Raskrinkavanje.ba

Klikovi ispred etike: Izmišljene informacije o potrazi za Dankom Ilić i dalje na portalima

Ova analiza je označena kao: Analize izvještavanja

Šest dana nakon početka intenzivne potrage za tijelom ubijene djevojčice Danke Ilić, pojedini portali još uvijek nisu ispravili članke u kojima su 4. aprila netačno objavili da je njeno tijelo pronađeno.

Foto: shyachlo/Freepik

Dvogodišnja djevojčica Danka Ilić nestala je u okolini Bora u Srbiji 26. marta 2024. godine. Ona se vodila kao nestala sve do 4. aprila, kada je zvanično objavljeno da je ubijena istog dana kada je i nestala. Prema navodima policije, djevojčicu su nedaleko od mjesta nestanka automobilom usmrtila dva muškarca. Nakon udarca automobilom, osumnjičeni su njeno tijelo odložili na nepoznatu lokaciju. Muškarci su priznali zločin. 

Istoga dana kada je policija objavila da je poznato šta se dogodilo sa djevojčicom te da su muškarci osumnjičeni za njeno ubistvo priznali zločin, pojedini portali objavili su članke u kojima se tvrdi da je policija tijelo djevojčice pronašla dva dana ranije. Članci sa ovakvim navodima u vrijeme pisanja ove analize bili su dostupni na portalima Haber, Pošteno, USK vijesti, Dijaspora i TK portal, a isti navodi mogli su se pronaći i na Facebook stranici Haber (.ba). Naslovi pomenutih članaka glase:

BILI PIJANI KADA SU PREGAZILI DANKU ILIĆ! Detalji UŽASA – Tijelo djevojčice pronađeno PRIJE DVA DANA, čekalo se da MONSTRUMI PRIZNAJU (Haber)

Pomenuti portali se u svojim člancima pozivaju na Kurir. U vrijeme pisanja analize, na Kuriru nije bilo članka koji sadrži ove navode. Ipak, iz linka jednog od članaka, koji sada ima nešto drugačiji sadržaj, može se vidjeti da je takav naslov zaista bio objavljen na ovom portalu. Sadržaj članka koji se nalazi na ovom linku sada je izmijenjen te u njemu nema tvrdnji o pronalasku tijela. 

U pomenutim člancima citirana je izjava neimenovanog “izvora sa lica mjesta”.

– Čuli smo da je policija telo pronašla pre dva dana, ali su čekali da osumnjičeni priznaju zločin. Kako se priča, nisu našli telo na deponiji u Banjskom polju, već na drugoj lokaciji, nedaleko od Zoološkog vrta – rekao je izvor Kurira sa lica mesta. (Haber)

Zanimljivo je da je članak portala Kurir, iz čijeg se linka može zaključiti da je nosio naslov sa istim tvrdnjama, gotovo identičan u svim drugim dijelovima osim u ovoj izjavi “izvora sa lica mjesta”, koja je sada citirana znatno drugačije. 

- Čuli smo da su bili pijani kada su udarili dete. Ovo je strašno šta se desilo, nadali smo se sve vreme dobrim vestima i da je devojčica živa, ali nažalost dočekale su nas najgore vesti - rekao je izvor Kurira sa lica mesta.

Potraga za tijelom još traje

Do vremena pisanja ove analize, tijelo djevojčice nije pronađeno. Od 4. aprila, u toku je opsežna potraga na više lokacija za njenim tijelom, budući da osumnjičeni za ubistvo nisu otkrili tačnu lokaciju gdje su tijelo ostavili. 

Prema prvim navodima policije, tijelo je vjerovatno ostavljeno na lokalnoj deponiji, koja je intenzivno pretraživana u više navrata. Ipak, kasnije je objavljeno da su osumnjičeni tijelo vjerovatno premjestili na nepoznatu lokaciju te je u toku intenzivna pretraga više mjesta, uključujući okolinu njihovih domova.

Dakle, u vrijeme objave pomenutih članaka, kao i u vrijeme pisanja ove analize, tijelo djevojčice Danke Ilić još uvijek nije pronađeno. Na svim pomenutim portalima naknadno su objavljivani članci iz kojih je jasno da je potraga za tijelom još uvijek u toku (1, 2, 3, 4, 5). No, članci u kojima je netačno navedeno da je tijelo već pronađeno još uvijek nisu ispravljeni. 

O nestanku i stradanju djevojčice mediji u regionu izvještavali su intenzivno. Neki od njih ovu su tragediju zloupotrijebili za prikupljanje klikova čitatelja/ki te u izvještavanju u potpunosti zanemarili etiku novinarske profesije. Detaljan pregled izvještavanja medija o ovoj temi čitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje

Budući da nije moguće pouzdano utvrditi tačan izvor ovih tvrdnji, jer su pojedini mediji svoje članke izmijenili, sve objave od 4. aprila u kojima se tvrdi da je tijelo djevojčice pronađeno dva dana ranije dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke