Manipulativni “eksperiment” sa sijalicom ne dokazuje da grafen u ulošcima proizvodi struju

Korisnici/e društvenih mreža dijele snimak koji navodno pokazuje da se grafenov oksid nalazi u ulošcima i da u kombinaciji s tekućinom može upaliti sijalicu. U pitanju je trik – u snimku je korištena sijalica za hitnu upotrebu koja se može upaliti kad dođe u kontakt s vodom.

Foto: Freepik

Na Telegram nalogu iSTiNA 16.8.2022. godine objavljen je videosnimak na kome muškarac pokazuje da sijalica svijetli kada dođe u dodir s dijelom higijenskog uloška koji navodno sadrži grafenov oksid, a nakon što se taj dio nakvasi. On na snimku s prevodom na naš jezik objašnjava na engleskom jeziku šta radi. U prevodu se navodi da sijalica svijetli zbog toga što voda “aktivira” grafen.

Ok, ovde imam ženski uložak. Ovo je uložak sa “krilcima”. Krilci su odlični jer štite ivice. Sada gledajte, ništa se ne dešava. Ovo je sijalica od sedam wati. Ovo ćemo da otvorimo i da izvadimo traku. Ništa se ne dešava. Ali kada se traka pokvasi u vodi (ili menstr. krv) grafen se aktivira u traci. Bum, evo ga sada radi. Dakle kada je traka vlažna sijalica počinje da svetli!!! Grafen se aktivira očigledno. Kada je traka postala mokra. Eto kako se koristi grafen u ženskim ulošcima.

U opisu videa, upotreba grafenovog oksida u higijenskim ulošcima povezana je s 5G mrežom, pri čemu se implicira postojanje namjere da se naškodi ženskom reproduktivnom zdravlju, a sve u cilju smanjenja svjetske populacije. 

Malo grafen oksida u ženskim ulošcima koji idu direktno na intimnu regiju. Kao što vidite kada se isti pokvase oni postaju idealan provodnik i generator električne energije. Kada na to dodamo 5G koji može da cilja ovaj izvor EMG zračenja, onda nam svima postaje jasno da su meta ženski reproduktivni organi. Zar onda treba da nas čude razni karcinomi materice, jajnika ili ciste na jajnicima? U glavi psihopata kao što su Klaus Švab, ili Bil Gejts, ovo je odlično sredstvo za izazivanje neplodnosti kod žena i sredstvo za smanjenje populacije!

Ovaj video pronašli smo i na nekoliko Facebook profila, gdje je podijeljen s identičnim opisom (1, 2, 3). Na Facebook profilu Kraljevic Marko III podijeljen je uz sličan opis, u kome se također grafenov oksid u ulošcima dovodi u vezu s karcinomom maternice.

Video je u svom članku objavio i portal Epoha 18.8.2022. godine. Članak se sastoji od tvrdnji iznesenih u opisu videa na Telegram kanalu iSTINA, a opremljen je sljedećim naslovom:

Šokantno – Zloglasni grafen oksid pronađen u ženskim ulošcima

 

Da li higijenski ulošci sadrže grafen?

 

Andre Geim i Konstantin Novoselev, istraživači s Univerziteta u Manchesteru, otkrili su grafen 2004. godine, za što su dobili Nobelovu nagradu za fiziku 2010. godine. Kako objašnjava Istinomer, interesovanje javnosti za ovaj nanomaterijal leži u njegovim izuzetnim fizičkim svojstvima.

Grafen je veoma lak, propustan, savitljiv, ali i jači i otporniji od čelika. Grafen-oksid je derivat ovog materijala koji se, za razliku od grafena, rastvara u vodi. Veliki je broj istraživanja o potencijalnoj industrijskoj i biomedicinskoj upotrebi ova dva materijala.

U videu koji se dijeli ne društvenim mrežama ne navodi se o kojim je higijenskim ulošcima riječ. Premda većina uložaka na tržištu ne sadrži grafen, postoje i oni koji ga sadrže.

Američka kompanija Jewel Sanitary Napkins (JSN) lansirala je higijenske uloške koje sadrže grafen 1. juna 2019.  godine. Grafen se nalazi u jednoj traci smještenoj u sredini jastučića. Grafen sadrže i proizvodi nekih drugih kompanija (link).

U nekim objavama navodi se da je grafen “pronađen” u ulošcima i to se predstavlja kao šokantno otkriće. Ipak, njegova upotreba nije nikakva tajna, a proizvođači to koriste prilikom reklamiranja ovih uložaka.  Tako se na web stranici Jewel Sanitary Napkins navodi niz nepotvrđenih učinaka grafena u njihovim ulošcima i kaže se da potencijalno mogu ublažiti bolne grčeve stomaka, pomoći u održavanju pH ravnoteže tijela i eliminisanju štetnih bakterija i doprinijeti prijatnom mirisu, pojačati metabolizam i imuni sistem te odvoditi tjelesnu temperaturu od unutrašnjih organa i zadržavati vibracijsku energiju. 

 

Šta dokazuje video?

 

Videosnimci slični onom koji se dijeli na društvenim mrežama odranije su dostupni na internetu. Jedan takav snimak pronašli smo i na YouTube kanalu spomenutog američkog proizvođača uložaka, koji sadrže grafen. Kako se navodi u objavi, svrha “eksperimenta” jeste da pokaže “nivo sadržane energije”. U videu su nabrojane i navedene “prednosti” ovih uložaka. Međutim, napominje se da ove tvrdnje nije procjenjivala američka Agencija za hranu i lijekove (FDA).

Na snimku se na grafensku traku iz uloška prvo stavlja voda, a zatim sijalica od 7W, koja počinje da svijetli. Sličan postupak ispraćen je i na videosnimku koji se dijeli na društvenim mrežama. I u njemu se koristi sijalica od 7W.

Ipak, sijalice u videu koji se dijeli na društvenim mrežama i u “eksperimentu” proizvođača ne izgledaju kao obične sijalice, već kao sijalice za hitne slučajeve, s baterijom koja se puni. One mogu da rade kao obične sijalice, pri čemu se pune dok su u upotrebi i na električnoj mreži. Mogu svijetliti i nekoliko sati nakon nestanka struje, kada se stave na držač i postanu prenosive.

Različite modele ovakvih sijalica moguće je pronaći na brojnim stranicama za prodaju. U opisu jedne, koja liči onoj u viralnoj objavi, navodi se da sijalica može svijetliti i na dodir ruke, ali i ako dođe u kontakt s vodom. I u slučaju sijalice koja je, čini se, korištena u eksperimentu proizvođača navodi se da može da svijetli u vodi.

Ovaj video dijelio se i na drugim jezicima s tvrdnjom da grafen u ulošku pali sijalicu. Pozivajući se na stručnjake koje su kontaktirali, AFP Factual u analizi iz avgusta navodi da video nema dokazanu naučnu vrijednost.

Ova platforma za provjeru činjenica navodi da su stručnjaci za grafen i elektrotehniku ukazali na nekoliko važnih detalja – na osnovu snimka nije moguće znati koja se sijalica koristi ni da li  uložak zaista sadrži grafen. No, i da je to slučaj, sam grafen ne bi mogao generisati električnu energiju, objasnio je za ovu platformu Vincent Bouchiat iz Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja i osnivač Grapheala, startupa posvećenog medicinskoj primjeni ovog nanomaterijala.

”Mora biti radnja kojom se prenosi energija, bilo mehaničkim stresom ili u kontaktu s vodom koja cirkulira po grafenu i stvara električni napon.”

Sagovornici platforme AFP-Factual naveli su i da osoba vjerojatno koristi LED sijalicu s punjivom baterijom. 

Melika Hinaje, profesorica elektrotehnike na Univerzitetu u Loreni i članica laboratorije Grupa za istraživanje električne energije u Nancyju(Francuska), rekla je da joj se demonstracija čini manje vjerodostojnom jer “savitljivi dio higijenskih uložaka zahtijeva upotrebu grafena u obliku praha, što ga čini još manje provodljivim”.

Kada je riječ o eventualnim prednostima upotrebe ovih uložaka, sagovornici/e ove platforme ističu da bi argument u korist upotrebe grafena u higijenskim ulošcima mogli biti određena antimikrobna aktivnost i redukovanje mirisa.

Eksperimenti u kojima se pomoću ovih sijalica nastoje dokazati “zavjerološki” narativi bili su popularni tokom pandemije. Platforma The quint je u junu 2021. pisala da su ove sijalice korištene u snimcima koji navodno dokazuju da se sijalica pali kada se postavi na mjesto vakcinacije protiv Covid-19.

Dr. Noble Inasu, osnivač i rukovodilac istraživanja i razvoja u LUMENITE LED, koji  je stvorio jednu od prvih punjivih LED sijalica, za The quint je pojasnio:

"Sijalica radi jer ima punjivu bateriju u sebi i kada spojite pozitivni i negativni kraj sijalice, ona će se upaliti. Sijalicu možete upaliti komadom aluminijske folije, malom kapljicom vode ili čak spajalicom", rekao je dr. Inasu.

“Sve dok provodljivi materijal dodiruje dva kraja, sijalica će svijetliti. Dakle, ako imate malo znoja ili vlage na ruci, prstima ili bilo kojem dijelu tijela, ovaj će isti mehanizam uspješno upaliti sijalicu.”

Dakle, činjenica da u videu koji se dijeli društvenim mrežama sijalica svijetli kada dodirne dio higijenskog uloška nakon što se on nakvasi nema nikakve veze s aktivacijom grafena, već s tim što je riječ o LED sijalici za hitnu upotrebu koja svijetli u dodiru s provodnikom kao što je voda.

Korisnici/e društvenih mreža su ovaj eksperiment predstavili/e kao dokaz da se grafen nalazi u ulošcima i da je kao materijal štetan za ljudsko zdravlje, te su ovu njegovu upotrebu doveli/e u vezu s navodnim skrivenim planovima za depopulaciju iza kojih stoje Klaus Schwab ili Bill Gates. 

Nismo uspjeli pronaći nikakav dokaz da upotreba ovih uložaka zaista uzrokuje karcinome reproduktivnih organa, što se implicira u objavama. S druge strane, tvrdnje o depopulaciji prisutne su već duže vrijeme i bazirane su na ideji da postoji tajni plan da se smanji populacija jer je svijet prenaseljen i ne postoji dovoljno resursa za sve stanovnike/ce. O teorijama zavjere o depopulaciji u čijem su fokusu Bill Gates i Klaus Schwab pisali smo u nekoliko analiza.

Lažna vijest
Bill Gates nije "najavio depopulaciju", niti ga je Indija "tužila zbog vakcina" - i to se već godinama zna

Ranije objavljivani netačni navodi o Billu Gatesu ponovo su počeli cirkulis...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere Demantirano Ispravljeno 25.04.2020

Lažna vijest
Matrixworld i kompilacija teorija zavjere o osnivaču Svjetskog ekonomskog foruma

Teorije zavjere o Klausu Schwabu, osnivaču Svjetskog ekonomskog foruma, nis...

Lažna vijest Dezinformacija Teorija zavjere 03.12.2020

I sam je grafen oksid do sada bio predmet brojnih netačnih tvrdnji i teorija zavjere. Tako se netačno tvrdilo da je sastojak vakcina protiv Covid 19, da PCR testovi sadrže grafenov oksid te da je uzročnik bolesti Covid-19. Pored ovih, dijelile su se i netačne tvrdnje da čajevi sadrže grafenov oksid.

Sijalica u snimku koji se dijeli svijetli kada dodirne dio higijenskog uloška nakon što se on nakvasi, ali to nema nikakve veze s aktivacijom grafena. Riječ je o LED sijalici za hitnu upotrebu koja svijetli u dodiru s vodom. Stoga analizirane objave dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama.

Objave u kojima se tvrdi da su ulošci koji sadrže grafen sredstvo za smanjenje populacije dobijaju i ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 29. 09. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me