Raskrinkavanje.ba

Manipulacije i činjenice o miokarditisu i perikarditisu poslije imunizacije mRNA vakcinama

Pojedini mediji manipulativno su prikazali upozorenje američke Agencije za hranu i lijekove o riziku od upale srčanog mišića za vakcine protiv Covid-19 proizvođača Moderna i Pfizer/BioNTech.

Na portalu Al Jazeera Balkans je 26.6.2021. godine objavljen članak sa sljedećim naslovom: 

Upozorenje o riziku od upale srčanog mišića za vakcine Pfizera i Moderne

U članku se navodi da je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) dodala upozorenje o riziku od upale srčanog mišića za vakcine protiv Covid-19 proizvođača Moderna i Pfizer/BioNTech. Kako u članku dalje stoji, ažuriranje upozorenja o navedenim nuspojavama dolazi nakon opsežnog pregleda informacija, koji je proveo Savjetodavni komitet za imunizaciju američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (ACIP CDC).  

Al Jazeera navodi i da se u pomenutom upozorenju ističe da izvještaji o neželjenim događajima nakon vakcinacije ukazuju na povećan rizik od miokarditisa, upale srčanog mišića, i perikarditisa, upale tkiva koje okružuje srce, te da su ovi slučajevi učestaliji kod muškaraca. 

U članku se pominje podatak o broju prijavljenih slučajeva miokarditisa ili perikarditisa:

Do kraja druge sedmice juna, prijavljeno je više od 1.200 slučajeva miokarditisa ili perikarditisa.

Slučajevi su, prema podacima, učestaliji kod muškaraca, a najčešće se javljaju u sedmici nakon primljene druge doze vakcine.

Pfizer i Moderna nisu komentirali upozorenje.

Članak portala Al Jazeera Balkans preuzeli su portali Sott, Vijesti, Blic News i Antena M u periodu od 26. do 28. juna 2021. godine.  

Članak objavljen na portalu Al Jazeera Balkans je prevod članka s engleskog jezika, objavljenog 26.6.2021. godine na portalu Al Jazeera English. 

Članak je na Facebooku dijeljen u javnim grupama i na stranicama na kojima korisnike/ce objavljuju sadržaje koji osporavaju ili umanjuju opasnost od Covid-19 pandemije. Uz izuzetak dijeljenja ovog članka na Facebook stranici Al Jazeera Balkans, objava koja je prikupila najveći broj interakcija na Facebooku podijeljena je u Grupi podrške sucu Mislavu Kolakušiću, u kojoj korisnici/e intenzivno dijele sadržaje kojima se minimizira opasnost od pandemije te poziva na otpor “obaveznoj” vakcinaciji protiv Covid-19.

Mislav Kolakušić, hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu, i sam je iznosio netačne tvrdnje o pandemiji Covid-19, o čemu je pisao Faktograf, naš partnerski portal iz Hrvatske.

Ovom temom bavili su se i drugi portali. Članak o obavještenjima CDC-a i FDA objavljen je 28.6.2021. na portalu Tribun i opremljen je sljedećim naslovom:

FDA zahtjeva od Pfizera i Moderne da među nuspojave cjepiva ubroje i miokarditis, sve češću pojavu kod mladih

U članku se navodi da vakcina protiv Covid-19 može “osim miokarditisa, uzrokovati i perikarditis, odnosno trajno oštećenje tkiva koje okružuje srce”.

Početkom ovog tjedna, otkriveno je da je CDC zaprimio preko 1.200 prijava miokarditisa povezanog s cijepljenjem protiv koronavirusa. Zasad je potvrđeno oko 300 takvih poveznica, pri čemu su mnogi oboljeli zapravo mladi ljudi. CDC je to i službeno potvrdio u izvještaju.

FDA je izdala odvojeno priopćenje u kojem navodi da cjepivo može osim miokarditisa uzrokovati i perikarditis, odnosno trajno oštećenje tkiva koje okružuje srce.

Oba ova zdravstvena problema od petka će se naći na pakiranjima Pfizerovog i Moderninog cjepiva u SAD-u.

U članku o slučaju smrti muškarca iz SAD-a nakon vakcinacije Moderna vakcinom, koji je na portalu Logično objavljen 1.7.2021. godine, još se manipulativnije predstavlja podatak o broju prijavljenih slučajeva:

Prošle nedelje, CDC su prijavili više od 1.200 slučajeva rijetkog poremećaja poznatog kao miokarditis ili upala srca kod onih koji su primili Pfizer i Moderna vakcine, što iznosi oko 12,6 na milion doza. Zdravstveno tijelo je pronašlo „vjerovatno vezu“ između vakcina i stanja, mada je primjetilo da je to „još uvijek rijedak slučaj“.

