Raskrinkavanje.ba

Magazin Dan i izmišljanje tragedija zbog klikova

Anonimni portali često koriste izmišljene ili preuveličane negativne događaje iz života poznatih kako bi zadobili pažnju čitatelja/ki. Portal Magazin Dan jedan je od njih.

Anonimni portal Magazin Dan jedan je od mnogih portala koji koriste razne ustaljene forme klikbejt naslova da pridobiju pažnju čitatelja/ki i navedu ih da kliknu na članke koji najčešće imaju labavu ili nikakvu vezu sa samim naslovom. Jedan od najčešćih načina za “lovljenje” klika na ovom portalu jesu manipulativni naslovi o poznatim osobama koje navodno proživljavaju neku tragediju ili težak period u životu. 

Svrha postojanja anonimnih portala jeste zarada od reklama koju dobijaju navodeći čitatelje/ke da kliknu na njihove članke. Stoga su naslovi osmišljeni tako da čitatelju/ki obećavaju emotivnu stimulaciju i nešto neuobičajeno, vrijedno njihovog vremena. Loše vijesti su posebno djelotvorne za privlačenje pažnje, a razloge smo objasnili u analizi o anonimnom portalu Balkan Life Today. Portali objavljivanjem naslova koji obećavaju šokantan i tragičan sadržaj koriste prirodnu ljudsku sklonost ka negativnom (eng. negativity bias), fenomen koji objašnjava da na ljude negativni događaji imaju veći utjecaj od pozitivnih. Više o ovome pročitajte u analizi na ovom linku. 

O portalu Magazin Dan pisali smo u dvije analize, koje možete pročitati ovdje i ovdje. Kako smo tada utvrdili, članci ovog portala dijele se na Facebook stranicama Facebook Ideje Za Dvorište, Prirodni lijek, Lečenje Biljem te Film.ba, koje ukupno imaju više od 809.000 pratitelja/ki. Praksa svakodnevnog objavljivanja senzacionalističkog sadržaja koji suštinski nema informativne vrijednosti nastavljena je na ovom portalu.

Anegdota od prije četiri godine kao lažna zdravstvena teškoća danas

Tako je na ovom portalu 20.2.2023. godine objavljen članak s fotografijom glumca Vojina Ćetkovića i naslovom:

VOJIN ĆETKOVIĆ PROGOVORIO O TEŠKOM ZDRAVSTVENOM STANJU: Doktori su potvrdili!

 

Magazin Dan tekst je preuzeo od portala Espreso, koji ga je u identičnom obliku objavio 19.2.2023. Sličan naslov objavio je portal Svet 18.2.2023. godine: 

Bolest je ipak jača, Vojin Ćetković progovorio o svemu: Pitao sam lekare kako je – nije dobro uopšte

Isti naslov je u različitim oblicima objavljen na mnoštvu anonimnih i drugih portala u proteklih nekoliko dana (1, 2, 3, 4, 5 ). Iako svi ovi naslovi navode na zaključak da je bolestan Ćetković te da članak donosi aktuelne informacije o kojima je “progovorio”, to ipak nije slučaj. Kako se u člancima navodi, “glumac Vojin Ćetković prisetio se jedne anegdote koju je doživeo sa legendarnim glumcem Mišom Janketićem”. Janketić je preminuo 2019. godine, a Ćetković je govorio o njegovoj bolesti, a ne svojoj.

Kada se ozbiljno razboleo Miša Janketić ja sam razgovarao sa njegovim lekarom i pitao ga kako je Miša. On mi je rekao da je loš, da su mu pluća loša (...) – prisetio se Vojin.

Vojin Ćetković se navedene anegdote prisjetio u izjavi za Novu TV, što je objavljeno na njihovom portalu 18.2.2023. godine. Stoga sve članke u čijim se naslovima navodi da je Ćetković “progovorio o teškom zdravstvenom stanju” ocjenjujemo kao klikbejt i manipulaciju činjenicama

Izmišljeni gubitak u naslovu

Portal Magazin Dan je 23.2.2023. objavio i tekst o pjevačici Emini Jahović u čijem je naslovu navedeno da se oglasila uplakana i slomljena te da joj je “zemljotres uzeo najvrednije što ima”.

Emina Jahović zavijena u crno: Zemljotres u Turskoj joj je uzeo najvrednije što ima, oglasila se uplakana i slomljena (FOTO)

Tekst je originalno objavljen na portalu Story 21.2.2023, a s malim izmjenama prenijeli su ga i portali Savjeti za deset i USK vijesti.

Tekst se osvrće na zemljotres koji se početkom mjeseca desio u Turskoj i Siriji te spominje Jahović, koja živi u Turskoj. U članku se navodi da je Jahović trebala da objavi novu pjesmu, ali je objavu odložila zbog zemljotresa, jer to nije smatrala prikladnim. Nigdje se u tekstu ne navodi da joj je “zemljotres uzeo najvrednije što ima”. Stoga i ove tvrdnje iz naslova ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama i klikbejt.

Napomena

28.2.2022: Portal Magazin Dan je nakon objave ove analize ispravio netačne navode u oba članka, zbog čega su članci ocijenjeni i kao ispravljeno. Portali Espreso i 365 Srbija su ispravili netačne navode o bolesti glumca Vojina Ćetkovića te su i ovi članci ocijenjeni kao ispravljeno.

19.07.2023: U ovoj analizi je članak objavljen na portalu Story.rs nenamjernom greškom bio označen kao članak portala Story.hr. Ta je greška sada ispravljena.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 20.02.2023

Magazin Dan: VOJIN ĆETKOVIĆ PROGOVORIO O TEŠKOM ZDRAVSTVENOM STANJU: Doktori su potvrdili!

Za danas se malo posvećujemo domaćoj estradi i dešavanjima na istoj. Kao što i sami možete da vidite po naslovu našeg današnjega članka pisaćemo o sja...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Klikbejt 18.02.2023

Svet: Bolest je ipak jača, Vojin Ćetković progovorio o svemu: Pitao sam lekare kako je – nije dobro uopšte

Bolest Miše Janketića vidno je uznemirila i potresla i njegovog bliskog kolegu U maju ove godine navršiće se četiri godine otkako nas je napustio l...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 19.02.2023

Espreso.co.rs: VOJIN ĆETKOVIĆ PROGOVORIO O TEŠKOM ZDRAVSTVENOM STANJU: Doktori su potvrdili

On se osvrnuo i na svoju pasiju prema pecanju, koja ga prati od njegove pete godine

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Klikbejt 19.02.2023

Piplmetar: BOLEST JE IPAK JAČA, VOJIN ĆETKOVIĆ PROGOVORIO O SVEMU: PITAO SAM LEKARE KAKO JE – NIJE DOBRO UOPŠTE

Bolest Miše Janketića vidno je uznemirila i potresla i njegovog bliskog kolegu

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 20.02.2023

365 Srbija: VOJIN ĆETKOVIĆ PROGOVORIO O TEŠKOM ZDRAVSTVENOM STANJU: Doktori su potvrdili

On se osvrnuo i na svoju pasiju prema pecanju, koja ga prati od njegove pete godine

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Klikbejt 19.02.2023

Prvi.info: VOJIN ĆETKOVIĆ PROGOVORIO O TEŠKOM ZDRAVSTVENOM STANJU: Doktori su potvrdili!

Glumac Vojin Ćetković prisetio se jedne anegdote koju je doživeo sa legendarnim glumcem Mišom Janketićem.

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 20.02.2023

Pozitiv media: VOJIN ĆETKOVIĆ PROGOVORIO O TEŠKOM ZDRAVSTVENOM STANJU: Doktori su potvrdili… SLOBODA U SUZAMA?!

I danas za vas imamo novosti koje nam dolaze sa naše domaće javne scene, a konkretno naša današnja tema će da bude jedan od naših najpoznatijih glumac...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 21.02.2023

Story (.rs): Emina Jahović zavijena u crno: Zemljotres u Turskoj joj je uzeo najvrednije što ima, oglasila se uplakana i slomljena (FOTO)

Glavno oružje Emine Jahović, pored lepote i talenta za muziku, su emocije. Pop zvezda izuzetno je emotivna, a sve izazove sa kojima se susretala na ži...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 23.02.2023

Magazin Dan: Emina Jahović zavijena u crno: Zemljotres u Turskoj joj je uzeo najvrednije što ima, oglasila se uplakana i slomljena (FOTO)

Vesti koje dolaze iz Turske su i dalje jako tužne i potresne, jer se još uvek nije smirila situacija po pitanju zemljotresa koji je malo pre više od t...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Klikbejt 23.02.2023

Savjeti za deset: Emina Jahović zavijena u crno: Zemljotres u Turskoj joj je uzeo najvrednije što ima, oglasila se uplakana i slomljena (FOTO)

Situacija u Turskoj nakon zemljotresa je i dalje veoma loša. Sirija je također bila pogođena zemljotresom, ali ne toliko koliko Turska. Spasioci koji...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 22.02.2023

USK Vijesti: Emina Jahović zavijena u crno: Zemljotres u Turskoj joj je uzeo najvrednije što ima, oglasila se uplakana i slomljena! NIJE MOGUĆE?! (FOTO)

Pjevačica Emina Jahović je jako cjenjena među kolegama, a i od strane svojih obožavaoca. Pored njene ljepote, talenta i harizme, ono što je još krasi...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama