Ko laže o borcima, laže i o migrantima

Ova analiza je označena kao: Razabiranje Preko margine

Ni Džaferović ni Izetbegović nisu izgovorili riječi koje su im pripisane. Šefiku Džaferoviću je pripisana izjava u kojoj navodno kaže da bi zadržavanje migranata u Sarajevu izazvalo negativne posljedice po turizam, a ovaj portal kaže i da je Izetbegović rekao da “krajišnicima ne treba turizam” i da “trebaju jačati privredu”.

Ocijenjeni članci
Ekspresno Lažna vijest; Klikbejt;

U danima kada je glavna tema migrantska i humanitarna kriza u BiH, a pogotovo u Bihaću, te protesti povodom tog pitanja, na portalu “Ekspresno” 23. oktobra objavljen je članak pod naslovom:

Izetbegović i Džaferović poručili: Krajišnici moraju naći način da zbrinu migrante! Ne možemo kvariti ugled Sarajeva!

Na ovom portalu ne postoji impressum sa vlasničkim, uredničkim i kontakt podacima.

Jedino mjesto na Facebooku gdje je moguće pronaći link ovog članka jeste javna grupa pod nazivom “Kad nepravda postane zakon - Otpor postaje dužnost!”.

 

Tamo je link podijelio profil pod imenom “Jusuf Papić”.

Profil “Jusuf Papić” je lažan, a osoba koja stoji iza njega se javila redakciji “Raskrinkavanja” u julu kada je bila aktuelna priča o lažnoj izjavi Danijela Subašića o Srebrenici (detaljnije u analizi “Kad laž naknadno postane istina”) kada nam je poslao link svog portala: “Koktel.org”.

Pregledom sadržaja grupe ustanovili smo da ista služi isključivo za dijeljenje linkova portala “Koktel”, “Globalno” i “Ekspresno”. Isti profil, u istoj grupi, podijelio je i članak koji je ranije ocijenjen u analizi “Izmišljene izjave Izetbegovića i Džaferovića”. Pored navedenog profila, u pomenutoj grupi linkove portala dijeli, između ostalih, i Aldin Širanović koji je i administrator ove grupe.

O portalima “Koktel” i Globalno” smo pisali i ranije, a sve analize vezane za ove portale možete pronaći klikom na naziv portala. Pored Aldina Širanovića i navedene Facebook grupe, portale “Koktel”, “Globalno” i “Ekspresno” povezuju i identične kontakt informacije, u kojima stoji da je vlasnik portala “Grupacija Skynet systems”:

U periodu kada su se dešavale demonstracije boračkih organizacija prije više od pola godine, portal “Koktel” je, između ostalih, služio za širenje lažnih vijesti i huškanje mase, ili jednostavno zarađivanje putem klikova na bombastične naslove. Tada je na ovom portalu objavljen članak pod naslovom “EKSKLUZIVNE SLIKE: Pijani policajci tukli borce na tuzlanskoj Šićkoj petlji, a onda im podmetali lažne dokaze i testove!” za koji smo ustanovili da ne odgovara istini.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da je Aldin Širanović vlasnik i portala “Ekspresno”, ili je na neki drugi način povezan sa njim. Bilo kako bilo, nameće se zaključak da isti profil portala koji je širio dezinformacije o protestima boračkih organizacija i zarađivao novac na osnovu klikova, isto to radi i sada za proteste vezane za migrantsku i humanitarnu krizu u BiH. Za njih nisu bitne teme - njima su uvijek i jedino bitni klikovi i zarada od reklama.

 

 

 

 

 

 

No, vratimo se na članak portala “Ekspresno” koji navodno donosi izjave Izetbegovića i Džaferovića. Na početku članka navodi se kako su ove poruke Izetbegović i Džaferović uputili sa “današnje press konferencije”:

Na današnjoj press konferenciji SDA stranke – Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović su u istom tonu poručili kako Krajišnici i USK moraju naći način da se zbrinu migranti te da se ne smije kvariti ugled glavnog grada BiH!

Šefiku Džaferoviću je pripisana izjava u kojoj navodno kaže da bi zadržavanje migranata u Sarajevu izazvalo negativne posljedice po turizam:

Zadržavanje migranata u Sarajevu izazvalo bi negativne posljedice po ovaj grad jer bi turisti slabije dolazili u njega naveo je Džaferović. Zato migrante prebacujemo u krajinu da su bliže granici u slučaju da Hrvatska odluči da ih propusti.

Sa druge strane, ovaj portal kaže i da je Izetbegović rekao da “krajišnicima ne treba turizam” i da “trebaju jačati privredu”:

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je bio malo oštriji u svojoj izjavi pa je dodao da policija USK ne smije zabranjivati migrantima da dolaze u ovaj kanton, a ako to ipak budu učinili snosit će posljedice i iz Sarajeva će u krajinu biti upućena federalna policija!  Krajišnicima ne treba turizam jer oni treba da jačaju industriju i privredu završio je Izetbegović svoje izlaganje.

U članku nije priložen nikakav video snimak niti link koji bi dokazao iznesene tvrdnje. Sa druge strane pretraga nam je pokazala da nikakva press konferencija nije održana 23. oktobra u Sarajevu od strane SDA. Izjave pripisane Izetbegoviću i Džaferoviću također nismo pronašli nigdje drugo osim na portalu “Ekspresno”. Ovaj članak ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 24. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Marija Stojaković u novoj epizodi dezinformacija i “zavjera” na YouTube platformi

Marija Stojaković, jedna od najglasnijih zagovornica antivakcinacijskog nar...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Naučnici nisu “priznali da će uskoro moći da vrate mrtve u život”

Pojedini portali objavili su članak u kojem se tvrdi da su naučnici priznal...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Klikbejt
Lažna vijest
Niti je Vlado Đajić primio “destilovanu vodu”, niti su vakcine “bućkuriš”

Na Facebook stranici “Dean Deki RS-Official” objavljen je status koji sadrž...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me