Šta su činjenice?

Kao što je u članku Al Jazeere i objašnjeno, FDA je 25.6.2021. godine na svojoj stranici objavila saopštenje u kojem se navodi da su objavljene ažurirane upute za medicinsko osoblje i pacijente koje sadrže podatke o mogućim nuspojavama miokarditisa i perikarditisa nakon vakcinacije Moderna i Pfizer vakcinama. Upute su ažurirane nakon zasjedanja Savjetodavnog vijeća za imunizacijske prakse (Advisory Committee on Immunization Practices - ACIP) pri Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koje je trajalo od 23. do 25. juna. Već 23. juna je CDC na svojim stranicama objavio ažurirane podatke vezane za miokarditis i perikarditis, navodeći podatak da je od aprila 2021. bilo “preko hiljadu prijava miokarditisa i perikarditisa u VAERS” na preko 177 miliona ljudi koji su u SAD-u bili vakcinisani barem jednom dozom vakcine protiv Covid-19.

Međutim, u članku portala Al Jazeera Balkans i njegovim prenošenjima izostavljen je podatak da je riječ o veoma rijetkim slučajevima. To je jasno navedeno u CDC-ovom saopštenju koje je uslijedilo nakon zasjedanja Savjetodavnog vijeća, a koje se spominje u članku Al Jazeere Balkans. Također, u istom saopštenju CDC-a navodi se i da se vakcinacija protiv Covid-19 i dalje preporučuje, te da ona predstavlja najbolji način da “pomognete zaštiti sebe i svoju porodicu”. 

U saopštenju CDC-a naglašeno je da su pacijenti dobro reagovali na liječenje nakon što su im dijagnostifikovani miokarditis i perikarditis, te da se brzo mogu vratiti normalnim aktivnostima nakon poboljšanja simptoma. 

Ove prijave su rijetke, s obzirom na stotine miliona doza vakcina koje su date, i podnesene su nakon vakcinacije mRNA vakcinama protiv Covid-19, posebno kod adolescenata i mladih odraslih. 

Većina pacijenata koji su liječeni dobro je reagovala na liječenje i odmor i brzo su se osjećali bolje. 

Pacijenti se obično mogu vratiti svojim normalnim dnevnim aktivnostima nakon što im se simptomi poboljšaju. Trebaju se posavjetovati sa doktorom oko povratka vježbanju i sportovima. 

Osim toga, CDC je naveo da je najveći broj ovih slučajeva zabilježen kod muškaraca od 16 godina i starijih. Dakle, radi se o rijetkim pojavama, a FDA je odlučila da se napomena o njima doda u upute o mRNA vakcinama odobrenim u SAD-u.

Kada je riječ o podatku od “1.200 prijavljenih slučajeva miokarditisa i perikarditisa”, koji se navodi u analiziranim člancima, njih nije prijavio CDC, kako se navodi na portalu Logično. Na stranici CDC-a navedeno je da je u bazu VAERS prijavljeno “preko hiljadu slučajeva”. 

Zapravo je Reuters u članku od 26. juna 2021. godine, koji obrađuje ovu temu, naveo podatak o 1.200 slučajeva prijavljenih preko sistema VAERS. Osim napomene da je riječ o podacima iz ove baze, Reuters je broj prijavljenih slučajeva miokarditisa i perikarditisa kontekstualizirao, istakavši da je je riječ o 1.200 slučajeva na oko 300 miliona datih doza mRNA vakcina.

Do 11. juna, više od 1.200 slučajeva miokarditisa i perikarditisa bili su prijavljeni u američki sistem izvještavanja o neželjenim događajima nakon vakcinacije (VAERS), od oko 300 miliona doza mRNA vakcina koje su date. 

Napomena da je riječ o slučajevima koji su prijavljeni u sistem VAERS važna je upravo zbog načina na koji se podaci u navedenom sistemu prikupljaju. O tome smo već pisali u analizi koja se nalazi na ovom linku. 

Ukratko, sistem izvještavanja o neželjenim događajima nakon vakcinacije (Vaccine Adverse Event Reporting System - VAERS) nadzire sigurnost vakcina koje je američka Agencija za hranu i lijekove odobrila za vanrednu upotrebu. Funkcioniše tako da svako putem interneta može da podnese izvještaj o neželjenim događajima nakon vakcinacije. Zbog toga je i na samoj stranici VAERS-a napisana napomena da se s pažnjom tumače podaci iz sistema, te da oni ne dokazuju da je vakcina uzrokovala opasni štetni događaj,  nego “samo potvrđuje da se prijavljeni događaj dogodio nakon nekog vremena od davanja vakcine”.

Sistem VAERS je zapravo rezultat nastojanja američkih zdravstvenih institucija (primarno CDC-a) da se bude što transparentnije i operativnije s prijavljivanjem neželjenih reakcija na vakcine, što antivakcinacijski aktivisti i aktivistice često koriste za potrebe svog narativa. 

Dodatno, navedeni podaci moraju biti pregledani i validirani. Prema podacima koji su bili aktuelni u vrijeme objave analiziranih članaka, CDC i FDA su potvrdili 393 slučaja miokarditisa i perikarditisa od 696 slučajeva u osoba mlađih od 30 godina, koji su bili prijavljeni u sistemu VAERS. U vrijeme pisanja ove analize, taj broj za istu dobnu grupu iznosio je 594 na 971 prijavljena slučaja. 

Budući da je, kako se u članku Reutersa navodi, broj od 1.200 prijavljena slučaja miokarditisa i perikarditisa zabilježen na 300 miliona doza vakcine, to znači da je zapravo broj prijavljenih slučajeva četiri na milion doza, a ne 12,6, kako se navodi u članku portala Logično.

Šta su miokarditis i perikarditis i koliko su zapravo opasni?

Biologinja i blogerka Jelena Kalinić je u analizi “Koliki je rizik miokarditisa kod mlađih osoba nakon COVID-19  vakcinacije?”, koja je objavljena na Voice of America, objasnila prirodu ovih oboljenja:

Miokarditis je upala srčanog mišića – miokarda, a perikarditis upala srčane ovojnice – perikarda. U oba slučaja imunološki sistem tijela uzrokuje upalu kao odgovor na infekciju ili neki drugi okidač. Zapravo, miokarditis i perikarditis su znatno češći usljed infekcije COVID-19 i drugih infekcija, nego usljed vakcinacije.

Premda laici, kada čuju da se radi o upalama ovako važnog organa, dobiju sliku da se tu uvijek radi o smrtno ozbiljnom stanju, čak imaju asocijacije na infarkt, zapravo i miokarditis i perikartidis često prolaze bez simptoma i sami se povuku.

Zbog nepotpunog predstavljanja podataka o učestalosti prijavljenih slučajeva miokarditisa i perikarditisa nakon vakcinacije, suštinski tačne informacije vezane za upozorenje o ovom riziku prenijete su na način da se sam rizik predstavlja većim nego što jeste. Stoga članku portala Al Jazeera i njegovim prenošenjima, te člancima portala Tribun i Logično, dajemo ocjenu manipulisanje činjenicama

Članku portala Logično dajemo i ocjenu dezinformacija, budući da CDC nisu “prijavili više od 1.200 slučajeva” miokarditisa. Radi se o broju slučajeva miokarditisa i perikarditisa koji su prijavljeni u sistem VAERS. Također, broj od 12,6 prijavljenih slučajeva na milion datih doza vakcine, naveden u ovom članku, nije tačan.

Napomena:

22.7.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Al Jazeera Balkans nadopunio je svoj članak, te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 26.06.2021

Balkans Aljazeera: Upozorenje o riziku od upale srčanog mišića za vakcine Pfizera i Moderne

Do kraja druge sedmice juna, u SAD-u je prijavljeno više od 1.200 slučajeva miokarditisa ili perikarditisa.

  • Manipulisanje činjenicama
  • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 28.06.2021

Vijesti: Upozorenje o riziku od upale srčanog mišića za vakcine Pfizera i Moderne

Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) dodala je upozorenje o riziku od upale srčanog mišića za osobe koje prime vakcine Moderne i Pfizera...

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 28.06.2021

Blic News: Upozorenje o riziku od upale srčanog mišića za vakcine Pfizera i Moderne

Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) dodala je upozorenje o riziku od upale srčanog mišića za osobe koje prime vakcine Moderne i Pfizera...

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.06.2021

AntenaM: Upozorenje o riziku od upale srčanog mišića nakon vakcina Fajzer i Moderna

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.07.2021

Logično: Preminuo nakon druge doze Moderne

  • Manipulisanje činjenicama
  • Dezinformacija