Milorad Dodik ne prelazi na Islam

Portali “Zabavne informacije” i "Slavorum" su u naslovima članaka koji nemaju nikakve veze sa Miloradom Dodikom - naveli kako član Predsjedništva BiH "prelazi na Islam". U pitanju je isprobana strategija izmišljanja izjava i tvrdnji u naslovima članaka koji se preuzimaju iz drugih medija, a na osnovu kojih se ostvaruje ekonomska dobit.

Portal “Zabavne informacije” redovno u naslovima članaka koje prenosi iz drugih medija u potpunosti izmišlja izjave i na taj način vlasnik portala ostvaruje zaradu na osnovu članaka koje je neko drugi napisao. U analizu ““Zabavne informacije” i ozbiljne teme” pisali smo o članku koji je ovaj portal prenio sa “N1” televizije i objavio dva puta, sa dva različita naslova i dvije izmišljene izjave u naslovima. Sa druge strane, pisali smo i o portalu “Slavorum” koji se koristi istom strategijom i to u analizi “Izetbegović nije obećao “milion radnih mjesta””. Ono što je zajednično za oba ova portala jeste činjenica da se njihovi linkovi dijele na nekoliko istih Facebook stranica, ali i da objavljuju iste lažne vijesti. 

Ovaj put su ponovo oba portala objavila isti članak , koji je "Slavorum" objavio dva puta sa različitim fotografijama. Pri put je članak objavljen na portalu "Zabavne informacije" 18. septembra pod naslovom:

Posle Bojana Tomovica i Milorad Dodik prelazi na Islam zvat ce se Mujo Dodik

Već u prvim rečenicama tri identična članka vidimo da naslovi nemaju nikakve veze sa onim što piše u člancima:

Nakon što je popularni pjevač Bojan Tomović priznao da je iz agnosticizma prešao u Islam, svakodnevno dobija prijetnje smrću, kletve kao i jezive uvrede. Pjevač se sada zove Ammar Moštrokol.

Tekst koji se nalazi ispod naslova koji govore da "Milorad Dodik prelazi na Islam", originalno je objavljen na portalu “Novi” pod naslovom “BOJAN TOMOVIĆ NAKON PRELASKA NA ISLAM JAVNO PROZVAO BRENU: Fahreta se ZALEDILA ČITAJUĆI! O ovome će se DANIMA PRIČATI!”.

Obzirom da je članak objavljen prvi put na portalu "Zabavne informacije", ocjenjujemo ga kao lažnu vijest, dok će oba prenošenja na portalu "Slavorum" dobiti ocjenu prenošenje lažne vijesti, a sva tri članka će dobiti i ocjenu klibejt. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 28. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me