Milorad Dodik nije u teškom zdravstvenom stanju, niti se povlači iz politike

Pojedini anonimni portali po ko zna koji put su u svrhu prikupljanja klikova pogrešno izvijestili o zdravstvenom stanju predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Na anonimnom portalu Nezavisni portal, 26. aprila 2021. godine, objavljen je članak opremljen senzacionalističkim naslovom u kojem se tvrdi da je “Dodik otkrio sve o svome teškom zdravstvenom stanju”:

SVEMU JEDNOM DOĐE KRAJ! DODIK OTKRIO SVE O SVOME TEŠKOM ZDRAVSTVENOM STANJU- REPUBLIKA SRPSKA U SUZAMA (FOTO)

Ipak, sam članak donosi posve drugačije informacije. Nakon svojevrsnog “pregleda” političke karijere Milorada Dodika, Nezavisni portal navodi:

Ovih je dana novinarima rekao da je u nekoj vrsti treninga, da pokušava da vježba, jer nakon korone ne može da povrati ni 50% svoje snage od prije te je priznao da je korona ostavila mnogo loših posljedica na njega, mada mu njegova porodica, posebno unučad daju dodatnu snagu. Rekao je da je aktivan, ali da više ne može u politici kao nekada da bude i po 16 sati dnevno, te da sve više razmišlja i da se polako povlači iz politike

Članci gotovo identičnih naslova objavljeni su tokom 26. i 27. aprila i na portalima Nova danas, Kreacije, Recepti danas i Online recepti. Sadržaji ovih članaka se u određenim dijelovima razlikuju, ali ni u jednom nema navoda o tome da je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u “teškom zdravstvenom stanju” zbog čega je “Republika Srpska u suzama”. 

Šta su činjenice?

Dodik je o svom zdravstvenom stanju govorio u gostovanju 25. aprila u emisiji “Nedjeljni razgovor” na Alternativnoj televiziji. On u ovoj emisiji zaista jeste govorio o tome kako nema snage kao ranije, ali nema riječi o “teškom zdravstvenom stanju”:

Osjećao sam se veoma dobro kondiciono prije pandemije i evo ja već tri mjeseca ne mogu da vratim ni 50 odsto svoje prethodne kondicije, bez obzira što ja sam pokušavam i vježbam, ali naprasto to ne može. Vjerujem da će se to vratiti. 

Ni u jednom trenutku u toku ovog gostovanja, niti u bilo kom drugom javnom istupu Milorada Dodika u protekloj sedmici, nije bilo riječi o tome da je on u “teškom zdravstvenom stanju”. On se 27. aprila uživo obratio novinarima u Banja Luci, gdje je govorio o dolasku vakcina u Republiku Srpsku, što dodatno ukazuje na to da nema indicija da je njegovo zdravstveno stanje “teško”. 

Dodik, takođe, suprotno tvrdnjama objavljenim na portalima Nezavisni portal i Kreacije, u gostovanju na Alternativnoj televiziji nije rekao da “sve više razmišlja i da se polako povlači iz politike”. Napredna Google pretraga ovakve rečenice takođe ne daje rezultate koji bi potvrdili da je on ovako nešto ikada izjavio. 

Treba istaći i da slika kojom su članci opremljeni čitaoce lako može navesti na pogrešan zaključak da se na njoj vidi Dodik u bolničkom krevetu.

Situacija sa slike zapravo je posve obrnuta, Dodik se zaista na njoj nalazi, ali sa desne strane u potpunom zaštitnom odjelu. Slika je nastala tokom obilaska pacijenata u Univerzitetskom kliničkom centru u Banja Luci, sredinom novembra 2020. godine. Snimci ovog obilaska dostupni su ne Youtube kanalu ATV-a, te na zvaničnoj Facebook stranici Radio televizije Republike Srpske

Domaći portali i ranije su objavljivali netačne i senzacionalističke naslove o Miloradu Dodiku, a Raskrinkavanje je o takvim primjerima pisalo u više navrata u analizama koje možete pročitati u nastavku. 

Lažna vijest
Ne, Milorad Dodik nije preminuo ni od “korone”, ni od srčanog udara

Anonimna stranica Čajevi za je objavila još jednu lažnu vijest - da je prem...

Razabiranje Lažna vijest 23.11.2020

Lažna vijest
Farma portala “sahranila” Dodika

“Farme” Facebook stranica pronalaze nove načine za prikupljanje klikova na...

Razabiranje Lažna vijest Manipulisanje činjenicama 19.02.2021

Tvrdnju iz naslova Nezavisnog portala o tome da je Milorad Dodik u “teškom zdravstvenom stanju” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Svi portali koji su nakon ovog objavili naslove sa istim tvrdnjama, dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Tvrdnje iz naslova svih pomenutih članaka ocjenjujemo i kao klikbejt, s obzirom na to da se ne pojavljuju u samim tekstovima članaka. 

Tvrdnju o tome da je Dodik rekao kako “sve više razmišlja i da se polako povlači iz politike”, inicijalno objavljenu na Nezavisnom portalu, takođe ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu tvrdnju objavljenu na portalu Kreacije, ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Napomena:

30.4.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Recepti danas ispravio je netačne navode, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

4.5.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Kreacije i Nezavisni portal ispravili su netačne navode, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 29. 04. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me