donosi informaciju o uzroku smrti pjevača, članak uopšte ne govori o Borislavu Bori Drljači, a ovakvom se ilustracijom implicira da je on pjevač koji je “umro u bolnici”. 

Zbog opskurnog naslova i manipulativne fotografije, čitatelji/ke mogu postati svjesni manipulacije tek nakon što kliknu na link članka, što predstavlja klasičan primjer klikbejta.

U skladu s navedenim, svi članci dobijaju ocjenu klikbejt. S obzirom da članci portala Čajevi za i Balkanski magazin nisu više dostupni, isti dobijaju i ocjenu demantirano

O portalima Balaševizam i Novi

Portal Balaševizam, koji prednjači po broju Facebook stranica koje su podjelile članak o smrti pjevača, poddomena je portala Novi (balasevizam.novi.ba). Tako je, recimo, Facebook stranica “Novi.ba” prva podijelila link članka portala Balaševizam koji je predmet ove analize.

Upravo portal Novi je prvak u eksploatisanju fenomena nazvanog “farma portala”, o kojima je Raskrinkavnaje pisalo u više navrata. 

Ukratko, radi se o mreži jednog ili više portala, čiji linkovi se dijele na desetinama Facebook stranica kako bi prikupili što više pregleda i klikova. 

Biznis model farmi poput ove podrazumijeva “proizvodnju” klikablinih sadržaja na portalima te njihovo dijeljenje putem Facebook stranica sa velikim brojem pratilaca. Tako se povećava broj posjeta samog portala, što generiše veću zaradu od Google reklama. 

Ovakav “klikabilni” sadržaj uključuje klikbejt članke o estradnim ličnostima, izmišljene“ispovijesti”, pseudonaučne savjete za “ljepotu i zdravlje”, vijesti preuzete iz drugih medija i slično, a njegova stvarna informativna vrijednost varira od nikakve do veoma dezinformativne. Primarni motiv postojanja portala sa opisanom vrstom sadržaja je ekonomska dobit, a ne informisanje javnosti.
 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 13.09.2020

Čajeviza.com: UPRAVO STIGLE NAJGORE VIJESTI, PJEVAČ UMRO U BOLNICI: Fanovi u suzama, POZNAT UZROK SMRTI

Tužna vest potresla je svijet i mnogobrojne fanove.

  • Klikbejt
  • Demantirano
Klikbejt 12.09.2020

Balkanski Magazin: UPRAVO ST1GLE NAJG0RE VESTI, PEVAČ UM.R0 U B0LNICI: Fanovi u suzama, P0ZNAT UZROK SM.RTI

Tužna vest potresla je svijet i mnogobrojne fanove.

  • Klikbejt
  • Demantirano
Klikbejt 12.09.2020

Info Dostava: UPRAVO STIGLE NAJGORE VIJESTI, PJEVAČ UMRO U BOLNICI: Fanovi u suzama, POZNAT UZROK SMRTI

Tužna vest potresla je svijet i mnogobrojne fanove.

  • Klikbejt
Klikbejt 12.09.2020

Balaševizam: UPRAVO STIGLE NAJGORE VIJESTI, PJEVAČ UMRO U BOLNICI: Fanovi u suzama, POZNAT UZROK SMRTI

Tužna vest potresla je svijet i mnogobrojne fanove.

  • Klikbejt