Raskrinkavanje.ba

Med i cimet mogu biti korisni za zdravlje, ali njihova mješavina nije “lijek”

Pojedini portali godinama objavljuju članke u kojima se tvrdi da kombinacija meda i cimeta liječi različite bolesti.

Foto: Freepik

N8-portal objavio je 24. maja 2023. godine članak o navodnim ljekovitim svojstvima smjese meda i cimeta. Članak je opremljen naslovom u kom se tvrdi:

DOKTORI su priznali da ovaj lijek spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!

Ističe se da su korištenje meda i cimeta “kao moćnog oružja u borbi protiv mnogih bolesti” višestruko potvrdili/e naučnici/e, doktori/ce i “druga stručna lica”. Nadalje se u članku navode “neke od kombinacija ovih moćnih prirodnih sastojaka koji se mogu koristiti u lečenju nekih bolesti, uključujući hronične kao što je artritis”. Među ovim bolestima su holesterol, kardiovaskularne bolesti, artritis, infekcija žučne kese i prehlada, a tvrdi se i da mješavina “jača imunitet”. U članku se, između ostalog, navodi:

Ako redovno konzumirate ovu kombinaciju, to će vam pomoći da smanjite nivo holesterola u krvi i sprečite mogućnost dobijanja srčanog udara.
(...)
Ako imate problema sa čestim prehladama, napravite mešavinu od velike kašike meda i četvrtine kašičice cimeta. Ova navika će pomoći u lečenju prehlade, hroničnog kašlja i začepljenja sinusa.

Tvrdnje o navodnom priznanju da ova smjesa sprječava srčani i moždani udar, ili da liječi različite bolesti, šire se domaćim portalima već nekoliko godina. Najraniji članak dostupan u vrijeme pisanja ove analize u kom se navode ove tvrdnje objavljen je 20.6.2015. godine na blogu Zdravlje-porodica. Pronašli smo ukupno 44 članka u kojima su objavljene pomenute tvrdnje o navodnoj ljekovitosti kombinacije meda i cimeta. 

Šta su činjenice?

U pomenutim člancima nabrajaju se različite bolesti i stanja koje navodno liječi kombinacija meda i cimeta. Primarno je istaknuto da ova kombinacija može spriječiti srčani i moždani udar. 

Kako se na stranici američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti navodi, 80% preuranjenih srčanih bolesti i moždanih udara može se prevenirati na različite načine. Uticaj na prevenciju moždanih udara mogu imati kontrola krvnog pritiska, nivoa holesterola u krvi, izbjegavanje pušenja, promjene u ishrani, fizička aktivnost, smanjenje konzumacije alkohola i drugo (1, 2, 3, 4). Slično je i sa prevencijom srčanih udara te se isti koraci preporučuju i u ovom slučaju (1, 2). I dok se neki srčani i moždani udari zaista mogu spriječiti, ne postoje naučni dokazi da se to može učiniti konzumacijom meda i cimeta. 

Naime, i med i cimet mogu uticati na smanjenje nekih faktora rizika za ova stanja, ali to ne znači da ih sama njihova konzumacija može spriječiti. Kako se objašnjava u članku portala Healthline, ne postoje studije koje su ispitivale njihovo kombinovano djelovanje.

Sve studije u kojima je proučavano djelovanje ove dvije namirnice bavile su se njima pojedinačno. Individualno, i med i cimet mogu uticati na smanjenje holesterola te tako imati i određenog efekta u prevenciji srčanih udara. Ipak, u naučnim istraživanjima ove namirnice su tretirane odvojeno te treba istaći da se rezultati koji ukazuju na njihove zdravstvene koristi odnose na jednu od njih, a ne na njihovu kombinaciju. To se navodi i u analizi činjenica koju je objavio USA Today u junu 2020. godine. Analizirajući tvrdnje o različitim navodnim ljekovitim svojstvima kombinacije cimeta i meda, USA Today ističe:

Mnoge studije koje uključuju med ili cimet nisu se fokusirale na njihovo kombinovano dejstvo. Zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima, med se pokazao obećavajućim u njezi rana i borbi protiv infekcija urinarnog trakta povezanih sa kateterom
(...)
Studije su otkrile da cimet potencijalno može smanjiti glukozu u krvi natašte i krvni pritisak kod oboljelih od dijabetesa tipa 2. Nivoi LDL-a, ukupnog holesterola i HDL-a takođe se mogu poboljšati, ali su predmet daljeg proučavanja. Pored toga, cimet može zaštititi od čira na želucu, Alzheimerove bolesti, produžiti životni vijek, spriječiti ulazak virusa hepatitisa C i olakšati bol kod artritisa. Većina rezultata izvedena je iz životinjskih modela, in vitro studija ili iz malih uzoraka, i zahtijeva detaljno ispitivanje.

Da li kombinacija cimeta i meda liječi artritis?

