Raskrinkavanje.ba

Lažni intervju sa Bakirom Izetbegovićem ponovo “isplivao” na Facebooku

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Anonimni portal Svakodnevni je u martu 2020. objavio lažni intervju Bakira Izetbegovića u kojem taj političar navodno govori o situaciji sa epidemijom virusa SARS-CoV-2 u Bosni i Hercegovini. Članak je opremljen lažnom Izetbegovićevom izjavom kako se “nismo plašili srpskog agresora, [a] da se plašimo obične gripe sada”. U oktobru, farma portala povezana sa Svakodnevnim je “oživjela” taj lažni intervju, dijeleći ga ponovo na Facebooku.

Anonimni portal Svakodnevni 18. marta 2020. objavio je članak navodnog intervjua sa Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) koji je obnašao funkciju bošnjačkog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine u prošlom mandatu, o situaciji sa epidemijom virusa SARS-CoV-2 u Bosni i Hercegovini. Članak je opremljen naslovom:

Bakir izjavio: “Nismo se plašili srpskog agresora tada, da se plašimo obične gripe sada..”

U tekstu su još napisane dvije “izjave” Izetbegovića u kojima govori o fondovima za potporu stanovništvu i kako se koronavirus treba shvatiti ozbiljno, uz prihvaćanje drastičnih mjera smanjenja komunikacije. U tekstu se ne spominje izjava iz naslova:

– Ako se nastavi ovako trebaju se napraviti fondovi iz kojih će se dati potpore, ne smijemo dozoviliti da nam se ugasi turizam koji smo razvijali već dvije decenije. Zašto bi neko imao plažu od 5.000 KM a neko nikako, moramo ovaj teret podnijeti zajedno – rekao je predsnednik SDA Bakir Izetbegović.

Danas smo imali vanrednu sjednicu Predsjedništva, proširenu sjednicu Vlade Federacije, sjednice Kriznih štabova. U Federaciji je proglašeno stanje nesreće, cijelo društvo je u vanrednom stanju, iako ono zvanično nije proglašeno. Kako omentarišete ove reakcije?

– Ovo što je uradila Vlada Federacije i RS jeste faktički vanredno stanje, treba da je vanredno stanje. Mislim da smo svi potcijenili koronavirus. Kada pogledamo izjave zvaničnika prije nekolko dana poput onih predsjednika Donalda Trumpa, bilo je tu porcijenjivanja as ada se uvode mjere, zaustavljaju letove. Puno se pričalo napamet u vezi koronavirusa i mislim da se u ovom času još to radi. To je daleko opasnije i brže se širi nego što je bilo na početku, ako ne budmo djelovali brzo i odlučno dozvolit ćemo da nam koronavirus napravi paralizu sistema u BiH, da se ona spontano desi. Zato bolje napraviti drastične mjere smanjena komunikacije, i pooštravati mjere na vrijeme- Mjere će se dalje održavati.”

Iako je ovaj članak objavljen u martu, 14. oktobra se ponovo počeo dijeliti društvenim mrežama. Tog dana, članak je podijeljen na nekoliko Facebook stranica, koje smo pronašli putem Facebookovog alata za praćenje interakcija, CrowdTanglea.

Koristeći isti alat, vidimo da su iste Facebook stranice podijelile ovaj članak i u martu, kada je objavljen.

Google pretragom došli smo do zaključka da navodnu Izetbegovićevu izjavu kako se “nismo plašili srpskih agresora, pa nećemo ni obične gripe” nije prenio nijedan od kredibilnih medija u Bosni i Hercegovini i regionu, te da ne postoji nikakav videozapis koji bi ovo mogao potvrditi. Osim toga, ni ostatak “intervjua” nije objavljen ni na jednom drugom portalu, zbog čega zaključujemo da se radi o izmišljenom intervjuu, napisanom kako bi se prikupili klikovi. 

Na Facebook stranicama N-24.info, Moj enterijer, Crno Bijelo, Podijeli.info, Urbano, Bosanska jela, Carsija.info i 50 000 ljudi na ulice za bolje sutra. Pridružite nam se, na kojima je ovaj članak podijeljen 14.10.2020., objavljuju članke sa portala Svakodnevni, Tera net, Ženski kutak i Čaršija. Sve objave imaju isti opis na svakoj od stranica, dok su članci koje objavljuju opremljeni senzacionalističkim klikbejt naslovima. Dakle, radi o farmi portala. 

Farme portala su mreže web portala (obično anonimnih, kao što je u ovom slučaju) koji izgledaju kao mediji, i sa njima povezanih Facebook stranica. Ovakve stranice objavljuju “ukradene” tekstove, snimke i druge sadržaje preuzete iz medija i/ili drugih sličnih portala, ili pak izmišljaju lažne vijesti kako bi privukle posjetitelje/ke, do kojih dolaze dijeleći svoje linkove na raznim Facebook stranicama. 

Do sada smo pisali o nekoliko različitih farmi portala o kojima možete pročitati na sljedećim linkovima:

Članak portala Svakodnevni koji sadrži tvrdnju da je Bakir Izetbegović izjavio “nismo se plašili srpskog agresora tada, da se plašimo obične gripe sada” kao i ostatak “intervjua” ocjenjujemo kao lažnu vijest, s obzirom na to da ne postoji dokaz da je Izetbegović takvo nešto izjavio. Članak dobija i ocjenu klikbejt, pošto se navodna izjava iz naslova ne nalazi u članku. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 18.03.2020

Svakodnevni: Bakir izjavio: “Nismo se plašili srpskog agresora tada, da se plašimo obične gripe sada..”

– Ako se nastavi ovako trebaju se napraviti fondovi iz kojih će se dati potpore, ne smijemo dozoviliti da nam se ugasi turizam koji smo razvijali već...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest