Raskrinkavanje.ba

Lažni intervju s izmišljenim nobelovcem za promociju preparata DiaTea

Preparat DiaTea reklamira se u izmišljenom “intervjuu” s nepostojećim japanskim nobelovcem, u kojem se predstavlja kao “lijek protiv dijabetesa”.

Foto: Freepik

Na Facebooku se dijeli link na kojem se korisnicima/ama obećava “regulisanje šećera na prirodan način” i poručuje im se da “zaborave na inzulin”. U objavi na Facebook stranici Diatea čaj za kontrolu dijabetesa od 20.10.2023, naprimjer, korisnici/e se pozivaju da kliknu na link u prilogu objave. 

Taj link vodi ih na web stranicu zdravlje.lijeciprirodno.com, odakle ih se opet upućuje da kliknu na novi link. Taj posljednji “klik” dovodi ih na web stranicu koja oponaša izgled portala pod nazivom Mednews, a na kojoj je 18.10.2023. godine objavljen tekst u formi “intervjua” s japanskim endokrinologom i dobitnikom Nobelove nagrade Aretom Tanakom. U “intervjuu” se promoviše preparat Diatea, koji se predstavlja kao “lijek” za dijabetes:

Dijabetes se može izliječiti i živjeti zdravim životom! 105-godišnji akademik iz Japana podijelio je tajnu svoje pobjede nad dijabetesom!

Čuveni japanski endokrinolog, pronalazač, profesor, akademik, dobitnik Nobelove nagrade, kao i mnogih drugih medicinskih priznanja, Areta Tanaka otišao je u penziju sa 90 godina, ali nije postao penzioner ni u duši ni fizički. Više od sedam godina u penziji, profesor Tanaka se bori s dijabetesom. Sada profesor ima 105 godina, a šećer mu nije prešao normu za tri godine. Štaviše, profesor tvrdi da se osjeća kao da ima 60.

U “intervjuu” se preporučuje preparat DiaTea uz tvrdnje da je “razvijen prema formulama” ovog nobelovca. Na kraju se nalazi link putem kojeg čitatelji/ke mogu naručiti DiaTea po “nevjerovatnoj” cijeni od 27,5 KM, a tekst je opremljen i fotografijama koje navodno prikazuju Aretu Tanaku.

Prema podacima alata CrowdTangle, link na stranicu zdravlje.lijeciprirodno.com, koja vodi na navodni intervju, podijeljen je 93 puta na Facebooku.


Šta su činjenice?

Kao što je bio slučaj i u prethodnim primjerima “intervjua” u kojima se promovišu razni preparati, web stranica na kojoj je ovaj tekst objavljen oponaša izgled informativnog portala iz oblasti medicine. Međutim, na njoj nije moguće otvoriti druge vijesti ili rubrike, a svaki “klik” vodi na obrazac za naručivanje DiaTea.

Pretragom imena Areta Tanaka (ili Artetha Tanaka) i pojma Nobelova nagrada na Googleu nismo uspjeli pronaći bilo kakve kredibilne podatke o tome da postoji endokrinolog ili nobelovac pod tim imenom. Pronašli smo, pak, objave na drugim web stranicama, na našem i drugim jezicima, gdje se ovo ime i tvrdnje da je riječ o uglednom japanskom nobelovcu koriste za promociju raznih proizvoda (1, 2, 3). U nekima se navodi da je riječ o ženskoj osobi.

Fotografije na kojima je navodno Areta Tanaka zapravo prikazuju japanskog doktora Shigeakia Hinoharu koji je preminuo 2017. godine. Bio je poznat, između ostalog, jer je živio 105 godina i autor je knjige “Živjeti dugo, živjeti dobro” (eng. Living long, living good). Nismo pronašli nikakvu potvrdu da je Hinoharu ikada promovisao DiaTea

Raskrinkavanje se i ranije bavilo sličnim manipulativnim načinima reklamiranja preparata, uključujući i DiaTea (1, 2).

Iako se u “intervjuu” DiaTea predstavlja kao lijek za dijabetes, ovaj preparat ne nalazi se na spisku lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet Agencije za lijekove BiH.

S obzirom na to da japanski endokrinolog i nobelovac Areta Tanaka ne postoji i da su u tekstu korištene fotografije doktora koji je preminuo prije šest godina i nije promovisao DiaTea, može se zaključiti da je “intervju” izmišljen. Shodno tome, ocjenjujemo ga kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 18.09.2023

Kfodjeos: Dijabetes se može izliječiti i živjeti zdravim životom! 105-godišnji akademik iz Japana podijelio je tajnu svoje pobjede nad dijabetesom!

Čuveni japanski endokrinolog, pronalazač, profesor, akademik, dobitnik Nobelove nagrade, kao i mnogih drugih medicinskih priznanja, Areta Tanaka otiša...

  • Lažna vijest