Raskrinkavanje.ba

Lažni intervjui s izmišljenim doktorima koji su “napravili” Varcosin

Na dugoj listi preparata koji se reklamiraju uz pomoć izmišljenih intervjua s nepostojećim doktorima nalazi se i krema Varcosin.

Foto: Freepik

Čitatelji su nam putem e-maila prijavili tekst u formi “intervjua” s “mladim doktorom iz BiH Adnanom Bilićem” koji je dobio nagradu zbog otkrića metode koja “potpuno popravlja štetu nastalu od proširenih vena”, odnosno preparat pod nazivom Varcosin. Tekst je objavljen 24.8.2022. godine na web stranici koja vizualno izgleda kao informativni portal Bosna News 24. Datum objave vidljiv na samoj web stranici konstantno se mijenja, pa tako u vrijeme objave ove analize piše da je tekst objavljen 16.11.2023. godine. Navodni intervju objavljen je pod sljedećim naslovom:

"Posljedice proširenih vena su veoma opasne, šta će pomoći stanovnicima BiH da spriječe bolesti vena?"

Osim navodnog razgovora s Adnanom Bilićem, tekst sadrži i “razgovor sa specijalistom za proširene vene” doktorom Mirsadom Kozićem. Njemu se također pripisuje preporuka za korištenje ovog preparata.

Nešto važno se desilo 10.11.2023 na medicinskoj konferenciji o proširenim venama. Cijeli auditorijum je ustao i aplaudirao 10 minuta pozdravljajući mladog čovjeka za govornicom. Mladi doktor Adnan Bilić iz BiH objavio je svoje otkriće – jedinstvenu metodu koja potpuno popravlja štetu nastalu zbog proširenih vena.
(...)
[Adnan Bilić navodno odgovara na pitanje novinara]  Sjećam se kako sam se šokirao kada sam otkrio prvi put da moderni lijekovi i kreme u apotekama sadrže toksične hemikalije koje imaju negativan utjecaj na vene. Tablete također nisu efikasne jer uništavaju jetru. Nošenje kompresivnih čarapa nije imalo primjetan efekat dugo vremena i nema neko značajno postignuće u liječenju. Sve ove metode liječenja je moja majka koristila svakog dana, ali nije bilo koristi.

I zato, već posljednje tri godine, sve svoje vrijeme sam posvetio proučavanju ovog pitanja. Dok sam pisao disertaciju, pojavio se novi pristup u liječenju proširenih vena, i tako sam razvio Varcosin , kremu o kojoj sada svi govore. Naravno da sam bio svjestan toga da sam pronašao novi lijek, ali nisam očekivao da će izazvati ovako veliko interesovanje širom svijeta.

U tekstu su objavljene navodne fotografije Adnana Bilića i Mirsada Kozića te slike “prije i poslije” korištenja Varcosina. Na dnu “intervjua” nalazi se link putem kojeg čitatelji/ke mogu naručiti ovaj preparat po cijeni od 55 KM, kao i navodne recenzije zadovoljnih korisnika/ca.

Gotovo identičan tekst objavljen je 27.3.2023. i na web stranici naziva Srbija News 24 (i na ovoj se web stranici datum objave mijenja), ali na njoj se navodi da je “mladi doktor” koji je otkrio Varcosin iz Srbije i zove se Bratislav Marković. Drugi stručnjak koji “preporučuje” njegov preparat zove se Radomir Jojić. Iste fotografije koje su u “intervjuu” na Bosna News 24 predstavljene kao prikaz Adnana Bilića i Mirsada Kozića na ovoj web stranici iskorištene su kao prikaz Markovića i Jojića.


Jesu li “intervjuisani” doktori stvarne osobe?

Web stranice na kojima su objavljeni tekstovi napravljene su tako da izgledaju kao informativni portali. Ipak, domena na kojoj se nalazi “portal” Bosna News 24 glasi kfodjeos.com, a domena na kojoj se nalazi Srbija news 24 glasi topbestgoods.press. Osim toga, na stranicama ne postoje bilo koje druge rubrike ili vijesti. 

Google pretraga termina “doktor Adnan Bilić nagrada” ne daje nikakve rezultate koji bi potvrdili da je ono što piše u “intervjuu” bazirano na stvarnim događajima. Rezultati prikazuju izvještaje vezane za rad direktora Agencije za akreditaciju i kvalitet u zdravstvu u FBiH Adnana Bilića, ali je jasno da on nije proizveo niti promovisao preparat Varcosin. Iz fotografija dostupnih na Googleu jasno je da nije riječ o istoj osobi prikazanoj u navodnom intervjuu.

Isti slučaj je i kada se na Googleu pretraži pojam “doktor Bratislav Marković nagrada”. 

Fotografiju koja navodno prikazuje Bilića, odnosno Markovića, pronašli smo u člancima ruskih medija iz 2019. godine u kojima se izvještava o naučnoj konferenciji održanoj na Antropološkom fakultetu Evropskog univerziteta u Sankt Peterburgu, a na njoj je prikazan student David Bitiev koji je držao prezentaciju (link). Njegova prezentacija nije imala nikakve veze s preparatima ili lijekovima.

Fotografija koja navodno prikazuje Kozića, odnosno Jojića, zapravo je stock fotografija koja se može pronaći na servisima za preuzimanje slika (link).

Dakle, “mladi izumitelji”, kao i stručnjaci koji preporučuju njihove proizvode, nisu stvarne osobe. “Intervjui” s njima su izmišljeni.


Lažne recenzije

Osim “intervjua”, i recenzije koje se mogu pročitati u komentarima na dnu “članka” također nisu autentične. Nemoguće je “kliknuti” na profil ijednog korisnika/ce. Poredeći stranice Bosna News 24 i Srbija News 24, može se uočiti da su komentari identični i da “profili” koji ih ostavljaju imaju identične profilne fotografije, ali se zovu drugačije, u zavisnosti od web stranice. Tako se, recimo, Nermina koja je “ostavila komentar” na Bosna News 24 zove Kristina na Srbija News 24.

Čitatelj koji nam je prijavio “intervju” u kojem se promoviše Varcosin na jednoj od fotografija u recenzijama ispod članka primijetio je poznatu pozadinu. Iako se iznad fotografije implicira da je dostavljena kupcu na adresu, u pozadini se može primijetiti enterijer koji izrazito nalikuje dijelu prostorija kompanije Monetize Ad, koju je Raskrinkavanje i ranije spominjalo u analizama o sličnim taktikama promocije preparata na internetu (1, 2).

Kad se uporede fotografije s web stranica Bosna News 24 i Srbija News 24 s fotografijom iz članka Poslovnih novina od 11.9.2020. godine o ovoj kompaniji, na kojoj se može vidjeti kancelarijski prostor, mogu se primijetiti znatne sličnosti.

Foto: Screenshot/ Bosna News24, Poslovne novine

Prostorija s fotografije može se vidjeti i na YouTube videu (2:50) objavljenom 22.9.2020. na kanalu Tuzlanski TV.

Foto: Screenshot/ Tuzlanski.ba

Krema Varcosin proizvod je firme Limited Charm, koja je, kako je objašnjeno u našoj analizi ovdje, podružnica kompanije Monetize Ad i u čijem se asortimanu nalaze i drugi preparati koji su na internetu reklamirani sličnim taktikama.

Preparat Varcosin ne nalazi se na spisku lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet Agencije za lijekove BiH.

Shodno činjenicama, analizirane “intervjue s mladim doktorima” u kojima se promoviše Varcosin ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 24.08.2022

Kfodjeos: "Posljedice proširenih vena su veoma opasne, šta će pomoći stanovnicima BiH da spriječe bolesti vena?"

Mladi doktor iz BiH dobio je međunarodno priznanje i veliku nagradu medicinske zajednice zato što je razvio preparat za liječenje proširenih vena. Ovo...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 27.03.2023

Topbestgoods.press: "Последице проширених вена су веома опасне, шта ће помоћи Србима да спрече болести вена?"

Млади лекар из Србије добио је међународно признање и велику награду медицинске заједнице зато што је креирао препарат за лечење проширених вена. Ово...

  • Lažna vijest