U pomenutim člancima tvrdi se i da se kombinacija ovih namirnica može “koristiti u lečenju nekih bolesti, uključujući hronične kao što je artritis”. Ipak, lijek za artritis ne postoji (1, 2, 3). Artritis je obično hronična bolest koja pogađa zglobove i vezivno tkivo te izaziva crvenilo i oticanje, to jeste upalu zglobova. Kako se navodi na stranici centra “Johns Hopkins” Medicine, lijek za ovu bolest ne postoji. Postoje raznovrsni tretmani usmjereni na olakšanje bola i upale te osiguravanje funkcionisanja zglobova. Neki tretmani uključuju određene vrste lijekova, fizičke tretmane poput masaže, imobilizacije zglobova, stimulacije nerva ili akupunkture, a u dugoročnom tretmanu mogu se koristiti i kortikosteroidi, terapija hijaluronskom kiselinom i neke vrste operacija.

Kako je navedeno u pomenutoj analizi USA Todaya, postoje studije koje su pokazale da konzumacija cimeta može pomoći kod bola uzrokovanog artritisom. Takođe, postoje i studije koje su dokazale određenu efikasnost meda u ublažavanju simptoma ove bolesti. To, pak, ne znači da se njima ova bolest može “liječiti”, kako se to tvrdi u pomenutim člancima. 

Da li ova kombinacija liječi prehladu?

U pomenutim člancima navodi se i da će konzumacija kombinacije cimeta i meda “pomoći u lečenju prehlade, hroničnog kašlja i začepljenja sinusa”. Ni za ove tvrdnje, ipak, ne postoje naučni dokazi.

Kako platforma Very well health navodi u dva svoja članka (1, 2), ovakve tvrdnje predstavljaju mit bez uporišta u naučnim dokazima. Primarno, kako ističu, ne postoji lijek protiv obične prehlade. Prehladu može uzrokovati veliki broj različitih virusa i protiv nje ne postoji jedinstven lijek niti med i cimet imaju svojstva koja bi mogla ubiti viruse. Lijekovi i različiti pripravci mogu ublažiti simptome prehlade, no nisu lijek protiv nje. Med je, recimo, pokazao određene benefite u ublažavanju simptoma prehlade, ali to ne znači da je može liječiti.

Neka istraživanja jesu pokazala da med i cimet odvojeno imaju antibakterijska dejstva (1, 2, 3, 4), ali prehlada je uglavnom uzrokovana virusima.

Na kraju, treba istaći i da je pri konzumaciji meda i cimeta potrebno zadržati određeni oprez. Naime, kako USA Today u svojoj analizi ističe, postoje različite vrste meda i cimeta i naučni dokazi vezani za jednu vrstu ovih namirnica ne moraju se nužno odnositi i na drugu. Dodatno, za unošenje ovih namirnica u organizam postoje različite preporučene doze, zavisno od niza faktora. Njihovo prekoračenje može u nekim slučajevima biti opasno po konzumenta/kinju (1, 2). 

Med i cimet zaista mogu imati određene zdravstvene koristi. Ipak, u pomenutim člancima ove koristi predstavljene su manipulativno ili pogrešno, uz tvrdnje da kombinacija ovih namirnica može liječiti brojne bolesti. Stručnjaci/kinje zaista jesu istakli/e neke pozitivne strane konzumacije ovih namirnica, ali su tvrdnje u pomenutim člancima o “priznanju” doktora/ica vezanom za njihova ljekovita svojstva pretjerane i neutemeljene. 

Shodno činjenicama, budući da zbog protoka vremena nije moguće utvrditi gdje su prvi put objavljene ove tvrdnje, svi članci u kojima se navodi da kombinacija meda i cimeta liječi artritis ili prehladu dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Tvrdnju da kombinacija ovih namirnica može spriječiti moždani i srčani udar ocjenjujemo kao dezinformaciju

Ovim tvrdnjama dajemo i ocjenu pseudonauka

Napomena:

30.5.2023: Portali Doznaj i Prirodni svijet ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

31.5.2023: N8-portal i Novi-portal ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

2.6.2023: Portal Moj magazin je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 22.05.2023

Novi Portal (.com): DOKTORI su priznali da ovaj lijek spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 29.03.2023

Moj-magazin: DOKTORI SU PRIZNALI OVAJ LIJEK: Spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 13.10.2020

Biljkeza: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LIJEK: Spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet…

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 15.10.2018

Novi: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LIJEK: Spriječava srčani i moždani udar, uništava holesterol i JAČA IMUNITET

Naučnici i doktori više puta su potvrdili prednosti redovnog konzumiranja mada u kombinaciji sa cimetom.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 09.06.2016

Magicus: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LIJEK: Sprečava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet…!!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 21.02.2016

Haber: DOKTORI su priznali da ovaj lijek spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 24.01.2019

Kuhajte sa nama: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LIJEK: SPRIJEČAVA SRČANI I MOŽDANI UDAR, UBIJA HOLESTEROL, JAČA IMUNITET!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 27.10.2015

Životni magazin: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LIJEK: Spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 01.06.2015

Zdravlje-porodica: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LEK: Sprečava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet…

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 17.11.2016

Naj Zdravlje: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LEK: Sprečava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 09.05.2022

Lekoviti portal: I doktori priznali: Spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 11.02.2019

Recept za sve: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LEK: Sprečava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet… RECEPT:

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 24.05.2023

N8-Portal: DOKTORI su priznali da ovaj lijek spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 01.06.2015

Jednostavni kolaci: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LEK: Sprečava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet…

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 23.05.2023

Vijesti vijesti: DOKTORI su priznali da ovaj lijek spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 15.05.2023

Doznaj (.info): DOKTORI su priznali da ovaj lijek spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 14.01.2020

Kuhinja zdravlje (XYZ): DOKTORI su priznali da ovaj lijek spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!

Više od 4000 godina, med se koristi kao tradicionalni lek za skoro svaku bolest. Egipćani su ga koristili za lečenje rana, Grci za dug život, a Indij...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 28.03.2023

Prirodni svijet: DOKTORI SU PRIZNALI OVAJ LIJEK: Spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 01.11.2015

Imamo najbolje recepte: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LIJEK: Spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 21.12.2016

Lijek iz prirode: DOKTORI SU PRIZNALI OVAJ LIJEK: Spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 21.02.2016

Kolači za 10: DOKTORI su priznali da ovaj lijek spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 12.03.2017

Zdrava Kuhinja: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LIJEK: Spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 22.02.2016

Gora Press: DOKTORI su priznali da ovaj lijek spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 19.08.2016

Brzo i ukusno: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LIJEK: Spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 20.02.2016

Moderna kuhinja: DOKTORI su priznali da ovaj lijek spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!

Više od 4000 godina, med se koristi kao tradicionalni lek za skoro svaku bolest. Egipćani su ga koristili za lečenje rana, Grci za dug život, a Indij...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 23.11.2017

Novi: Sprječava srčani i moždani udar: Čak i DOKTORI PRIZNAJU ovaj lijek

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 07.02.2023

Bijeljina Press: Vitaminska „bomba“ koju i doktori priznaju: Jača imunitet, uništava holesterol, poboljšava zdravlje

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 21.04.2023

Balkans Press: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LEK: Sprečava srčani i moždani udar, jača imunitet, uništava holesterol...

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 21.05.2022

Prirodna medicina: I DOKTORI GA PREPORUČUJU: Spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 13.02.2023

Novi Portal (.com): I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LEK: Sprečava srčani i moždani udar, jača imunitet, uništava holesterol…

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 29.07.2015

Web-Tribune (com): I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LEK: Sprečava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet…

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 25.09.2016

Za svakog po nešto: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LEK: Sprečava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet…

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 28.02.2017

Narodna medicina: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LEK: Sprečava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet…

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 06.01.2018

Recepti i Ideje: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LEK: Sprečava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet…

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 17.12.2022

Kuhinja zdravlje (XYZ): I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LEK: Sprečava Srčani I Moždani Udar, Jača Imunitet, Uništava Holesterol…

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 18.02.2023

Zdravlje i Wellness: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LEK: Sprečava srčani i moždani udar, jača imunitet, uništava holesterol…

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 01.07.2015

Narodnaa medicina: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LEK: Sprečava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet…

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 01.03.2016

Prirodni lijek: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LEK: SPREČAVA SRČANI I MOŽDANI UDAR, UBIJA HOLESTEROL, JAČA IMUNITET!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 15.03.2016

Sacuvajmo Zdravlje: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LEK: SPREČAVA SRČANI I MOŽDANI UDAR, UBIJA HOLESTEROL, JAČA IMUNITET!

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 29.01.2023

Srebrenička priča: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LEK: Sprečava srčani i moždani udar, jača imunitet, uništava holesterol…

Više od 4000 godina, med se koristi kao tradicionalni lek za skoro svaku bolest. Egipćani su ga koristili za lečenje rana, Grci za dug život, a Indij...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 29.01.2023

Doznajemo (.info): I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LEK: Sprečava srčani i moždani udar, jača imunitet, uništava holesterol…

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 17.12.2022

Mirisi cvijeća: I DOKTORI PRIZNAJU 0VAJ LEK: Sprečava srčani i moždani udar, jača imunitet, uništava holesterol…

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 16.12.2022

Jedna istina: I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LEK: Sprečava srčani i moždani udar, jača imunitet, uništava holesterol…

Naučnici, doktori i druga stručna lica su u više navrata potvrdili prednosti redovnog konzumiranja meda u kombinaciji sa cimetom, kao moćno oružje u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija