Raskrinkavanje.ba

Ljiljana Smajlović nije poručila “srpskoj opoziciji” da su “prodali Srbe u regiji”

Portal Slobodna Bosna pripisao je novinarki Ljiljani Smajlović tvrdnju, koju ona zapravo nikada nije izgovorila.

Nerijetko se dešava da portal Slobodna Bosna za naslove kojima oprema svoje članke u potpunosti izmisli tvrdnje i pripiše ih nekom od aktera/ki članka. Jedan od skorijih primjera možete pročitati u analizi Raskrinkavanja ovdje

Ovoga puta je na portalu Slobodna Bosna 30. maja, objavljen članak o gostovanju novinarke Ljiljane Smajlović u emisiji Uranak na K1 televiziji, opremljen naslovom:

PREDRATNA SARAJEVSKA NOVINARKA NAPALA SRPSKU OPOZICIJU: "Sram vas bilo, prodali ste Srbe u regiji!" (VIDEO)

U tekstu samog članka navodi se jedna od njenih izjava iz pomenutog gostovanja u jutarnjem programu televizije K1, ali same tvrdnje iz naslova nema.

Predratna sarajevska novinarka Ljiljana Smajlović pridružila se hajci režimskih medija na opoziciju. Ona je ocijenila licemjernim apele opozicije kojima se traži intervencija EU protiv Bjelorusije i pritisak na Srbiju da uvede sankcije toj zemlji.

Smajlović navodi da je u čudu kako neko može da zasniva svoju politiku na takvom snishodljivom odnosu prema zapadnim zemljama, a u isto vrijeme odustaje od zaštite sopstvenog naroda, odnosno Srba u regionu gdje god da žive.

- Ja to stvarno ne razumijem. To su iste one stranke koje gdje god žive Srbi oko nas oni kažu "nemojte da se miješamo u interne stvari drugih zemalja" a miješaju se u stvari Belorusije - kaže Smajlović, koja je ranije jednako zdušno podržavala Slobodana Miloševića kao što danas podržava Aleksandra Vučića.

Šta su činjenice?

Novinarka Ljiljana Smajlović gostovala je 27. maja u emisiji Uranak na K1 televiziji gdje je govorila o nekoliko tema, između ostalog i o situaciji u Bjelorusiji. Evropska Unija je, među ostalim uvedenim mjerama, zabranila letenje u svom vazdušnom prostoru za bjelorusku aviokompaniju, te su zemlje EU počele u realizaciji svojih letova zaobilaziti nebo iznad Bjelorusije. Razlog uvođenja sankcija je činjenica da je 23. maja predsjednik ove zemlje Aleksandar Lukašenko izdao naredbu da se irski putnički avion preusmjeri iz Atine za Viljnus, kako bi uhapsio Novinara Romana Protaševića. (link)

O pozivu pojedinih opozicionih stranaka u Srbiji da i ova zemlja uvede sankcije Bjelorusiji, Smajlović je govorila okvirno na šestom minutu gostovanja

Meni je to stvarno pravo čudo. To što postoje opozicione stranke koje misle da je za njih dobro pa čak i ako u Briselu zbog toga izazivaju prema sebi neka dobra osećanja, pozitivna, da traže od Brisela da pritisne nas da usaglašavamo svoju spoljnu politiku sa Evropskom Unijom i pre nego što se približimo na korak od ulaska u Evropsku Uniju. Ja to stvanro ne razumem, pogotovo što su to nekada stranke koje nam objašnjavaju Kosovo - ne možemo mi tamo da se mešamo tamo su Amerikanci; Bosna - nemojte da se mešamo, gde god žive Srbi oko nas mi ne treba ništa da se mešamo to su interne stvari drugih zemalja, kakve to veze ima sa nama. Sad se desi nešto u Belorusiji oko čega je Zapad složan i oni kažu hajde da i mi tu Belorusiju napadnemo.

Dakle, Smajlović je govorila o tome kako njoj nije jasno zbog čega pojedine stranke pozivaju na uvođenje sankcija Bjelorusiji, ali nigdje u svom odgovoru nije opoziciji u Srbiji poručila “Sram vas bilo, prodali ste Srbe u regiji!” Stavljanjem ove fabrikovane izjave pod znake navoda, portal Slobodna Bosna pripisao je Smajlović riječi koje ona zapravo nije izgovorila. 

Budući da Smajlović nikada nije izgovorila takvo nešto, pomenutu tvrdnju portala Slobodna Bosna ocjenjujemo kao lažnu vijest. Dodatno, naslov ovog portala ocjenjujemo i kao klikbejt, budući da se u njemu ističe tvrdnja koje nema u tekstu samog članka.

Napomena:

4.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Slobodna Bosna ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 30.05.2021

Slobodna Bosna: PREDRATNA SARAJEVSKA NOVINARKA NAPALA SRPSKU OPOZICIJU: "Sram vas bilo, prodali ste Srbe u regiji!" (VIDEO)

Predratna sarajevska novinarka Ljiljana Smajlović pridružila se hajci režimskih medija na opoziciju. Ona je ocijenila licemjernim apele opozicije koji...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
  • Ispravljeno