Raskrinkavanje.ba

“Maske padaju” - Slovenski doktori nisu bili ni "hrabri" ni "ozbiljni" kada su iznijeli niz neistina o pandemiji

Ova analiza je nastala u saradnji s portalima Faktograf i Razkrinkavanje.si. Raskrinkavanje, Faktograf i Razkrinkavanje.si članovi su regionalne SEECheck mreže.

Dvominutni video prepun dezinformacija proteklih se sedmica širi društvenim mrežama u regiji poput požara. Riječ je o svojevrsnoj regionalnoj varijanti “Plandemije”, dezinformirativnog "dokumentarca" koji je, kako smo ranije pisali, poslužio kao snažno pogonsko gorivo za širenje teorija zavjera o pandemiji Covida-19 i na globalnom nivou rušio rekorde gledanosti takvih sadržaja na društvenim mrežama.

Na regionalnom nivou, isto se sada može se reći za video nastao u Sloveniji, koji je preveden na hrvatski jezik, a potom gledan i dijeljen u svim zemljama regije.

Maske padaju

“Maske padaju”, dvominutni video koji vrvi dezinformacijama o aktualnoj pandemiji, ostvario je u protekla tri tjedna milijun i nekoliko stotina tisuća pregleda na Facebooku. Riječ je o prevedenoj verziji videa koji, kako je navedeno, prikazuje “slovenske liječnike koji otvoreno govore o Covid-19 krizi”.

Originalna, duža verzija emisije iz koje je nastala dvominutna top-lista dezinformacija, snimljena je u produkciji grupe koja se naziva “Triglav medija - Slovenci za Slovenijo”. 

Ukupnog trajanja sat i dvadeset minuta, emisija je na društvene medije - poput YouTube-a i Facebooka - puštena u koordiniranoj akciji 16. septembra. Kako je akcija organizovana, novinarki slovenskog Razkrinkavanja objasnila je Jasna Martinjak, koordinatorica Pokreta Triglav.

“Najava je objavljena 16.9.2020. u 19 sati na raznim kanalima, portalima i FB stranicama istovremeno. Isto tako, odlomci i glavna emisija objavljeni su raštrkani, na nekoliko stranica i portala istovremeno, kako gledaoci ne bi bili opterećeni ko je pripremao snimak, već bi slušali činjenice. Video je pripremio Pokret Triglav koji okuplja nekoliko grupa, pa video nema logotip”, navela je Martinjak.

Koordinatorica akcije, paradoksalno, tvrdi da je cilj bio gledaoce upoznati sa “naučnim činjenicama” i “drugom stranom medalje”. 

Spomenuti dvominutni video služio je, dakle, kao najava cijele emisije. Prema podacima alata CrowdTangle, prva verzija najavnog videa objavljena je 16. septembra, nekoliko sati ranije od dogovorenog, ako je vjerovati riječima koorinatorice Martinjak. Naime, na Facebook stranici “Maske dol video je objavljen dogovorenog dana, ali 6 sati ranije. Od tada je prikupio gotovo 10 hiljada podjela videa i gotovo 400 hiljada pregleda. Ta objava korisnike/ce Facebooka odvodi na YouTube kanal, osnovan 15. septembra i nazvan “Glas razuma”, na kojem je istoga dana objavljena najava, a četiri dana kasnije i cijeli snimak u trajanju od sat i 20 minuta.

Ko je dijelio video?

CrowdTangle također ukazuje na to da je najvjerovatnija prva verzija titlovanog videa najave emisije podijeljena u antivakcinacijskoj grupi “Roditelj odlučuje 4.0” i to 23. septembra. Upravo ta verzija objave ostvarila je najviše pojedinačnih pregleda i dijeljenja - više od 20 hiljada i to u preko 160 Facebook grupa.

O snimljenom videu izvještavali su i rubni mediji kao što su Logično i Croativ.

Zbog sličnosti jezika, titlovani video dijeljen je u grupama koje koriste i administriraju osobe iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, odnosno čitave regije.

U ovoj analizi iznijet ćemo koje su sve netačne tvrdnje iznesene u tom široko raširenom videu.

Napomenimo da su neposredno nakon objave dezinformativnog videa u Sloveniji reagovali brojni infektolozi i drugi doktori, kako je već 17. septembra izvještavala Radiotelevizija Slovenija.

Naime, već jutro nakon objave najavnog videa, svoju potpisanu reakciju i razotkrivanje netačnih teza objavilo je 15 doktora/ica UKC-a na službenom Facebook kanalu Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana (UKC Ljubljana). 

Ko je u videu?

Netačne tvrdnje u videu iznose traumatolog Uroš Dobnikar, specijalist opće i hitne medicine Sebastijan Piberl, penzionisani specijalist abdominalne hirurgije Eldar Magomomedović Gadžijev, biolog i homeopat Živan Krevel, specijalist interne medicine Matjaž Figelj, specijalist dentalne medicine Gregor Knafelc te Srečko Šorli, takozvani “mističar-fizičar”.

DOBNIKAR: Ako si zdrav, masku ne trebaš. Mi doktori nosimo maske ako smo uz zaraženog pacijenta, kad smo na operacijama da ne unesemo bakteriju u operativnu ranu. Maske apsolutno nisu namijenjene za to da ih nosi zdrava populacija.

Specijalisti infektologije odgovorili su na ovu tvrdnju na sljedeći način:

Izjava je u osnovi tačna. Problem s infekcijom novim koronavirusom prvenstveno je u tome što pacijenta ne vidimo tako očigledno kao u traumatologiji. Ovdje nema deformacija udova i sličnih očitih znakova. Nositelji virusa mogu imati minimalne simptome ili ne imati probleme. Asimptomatski prijenos je stoga glavni problem. Kada bismo mogli pogledati na ulicu ili u trgovinu i vidjeti ko je zaražen koronavirusom, slažem se da bismo mogli maske dati samo njima. Međutim, budući da to nije moguće, pokušavamo učiniti sve da usporimo širenje virusa.

Usporavanje infekcije je ključna svrha nošenja maske - ne toliko zaštita onoga koji je nosi, nego zaštita drugih od vlastitih respiratornih kapljica i dijela aerosola, čak i ako simptomi ne postoje. Simtpomatskim se osobama, naime, preporučuje ili nalaže samoizolacija. Da se virus širi prije nastupanja simptoma i kod asimptomatskih nosilaca, utvrđeno je u više navrata. Oxford je nedavno objavio da oko 40 posto svih novih infekcija dolazi od predsimptomatskih nosilaca virusa, a dodatnih 30-ak posto od osoba koje su na dan kontakta s nezaraženom osobom razvile simptome, eventualno drugi dan simptoma.

Netačne tvrdnje o obdukcijama

Gadžijev, zatim, prelazi na ponavljanje ranije oborenih teza o “zabrani obdukcija”.

GADŽIJEV: Pogodilo me i smrdjelo mi je to da nisu bile dozvoljene obdukcije.

Tvrdnja da obdukcije na tijelima preminulih COVID-19 pacijenata u Sloveniji nisu bile dozvoljene nije tačna. Takve obdukcije jesu obavljane i to od početka pandemije, kako nam je potvrđeno iz Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.

Na Institutu za patologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani smo do sada obavili devet obdukcija umrlih koji su imali Covid-19, i to tri obdukcije u aprilu, jednu u maju, jednu u junu, dvije u augustu i dvije u septembru. Sve osobe na kojima je izvršena obdukcija su umrle u bolnici.

Iz Instituta nam je također rečeno da je uzrok smrti utvrđen u sedam od devet obavljenih obdukcija, a čekaju se rezultati za preostale dvije. U svih sedam slučajeva, uzrok smrti je bio Covid-19, ili komplikacije povezane s tom bolešću. 

Tvrdnje da su “obdukcije zabranjene” da bi se sakrilo kako “koronavirus ne ubija” pojavile su se ranije ove godine i o njima su pisali i Faktograf i Raskrinkavanje.

To što jedan doktor nije imao pacijente s Covidom, ne znači da ne postoje

Piberl potom iznosi lično iskustvo koje netačno uopštava: 

PIBERL: Nisam imao pacijente s Covidom, zapravo ne znamo šta je Covid. Niti poznajem ikoga ko bi poznavao nekoga ko je to imao. Struka je tu zakazala.

Međutim, slovenski se infektolozi ne slažu s Piberlovom definicijom "dobrog rada u struci".

Poznavanje ljudi lično sa svakom bolešću o kojoj saznate tokom studija nije i nikada neće biti uslov obavljanja posla doktora. Medicinsko znanje temelji se na podacima, statistikama i istraživanjima, a ne na odnosima u komšiluku i razgovorima na kafi.

Ovdje treba naglasiti i da je Piberl "specijalist opšte i hitne medicine" koji radi u hitnoj službi doma zdravlja. Zato smo ga upitali je li doktor hitne uopšte u prilici konstatovati da mu je pacijent zaražen tim virusom, odnosno bavi li se hitna medicina utvrđivanjem prisustva virusa u svojim uobičajenim procedurama - ako im i prođe "kroz ruke" neko ko je zaražen, čak i ako se radi test za svakog pacijenta, dostavlja li se rezultat testa specijalistima kojima je pacijent dalje upućen ili natrag hitnoj pomoći.

U odgovorima koje smo dobili, sudionici emisije nastavili su insistirati na ranije iznesenim činjenično netačnim tvrdnjama. Šta su nam odgovorili slovenski doktori, možete vidjeti ovdje.

Šta je Covid-19?

Iako medicinska struka još uvijek upoznaje Covid-19, manipulativno je izjaviti da se “ne zna” šta je ta bolest. Piberl se pritom pozvao na francuskog nobelovca Luca Montagnaira, koji je izjavio slično - da se ne zna šta je Covid-19.

Naime, bolest uzrokovana novim koronavirusom po simptomima poklapa se s drugim virusima koji napadaju respiratorni sistem, čak i po pitanju (djelomičnog) gubitka njuha (anosmije i hiposmije), te gubitka okusa. Međutim, kod gripe se anosmija pojavljuje kod manje od trećine oboljelih, a u slučaju Covida gotovo kod dvije trećine, odnosno u rasponu od 33 do 68 posto. Anosmija, prema nekim doktorima, udesetorostručuje vjerovatnoću da će vam biti dijagnosticiran Covid-19 i upućuje da će se raditi o blažem ili srednje jakom obliku bolesti.

Upoređujući gripu i Covid-19, CDC navodi i da te dvije viroze imaju i sličan set komplikacija, ali da je za Covid karakteristično zgrušavanje krvi u venama i arterijama pluća, srca te nogu. U odnosu na gripu, Covid povećava šanse za moždani udar šest do sedam puta, čak i ako su simptomi blagi i ako je pacijent u tridesetim godinama, bez ozbiljnih problema sa zdravljem.

Rizične skupine nisu u potpunosti podudarne. Djeca i mladi nisu u visokom riziku za Covid-19 u poređenju s influencom i drugim respiratornim virusima. Ipak, preporučuje se oprez kod djece s hroničnim oboljenjima. Multisistemski upalni sindrom kod djece (MIS-C), odnosno upala niza vitalnih organa može biti smrtonosan i zabilježen je kod djece oboljele od Covida.

Očekivalo se da su osobe s astmom na udaru Covida-19, međutim, ispostavilo se da među najtežim slučajevima nema toliko pacijenata s ovom hroničnom bolešću pluća, premda im se preporučuje oprez.

Osobama koje su preboljele Covid-19 potrebna je i rehabilitacija zbog štete nastale na mozgu, krvi (tromboza), kardiovaskularnom sistemu, skeletnim mišićima i slično.

Dr. Gregory Poland, profesor medicine i zaraznih bolesti te molekularne farmakologije, kaže:

Doista vidimo brojne izvještaje ljudi koji prijavljuju dugotrajni umor, glavobolju, vrtoglavicu i, što je zanimljivo, poteškoće s kognicijom, gubitak kose, srčane probleme i smanjenu kardiorespiratornu kondiciju. I mislim da nam se sprema saznanje da se velik dio - ne sve, ali velik dio slučajeva - odnosi na značajnu štetu na ćelijskom nivou koju ovaj virus može prouzrokovati.

Poland ne isključuje da bi ova stanja mogla pogoditi i asimptomatske pacijente ili one s blagim oblikom Covida-19.

Još uvijek se procjenjuje koliko bi Covid mogao biti opasniji od gripe, koja godišnje zarazi oko milijardu ljudi i odnese između 250 i 650 hiljada života. U prvih devet mjeseci, broj umrlih od Covida premašio je milion u svijetu, pa se procjenjuje da bi mogao biti šest do deset puta smrtnonosniji (Johns Hopkins).

Homeopatski rad na terenu je kršenje samoizolacije

KREVEL: Ove pacijente ne možete vidjeti na terenu. Molim sve ako znaju nekoga ko ima Covid. Uglavnom odgovor je “ne znam nikoga”.

Ova je izjava na tragu Piberlove, međutim, kudikamo je zanimljivija jer se radi o homeopatu, pa nije u potpunosti jasno o kakvom se "terenu" radi.

Slovenski infektolozi odgovaraju:

Iako nam je drago što je homeopatski iscjelitelj tako temeljito upoznat s terenskim radom doktora hitne medicine, željeli bismo istaći da su simptomatski pacijenti s Covidom-19 rijetko dovoljno zdravi da ih se može sresti na ulici - pored toga, kršili bi na taj način odluku o izolaciji.

Terenski rad koji školovani bolničari izvode u saradnji s doktorima hitne pomoći, navode također, sastoji se od procjene rizika nakon teškog toka infekcije i najučinkovitijeg prijevoza do odgovarajuće medicinske ustanove.

Koliko je Krevelova izjava bazirana isključivo na ograničenom, vlastitom iskustvu govori i zajednička poruka dvaju društava homeopata u Velikoj Britaniji. Oni ne samo da govore o tome da su zatrpani upitima o Covidu, već savjetuju osobama sa simptomima da se strogo pridržavaju izolacije:

Ako ste zabrinuti i mislite da ste zaraženi, nemojte ići direktno svom doktoru ili u neku medicinsku ustanovu. Umjesto toga nazovite 111 i ostanite u samoizolaciji dok vam se ne savjetuje da postupite drugačije.

Svoju poruku zaključuju savjetom oboljelima da se pridržavaju informacija koje objavljuju Vlada, Nacionalna služba za zdravlje (NHS) te Svjetska zdravstvena organizacija.

Slovenski infektolozi u odgovoru Krevelu zaključuju:

Što se tiče poznavanja bolesnika s Covidom, primjenjuje se odgovor iz prethodne tačke.

O Covidu-19 govori se javno i često

DOBNIKAR: Premalo se istražuje i premalo se istine govori. 

Slovenski infektolozi odgovorili su na ovu netačnu tvrdnju.

Covid-19 je trenutno najistraženija tema na svijetu. Na Klinici za infektivne bolesti i febrilna stanja UKC Ljubljana imamo sedmične seminare koji se bave literaturom. Imamo posebnu grupu stručnjaka koji čine Radnu grupu za terapiju i na osnovu najnovijih podataka iz literature prilagođavaju smjernice na takav način da pomažu pacijentima što efikasnije. Puno je informacija, puno istraživanja. Naravno, potrebno je usredotočiti se na ovu temu i pročitati koji stručni članak.

Trenutno ne postoji bolest ili zdravstveno stanje koje privlači više medijske i stručne pažnje od bolesti Covid-19. Izvještavanje o pandemiji, kao i o istraživanjima i naprecima u tretmanu nove bolesti, posebno na polju pronalaska vakcine, je svakodnevno. Google pretraga vijesti o Covid-19 je dala 9,150,000,000 rezultata u vrijeme pisanja ove analize. Usporedbe radi, pretraga vijesti o raku dala je 742,000,000 rezultata. I vijesti o drugim, nemedicinskim aktuelnostima su manje zastupljene. Pretraga vijesti o Nagorno-Karabakhu, spornom regionu u Azerbejdžanu u kojem su izbili sukobi u vrijeme pisanja ove analize, dala je 8,330,000 rezultata. 

Svjetska zdravstvena organizacija radi na prikupljanju rezultata istraživanja o Covid-19 širom svijeta, koja zatim čini dostupnim u svojoj bazi. No, to nije jedina organizacija, ili institucija, koja ima bazu podataka o novoj bolesti. Slične baze su dostupne na stranicama Cambridge University Press-a, američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Evropskih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), časopisa The Lancet i Science, i drugih. 

Naučne spoznaje se uvažavaju 

ŠORLI: U slučaju Covida-19 naučne spoznaje se uopšte ne uvažavaju. 

Slovenski infektolozi objasnili su zašto je i ova tvrdnja netačna.

Obavještavamo istraživača Cbiss-a [informatička mreža biblioteka] da je svaki doktor/ ica u svom radu u potpunosti odgovoran/a pred i vezan/a zakonom. Ako propiše terapiju ili izvrši intervenciju koja je suprotna “naučnim činjenicama” ili prihvaćenoj praksi te profesije, on/a je i krivično odgovoran/a. Rado prihvaćamo reference (stručni članci ili istraživanja) koje će pokazati kako doktori u Sloveniji pogrešno liječe koronavirusnu bolest, jer ćemo u tom slučaju odmah prilagoditi smjernice u korist pacijenata.

Specifičnost testa

PIBERL: Mi se doktori među sobom ne uspijevamo dogovoriti kakvo je značenje testa, je li specifičan i tako dalje.

Piberl u izlaganju navodi i kako je RT PCR test "vrlo visoko specifičan, koji ne otkriva virus", već "otkriva sekvencu virusa, koja je također u sekvenci virusa Covid-19 o kojoj sada govorimo". Navodi da je pravo mjesto pravljenja brisa grlo, a ne nos, budući da nos ima funkciju filtera u respiratornom sistemu.

Tačno je da se potvrdilo kako test brisa nosa češće daje pozitivne rezultate od onoga napravljenog brisom grla. Konkretnije, u procesu lančane reakcije umnožavanja polimerazom, bio je potreban manji broj umnožavanja DNA kod briseva nosa da bi se virus detektovao, pogotovo u kasnijoj fazi bolesti, kada je od infekcije prošlo više od sedam dana.

Zbog toga su istraživači iz Wuhana proljetos preporučivali upravo bris nosa za početnu fazu pandemije, kako bi se lakše moglo utvrditi ko je dolazio u dodir s virusom, te kako bi se izbjegli lažno negativni rezultati.

Međutim, iako su PCR testovi kritikovani od strane skeptika prema novom koronavirusu na samom početku pandemije, tokom ljeta dolazi do novog vala osporavanja PCR testova s argumentom da registruje virus i u beznačajnim količinama, u kontekstu viralnog titra i zaraznosti nositelja virusa. Drugim riječima, utvrdi li se prisutnost virusa nakon manjeg broja ciklusa umnožavanja, što je slučaj sa brisevima grla, to bi moglo značiti da je osoba zarazna. Registruje li se virus tek nakon 40 ciklusa, može se smatrati da je test očitao i fragmente virusa kod osobe kojoj ne prijeti bolest, niti je može prenijeti na druge.

Ako je osoba zdrava...

Međutim, uočeni su slučajevi sličnog viralnog titra kod asimptomatskih i simptomatskih slučajeva, što je indicija da asimptomatski nositelji virusa mogu imati jednak potencijal prijenosa kao i simptomatski. I tu dolazimo do Dobnikarovog odgovora na pitanje postavljeno prilikom snimanja emisije - što se može učiniti da bolest na ljude ne utiče toliko, ukoliko se slučajno razbolimo.

Ako je osoba zdrava, teško će dalje prenijeti ovu zaraznu bolest. Zdrava osoba štiti druge, mnogo više od recimo maske. Iznad svega, ovoj priči ovo nedostaje poticanje ljudi da čuvaju zdravlje, piju čistu vodu, jedu zdravu vodu, vježbaju na svježem zraku. To su glavne stvari kojima je celoj ovoj profesiji, koja upozorava koliko je ovaj virus opasan, potrebna vakcina za pobedu protiv ovog virusa, što su govorili od početka, ali ljude nisu podsticali: budite zdravi.

Nakon toga izjavljuje citat koji se našao u skraćenoj varijanti videa:

DOBNIKAR: Ljudima nisu rekli: ako si zdrav nećeš se razboljeti, ako ste zdravi ne možete prenositi virus. Nema znanstvenih dokaza da zdrav čovjek prenosi koronavirus na drugog.

Slovenski infektolozi odgovaraju Dobnikaru:

Ne postoje znanstveni dokazi da bi zdrava osoba mogla prenijeti virus na drugoga, jer zdrava osoba nema virus po definiciji.

U fact-checku objavljenom na stranicama ljubljanske bolnice dodaju:

No, ako je riječ o asimptomatskim nositeljima - koji su zaraženi, ali nisu bolesni - zapravo je suprotno. Pokazalo se da osoba koja nema ozbiljne simptome bolesti može zaraziti drugu osobu.

O asimptomatskom i predsimptomatskom širenju zaraze ponešto se zna od početaka pandemije, no postavljalo se pitanje kolika je zasluga predsimptomatskih i asimptomatskih osoba u širenju virusa. Oxford je nedavno objavio da se radi o značajnom broju. Četrdeset posto svih infekcija dolazi od predsimptomatskih nosilaca virusa, a dodatnih 30-ak posto od osoba koje su na dan (ili drugog dana od) kontakta s nezaraženom osobom razvile simptome.

 "Što se tiče smirivanja javnosti, slažemo se da panika nema svrhu", navodi također 15 supotpisanih doktora infektologije iz Slovenije. Preporučuju javnosti da prouče medijske objave, odnosno izjava liječnika s područja infektologije ili epidemiologije.

Dobnikaru odgovaraju:

[B]rzo se može uočiti da se o njima uvijek izvještava na potpuno transparentan način i da oni podsjećaju kako ljudi u starijoj dobi s pridruženim hroničnim bolestima imaju veću vjerovatnoću da će oboljeti. Nažalost, vidimo i teže infekcije kod mlađih, zdravih ljudi - srećom ovo je izuzetak.

Cilj je da zdravstveni sistemi nisu preopterećeni

FIGELJ: Epidemija je minoran medicinski problem - lijek nemamo, mjere koje primjenjujemo u slučaju težeg oblika bolesti su one koje koristimo kod drugih bolesti, to nije problem u medicini. 

Slovenski infektolozi iz UKC Ljubljana odgovaraju:

Kritični bolesnici s Covidom-19 trebaju liječenje na odjelu intenzivne njege. Istina je da ih liječimo potpornim mjerama koje već poznajemo i koristimo kod drugih kritičnih bolesnika (bolesnici sa sepsom, bolesnici nakon teških saobraćajnih nesreća itd.). Nažalost, ne možemo se složiti da to “nije problem”. Kapaciteti intenzivne njege u Sloveniji (kao i u svim ostalim zemljama) su ograničeni - s jedne strane opremom, a s druge (što je još važnije!) osobljem. Liječenje kritično bolesnog pacijenta s Covidom-19 vam se možda čini jednostavno, ali mi smo spremni tvrditi da takvog pacijenta niste ranije liječili. To su izuzetno bolesne osobe kojima prijeti ne samo respiratorni zastoj, već i sistemska upalna reakcija, akutni zastoj bubrega i teška koagulopatija. Ti pacijenti trebaju iskusnog doktora intenzivne njege.

Dodali su:

Cilj svih mjera tokom epidemije je da se osigura oprema i odgovarajući doktor specijalista svima kojima su potrebni. Cilj nam je da se zdravstveni sistem ne preoptereti i da nijedno ljudsko biće ne umre samo zato što za njega nema mjesta.

Nepoznanica ima

Covid-19 je itekako medicinski problem, i ne samo zbog činjenice da je proglašena pandemija te bolesti. 

No, nepoznanice su i dalje brojne. Pored teških i asimptomatičnih slučajeva, postoje i oni “između” - osobe koje trpe zdravstvene posljedice i nakon “preležane” bolesti. Neurološki problemi, otežano disanje i problemi sa radom srca mogu se osjećati mjesecima nakon što pacijent ozdravi, navodi se u članku o mogućim posljedicama COVID-19 koji je objavljen na portalu Science u julu ove godine. U članku se navodi kako se u nekoliko zemalja rade studije o dugoročnim efektima bolesti o kojoj se još uvijek zna malo. 

U članku o dugoročnim posljedicama te bolesti na stranici Mayo Clinic navodi se:

Iako se COVID-19 smatra bolešću koja najprije pogađa pluća, ona također može oštetiti mnoge druge organe. To oštećenje organa može povećati rizik od dugotrajnih zdravstvenih problema.

Doktorima se preporučuje da nastave nadzirati osobe koje su preboljele COVID-19 i pratiti funkcionisanje njihovih organa nakon oporavka.

Kao što su naveli u odgovoru iz UKC, jedan od ciljeva restriktivnih mjera je i sprječavanje preopterećenja u bolnicama. U martu ove godine, dok je broj oboljelih rastao u prvim mjesecima pandemije, taj cilj je popularizovao izraz “ravnanje krivulje” (eng. flattening the curve). U članku na portalu Live Science, objavljenom 16. marta, navodi se kako su zdravstveni stručnjaci sigurni da će se milioni zaraziti, no od vremenskog raspona u kojem će se to desiti zavisi koliko kvalitetnu njegu će pacijenti dobiti. “Ravnanje krivulje” u tom smislu znači da što duži taj vremenski period bude, manje će opterećenja biti za bolnice, a samim tim i bolja njega za pacijente. 

Pandemija nije umišljena ni izmišljena

KNAFEL: Treba normalno disati i živjeti i sve će biti normalno. Televizor treba iskopčati i živjeti. I za 14 dana ćemo sigurno ozdraviti. 

Netačne tvrdnje kako virus SARS-CoV-2 ne postoji, ili kako je COVID-19 obična gripa ili prehlada smo obrađivali u nekoliko analiza. Ono što sa ove vremenske distance možemo uraditi jest usporediti različite odgovore na pandemiju, odnosno “ležerniji” pristup nekih zemalja te rigoroznije mjere u drugima. 

Časopis The Lancet 24. septembra objavio je komparativnu analizu učinaka popuštanja mjera restrikcije u zemljama Dalekog Istoka i Evrope koje su pogođene Covid-19 pandemijom. Analiza se fokusirala na pet zemalja Dalekog Istoka i četiri evropske zemlje, kojima je zajedničko to da se svrstavaju u zemlje visokog dohotka (Hong Kong kao poseban administrativni region, Japan, Novi Zeland, Singapur, Južna Koreja, Njemačka, Norveška, Španija i Velika Britanija). 

U zaključku studije se navodi:

Kao što se vidi iz iskustva Novog Zelanda, popuštanje restrikcija je nešto što treba voditi s mnogo opreza i uz kontinuiranu pažnju, a u vrijeme pisanja [analize], Španija, Njemačka i Velika Britanija su pružile podsjetnik na ogromni potencijal ponovnog rasta [broja novih slučajeva] ukoliko nema temeljitih mjera zaštite.

Zdravo i "bolesno" ponašanje

Na tragu Knaefelovih i Dobnikarovih preporuka zdravom životu je i Piberlova poruka:

PIBERL: Krećite se, budite aktivni, svjež zrak, sunce, voda, vitamini, zdrava hrana.

Ovo je česta manipulacija, prema kojoj pridržavanje epidemioloških mjera isključuje zdravu prehranu i razum kao takav. O tome je već pisao Faktograf. Piberl i Dobnikar u ovu jednačinu su unijeli i ispijanje vode. Zato ne čudi kratko očitovanje slovenskih infektologa o ovoj Piberlovoj izjavi:

Slažemo se s preporukama i podržavamo zdrav način života, što značajno pridonosi smanjenju učestalosti i prevalencije mnogih kroničnih i akutnih bolesti.

Kako ocjenjujemo tvrdnje iznesene u videu?

Tvrdnju da “zdrave osobe ne trebaju masku” ocjenjujemo kao dezinformaciju, budući da maska na licu zaražene osobe sprječava prijenos zaraze kapljičnim putem. Nosioci virusa koji ne osjećaju simptome - to jest, misle da su zdravi - mogu širiti zarazu, pa je nošenje maske efektivan način da se suzbije takvo širenje. 

Tvrdnju da obdukcije osoba preminulih od Covida-19 nisu bile dozvoljene u Sloveniji ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da su takve obdukcije obavljane u toj zemlji.

Izjavu specijaliste opšte i hitne medicine Sebastijana Piberla kako “nije imao pacijente s Covidom”, te stoga “zapravo ne znamo šta je Covid” ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama. Doktor koji radi u hitnoj pomoći se nije nužno morao sresti sa slučajevima Covida-19. Osim toga, iako se radi o novoj bolesti sa još mnogo nepoznanica, o Covidu-19 se zna dovoljno da se može razlikovati od drugih respiratornih infekcija.

Istu ocjenu dajemo i izjavi homeopata Živana Krevela da Covid-19 “pacijente ne možete vidjeti na terenu”, uz opasku da nije jasno sta je “teren” jednog praktičara homeopatije. 

Tvrdnju kako se Covid-19 “premalo istražuje”, te da se “premalo istine govori” ocjenjujemo kao dezinformaciju, budući da nema medicinskog problema o kojem se više govori i kojem se posvećuje više stručne pažnje danas.

Istu ocjenu dajemo tvrdnji da se “u slučaju Covida-19 naučne spoznaje uopšte ne uvažavaju”. Kako su primijetili doktori ljubljanskog UKC-a, medicinski radnici su moralno i zakonski obavezni da se pridržavaju naučno utvrđenih činjenica u svom radu, kojeg koriguju u skladu sa napretkom nauke. 

Tvrdnje da su PCR testovi nepouzdani, jer otkrivaju prisustvo virusa i kod asimptomatskih osoba, i da takve osobe nisu zarazne, ocjenjujemo kao dezinformaciju, budući da asimptomatske osobe mogu biti zarazne i time predstavljaju rizik po javno zdravlje.

Konačno tvrdnju kako epidemija, odnosno pandemija, nije medicinski problem, ocjenjujemo kao pseudonauku. Osim što predstavlja teret za zdravstveni sistem, Covid-19 kao nova bolest još uvijek predstavlja izazov i za medicinske radnike i za istraživače u medicini. 

Ista ocjena je primjenjiva na većinu tvrdnji iznesenih u videu “Maske padaju”.

(Za Faktograf/Razkrinkavanje.si/Raskrinkavanje: Ana Benačić, Ana Brakus, Katarina Bulatović, Rašid Krupalija)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 23.09.2020

Facebook profili i stranice: Slovenski liječnici otvoreno o covid-19 krizi

Hrabri i savjesni slovenski liječnici i drugi stručnjaci progovorili su o trenutnoj problematici. Što više vlasti po svijetu zaoštravaju mjere, to se...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 24.09.2020

Facebook profili i stranice: Predstavljamo vam

NASVET ZDRAVNIKA: Za 14 dni ugasnite TV in vsi bomo ozdraveli Oglejte si oddajo Predstavljamo vam: "Zdravniki so spregovorili", v klateri so se pogov...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 20.09.2020

YouTube Glas Razuma: Odkrivamo znanstveno resnico o COVID 19

PREZRITE ali pa delite!

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 16.09.2020

Facebook profili i stranice: Danes 17.09. 2020 ob 19h prva oddaja - Odkrito o COVID 19

Danes 17.09. 2020 ob 19h prva oddaja - Odkrito o COVID 19 Politika je dejansko onemogočila stroko!

 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Pseudonauka 23.09.2020

Logično: MASKE PADAJU – Pošteni slovenski liječnici otvoreno o korona manipulaciji

Udruga “Roditelj odlučuje”, upravo je objavila prijevod časnih i poštenih slovenskih liječnika, koji otvoreno razgovaraju o koronavirisu i manipulaci...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 25.09.2020

Croativ: ŠTO KAŽU ozbiljni slovenski liječnici o Covid-19 krizi?

Što kažu nekorumpirani, neovisni, zdravorazumski ljudi, liječnici, koji ne pristaju na pseudo-znanstvene dogme?

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija