Foto: Freepik
Na Facebook stranici Grad na devet rijeka (.ba) 11. juna 2025. podijeljena je objava s nekoliko zanimljivosti o medu, prevashodno o pozitivnom učinku ove namirnice na zdravlje i pravilnom načinu konzumiranja. Između ostalog, u objavi se navodi da je med hrana koja sama može održavati život i da se treba jesti isključivo drvenom ili plastičnom kašikom.
Da li ste znali da je kašika meda dovoljna da osobu održi u životu 24 sata?
(...)
Da li ste znali da je med jedna od rijetkih namirnica na svijetu koja može samostalno održavati ljudski život?
(...)
Da li ste znali da med sadrži žive enzime?
Da li ste znali da ovi enzimi umiru od dodira sa metalnom kašikom?
Najbolji način da jedete med je drvenom kašikom; ako ga nemate, koristite plastičnu kašiku.
Foto: Screenshot/Facebook
Objava sadrži i druge zanimljivosti o medu i pčelama. Naprimjer, navodi se da je pčela bila na “jednom od prvih novčića”, da med ima “supstancu koja pomaže mozgu da bolje funkcioniše” i da je propolis “jedan od najboljih prirodnih antibiotika”.
Do vremena pisanja ove analize objava je imala više od 21.000 reakcija, 631 komentar i više od 2.500 dijeljenja.
Facebook stranica Grad na devet rijeka (.ba) proteklih je mjeseci i godina više puta dijelila ovu objavu o medu (1, 2, 3, 4). Tekst iz objave dijeljen je u junu i julu 2025. godine i na drugim Facebook stranicama (1, 2) i društvenim mrežama Instagram i X (1, 2, 3, 4). Dijeli se barem od 2023. godine na Facebooku (1, 2, 3) i Instagramu (1, 2, 3), a od tada je objavljen i kao članak na portalima Argument, Grad na devet rijeka, Ljubići, Domaćinska kuća, Uspješna žena i Pravo na slobodu.
Šta su činjenice?
Analizirani tekst o medu i pčelama na engleskom se jeziku dijelio na društvenim mrežama i portalima proteklih nekoliko godina (1, 2, 3). Najstarija ovakva objava koju smo uspjeli pronaći podijeljena je u augustu 2023. godine na portalu Trees that feed.
Med je prirodni pčelinji proizvod i ima brojne pozitivne utjecaje na zdravlje. Njegovi se ekstrakti često koriste u izradi lijekova. Međutim, medu se pripisuju svojstva i zdravstveni učinci koje nema, a Raskrinkavanje je o takvim tvrdnjama pisalo u više navrata (1, 2, 3).
Tekst iz objava o medu i pčelama navodi brojna vjerovanja u zdravstvene koristi meda, kao što su enzimi u medu, za koje se vjeruje da doprinose zdravlju, antibakterijska dejstva propolisa (ili, kako je kolokvijalno navedeno, propolis je “prirodni antibiotik”) i vjerovanje da sastojci meda pomažu rad mozga. Također se navode i zanimljivosti poput one da je jedan od prvih novčića imao pčelu na sebi ili da med nema rok trajanja (podrazumijevajući da nije kontaminiran i da je pravilno pohranjen).
Tvrdnja da je sam med dovoljna hrana za održavanje života ipak precjenjuje “moć” meda. Kako navodi portal za provjeru činjenica Full Fact u analizi ovakvih tvrdnji iz 2023. godine, konzumiranje isključivo meda nije dovoljno jer bi takva prehrana vjerovatno dovela do pothranjenosti opasne po život. Ugljikohidrati i voda čine 90% meda, i ova namirnica nema proteina, masti i vitamina A ili B12. Nedostatak ovih sastojaka u ishrani dovodi do bolesti i stanja kao što su kvašiorkor (vrsta neuhranjenosti), anemija, opadanje kose i intelektualni invaliditet kod djece.
Portal za provjeru činjenica AAP FactCheck je 2024. godine pisao analizu na istu temu. Razgovarali su s dr. Kenyjom Fernandez, istraživačicom na Fakultetu za životne i okolišne nauke Univerziteta u Sidneyju. Doktorica Fernandez, koja proučava zdravstvene učinke meda, potvrdila je da ishrana zasnovana isključivo na medu nije nutritivno dovoljna.
To nije potpuna hrana i ne može samostalno održavati ljudski život tokom dužeg perioda. Svaka ishrana koja se oslanja isključivo na med brzo bi dovela do nutricionih nedostataka.
U analiziranim objavama navodi se da metalne kašike štete medu i da ovu namirnicu treba jesti drvenom ili plastičnom kašikom. Radi se o dugovječnom i popularnom mitu. Kako je navela dr. Fernandez, korištenje metalne kašike ne uništava enzime u medu. Prema njenim navodima, toplota ili promjene pH vrijednosti zaista mogu utjecati na enzime u medu, ali ne postoje dokazi koji bi potvrdili da kratkotrajan kontakt s metalom može utjecati na med, njegovu teksturu ili djelovanje na zdravlje. Proširenost ovog mita ponukala je brojne portale da objave članke u kojima se objašnjava da je korištenje metalne kašike pri konzumiranju meda bezopasno (1, 2, 3). Portal za provjeru činjenica Fake News Tragač u svojoj je analizi dodatno naglasio činjenicu da, iako su brojni metali reaktivni (mogu izazvati hemijske reakcije koje mogu korodirati metale), materijali od kojih je escajg obično napravljen ipak nisu reaktivni.
Shodno navedenim činjenicama, prvu objavu tvrdnje da je med rijetka hrana koja je sama dovoljna za održavanje života ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da metalne kašike uništavaju enzime u medu, odnosno da umanjuju kvalitet meda. Drugim objavama ovih tvrdnji dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti.
Analiziranim tvrdnjama dajemo i ocjenu pseudonauka.
(Raskrinkavanje.ba)