Raskrinkavanje.ba

Laž ponavljanjem ne postaje istina: (Malo) sutra u Njemačku bez vize III

Iako to anonimni portali tvrde već 4 godine, u Njemačkoj nije, niti će biti usvojen zakon koji bi omogućio građanima bez EU pasoša da se u ovoj zemlji zaposle bez vize. 

Raskrinkavanje je još u decembru 2017. objavilo analizu pod naslovom “(Malo) sutra u Njemačku bez vize”. Tada smo kao lažnu vijest ocijenili tvrdnju koja govori da će od 1.1.2018. “građani bez EU pasoša moći bez vize da rade u Njemačkoj”.

Od 1.1.2018. građani bez EU pasoša moći će bez vize da rade u Njemačkoj: Evo kako!
Od 1.1.2018 startuje novi zakon o zapišljavanju po kom će svi non EU građani moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani EU.
Što znači svi koji pronađu poslodavca moći će da se zaposle kao i EU građani odlazak u ambasadu više neće biti neophodan uslov za dobijanje radne vize."

Na upit Deutsche Welle-a iz oktobra 2017. godine, njemačka Agencija za zapošljavanje (Bundesagentur für Arbeit) je tada rekla kako “Navodi koji kruže u medijima u Bosni i Hercegovini nisu tačni”.

Tvrdnju da će građani  “bez EU pasoša moći će bez vize da rade u Njemačkojdemantovala je i ambasada Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, koja je također u oktobru 2017. kazala da “nisu tačne informacije da će od 1.1.2018. na snagu stupiti novi zakon koji omogućava da se državljani zemalja koje nisu članice Evropske unije, zapošljavaju u državama Evropske unije pod istim uslovima kao EU-državljani”.

No, temu je u februaru 2018. aktuelizirao portal Paralelno, koji je objavio identičan članak, u kojem je promijenjena samo godina. Tačnije, umjesto za 2018. zakon je najavljen za 2019. dok je ostatak teksta ostao identičan, a članak su mnogi mediji objavljivali tokom cijele godine. 

Od 1.1.2019. građani sa prostora EX-YU bez EU pasoša moći će da rade u Njemačkoj: Evo kako!
Od 1.1.2019 startuje novi zakon o zapošljavanju po kom će svi građani bivše Jugoslavije čije države nisu u EU moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani EU.
Što znači svi koji pronađu poslodavca moći će da se zaposle kao i EU građani odlazak u ambasadu više neće biti neophodan uslov za dobivanje radne vize.

U analizi “Ponovo cirkuliše lažna vijest o radu u Njemačkoj bez viza” koju smo objavili u martu 2018. i koju smo nekoliko puta dopunjavali novim prenošenjima, sve članke smo ocijenili kao prenošenje lažne vijesti. O ovim lažnim vijestima je pisao i BBC u članku Novi nemački zakon u moru lažnih vesti: Pet stvari koje ste možda pogrešno čuli.”

U martu 2018. godine portal Politika Ekspres objavio je istu “vijest”, ovaj put lažno najavljujući rad bez vize u Njemačkoj za 1.1.2020. godine, dok je portal Dijalog identičan članak objavio u oktobru 2019.

VEST DANA: Od 1. januara 2020. građani sa prostora Balkana bez EU pasoša moći će bez vize da rade u Nemačkoj. Evo kako!
Od 1.1.2020. startuje novi zakon o zapošljavanju po kom će svi građani bivše Jugoslavije čije države nisu u EU moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani EU.
Što znači svi koji pronađu poslodavca moći će da se zaposle kao i EU građani odlazak u ambasadu više neće biti neophodan uslov za dobivanje radne vize.

Iako u naslovu stoji 2020. godina, u linku članka portala Politika Ekspres stoji 2019. godina, što govori da je zapravo u starom članku koji je najavljivao zakon za 2019. godinu, samo promijenjen naslov. 

Na istom portalu je istog dana objavljen identičan članak, ali na novom linku u kojem ovaj put stoji 2020. godina.

Ko dijeli linkove portala Politika Ekspres?

S obzirom da nije tačno da će “građani bez EU pasoša moći bez vize da rade u Nemačkoj”, članak portala Politika Ekspres koji zakon najavljuje za 2020. ocjenjujemo kao lažnu vijest. Isti članak na istom portalu koji je objavljen na novom linku nešto kasnije i koji je podijeljen u januaru 2020. godine, ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti

Portal Dijalog je za prenošenje članka dobio ocjenu prenošenje lažne vijesti

Kakav zakon je usvojen u Njemačkoj?

U junu 2019. godine Njemački parlament Bundestag zaista je usvojio set novih zakona o useljeništvu, o čemu je između ostalih pisao i Deutche welle

Njemački parlament Bundestag usvojio je u petak paket zakona koji se odnose na migracije.(...)
Novi zakon se ne odnosi samo na vrhunske stručnjake nego i za sve one koji pronađu zaposlenje „koje odgovara njihovoj kvalifikaciji“. I to za sva zanimanja a ne samo za ona koje njemačka Agencija za zapošljavanje proglasi deficitarnima kao što je to bio slučaj i dosad. Velika novost je i ta da će onima sa stručnom kvalifikacijom biti omogućeno i da prije samog zaposlenja dođu u Njemačku kako bi ovdje tražili posao. Taj boravak je ograničen na šest mjeseci a uvjet je da se tražitelj može sam uzdržavati.(...)
No najveća novost je da njemački poslodavac koji želi zaposliti radnika koji ne dolazi iz neke od zemalja Europske unije (ili Njemačke) više ne mora dokazivati da na EU tržištu nije uspio pronaći adekvatnu radnu snagu.

O izmjenama zakona o useljeništvu pisala je i Njemačka ambasada u Sarajevu na svojoj zvaničnoj stranici:

Informacije o Zakonu o doseljavanju stručne radne snage
Zakon o doseljavanju stručne radne snage stupa na snagu 1. marta 2020. Njime se proširuje mogućnost za ciljani i održivi porast migracije kvalifikovane stručne radne snage iz država koje nisu članice Evropske unije da se zaposle u Njemačku.

Iako to anonimni portali tvrde već 4 godine, u Njemačkoj nije, niti će biti usvojen zakon koji bi omogućio građanima bez EU pasoša da se u ovoj zemlji zaposle bez vize. 

Izvještavajući o novom zakonu kojeg je tada prihvatila njemačka vlada, portali Alo, Pink, Republika i Srbija danas su u decembru 2018. članke koje su prenijeli iz agencija opremili naslovom koji najavljuje rad u Njemačkoj "bez viza":

USVOJEN ZAKON KOJI SU MNOGI ČEKALI Od 1. januara 2020. godine možete da radite u Nemačkoj BEZ VIZA! Ove uslove, ipak, morate da ispunite!

Članci ispod ovakvih naslova su agencijski i donose tačne informacije o novom zakonu, a u člancima se nalaze i izjave njemačkih zvaničnika. Zbog naslova koji pogrešno najavljuje moguć rad bez viza iako to u članku nigdje ne stoji, članke portala Alo, Pink, Republika i Srbija danas ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti, ali i kao klikbejt

Napomena: 26.11.2021.

Na anonimnim portalima Njemačka-posao (link), Kosovo press (link), Sve u svemu (link), te Posedak (link) objavljeni su članci u kojima se tvrdi da će, prema novom zakonu, građani/ke s prostora Balkana bez EU pasoša moći da rade u Njemačkoj bez vize od 1. januara 2022. Kako smo ustanovili u ovoj analizi, u Njemačkoj nije usvojen zakon koji bi omogućio građanima/kama bez EU pasoša da se u ovoj zemlji zaposle bez vize. Objave sa navedenih portala ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

15.4.2021: Nakon objave naše analize, portal Republika objavio je ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

22.02.2020: Portal Alo.rs objavio je ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

22.05.2024: Portal Pink je objavio ispravku članka, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

Napomena

24.9.2021. Na portalu Politika Ekspres je 14. juna 2021. godine objavljen članak u kome se tvrdi da će, prema novom zakonu, građani s prostora Balkana bez EU pasoša moći da rade u Njemačkoj bez vize od 1. januara 2022. Riječ je o identičnom članku koji je ovaj portal objavio u martu 2018. godine, s tim da je godina stupanja zakona na snagu promijenjena iz 2020. u 2022.

Isti članak objavili su i portali Svaka žena zna (20. juli 2021) i Dnevne Novosti (24. septembar 2021)

Ove članke ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 22.01.2020

Politika Ekspres: VEST DANA: Od 1. januara 2020. građani sa prostora Balkana bez EU pasoša moći će bez vize da rade u Nemačkoj. Evo kako!

Zbog promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije bivše EX – YU.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 14.03.2019

Politika Ekspres: VEST DANA: Od 1. januara 2020. građani sa prostora Balkana bez EU pasoša moći će bez vize da rade u Nemačkoj. Evo kako!

Zbog promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije bivše EX – YU.

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 30.10.2019

Dijalog: VEST DANA: OD 1. JANUARA 2020. GRAĐANI SA PROSTORA BALKANA BEZ EU PASOŠA MOĆI ĆE BEZ VIZE DA RADE U NEMAČKOJ. EVO KAKO!

g promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije bivše EX – YU.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 19.12.2018

Republika.rs: Od 1. januara 2020. godine možete da radite u Nemačkoj bez viza: Ovo su uslovi koje morate da ispunite!

Nemačkoj su potrebni stručni radnici, potrebni su joj radnici iz inostranstva, rekao je nakon sednice kabineta ministar unutarnjih poslova Horst Seeho...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 19.12.2018

Srbija danas (.com): Od 1. januara 2020. godine i Srbi bez viza mogu da rade u Nemačkoj: Usvojen zakon o kome se dugo pričalo

Nemačka vlada usvojila je zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage koji bi od 2020. trebalo da omogući zapošljavanje i iz zemalja koje nisu člani...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 19.12.2018

Alo: USVOJEN ZAKON KOJI SU MNOGI ČEKALI Od 1. januara 2020. godine možete da radite u Nemačkoj BEZ VIZA! Ove uslove, ipak, morate da ispunite!

Nemačka vlada usvojila je zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage koji bi od 2020. trebalo da omogući zapošljavanje i iz zemalja koje nisu člani...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 19.12.2018

Pink: OVAJ ZAKON SU ČEKALI MNOGI! Od 1. januara 2020. možete da radite u Nemačkoj BEZ VIZA, ali postoje USLOVI koji moraju biti ispunjeni

Nemačka vlada usvojila je zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage koji bi od 2020. trebalo da omogući zapošljavanje i iz zemalja koje nisu člani...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 14.06.2021

Politika Ekspres: VEST DANA: Od 1. januara 2022. građani sa prostora Balkana bez EU pasoša moći će bez vize da rade u Nemačkoj. Evo kako!

Zbog promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije bivše EX – YU.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.09.2021

Dnevne Novosti: VEST DANA: Od 1. Januara 2022. Građani Sa Prostora Balkana Bez EU Pasoša Moći Će Bez Vize Da Rade U Nemačkoj. Evo Kako!

Zbog promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije bivše EX – YU.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.07.2021

Svaka zena zna: VEST DANA: Od 1. januara 2022. građani sa prostora Balkana bez EU pasoša moći će bez vize da rade u Nemačkoj. Evo kako!

Zbog promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije bivše EX – YU.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.09.2021

Njemacka-posao: Od 1. Januara 2022. Građani sa prostora Balkana bez EU pasoša moći će bez vize da rade u Njemačkoj. Evo Kako!

Prma pisanju portala posedak.com zbog promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije bivše...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.10.2021

Kosovo press: Od 1. januara 2022. građani sa prostora Balkana bez EU pasoša moći će bez vize da rade u Njemačkoj. Evo Kako!

Prema pisanju portala posedak.com zbog promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije bivš...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.10.2021

Sve u svemu: Od 1. Januara 2022. građani sa prostora Balkana bez EU pasoša moći će bez vize da rade u Nemačkoj

Zbog promene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije bivše EX – YU.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.09.2021

Posedak: Od 1. Januara 2022. Građani Sa Prostora Balkana Bez EU Pasoša Moći Će Bez Vize Da Rade U Nemačkoj. Evo Kako!

Zbog promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije bivše EX – YU.

 • Prenošenje lažnih vijesti