Raskrinkavanje.ba

Ko laže o borcima, laže i o migrantima

Ova analiza je označena kao: Razabiranje Preko margine

Ni Džaferović ni Izetbegović nisu izgovorili riječi koje su im pripisane. Šefiku Džaferoviću je pripisana izjava u kojoj navodno kaže da bi zadržavanje migranata u Sarajevu izazvalo negativne posljedice po turizam, a ovaj portal kaže i da je Izetbegović rekao da “krajišnicima ne treba turizam” i da “trebaju jačati privredu”.

U danima kada je glavna tema migrantska i humanitarna kriza u BiH, a pogotovo u Bihaću, te protesti povodom tog pitanja, na portalu “Ekspresno” 23. oktobra objavljen je članak pod naslovom:

Izetbegović i Džaferović poručili: Krajišnici moraju naći način da zbrinu migrante! Ne možemo kvariti ugled Sarajeva!

Na ovom portalu ne postoji impressum sa vlasničkim, uredničkim i kontakt podacima.

Jedino mjesto na Facebooku gdje je moguće pronaći link ovog članka jeste javna grupa pod nazivom “Kad nepravda postane zakon - Otpor postaje dužnost!”.

 

Tamo je link podijelio profil pod imenom “Jusuf Papić”.

Profil “Jusuf Papić” je lažan, a osoba koja stoji iza njega se javila redakciji “Raskrinkavanja” u julu kada je bila aktuelna priča o lažnoj izjavi Danijela Subašića o Srebrenici (detaljnije u analizi “Kad laž naknadno postane istina”) kada nam je poslao link svog portala: “Koktel.org”.

Pregledom sadržaja grupe ustanovili smo da ista služi isključivo za dijeljenje linkova portala “Koktel”, “Globalno” i “Ekspresno”. Isti profil, u istoj grupi, podijelio je i članak koji je ranije ocijenjen u analizi “Izmišljene izjave Izetbegovića i Džaferovića”. Pored navedenog profila, u pomenutoj grupi linkove portala dijeli, između ostalih, i Aldin Širanović koji je i administrator ove grupe.

O portalima “Koktel” i Globalno” smo pisali i ranije, a sve analize vezane za ove portale možete pronaći klikom na naziv portala. Pored Aldina Širanovića i navedene Facebook grupe, portale “Koktel”, “Globalno” i “Ekspresno” povezuju i identične kontakt informacije, u kojima stoji da je vlasnik portala “Grupacija Skynet systems”:

U periodu kada su se dešavale demonstracije boračkih organizacija prije više od pola godine, portal “Koktel” je, između ostalih, služio za širenje lažnih vijesti i huškanje mase, ili jednostavno zarađivanje putem klikova na bombastične naslove. Tada je na ovom portalu objavljen članak pod naslovom “EKSKLUZIVNE SLIKE: Pijani policajci tukli borce na tuzlanskoj Šićkoj petlji, a onda im podmetali lažne dokaze i testove!” za koji smo ustanovili da ne odgovara istini.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da je Aldin Širanović vlasnik i portala “Ekspresno”, ili je na neki drugi način povezan sa njim. Bilo kako bilo, nameće se zaključak da isti profil portala koji je širio dezinformacije o protestima boračkih organizacija i zarađivao novac na osnovu klikova, isto to radi i sada za proteste vezane za migrantsku i humanitarnu krizu u BiH. Za njih nisu bitne teme - njima su uvijek i jedino bitni klikovi i zarada od reklama.

 

 

 

 

 

 

No, vratimo se na članak portala “Ekspresno” koji navodno donosi izjave Izetbegovića i Džaferovića. Na početku članka navodi se kako su ove poruke Izetbegović i Džaferović uputili sa “današnje press konferencije”:

Na današnjoj press konferenciji SDA stranke – Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović su u istom tonu poručili kako Krajišnici i USK moraju naći način da se zbrinu migranti te da se ne smije kvariti ugled glavnog grada BiH!

Šefiku Džaferoviću je pripisana izjava u kojoj navodno kaže da bi zadržavanje migranata u Sarajevu izazvalo negativne posljedice po turizam:

Zadržavanje migranata u Sarajevu izazvalo bi negativne posljedice po ovaj grad jer bi turisti slabije dolazili u njega naveo je Džaferović. Zato migrante prebacujemo u krajinu da su bliže granici u slučaju da Hrvatska odluči da ih propusti.

Sa druge strane, ovaj portal kaže i da je Izetbegović rekao da “krajišnicima ne treba turizam” i da “trebaju jačati privredu”:

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je bio malo oštriji u svojoj izjavi pa je dodao da policija USK ne smije zabranjivati migrantima da dolaze u ovaj kanton, a ako to ipak budu učinili snosit će posljedice i iz Sarajeva će u krajinu biti upućena federalna policija!  Krajišnicima ne treba turizam jer oni treba da jačaju industriju i privredu završio je Izetbegović svoje izlaganje.

U članku nije priložen nikakav video snimak niti link koji bi dokazao iznesene tvrdnje. Sa druge strane pretraga nam je pokazala da nikakva press konferencija nije održana 23. oktobra u Sarajevu od strane SDA. Izjave pripisane Izetbegoviću i Džaferoviću također nismo pronašli nigdje drugo osim na portalu “Ekspresno”. Ovaj članak ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 23.10.2018

Ekspresno: Izetbegović i Džaferović poručili: Krajišnici moraju naći način da zbrinu migrante! Ne možemo kvariti ugled Sarajeva!

Na današnjoj press konferenciji SDA stranke – Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović su u istom tonu poručili kako Krajišnici i USK moraju naći način da...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest