Raskrinkavanje.ba

Haber → Dr Nestorović savjetuje : Ovaj lijek ne smijete davati djeci kad imaju visoku temperaturu

05.02.2020
Tekst članka

Mnogi roditelji su ovih dana imali neprospavane noći jer su im djeca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo problema da nam roditelji nisu rekli da nikakav lijek nije uspio da pomogne u obaranju temperature.

Kada na toplomijeru vidimo da dijete ima temperaturu 39 ili 40 ne može da nas ne oblije hladan znoj, pa kada ni antipiretik ne uspjeva da pomogne onda krećemo sa alternativnim mjerama.

Brojni su savjeti za skidanje temperature, od savjeta naših baka do prastarih metoda, pa među njima imamo tuširanje, stavljanje senfa na noge, listića krompira, mješavinu sirćeta i kukuruznog brašna, ali šta od toga zaista djeluje?

Dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog otkrio je za “Telegraf” koja alternativna metoda skidanja temperature je najefikasnija.

– Da li znate zašto ljudi imaju temperaturu i ko brže ozdravi, ovi koji skidaju ili oni koji ne skidaju temperaturu? Brže ozdrave oni koji ne skidaju temperaturu, prema tome, ne treba je mnogo skidati, može ako dijete baš loše izgleda. Imaju engleske preporuke koje kažu da se temperatura skida ako je jako visoka, a dijete loše izgleda. Van toga ne. Ono što je najbolje je tuširanje mlakom vodom i istrljati dijete mekim peškirom kao da se znoji – kaže dr Nestorović.

Mnogi roditelji od antipiretika biraju paracetamol ili brufen za skidanje temperature, a doktor otkriva jednu novost vezanu za jedan od ova dva lijeka.

– Paracetamol je prekjuče u Kaliforniji stavljen na listu kancerogenih supstanci. Ja to stalno pričam, to je jako opasan lijek jer oštećuje jetru i mozak. Može da se da brufen, ali generalno najbolje bi bilo skidati temperaturu nekim “seljačkim metodama”. Recimo kod odraslih kafa je najefikasnija za skidanje temperature. Jaka koncentrovana kafa na svaka 4 sata je odličan antipiretik. Možda je najbolji list bundeve, ali gdje sada da ga nađete? On je vrhunski u skidanju temperature, skuva se jedna i po šaka lista bundeve na litar vode i konzumira 4 puta dnevno i temperature nema, to je vrhunska terapija – otkriva dr Branimir Nestorović.

Kada temperatura naglo skoči i da bi je što prije oborili roditelji se često pitaju da li su efikasniji čepići ili sirupi za obaranje?

– Nemojte, molim vas, čepiće jer je apsopcija iz debelog crijeva promenljiva i nije ista kod sve djece – ističe doktor i dodaje:

– Temperatura je odbrambeni mehanizam, izuzetno efikasan čak i hladnokrvne životinje povise temperaturu kada su bolesne. Ribe povise tjelesnu temperaturu kada su bolesne. To je prirodni mehanizam ubijanja virusa i bakterija. Samo ako dijete izgleda loše, ako ga boli glava ako je malaksalo onda treba skidati temperaturu – zaključuje dr Branimir Nestorović.

Članak indeksiran 05.03.2020. Zadnji put osvježen 05.03.2020.

Ocijenjeno u analizi