Raskrinkavanje.ba

Ne, Biden nije rekao da vakcinacija “štiti od uragana”

Snimak na kome američki predsjednik govori o važnosti vakcinacije, star godinu dana, dijeli se na društvenim mrežama izvučen iz konteksta.

Foto: The White House, Wikimedia Commons

Na Telegram nalogu SIMUN NEWS ROOM 28. septembra 2022. godine objavljen je snimak s prevodom u kome američki predsjednik Joe Biden govori:

Da budem jasan. Ako ste u državi u kojoj uragani često udaraju kao Florida ili Zaljevska obala ili u Teksasu, vitalni dio pripreme za sezonu je uragana je uzeti cjepivo, odmah. Sve je kompliciranije ako niste cijepljeni u uraganu ili kad pogodi prirodna katastrofa. 

Snimak je podijeljen uz opis u kom se Bidenu pripisuje tvrdnja da vakcina predstavlja "zaštitu od uragana". 

Najbolja zaštita od uragana je da se cijepite...odmah.
Koji 🤡 pa to je čudo...

 


Slične objave pojavile su se i na nekoliko Facebook stranica i profila  (link, link,  link, link).

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je najbolja zaštita od uragana cijepljenje.
Prevod, Simun.

Najbolja zaštita od uragana je da se cijepite... odmah. Sve je kompliciranije ako niste cijepljeni u uraganu. 
🙈🙈🙈🙈🙈🙈


U nekim objavama na društvenim mrežama isti snimak se dijeli bez titlovanog prevoda i bez eksplicitnih tvrdnji da se vakcinacijom “štiti od uragana” (link, link, link).


Šta su činjenice?

 

Uragan Ian pogodio je 28. septembra Sjedinjene Američke Države (SAD). Američke vlasti saopštile su da je najmanje 107 osoba stradalo u prolasku uragana na jugoistoku zemlje. Najviše je pogođena Florida, gdje su poginule 102 osobe, dok je u Sjevernoj Karolini stradalo petoro. Na Floridi je, osim velikog broja stradalih, pričinjena ogromna materijalna šteta. Uragan Ian jedan je od najjačih koji su pogodili SAD u posljednjih 20 godina.

Snimak na kome Biden govori o pripremi za uragan, pak, nije nastao za vrijeme prolaska uragana Ian, već je star više od godinu. Nastao je u avgustu prošle godine, tokom sezone uragana, ali i porasta broja slučajeva oboljelih od Covid-19 zbog širenja delta varijante. Upravo ovaj detalj važan je da se shvati kontekst Bidenove izjave.

Uz to, kratki isječak koji se dijeli na društvenim mrežama predstavlja samo dio Bidenovog obraćanja, čiji je snimak moguće pronaći na YouTube kanalu, a transkript na web stranici Bijele kuće.

Izostavljen je dio iz koga je jasno da američki predsjednik insistira na vakcinaciji, kako bi se smanjio rizik od zaraze ukoliko, usljed udara uragana, dođe do evakuacija i smještanja ljudi u skloništa. Govoreći o važnosti vakcinacije u državama u kojima posebno prijeti opasnost od uragana, Biden je u avgustu prošle godine rekao:

"Da budem jasan. Ako ste u državi koju često pogađaju uragani, poput Floride ili obale Meksičkog zaliva ili Teksasa, vitalni dio priprema za sezonu uragana je vakcinisati se sada. Sve je komplikovanije ako niste vakcinisani, a udari uragan ili prirodna katastrofa.

Ako se morate evakuisati, ako završite u skloništu, ne želite da se i Covid-19 nađe na listi rizika s kojima ćete se suočiti. Vakcinišite se sada kako biste bili spremni za sve što bi moglo doći ovog mjeseca."

Dakle, jasno je da su na snimcima koji se dijele na društvenim mrežama namjerno izostavljeni dijelovi koji daju potpuni smisao preporukama američkog predsjednika te ih predstavljaju kao “preporuku” da se vakcinacijom zaštiti od prirodne nepogode.

Ovaj snimak dijelio se u regionu, ali i na drugim jezicima, o čemu su pisali AFP, Lead Stories, AP i Raskrinkavanje (.me).

U analizi objavljenoj 28.9.2022. godine AFP  navodi i da se u ovogodišnjim preporukama , ali i obraćanjima predsjednika SAD-a, vakcinacija nije spominjala.

Biden nije pozvao na vakcinaciju protiv Covid-19 dok je govorio o uraganu Ian tokom obraćanja u Bijeloj kući 27. septembra 2022. ili tokom poziva dužnosnicima Floride, prema transkriptu  tih razgovora. Vakcine se ne pominju ni u izvještaju s informacijama o pripremama administracije za oluju.

AFP je poslao upite Bijeloj kući, Federalnoj agenciji za upravljanje hitnim situacijama (FEMA) i Odjelu za upravljanje hitnim situacijama Floride, ali odgovora nije bilo.


Biden je i ranije bio predmet sličnih dezinformacija u kojima se na različite načine pokušava prikazati nesposobnim za obavljanje dužnosti predsjednika. O tome smo pisali u prethodnim analizama (link, link, link)

Shodno navedenom, sve objave dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 28.09.2022

Facebook profili i stranice: Facebook stranica Simun News Room: Najbolja zaštita od uragana je da se cijepite

Najbolja zaštita od uragana je da se cijepite...odmah. Koji 🤡 pa to je čudo...

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 28.09.2022

Twitter profil: Twitter profil @aleksandarsubi: Komedija live

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 30.09.2022

Twitter profili: Twitter profil Predrag Djokic

  • Manipulisanje činjenicama