Nakon lažnih, na Twitteru i pravi profil Nermina Muzura

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Na Twitteru se pojavilo nekoliko lažnih profila sa imenom Nermina Muzura, novoizabranog načelnika Opštine Ilidža.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH,  17. novembra je objavio tweet u kome je najavio da će se novoizabrani načelnik opštine Ilidža pridružiti Twitteru. 

Nakon toga, na ovoj društvenoj mreži pojavio se profil Nermin Muzur (@Muzur_Nermin) na kome je 17. novembra objavljen tweet koji je privukao pažnju javnosti:

„Zelim pruziti ruku svima, posebno bivsim kolegama iz SDA!   Na Ilidzi obecavam prave vrijednosti i toleranciju za sve, ali insinuacije da ce Ilidzom hodati nekakvi lgbt su ciste lazi! Ja sam licno vodio protest protiv te parade!“

Nalog sa imenom novoizabranog načelnika Opštine Ilidža, napravljan je tokom novembra i na njemu je objavljeno 15-ak objava.

Saša Magazinović pozvao je na svom Twitter nalogu svoje pratioce da zaprate ovaj profil koji navodno pripada načelniku Muzuru. Magazinovićev tweet je i podijeljen na navodnom profilu Nermina Muzura.

“Trazili ste Nermina Muzura na lajni. Kao stanovnik Ilidze sam zamolio nacelnika da nam se pridruzi i covjek ispunio volju glasaca”.

Ipak, da nije riječ o pravom profilu novog načelnika Ilidže, potvrdio je sam Nermin Muzur na svom Instagram nalogu.

Potvrda da  nije riječ o profilu čiji je vlasnik novoizabrani načelnik opštine Ilidža stigla je i od Magazinovića. On je na svom profilu objavio tweet sljedećeg sadržaja:

„Profil @Muzur_Nermin je lazni profil. Sutra u toku dana ce biti aktiviran profil novog nacelnika općine Ilidža.“

Sporni nalog je u međuvremenu izbrisan.

Pretragom Twittera postaje jasno da pored navedenog postoji još profila pod imenom novoizabranog načelnika Opštine Ilidža. Jedan od njih je Nermin Muzur (@CoronaCovid1911) koji postoji od marta 2020. godine. Od početka septembra na profilu nije objavljeno ništa, da bi 18. novembra objavljeno kako je u pitanju “pravi profil Nermina Muzura”. Kako je nekoliko profila tvrdilo da su baš to pravi profili novog načelnika Ilidže, a da su drugi lažni, Twitter zajednica u Bosni i Hercegovini ostala je poprilično zbunjena. 

Ipak, Muzur je 18. novembra napravio svoj zvanični profil na Twitteru - Nermin Muzur (@MuzurNermin), za koji je na svom Instagram profilu potvrdio da je pravi.

Na svom Twitter nalogu i Saša Magazinović je ponovo pozvao tviteraše da zaprate ovaj profil.

Iako su lažni profili izazvali popriličnu zabunu na Twitteru, mediji u Bosni i Hercegovini ovoga puta nisu nasjeli i nisu prenosili stavove objavljene na lažnom profilu novog načelnika Opštine Ilidža, pa je veća šteta izbjegnuta.

Do kakvih i kolikih posljedica lažni profili zvaničnika mogu dovesti, najbolje svjedoči slučaj kada je na lažnom Twitter profilu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković objavljen tweet o smrti Ratka Mladića. Tu lažnu vijest, bez ikakve provjere tačnosti informacije ili vjerodostojnosti profila, prenijelo je skoro 100 medija iz regiona o čemu je Raskrinkavanje ranije pisalo, a o čemu možete čitati ovdje.

Mediji su se nekritički i bez provjere takođe pozivali i na lažni tweet Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Potočari, u kojem je Suljagić navodno iznio svoj stav o Jasenovcu. Prenošenje ovog lažnog tweeta kao činjenice, rezultiralo je reakcijama i oglašavanjem različitih udruženja, a na lažni tweet se u svom saopštenju pozvalo i Ministarstvo odbrane Republike Srbije, o čemu je portal  Raskrinkavanje takođe ranije pisao. Više o ovom slučaju možete pročitati ovdje.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 22. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me