Raskrinkavanje.ba

Masovno ubistvo u beogradskoj školi i dalje mamac za klikove

Nekoliko anonimnih portala objavilo je članke s tvrdnjom da se majka maloljetnog napadača iz beogradske škole objesila. U člancima, pak, nema informacije o tom događaju – koji je izmišljen.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na Žena portalu 23.10.2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

ČEKAJU SE PRVE INFORMACIJE…. Majka Koste Kecmanovića PRONAĐENA OBEŠENA u podrumu majčine kuće: Nije izdržala pritisak mediija…

Identičnu tvrdnju u naslovima svojih članaka objavili su i portali Magazin dan, USK vijestiBalkan Life Today, Nova danas i Kreacije.

U ovim naslovima najavljuje se informacija o tome da je majka Koste Kecmanovića “pronađena obješena u podrumu majčine kuće”.

U samim člancima, pak, takve informacije nema. U člancima se zapravo izvještava o tome da je Kosta Kecmanović, maloljetni napadač koji je u maju u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devet đaka i školskog čuvara i ranio šest osoba, smješten na Kliniku za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu te da mu se kao maloljetniku neće suditi.

Članci portala USK vijesti, Balkan Life Today, Nova danas, Kreacije, Žena portal i Magazin dan su do vremena pisanja ove analize uklonjeni.

Medijska zloupotreba ubistava u Beogradu

Masovno ubistvo koje je 3.5.2023. godine počinjeno u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu uznemirilo je javnost u čitavom regionu i bilo je predmet intenzivnog medijskog izvještavanja. Mnogobrojni mediji iz regiona su, nažalost, izvještavanju o zločinu pristupili na neprofesionalan i senzacionalistički način, o čemu je Raskrinkavanje već pisalo u analizi koju možete pročitati ovdje

Uprkos tome što su brojne organizacije (1, 2, 3) apelovale na medije da o ovom događaju izvještavaju odgovorno, profesionalno i uzimajući u obzir ogromnu društvenu odgovornost koju imaju u ovakvim situacijama, niz portala i dalje ovaj tragični događaj tretira kao sredstvo za skupljanje klikova. 

O tome je riječ i u analiziranim primjerima. Napomenimo da je Tužilaštvo u Beogradu 13.10.2023. godine podiglo optužnicu protiv roditelja maloljetnog Koste Kecmanovića.

Navodi iz analiziranih primjera o tome da se njegova majka “objesila u podrumu majčine kuće” su izmišljeni. U analiziranim člancima takva informacija uopšte nije navedena. Pretraga na internetu pokazuje da su navedeni portali jedini koji su u naslovima izvijestili o tome da se ona objesila. Drugi mediji, koji intenzivno izvještavaju o svim aspektima slučaja, nisu nikada izvijestili o tome.

U analizi Raskrinkavanja iz jula 2023. godine, koju možete pročitati na linku ovdje, objašnjen je niz manipulativnih taktika kojima su se određeni mediji služili da bi profitirali na ovoj tragediji, odnosno kako bi privukli čitaoce na sadržaj koji je dezinformativan.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je majka Koste Kecmanovića pronađena obješena u podrumu kuće, iz naslova članka Žena portala, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave identične tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Budući da se ova informacija ne spominje u člancima, naslove s ovom tvrdnjom ocjenjujemo i kao klikbejt.

Napomena

26.10.2023. godine redakcije portala Žena portal i Kreacije dostavile su izmijenjene verzije prvobitno objavljenih članaka. Budući da su članci uklonjeni do vremena pisanja analize, obje redakcije su na istim linkovima objavile tekst koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima te su ocijenjeni i kao ispravljeno. Članak portala Kreacije greškom je imao ocjenu lažna vijest, te je ona ispravljen u prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 23.10.2023

Kreacije: ČEKAJU SE PRVE INFORMACIJE…. Majka Koste Kecmanovića PRONAĐENA OBEŠENA u podrumu majčine kuće: Nije izdržala pritisak mediija…

Kosta Kecmanović, sa samo 13 godina, neustrašivo je izvršio stravičan masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, oduzevši živote devetoro svojih dr...

  • Klikbejt
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Klikbejt 23.10.2023

Žena Portal: ČEKAJU SE PRVE INFORMACIJE…. Majka Koste Kecmanovića PRONAĐENA OBEŠENA u podrumu majčine kuće: Nije izdržala pritisak mediija…

Kosta Kecmanović, sa samo 13 godina, neustrašivo je izvršio stravičan masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, oduzevši živote devetoro svojih dr...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
  • Ispravljeno