Raskrinkavanje.ba

Kupus nije “najbolji lijek” protiv čira na želucu

Neki portali objavili su recept za sok od kupusa dr. Branimira Nestorovića, uz tvrdnje da se radi o lijeku protiv čira na želucu. Kupus, ili sok koji se pravi od njega, ipak nije zamjena za medicinski tretman protiv ove bolesti.

Na portalu Recepti za Vas 14.11.2021. godine objavljen je članak pod naslovom:

DR NESTOROVIĆ OBJAVIO DOMAĆI RECEPT ZA IZLEČENJE: Po DVE ČAŠE ovog leka pijte 2 SEDMICE! (RECEPT)

U članku se navodi recept koji je u javnost iznio dr. Branimir Nestorović, uz tvrdnje da korištenjem tog biljnog preparata pacijenti sami mogu izliječiti čir na želucu, infekciju bakterijom Helicobacter pylori, kao i recept koji navodno pomaže kod alergije na ambroziju:

Dr Nestorović je, naime, u jutrošnjem gostovanju na Happy televiziji riješio da objasni gledaocima kako mogu da sami izliječe čir na želucu, helikobakteriju ili alergiju na ambroziju.

“Isjeckajte kupus, prelijte ga vodom, neka bude pola kupus, pola voda i neka odstoji dva dana u frižideru. Poslije toga pijete po jednu času ujutru i uveče dvije nedelje,” rekao je Nestorović u Jutarnjem programu Happy televizije, dodavši da i sam već dvije decenije koristi ovaj recept i da su rezultati odlični.
(...)
Nestorović je rekao i da je za alergiju na ambroziju veoma dobra kopriva, ali nikako čaj.

– Najbolje da se listovi koprive samelju sa medom, ili da se drži kopriva u zamrzivaču dve nedelje, pa se ona sama pretvori u prah. Čaj nije dobar jer voda ubija korisne sastojke u koprivi – objasnio je doktor.

Iako to nije navedeno u ovom članku iz 2021. godine, Nestorović je o ovom receptu govorio u gostovanju u Jutarnjem programu televizije Happy 15.9.2020. godine. Članak o njegovom gostovanju, uz tvrdnju da je gledaocima ove televizije objasnio kako da sami izliječe čir na želucu i infekciju bakterijom Helicobacter pylori, prvobitno je objavljen na portalu Mondo (.rs) istoga dana, a od tada su ga prenijele desetine portala iz regije.

Tvrdnje o navodnoj učinkovitosti kupusa protiv čira na želucu i spomenute bakterije Nestorović je ponovio i u martu 2021. godine. U članku objavljenom na portalu Alo navodi se da je rekao da “ne postoji bolji lijek” za ovo stanje:

Doktor Branimir Nestorović kaže da ne postoji bolji lek za čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu od našeg domaćeg, obični kupus.

"On je jedan od najmoćnijih lekova koje danas imamo. Prve radove o njegovom delovanju kod čira je objavio davne 1950-te godine profesor Garnett Cheney, sa Stanforda. U studiji na 55 pacijenata, on je pokazao poboljšanje u 95% već posle 2 do 5 dana", kaže doktor.

U ovom članku spominje se i nešto drugačiji recept za pripravak od kupusa:

Treba uzeti 3 šolje iseckanog kupusa, dodati 2 čaše prokuvane vode. Sipati u blender i miksovati oko 10 sekundi. Presuti mešavinu u teglu, koja je hermetički zatvorena (ostavite malo mesta na vrhu tegle). Ostaviti da stoji na oko 20 stepeni oko 3 dana. Potom ga profiltrirajte i držite u frižideru. Pijte jednu čašu soka svako jutro, pola sata pre obroka.


Šta su činjenice?

Nestorović prilikom gostovanja na televiziji Happy govori sljedeće:

Bila je pobuna u nekom zatvoru u Americi 95. godine i onda taj lekar koji je bio u zatvoru je ostao zatvoren sa pobunjenicima, sa zatvorenicima i oni nisu dozvoljavali njima da dobijaju lekove dok se ne predaju i tako i hranu i to sve. A gomila je bila u stresu i prokrvario im je želudac. Pošto on nije imao lekova, on se setio da je njegova baba njemu pričala da je kupusem lečila to i on je počeo to da im mućka. I 95%je bio stepen izlečenja. I vrlo je jednostavan recept. Znači iseckaš kupus, preliješ ga vodom. Otprilike pola kupusa, pola vode. Drži se dva dana u frižideru i pije se čaša ujutru čaša uveče dve nedelje. I u međuvremenu je izašao rad da u kupusu ima te neke materije koje ubijaju heliko bakter i koje obnavljaju sluzokožu želuca. Najbolje u kombinaciji sa onim sladićem, onim našim. Ima čaj od sladića da se kupi ovde kod nas. To je kombinacija za rezistentni helikobakter. Znači kad ne može da se izleči onom triple terapijom.

Google pretragom ključnih pojmova nismo uspjeli pronaći izvještaje o navodnoj zatvorskoj pobuni koju je u emisiji spomenuo Nestorović.

Kako se navodi u članku portala Healthline, čirevi na želucu bolne su rane na sluznici ovog organa koje nastaju kada se smanji debeli sloj sluzi koji štiti naš želudac od probavnih sokova. Ovo omogućava probavnim kiselinama da izjedu tkiva koja oblažu želudac, uzrokujući čir.

Najčešći uzroci čira su infekcija bakterijom Helicobacter pylori, kao i dugotrajna upotreba protuupalnih lijekova kao što su aspirin i ibuprofen, navodi se u članku portala Healthline.

U članku je također objašnjen i proces liječenja čireva na želucu. Navodi se da liječenje ovisi o uzroku čira i da se većinom liječe uz pomoć lijekova koje propisuje doktor, ali da je u rijetkim slučajevima potreban i hirurški zahvat.

Ako je vaš čir na želucu rezultat infekcije bakterijom H. pylori, trebat će vam antibiotici i lijekovi koji se nazivaju inhibitori protonske pumpe (PPI). PPI lijekovi blokiraju želučane stanice koje proizvode kiselinu.

Pored ovih tretmana, vaš doktor može preporučiti i:
- blokatore H2 receptora (lijekovi koji također blokiraju proizvodnju kiseline)
- prestanak upotrebe svih protuuplanih lijekova
- naknadnu endoskopiju
- probiotike (korisne bakterije koje mogu imati ulogu u ubijanju H. pylori)
- dodatak bizmuta

Simptomi čira mogu se brzo povući liječenjem. Ali čak i ako vaši simptomi nestanu, trebali biste nastaviti uzimati sve lijekove koje vam je propisao ljekar. Ovo je posebno važno kod infekcija bakterijom H. pylori, kako bi se osiguralo da su sve bakterije eliminirane.

Kada je riječ o ishrani, u članku se navodi da ona ne može uzrokovati niti izliječiti čireve na želucu. Ipak, zdrava ishrana može poboljšati zdravlje probavnog trakta. Također je poželjno izbjegavati začinjenu ili ljutu hranu dok se čirevi liječe.

Kada su u pitanju “kućni lijekovi”, u članku se navodi:

Osim zdrave hrane, sljedeće namirnice mogu pomoći u smanjenju učinaka H. pylori, bakterije odgovorne za mnoge čireve na želucu. Međutim, ovi suplementi nisu namijenjeni za zamjenu lijekova na recept ili vaš trenutni plan liječenja. Oni uključuju:
- probiotike
- med
- glutamin (izvori hrane uključuju piletinu, ribu, jaja, špinat i kupus)

Vaš ljekar vam, također, može predložiti stvari koje možete učiniti kod kuće kako biste ublažili nelagodu od čira. Razmislite o razgovoru sa svojim doktorom o ovim prirodnim i kućnim lijekovima za čireve.

U članku objavljenom 16.8.2017. godine na Healthlineu navodi se da postoje studije koje pokazuju da sok od kupusa pomaže u tretiranju čireva na želucu. Studije su objavljene 1949. i 1952. godine.

Kod ljudi, rane studije su zapazile da dnevna konzumacija soka od svježeg kupusa pomaže u liječenju čira na želucu efikasnije od konvencionalnog liječenja korištenog u to vrijeme.

U jednoj studiji, 13 učesnika koji su patili od čira na želucu i gornjem dijelu digestivnog trakta dobijalo je oko jednu litru (946 ml) svježeg soka od kupusa tokom dana.

U prosjeku, čirevi ovih učesnika su zacijelili nakon 7-10 dana liječenja. Ovo je 3,5 do 6 puta brže od prosječnog vremena izlječenja zabilježenog u prethodnim studijama kod onih koji su slijedili konvencionalni tretman (9).

U drugoj studiji, 100 učesnika sa čirevima na želucu je konzumiralo istu količinu svježeg soka od kupusa. Većina njih je prethodno bez uspjeha primila konvencionalni tretman. 81% je bilo bez simptoma u roku od sedmicu (10).

Ipak, u članku je naglašeno da ne postoje skorije studije, a da nijedna od ovih starih studija nije imala placebo grupu, zbog čega je teško utvrditi sa sigurnošću da je sok od kupusa izazvao ljekoviti učinak. Isti autor je, osim dvije navedene studije, proveo i studiju u zatvoru San Quentin ‘50-ih godina prošlog stoljeća.

Studijama je zaključeno da je sok od kupusa bio efektivnija metoda od tadašnje konvencionalne terapije za tretman čireva na želucu, što je važno naglasiti s obzirom na činjenicu da su studije rađene prije oko 70 godina.

Kako stoji u članku portala Web MD, Helicobacter pylori je tip bakterije koja uđe u ljudski organizam i živi u probavnom traktu. Nakon nekoliko godina može uzrokovati čireve na želucu ili gornjem dijelu tankog crijeva, a u nekim slučajevima može izazvati i rak želuca.

U članku se navodi i da otprilike dvije trećine svjetske populacije ima ovu bakteriju u tijelu i većini ona ne uzrokuje čireve ili druge simptome. Ovom se bakterijom možemo zaraziti unosom hrane i vode, preko posuđa ili kontaktom s pljuvačkom ili drugim tjelesnim tečnostima. 

Navedeno je i kako se tretira infekcija bakterijom H. pylori:

Vaš ljekar će vam vjerovatno reći da uzimate nekoliko različitih vrsta lijekova. Opcije uključuju:

- Antibiotike za ubijanje bakterija u tijelu, kao što su amoksicilin, klaritromicin (Biaxin), metronidazol (Flagyl), tetraciklin (Sumycin) ili tinidazol (Tindamax). Najvjerovatnije ćete uzeti najmanje dvoje iz ove grupe

- Lijekove koji smanjuju količinu kiseline u želucu blokirajući male pumpe koje je proizvode. Oni uključuju dekslansoprazol (Dexilant), esomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec), pantoprazol (Protonix) ili rabeprazol (Aciphex)

-Bizmut subsalicilat, koji također može pomoći u ubijanju H. pylori, zajedno sa vašim antibioticima

-Lijekove koji blokiraju hemijski histamin, koji podstiče vaš želudac da proizvodi više kiseline. To su cimetidin (Tagamet), famotidin (Pepcid, Zantac 360) i nizatidin (Axid).

U članku objavljenom na portalu TuaSaude navodi se da se, pored terapije koju propiše ljekar, pacijenti koji se liječe od H. pylori mogu pridržavati dijete koja može imati potencijalne koristi u tretiranju infekcije ovom bakterijom.

Kupus, brokule i karfiol navode se kao tri povrća koja sadrže supstance zvane izotiocijanati, koje mogu pomoći u prevenciji raka i borbi protiv H. pylori. Ove supstance, kako se navodi, pomažu u smanjenju širenja ove bakterije u crijevima, a ovo povrće je lako probavljivo i pomaže u smanjenju bolova u želucu, koji mogu nastati tokom liječenja.

Dakle, kupus, odnosno sok od kupusa, može biti koristan u tretiranju infekcije H. pylori bakterijom i čireva na želucu. Ipak, ne postoji dovoljno naučnih dokaza koji bi potvrdili da konzumiranje ovog povrća može zamijeniti medicinski tretman ili da je, kako Nestorović tvrdi, “najbolji” lijek u borbi s ovim zdravstvenim poteškoćama. 

S obzirom na to da čirevi na želucu, kao i H. pylori, mogu imati teže zdravstvene posljedice ako  se ne tretiraju pravovremeno, uvijek bismo se trebali konsultovati s ljekarom prije nego se krenemo samostalno liječiti preparatima iz kućne radinosti, suprotno savjetima iz mnogobrojnih medijskih članaka na ovu temu.

Nestorovićeve tvrdnje o koprivi i medu kao sredstvu protiv alergije na ambroziju također su samo djelimično bazirane na činjenicama. Kako se navodi na web stranici Web MD, med ne pomaže u olakšavanju simptoma alergije. S druge strane, Web MD navodi da bi kopriva potencijalno mogla ublažiti intenzitet alergijskih reakcija na polen. Ipak, i dalje ne postoje naučna istraživanja koja bi u potpunosti potvrdila da je ova metoda efikasna.

Shodno činjenicama, tvrdnje da je sok od potopljenog kupusa, koji se pije dvije sedmice, recept za izlječenje ili “najbolji lijek” za čireve na želucu i infekciju H. pylori bakterijom ocjenjujemo kao dezinformaciju i pseudonauku.

Napomena:

22.11.2021.Nakon objave ove analize, portali Telegraf, Nezavisne novine, Alo i Espreso ispravili su netačne tvrdnje iz svojih članaka, stoga im dajemo i ocjenu ispravljeno.

23.11.2021. Nakon objave ove analize, portal Srbija danas ispravio je netačne navode iz svog članka, stoga im dajemo i ocjenu ispravljeno.

24.11.2021. Nakon objave ove analize, portali Novosti i Republika ispravili su netačne navode iz svojih članaka, stoga im dajemo i ocjenu ispravljeno.

8.8.2022. Isti članak s receptom doktora Branimira Nestorovića, prema kojem se uz pomoć kupusa navodno liječe čir na želucu i infekcija bakterijom Helicobacter pylori, objavio je 1. augusta 2022. i portal Recepti online. Tvrdnje iz ovog članka također ocjenjujemo kao dezinformaciju i pseudonauku.

23.12.2022: Tvrdnja da recept dr. Branimira Nestorovića za sok od kupusa može izliječiti čir na želucu, helikobakteriju i alergiju na ambroziju dijelila se u decembru na nekoliko anonimnih portala i Facebook stranica. Shodno činjenicama navedenim u analizi, ovu tvrdnju u novim člancima i objavama ocjenjujemo kao dezinformaciju i pseudonauku.

2.3.2023: Nakon objave ove analize, portal Mondo.rs ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

12.5.2023: Nakon objave ove analize, portal Stil ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

28.7.2023: Nakon objave ove analize, portal Mondo (.me) ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

11.10.2023: Članak portala Republika koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 05.02.2020

Haber: Dr Nestorović savjetuje : Ovaj lijek ne smijete davati djeci kad imaju visoku temperaturu

Mnogi roditelji su ovih dana imali neprospavane noći jer su im djeca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo problema...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.03.2021

Alo: DR NESTOROVIĆ: Ovo je jedan od najmoćnijih lekova koje danas imamo

Za samo 3 nedelje bićete potpuno izlečeni

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 12.03.2021

Haber: Ne postoji bolji lijek od ovog – Dr Branimir Nestorović progovorio o eliksiru koji liječi za 3 sedmice

Doktor Branimir Nestorović kaže da ne postoji bolji lijek za čir na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu od našeg domaćeg, obični kupus.

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 15.09.2020

Mondo.me: NESTOROVIĆ UŽIVO OTKRIO "MAGIČNI" RECEPT: Pije se jedna čaša ujutru i jedna uveče, rezultati će vas zaprepastiti!

Pulmolog koji podiže prašinu gde god da se pojavi otkrio domaće lekove!

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 14.11.2021

Recepti za Vas: DR NESTOROVIĆ OBJAVIO DOMAĆI RECEPT ZA IZLEČENJE: Po DVE ČAŠE ovog leka pijte 2 SEDMICE! (RECEPT)

estorović je rekao i da je za alergiju na ambroziju veoma dobra kopriva, ali nikako čaj

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 15.09.2020

Republika: SAVETI DOKTORA NESTOROVIĆA O KOJIMA SE PRIČA: Čuveni lekar otkrio recept za lečenje čira na želucu!

"Iseckajte kupus, prelijte ga vodom, neka bude pola kupus, pola voda i neka odstoji dva dana u frižideru. Posle toga pijete po jednu času ujutru i uve...

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 15.09.2020

Srbija danas (.com): Doktor Nestorović podelio s ljudima čarobni recept: Nikad lakše nećete napraviti lek protiv čira na želucu

Za pripremu ovog prirodnog preparata neophodna su dva izuzetno jeftina proizvoda

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 15.09.2020

Mondo.rs: NESTOROVIĆ UŽIVO OTKRIO "MAGIČNI" RECEPT: Pije se jedna čaša ujutru i jedna uveče, rezultati će vas zaprepastiti!

Pulmolog koji podiže prašinu gde god da se pojavi otkrio domaće lekove!

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 15.09.2020

Žena: Dr Nestorović se POTPUNO POVUKAO IZ KRIZNOG ŠTABA I MEDIJA: Vratio se sa NOVIM RECEPTOM - "Dve nedelje pijte po dve čaše ovog leka"

Bivši član kriznog štaba, pulmolog dr Branimir Nestorović povukao se pre izvesnog vremena iz javnosti. Prekinuo je svoju medijsku tišinu, a sada je po...

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 15.09.2020

Novi: DR NESTOROVIĆ OBJAVIO DOMAĆI RECEPT ZA IZLIJEČENJE: Po DVIJE ČAŠE ovog lijeka pijte 2 SEDMICE! (RECEPT)

Nestorović je rekao i da je za alergiju na ambroziju veoma dobra kopriva, ali nikako čaj

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 21.09.2020

Atma: Dr Nestorović: Kako kupusom i koprivom izliječiti čir na želucu, helikobakteriju i alergiju na ambroziju (RECEPTI)

Dr Branimir Nestorović je tijekom gostovanja na televiziji Happy objasnio gledateljima kako mogu sami izliječiti čir na želucu, Helikobakter pilori ba...

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 15.09.2020

Novosti: DR NESTOROVIĆ SE VRATIO SA NOVIM RECEPTOM: "Dve nedelje pijte po dve čaše ovog leka"

BIVŠI član kriznog štaba, pulmolog dr Branimir Nestorović povukao se pre izvesnog vremena iz javnosti. Prekinuo je svoju medijsku tišinu, a sada je po...

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 03.03.2021

Haber: Nestorović već 20 godina koristi isti recept: Tvrdi da čini čuda za organizam, a sastojke svi imamo kod kuće!

Nestorović je istakao i da je za alergiju na ambroziju veoma dobra kopriva, ali ne čaj od ove biljke.

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 15.09.2020

Espreso.co.rs: VEĆ DVE DECENIJE KORISTIM OVAJ RECEPT, REZULTATI SU ODLIČNI: Dr Nestorović tvrdi da ne postoji bolji lek od ovoga!

Nestorović je rekao i da je za alergiju na ambroziju veoma dobra kopriva, ali nikako čaj

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 16.09.2020

Telegraf: 3 recepta dr Branimira Nestorovića za lečenje najčešćih bolesti u Srbiji: Koristićete ih svaki dan!

Čuveni srpski pulmolog često preporučuje narodne lekove za saniranje različitih bolesti i stanja

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 16.09.2020

Stil: Dr Nestorović: Kako da kupusom i koprivom izlečite čir na želucu, helikobakteriju i alergiju na ambroziju! (RECEPTI)

I on sam koristi ove recepte i tvrdi da imaju odličan efekat

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 15.09.2020

Informer: Ovo je recept doktora Nestorovića koji čini čuda: Pije se po jedna časa ujutru i uveče dve nedelje, a potrebna su samo DVA NAJJEDNOSTAVNIJA SASTOJKA

Doktor Branimir Nestorović podelio je jutros recept za prirodni lek za čir na želucu.

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 07.10.2021

Espreso.co.rs: DOKTOR NESTOROVIĆ OVAJ RECEPT KORISTI VEĆ 2 DECENIJE: Kaže da daje ODLIČNE rezultate, a ključ je u OVA 2 SASTOJKA

Doktor Branimir Nestorović podelio je recept za prirodni lek za čir na želucu

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 15.09.2020

Nezavisne: Nestorovićevi recepti za čir na želucu, helikobakteriju i alergiju

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 13.03.2021

Republika: DOKTOR BRANIMIR NESTOROVIĆ TVRDI DA JE OVO NAJEFIKASNIJI LEK ZA ČIR NA ŽELUCU! Za 20 dana do potpunog izlečenja prirodnim putem!

Doktor Branimir Nestorović kaže da ne postoji bolji lek za čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu od našeg domaćeg, a to je obični kupus.

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 13.03.2021

Intermagazin: DR NESTOROVIĆ: Ovo je jedan od najmoćnijih lekova koje danas imamo!

Doktor Branimir Nestorović kaže da ne postoji bolji lek za čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu od našeg domaćeg, obični kupus.

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 15.09.2020

Alternativna televizija: Dr Nestorović se vratio se sa novim receptom: Dvije nedjelje pijte po dvije čaše ovog lijeka

Bivši član kriznog štaba Srbije, pulmolog dr Branimir Nestorović povukao se pre izvjesnog vremena iz javnosti. Prekinuo je svoju medijsku tišinu, a sa...

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 01.08.2022

Recepti online: NESTOROVIĆ VEĆ 20 GODINA KORISTI ISTI RECEPT: Tvrdi da čini ČUDA za organizam, a sastojke svi imamo kod kuće!

Nestorović je istakao i da je za alergiju na ambroziju veoma dobra kopriva, ali ne čaj od ove biljke

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 14.12.2022

SVI RECEPTI SU ZA 5: DR NESTOROVIĆ SAVJETUJE: Evo kako da prirodnim receptom izlječite čir na želucu, helikobakteriju i alergiju na ambroziju!

Bivši član kriznog štaba, pulmolog dr Branimir Nestorović povukao se prije izvjesnog vremena iz javnosti. Prekinuo je svoju medijsku tišinu, a sada je...

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 07.12.2022

Portal zdravlja (Zdravlje portal): Dr Nestorović savjetuje: Evo kako da prirodnim receptom izlječite čir na želucu, helikobakteriju i alergiju na ambroziju!

Bivši član kriznog štaba, pulmolog dr Branimir Nestorović povukao se prije izvjesnog vremena iz javnosti. Prekinuo je svoju medijsku tišinu, a sada je...

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 17.12.2022

Savjeti za deset: DR NESTOROVIĆ SAVETUJE: Evo kako da prirodnim receptom izlečite čir na želucu, helikobakteriju i alergiju na ambroziju!

Naime, današnja tema vjerujemo da zanima mnoge te da je svima najvažnija. Svjedoci smo da se mnogi od nas Mole samo za zdravlje te smatraju da ukoliko...

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 14.12.2022

Vesti Nove: DR NESTOROVIĆ SAVJETUJE: Evo kako da prirodnim receptom izlječite čir na želucu, helikobakteriju i alergiju na ambroziju!

Bivši član kriznog štaba, pulmolog dr Branimir Nestorović povukao se prije izvjesnog vremena iz javnosti. Prekinuo je svoju medijsku tišinu, a sada je...

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 13.12.2022

Mirisi cvijeća: DR NEST0ROVIĆ SAVJETUJE: Evo kako da prirodnim receptom izlječite čir na želucu, helikobakteriju i alergiju na ambroziju!

Bivši član kriznog štaba, pulmolog dr Branimir Nestorović povukao se prije izvjesnog vremena iz javnosti. Prekinuo je svoju medijsku tišinu, a sada je...

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 15.12.2022

24h Za Vas: DR NESTOROVIĆ SAVJETUJE: Evo kako da prirodnim receptom izlječite čir na želucu, helikobakteriju i alergiju na ambroziju!

Bivši član kriznog štaba, pulmolog dr Branimir Nestorović povukao se prije izvjesnog vremena iz javnosti. Prekinuo je svoju medijsku tišinu, a sada je...

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija