Raskrinkavanje.ba

Klikbejt “šokovi”: Jelenu Karleušu nisu “oživljavali”, Olivera Balašević nije “spiskala milione”, a Angela Merkel nije “preminula u avionu”

Pojedini portali nastavljaju sa praksom hvatanja klikova člancima čiji naslovi i oprema obećavaju “vijesti” o smrtima poznatih ili o “šokantnim” životnim situacijama u kojima su se navodno našli. Tako je ove godine “umrla” Angela Merkel, pjevačica Milica Pavlović je bila “uhapšena”, njenu kolegicu Jelenu Karleušu su “reanimirali”, a pjevač Zdravko Čolić prolazi kroz “nevolje u bračnom raju”. Ništa od ovog se nije stvarno desilo.

Objavljivanje senzacionalističkih klikbejt naslova o poznatim ličnostima model je rada brojnih portala u regiji. Uglavnom je riječ o naslovima članaka bez skoro ikakve informativne vrijednosti, iako se u njima sugeriše suprotno i čitatelji/ke se navode na pomisao da će u članku pročitati nešto “značajno”. 

Tragom pojedinih naslova, došli smo do niza posve anonimnih portala koji izgledaju veoma slično, u nekim slučajevima i identično, uz iznimku imena samog portala. Specifičnost sadržaja koji objavljuju jeste i to da se u naslovima članaka tvrdi nešto senzacionalno, dok sadržaj samih članaka ima malo ili nimalo veze sa tvrdnjom iz naslova. Nerijetko se dešava i da se isti naslovi ciklično objavljuju svakih nekoliko mjeseci.

Tako je na Žena portalu 3.2.2021. godine objavljen članak opremljen naslovom: 

IZNENAĐENJE U KASNE SATE! Uhapšena POZNATA SRPSKA PEVAČICA! Sama sve priznala, vest ODJEKNULA CELIM BALKANOM! (FOTO)

Članci sa istim naslovom objavljeni su 3. i 4.2.2021. na portalima Extra vijesti 24h, Atraktivno, Nezavisni portal i Radio Balkan seher mahala. Istim naslovom opremljen je i članak objavljen više od dva mjeseca kasnije na portalu Nova danas

Sadržaj ovih članaka se razlikuje u detaljima, ali ni u jednom slučaju ne odgovara naslovu koji ga prati. Tako su na portalima Žena portal, Extra vijesti 24h, Radio Balkan seher mahala i Nova danas članci započeti opširnom elaboracijom teške situacije u kojoj se estradni umjetnici/e nalaze zbog pandemije Covid-19, dok se tek u posljednjem pasusu, posve nepovezano, navodi kako je navodno hapšenje pjevačice Milice Pavlović zapravo bilo dio snimanja njenog novog muzičkog spota. Portali Atraktivno i Nezavisni portal svoje članke su započeli kompleksnim tezama o razlikovanju “laži i istine”, da bi na kraju, kao i drugi portali, zaključili da je hapšenje pjevačice zapravo samo jedna od scena u njenom muzičkom spotu.  

Karleuša u bolničkom krevetu

Slično je i sa naslovima članaka o fotografiji pjevačice Jelene Karleuše iz bolničkog kreveta, koji su objavljivani ove godine. Tako je na portalu Dobar dan 19.4.2021. objavljen članak opremljen naslovom: 

OBJAVLJENE POTRESNE SLIKE JK IZ BOLNIČKOG KREVETA: BEZ ZNAKOVA ŽIVOTA, ELEKTROŠOKOVIMA JE VRAĆALI U ŽIVOT..(FOTO)

Ova “vijest” aktuelna je od 10.9.2019. godine, kada je sa sličnim naslovom objavljena na portalu Espreso, a onda i na portalima Kurir, Informer, Novi i Ekskluziva. Članak o istoj temi, sličnog naslova, našao se 12.10.2020. godine na portalu Otprilike novo, a onda 22.3.2021. na portalu Online recepti i 25.3.2021. na portalu Dnevno

Jelenu Karleušu, zapravo, nisu “elektrošokovima vraćali u život” ni 2019, 2020, a ni sada 2021. godine. Riječ je o fotografiji koju je ova pjevačica podijelila na svom “storyju” na društvenoj mreži Instagram. Ona na ovoj fotografiji pozira u bolničkom krevetu u haljini i štiklama, dok u rukama drži dijelove medicinske opreme.

Klikbejt sa “smrću” Angele Merkel

Šablon objavljivanja “vijesti” o poznatima sa klikbejt opremom očigledan je i u slučaju članka koji je objavljen 24.3.2021. godine na portalu Radio Balkan seher mahala. Članak je naslovljen:

Onesvestila se I PREMINULA U AVIONU… TUŽNE VIJESTI potresle NJEMAČKU! (FOTO)

Opremljen je fotografijom njemačke kancelarke Angele Merkel i podijeljen na Facebook stranici ovog portala.

Skoro mjesec kasnije, 21.4.2021, portali Novosti, Vaš glas, Nova danas i Cenzurisano objavili su članke opremljene gotovo identičnim naslovima:

TUŽNE VESTI POTRESLE CIJELU NJEMAČKU… NAŽALOST, ONESVESTILA SE I PREMINULA JE U AVIONU.. (FOTO) (Novosti, Cenzurisano)

Članci portala Vaš glas, Nova danas i Cenzurisano započinju širokom elaboracijom popularnosti Merkel te navođenjem pojedinih njenih odluka koje je donosila na mjestu kancelarke. Ipak, kao i slučaju članka na portalu Radio Balkan seher mahala, ovi članci se odnose na smrt njemačke poslanice Karin Strenz, koja je preminula u avionu na povratku sa Kube (link).

Ručak kao “intimna potreba” i “rastrošna” udovica

Članak objavljen 22.4.2021. godine na portalu Vaš glas opremljen je naslovom koji ima neskrivene erotske konotacije:

NAVALIO KO MUTAV NA TELEFON.. RETKA SLIKA MILOŠA BIKOVIĆA U OBAVLJANJU INTIMNIH POTREBA: ŽENE POLUDELE…(FOTO)

Ipak, nakon uvoda o glumačkoj sceni u Srbiji, a zatim i o glumcu Milošu Bikoviću konkretno, autor/ka članka “otkriva” čitaocima i čitateljkama da je “intimna potreba” koju Biković obavlja, a zbog koje su žene “poludele”, zapravo samo ručak na terasi restorana.

Na portalu Cenzurisano je 22.4.2021. objavljen članak opremljen naslovom:

JEDVA DOČEKALA, GORA OD GOCE! OLIVERA BALEŠEVIĆ PRVI PUT NAKON SMRTI MUŽA.. EVO GDJE ĆE DA “SPISKA” 4 MILIONA EVRA.. (FOTO)

Kako se u članku navodi, udovica pjevača Đorđa Balaševića, Olivera Balašević, zapravo će Akademiji umetnosti u Novom Sadu uručiti donaciju audiovizuelne opreme u vrijednosti od gotovo četiri miliona dinara. Iz članka je nejasno šta je tačno autor/ka mislio/la pod time da je Balašević to “jedva dočekala” ili da je “gora od Goce”. Dodatno, radi se o donaciji od četiri miliona dinara, a ne eura. 

Ovakvih i sličnih primjera nebrojeno je mnogo. Tako su, recimo, “velike nevolje u bračnom raju Zdravka Čolića”, kojima je “šokirao sve”, u naslovima članaka na portalima Nezavisni portal, Radio Balkan seher mahala, Kreacije, Lifestyle dom, Kuhanje i recepti i Objektiv iz marta i aprila 2021. godine, zapravo, razmirice koje ima sa suprugom zbog popustljivosti prema kćerkama. 

Niz anonimnih portala svoj rad zasniva na ovakvom “biznis modelu”. Činjenica da su naslovi evidentni “mamci za klikove” te da se u samim člancima uglavnom ništa značajno ne može pročitati, ne sprečava veliki broj čitalaca i čitateljki da “kliknu” na ovakve članke. 

Nerijetko se ovakvi “klikbejt” članci objavljuju na takozvanim farmama portala, čime se povećava njihov doseg i time ostvaruje veći broj čitanja, a s ciljem da se ostvari veća novčana dobit od reklama na takvim portalima. Više o ovom fenomenu pročitajte u našoj analizi na linku ispod.

U svim člancima kojima smo se bavili u ovoj analizi radi se o “vijestima” opremljenim naslovima sa manipulativnim obećanjem o informaciji koja se ne nalazi u samom članku. U nekim slučajevima, informacija je potpuno izmišljena, dok je u drugim predstavljena dezinformativno i na senzacionalističi način. Budući da se radi o “školskim primjerima” mamaca za klikove, svim naslovima dajemo ocjenu klikbejt.

Napomena:

27.4.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Radio Balkan seher mahala ispravio je naslove svojih članaka, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

30.4.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Nova danas, Vaš glas i Nezavisni portal ispravili su naslove svojih članaka, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

4.5.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Kreacije i Cenzurisano ispravili su naslove svojih članaka, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

7.5.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Objektiv ispravio je naslove svojih članaka, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

10.5.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Lifestyle dom ispravio je naslove svojih članaka, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 03.02.2021

Žena Portal: IZNENAĐENJE U KASNE SATE! Uhapšena POZNATA SRPSKA PEVAČICA! Sama sve priznala, vest ODJEKNULA CELIM BALKANOM! (FOTO)

U današnje vrijeme domaći šou biznis je bukvalno dotakao samo dno što se tiče same aktivnopsti. koncerata skoro da nikako nema, a prema posljednjim in...

  • Klikbejt
Klikbejt 05.02.2021

Radio Balkan Seher Mahala: IZNENAĐENJE U KASNE SATE! Uhapšena POZNATA SRPSKA PEVAČICA! Sama sve priznala, vest ODJEKNULA CELIM BALKANOM! (FOTO)

POZNATIIZNENAĐENJE U KASNE SATE! Uhapšena POZNATA SRPSKA PEVAČICA! Sama sve priznala, vest ODJEKNULA CELIM BALKANOM! (FOTO)Published 3 months ago on F...

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 21.04.2021

Nova danas: IZNENAĐENJE U KASNE SATE! UHAPŠENA POZNATA SRPSKA PEVAČICA…VIJEST JE ODJEKNULA CELIM BALKANOM, SVE JE PRIZNALA….ŠOK ZA SVE! (FOTO)

Od kada se pojavio korona virus u kineskom gradu Wuhanu i u cijelom svijetu doveo do pandemije sa kojom se i danas borimo, mnogo toga se promijenilo u...

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 21.04.2021

Cenzurisano: TUŽNE VESTI POTRESLE CELU NJEMAČKU… NAŽALOST, ONESVESTILA SE I PREMINULA JE U AVIONU.. (FOTO)

Danas pišemo o jednoj od najpoznatijih kancelarki kako u Njemačkoj tako i kod na našem Balkanu, a u pitanju je Angela Merkel. Velike stvari je upravo...

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 10.03.2021

Objektiv.rs: Nevolje u raju: Zdravko Čolić progovorio o privatnom životu i supruzi ALEKSANDRI, pa ŠOKIRAO

Čola priznao da ni njegov brak nije savršen, a razlog je ovo

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 31.03.2021

Kuhanje i recepti: VELIKE NEVOLJE U BRAČNOM RAJU ZDRAVKA ČOLIĆA: Po prvi puta iskreno progovorio o svojoj ženi Aleksandri i ŠOKIRAO SVE- ONE SU KRIVE ZA SVE (FOTO)

Popularni pop pjevač Zdravko Čolić svakako spada među najveće zvijezde na ovim našim prostorima, i jedan je od rijetkih koji još uvijek može da napuni...

  • Klikbejt