Raskrinkavanje.ba

Ne, Coca-Cola nije “pozitivna na koronavirus”

Pokušaj austrijskog parlamentarca da testiranjem Coca-Cole na novi koronavirus “dokaže beskorisnost” brzih antigenskih testova, u nekim je medijima predstavljen uz navode da je rezultat testa bio pozitivan. Test zapravo nije urađen ispravno, a antigenski testovi se koriste samo na uzorcima uzetim od ljudi.

Portal Večernji objavio je 11.12.2020 članak pod naslovom:

U parlamentu testirao Coca-Colu na koronavirus pa zaključio: 'Imamo problem'

U članku se navodi da je Michael Schnedlitz, član Nacionalnog vijeća Austrije, pokušao pokazati navodnu beskorisnost masovnih testiranja na koronavirus. To je učinio za govornicom austrijskog parlamenta, testirajući Coca-Colu brzim antigenskim testom. U videu, koji prati taj članak, poslanik Schnedlitz je izgovorio:

Gospodine predsjedniče, imamo problem. Imamo slučaj koronavirusa!

Kao izvor, u tom članku navodi se njemački portal Unzensuriert

Istog dana, novinska agencija Tanjug preuzela je informacije od drugog njemačkog portala, Heute, te objavila članak pod naslovom:

"Poslanik testirao Koka Kolu na koronu”. 

U tom članku se navodi sljedeće:

On je, naime, za govornicom obavio brzi antigenski test nad Koka Kolom. Nakapao je kap Koka Kole na korona test, a rezultat je bio pozitivan.

Članke sličnih naslova i tvrdnji objavili su i brojni drugi portali.

(VIDEO) Nevjerovatno: U parlamentu testirao Coca-Colu na koronavirus, a ovo je rezultat (Oslobođenje)

Testirao Coca-Colu na koronu: 'Imamo slučaj!' (N1)

Parlament Austrije: Pogledajte kako je zastupnik testirao Coca-Colu na koronavirus (Faktor)

(VIDEO) Testirao Coca-Colu na koronavirus, pogledajte rezultat (Dnevnik.ba)

Testirao Coca-Colu u parlamentu na koronu: 'Imamo problem!' (24sata)

[VIDEO] ‘PREDSJEDNIČE, IMAMO PROBLEM!’; Političar u austrijskom parlamentu testirao Coca-Colu na koronavirus i – pozitivna je (Net.hr)

Članak portala Večernji prenijeli su Buka, Novosti, Glas Istre, Hrvatsko nebo i nekoliko drugih portala, dok su Tanjugov članak prenijeli Nezavisne novine, Slobodna Bosna, ATV, Mondo, Big portal, Crna hronika, Telegraf, Blic, Alo, Srpskainfo, Srbija Danas, te više od deset drugih portala. Tanjug je bio izvor za članak koji je objavio Sputnik, a kojeg je prenijelo nekoliko drugih portala. 

Šta su antigenski testovi i kako se koriste?

Brzi, takozvani antigenski testovi, koriste se za masovna testiranja stanovništva zbog toga što brzo daju rezultate, te se njihovim korištenjem može ažurnije reagovati, tj. na vrijeme izolirati zaraženu osobu. 

Antigenski testovi razlikuju se od molekularnih (PCR) testova po tome što ne utvrđuju prisustvo genetskog materijala virusa (RNK), već utvrđuju prisustvo fragmenata proteina koje virus sadrži. Uzorak za obje vrste testa uzima se slično - testnim štapićem se iz respiratornog sistema uzima obrisak (bris). 

Prema riječima profesorice Jasmine Vraneš, prim. dr. med. i voditeljice Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i pročelnice Katedre za medicinsku mikrobiologiju i parazitologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kod PCR testova uzeti obrisak dalje ide kroz proces za koji je, kako navodi, neophodan laboratorij s odgovarajućim prostornim uvjetima, opremom i educiranim djelatnicima za ovu vrstu molekularne mikrobiološke dijagnostike. Vraneš, Jasmina. BRZI IMUNO-KROMATOGRAFSKI TESTOVI ZA DETEKCIJU SARS-COV-2 ANTIGENA U UZORKU NA MJESTU PRUŽANJA ZDRAVSTVENE SKRBI. (2020).

Pored tih specifičnih uvjeta, rezultati budu dostupni sporije nego kod antigenskih testova.
U istom radu, autorica objašnjava kako rade antigenski testovi.

Brzi imuno-kromatografski testovi su naprotiv dizajnirani tako da za njihovo izvođenje laboratorij nije potreban, testirati se može na mjestu pružanja zdravstvene skrbi na svim mjestima gdje se uzimaju obrisci, pa i na otvorenom - na punktovima gdje se prikupljaju uzorci, a rezultat je dostupan u vremenu od svega nekoliko minuta do 15 minuta. Ovi brzi POC testovi detektiraju virusne proteine u uzorku pomoću dijagnostičkih protutijela već nanesenih na nitroceluloznu membranu testne pločice. Edukacija onog koji provodi testiranje je jednostavna, potrebno je samo obrisak nakon uzorkovanja uroniti u ekstrakcijsku otopinu, malo rotirati štapić, izvući ga iz epruvete s otopinom na način da se iscijedi tekućina iz obriska, nakon čega se otopina upotrijebi da se nakapa nekoliko kapljica u jažicu na testnoj pločici. Test se očitava poput kućnog testa na trudnoću, ukoliko je pozitivan u testnom području (T), pojavi se linija unutar svega nekoliko minuta do 15 minuta nakon kapanja ekstrakcijske otopine u jažicu pločice, u negativnom slučaju vidljiva je samo jedna linija u kontrolnom području (C) koja jamči da je test ispravno izveden (Slika 1). 

Slika 1. Rezultati testiranja 18 simptomatskih pacijenata testiranih brzim antigenskim POC testom čiji simptomi su nastupili unutar tjedan dana od testiranja. SARS-CoV-2 infekcija dokazana je u pacijenata označenih s 44-46, 50, 51, 54-58. I blijeda linija očitava se kao pozitivan test (testiranje provedeno u COVID ambulanti DZ Zagreb Zapad u sklopu kliničke evaluacijske studije odobrene od strane Etičkog povjerenstva NZJZAŠ pod br. 641-01/20, snimka ustupljena ljubaznošću dr. Ivana Kukulja).

U čemu je pogriješio Michael Schnedlitz?

Njemački portal Welt je, tragom videa u kojem Schnedlitz “dokazuje nepouzdanost” antigenih testova u parlamentu, kontaktirao proizvođača testa koji Schnedlitz u videu koristi, kompaniju Dialab. Odgovor koji su dobili potvrdio je da je poslanik Schnedlitz napravio grešku prilikom testiranja. Naime, Schnedlitz nije koristio gore pomenutu ekstrakcijsku otopinu, tzv. pufer- kiselinu koja održava pH vrijednost testa stabilnom. 

U šestominutnom videu ne vidi se navodni “pozitivni rezultat”, no vidi se da Schnelitz nije koristio pufersku otopinu, već je štapić direktno stavio na antigenski test.

 

Bez korištenja puferske otopine antigenski testovi ne mogu dati pouzdane rezultate. No, i da ju je koristio, rezultati ne bi bili pouzdani. Antigenski testovi se rade na ljudskim izlučevinama i napravljeni su da testiraju uzorke prikupljene iz respiratornog sistema, a ne da testiraju hranu/pića.

Članak portala Heute, odakle je većina lokalnih portala preuzela informacije, sadržavao je i fotografiju poslanika Schnedlitza. Na toj fotografiji on u jednoj ruci drži čašu sa tamnom tekućinom, koja izgleda isto kao i čaša na snimku, a u drugoj antigenski test sa jedva vidljivom linijom u testnom području (T).

Pored izjave koju su iz Dialaba dali za Welt, na Facebook stranici Dialab GmbH - Austria je 11.12.2020 objavljen video praćen objašnjenjem i napomenom.

(...)
Da bismo ovdje pružili dokaz, korektno smo proveli test s kolom. Rezultat je bio negativan, kao što možete vidjeti na video snimku.

Takve testove uvijek treba provoditi bolničko osoblje ili obučena osoba kako bi se izbjegli takvi rezultati i prikazi

O sličnom testiranju Raskrinkavanje je pisalo i ranije.

Naš partnerski portal Faktograf je u svojoj analizi također objasnio Schnedlitzove propuste, objašnjavajući zašto njegov “eksperiment” ne dokazuje ništa. To nije spriječilo da se lažna vijest o prisustvu virusa SARS-CoV-2 u Coca-Coli objavi i prenese na više od osamdeset regionalnih portala i na više Facebook profila.

Do trenutka objavljivanja ove analize, članak Večernjeg je ispravljen, kao i članci portala 24sata i N1. Članci portala Poslovni (.hr) i Cazin (.net), koji su sadržavali ove tvrdnje, do objave analize su obrisani.

Test koji je Schnedlitz izveo u austrijskom parlamentu je možda dao “pozitivan rezultat”, ali budući da test nije pravilno urađen, Coca-Cola nije zapravo bila “pozitivna” na koronavirus. Stoga, članke u kojima se iznosi takva tvrdnja ocjenjujemo kao dezinformaciju. Istu ocjenu dajemo i svim člancima koji kažu da je poslanik Schnedlitz “testirao Coca-Colu na koronavirus” jer je test izvršio nepravilno, pa bi tačna tvrdnja bila da ju je “pokušao testirati” na prisustvo ovog virusa.

Članke u kojima se navodi da Schnedlitz nije ispravno uradio test, ali čiji naslovi ne daju takvu informaciju, ocjenjujemo kao klikbejt

Člancima portala Večernji, 24sata i N1 dajemo ocjenu ispravljeno.

Napomena: 26.11.2021.

Na Facebook profilu Aleksa Blok (link) je 20.11.2021. godine objavljena fotografija dva antigenska testa, sa opisom “Čovjek negativan, coca cola pozitivna”. Budući da smo u ovoj analizi već objasnili da antigenski testovi ne mogu dati pouzdane rezultate ako se njima testira piće i/ili hrana, objavu ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

Nakon objave ove analize portali Srbija danas, Crna hronika, BL portal, Espreso.rs, Luftika, Buka i Nezavisne ispravili su netačne tvrdnje u svojim člancima i naslovima, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

16.3.2021: Redakcija portala B 92 uklonila je netačne tvrdnje iz članka ocijenjenog u ovoj analizi, kao i njegovog naslova, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.22.3.2021: Članak portala CroExpress više ne sadrži netačne tvrdnje, te dobija i ocjenu ispravljeno.30.3.2021: Portal Slobodna Bosna dodao je u svoj članak informacije koje su nedostajale, te više nema obmanjujuću tvrdnju u naslovu. Zbog toga, tom članku dodjeljujemo i ocjenu ispravljeno.12.4.2021: Portal Rejting ispravio je netačne tvrdnje u svom članku, zbog čega on dobija i ocjenu ispravljeno.16.6.2021: U članak portala Faktor unesene su izmjene, zbog kojih mu dajemo i ocjenu ispravljeno. 

19.10.2021: Portal Telegraf ispravio je netačne tvrdnje u članku, zbog čega članak dobija i ocjenu ispravljeno.

17.11.2021: Portal Alo ispravio je netačne tvrdnje u članku, zbog čega članak dobija i ocjenu ispravljeno.

29.09.2022: Portal Novosti ispravio je netačne tvrdnje u članku, zbog čega članak dobija i ocjenu ispravljeno

10.05.2023: Portal Mondo (.ba) ispravio je netačne tvrdnje u članku, zbog čega članak dobija i ocjenu ispravljeno.

8.9.2023. Neke od objava koje su ocijenjene u ovoj analizi (1, 2, 3, 4) naknadno su povezana sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Aldin Karahasanović, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 11.12.2020

Alternativna televizija: Poslanik testirao Coca-Colu na koronu, rezultat pozitivan

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Cazin.ba: Parlament Austrije: Pogledajte kako je zastupnik testirao Coca-Colu na koronavirus (VIDEO)

Član Parlamenta Austrije, odnosno Nacionalnog vijeća Michael Schnedlitz je za kratko skupštinsku govornicu pretvorio u mini laboratoriju.

 • Dezinformacija
Klikbejt 11.12.2020

Net hr: [VIDEO] ‘PREDSJEDNIČE, IMAMO PROBLEM!’; Političar u austrijskom parlamentu testirao Coca-Colu na koronavirus i – pozitivna je

Michael Schnedlitz je svojim eksperimentom htio ukazati na činjenicu da su brzi antigenski testovi nepouzdani, no iz kompanije koja ih proizvodi imaju...

 • Klikbejt
Dezinformacija 11.12.2020

Telegraf: Poslanik u parlamentu testirao koka-kolu na koronu: Rezultat pozitivan

Nakapao je kap Koka Kole na korona test, a rezultat je bio pozitivan

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 11.12.2020

Poslovni hr: VIDEO: Zastupnik testirao Coca-Colu na koronavirus pa uzviknuo: ‘Imamo problem’

Koristio je brzi antigenski test.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Hercegovina.in: (VIDEO) Zastupnik u parlamentu testirao Coca-Colu na koronu: ‘Imamo problem’

Koristio je brzi antigenski test.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Direktno.hr: VIDEO Testirao Coca-Colu na korona virus, rezultat je iznenađujuć!

Član Nacionalnog vijeća Austrije Michael Schnedlitz na sjednici je za govornicom odlučio testirati Coca-Colu na korona virus. Uzeo je brzi antigenski...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 12.12.2020

eBosna: Testirao Coca-Colu na koronu: ‘Imamo slučaj!’ VIDEO

Zastupnik Michael Schnedlitz je odlučio testirati Coca-Colu na koronu uz pomoć brzog antigenskog testa. Ovime je htio ukazati na navodnu beskorisnost...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Pravda: POSLANIK TESTIRAO KOLU NA KORONU U PARLAMENTU: Rezultat je neverovatan (VIDEO)

Poslanik Bečkog parlamenta Mihael Šnedlic (Slobodarska partija Austrije) želeo je demonstracijom da pokaže podložnost greškama brzih testova.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Naši u svetu: Austrijski poslanik dokazao nepouzdanost masovnog testiranja!? Ispitao da li je “koka kola” pozitivna na koron! (VIDEO)

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil: "Josip Stipic"

Evo još nešto iz Austrije …

 • Dezinformacija
Dezinformacija 12.12.2020

Facebook profili i stranice: COCA COLA POZITIVNA NA KORONA TEST, U AUSTRIJSKOM PARLAMENTU LIVE.

ŠTO ZNAĆI, AKO STE POPILI KOKA KOLU PRE TESTA, VI STE POZITIVNI.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Kakanj-X: Testirao Coca-Colu u parlamentu na koronu: 'Imamo problem!'

Zastupnik Michael Schnedlitz je odlučio testirati Coca-Colu na koronu uz pomoć brzog antigenskog testa. Ovime je htio ukazati na navodnu beskorisnost...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Sputnik: Austrija: Za skupštinskom govornicom testirao „koka-kolu“ na koronu - rezultat pozitivan /video/

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Glas Istre: VIDEO Austrijski zastupnik u parlamentu testirao Coca-Colu na koronavirus pa zaključio: "IMAMO PROBLEM"

Član Nacionalnog vijeća Austrije Michael Schnedlitz na sjednici je za govornicom odlučio testirati Coca-Colu na koronavirus.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Espreso.rs: AUSTRIJSKI POSLANIK ŠOKIRAO JAVNOST ISPROBAVANJEM TESTA NA KORONU: Upotrebio je KOLU, i zapanjio SVET! (VIDEO)

- Visoka stopa grešaka preskupih testova ne donosi apsolutno nikakvu dodatnu vrednost u ovoj krizi. Desetine miliona evra bilo bi bačeno kroz prozor,...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 11.12.2020

Večernji list: U parlamentu testirao Coca-Colu na koronavirus pa zaključio: 'Imamo problem'

Uzeo je brzi antigenski test koji je nedugo nakon testiranja pokazao pozitivan rezultat

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 11.12.2020

Faktor: Parlament Austrije: Pogledajte kako je zastupnik testirao Coca-Colu na koronavirus

Član Parlamenta Austrije, odnosno Nacionalnog vijeća Michael Schnedlitz je nakratko skupštinsku govornicu pretvorio u mini laboratoriju.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 11.12.2020

Hrvatski medijski servis: Zastupnik u parlamentu testirao Coca-Colu na koronu, rezultat pozitivan

Član Nacionalnog vijeća Austrije Michael Schnedlitz na sjednici je za govornicom odlučio testirati Coca-Colu na koronavirus. Uzeo je brzi antigenski t...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 12.12.2020

Dnevne: NEVERICA: Za skupštinskom govornicom poslanik Austrije Mihael Šnedlic testirao „koka-kolu“ na koronu – REZULTAT POZITIVAN (VIDEO)

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Rejting: ŠOKANTNO OTKRIĆE! Koka Kola POZITIVNA NA KORONU!

Austrijski poslanik testirao Koka Kolu na koronu, rezultat je šokantan!

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 12.12.2020

Jutarnje.rs: AUSTRIJA:ZA SKUPŠTINSKOM GOVORNICOM TESTIRAO „KOKA-KOLU“ NA KORONU – REZULTAT POZITIVAN (VIDEO)

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 12.12.2020

HB.HTEAM (Portal Herceg Bosna): AUSTRIJA: ZASTUPNIK U PARLAMENTU TESTIRAO COCA-COLU NA KORONU, REZULTAT POZITIVAN

Član Nacionalnog vijeća Austrije Michael Schnedlitz na sjednici je za govornicom odlučio testirati Coca-Colu na koronavirus. Uzeo je brzi antigenski t...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Srpski dnevnik: AUSTRIJA: ZA SKUPŠTINSKOM GOVORNICOM TESTIRAO „KOKA-KOLU“ NA KORONU – REZULTAT POZITIVAN /VIDEO/

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Klikaj: VIDEO Zastupnik u parlamentu Austrije testirao Coca-Colu na koronavirus. Bila je pozitivna!

Zastupnik je ovim eksperimentom htio ukazati na navodnu beskorisnost testiranja ovim testovima koji porezne obveznike stoje 67 milijuna eura

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

IndexBA: U parlamentu testirao Coca-Colu na koronavirus, a ovo je rezultat

Zastupnik Michael Schnedlitz je odlučio testirati Coca-Colu na koronu uz pomoć brzog antigenskog testa. Ovime je htio ukazati na navodnu beskorisnost...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

N1: Testirao Coca-Colu na koronu: 'Imamo slučaj!'

Zastupnik Michael Schnedlitz je odlučio testirati Coca-Colu na koronu uz pomoć brzog antigenskog testa. Ovime je htio ukazati na navodnu beskorisnost...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 11.12.2020

BL Portal: Poslanik testirao Koka-Kolu na koronu i rezultat bio pozitivan VIDEO

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 11.12.2020

Zagorje: Testirao Coca-Colu na koronu pa zaključio: 'Imamo problem'

Član austrijskog parlamenta odlučio je tijekom sjednice izvesti neobičan pokus. Dok je stajao za govornicom, uzeo je brzi antigenski test za koronavir...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.12.2020

Sandzaklive: (VIDEO) Poslanik u parlamentu testirao “Koka Kolu” na koronu, rezultat pozitivan

Home Društvo (VIDEO) Poslanik u parlamentu testirao “Koka Kolu” na koronu, rezultat pozitivan

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Srpska info: ŠOKANTNO Poslanik testirao Koka-Kolu na koronu, evo kakav je rezultat dobio (VIDEO)

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Skener info: Testirao Coca-Colu na koronu: ‘Imamo slučaj!’

Zastupnik Michael Schnedlitz je odlučio testirati Coca-Colu na koronu uz pomoć brzog antigenskog testa. Ovime je htio ukazati na navodnu beskorisnost...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Srpska cafe: Austrijski poslanik testirao Coca-colu na koronu, rezultati pozitivan

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Bijeljina Press: Poslanik u parlamentu testirao koka-kolu na koronu: Rezultat pozitivan – Video

Nakapao je kap Koka Kole na korona test, a rezultat je bio pozitivan

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Radio Križevci: Zastupnik u parlamentu testirao Coca-Colu na koronu: Test pozitivan

Član Nacionalnog vijeća Austrije Michael Schnedlitz na sjednici je za govornicom odlučio testirati Coca-Colu na koronavirus. Uzeo je brzi antigenski t...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 12.12.2020

Posušje (net): AUSTRIJSKI POLITIČAR U PARLAMENTU TESTIRAO COCA-COLU NA KORONAVIRUS

MICHAEL SCHNEDLITZ JE SVOJIM EKSPERIMENTOM HTIO UKAZATI NA ČINJENICU DA SU BRZI ANTIGENSKI TESTOVI NEPOUZDANI I BESKORISNI TE DA POREZNE OBVEZNIKE KOŠ...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 12.12.2020

Klik Jajce: Poslanik testirao Coca-Colu na koronu, rezultat pozitivan

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Balkan TV: Poslanik testirao Koka-Kolu na koronu, rezultat pozitivan

BEČ: Poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom te...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

CroExpress: COCA-COLA POZITIVNA! (VIDEO) Austrijanac usred parlamenta na koronu testirao – Coca Colu! ‘Imamo problem’

Svojim eksperimentom, Schnedlitz je htio ukazati na činjenicu da su brzi antigenski testovi beskorisni, a da porezne obveznike koštaju nevjerojatnih 6...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 11.12.2020

Glas Otoka: VIDEO Testirao Coca Colu na koronavirus – test pozitivan

Član Nacionalnog vijeća EP-a iz Austrije, Michael Schnedlitz, na sjednici je za govornicom odlučio testirati Coca-Colu na koronavirus uzevši brzi anti...

 • Klikbejt
Dezinformacija 11.12.2020

Nezavisne: Poslanik testirao Coca-Colu na koronu, rezultat pozitivan

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 12.12.2020

Buka: PREDSJEDNIČE, IMAMO PROBLEM: U austrijskom parlamentu poslanik testirao Koka-Kolu na koronu (VIDEO)

Koristio je brzi antigenski test.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 12.12.2020

B 92: Testirao sok na koronavirus, rezultat - pozitivan

Poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testira...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 20.11.2021

Facebook profili i stranice: Aleksa Blok

Čovjek negativan, coca cola pozitivna🤣🤣🤣🤣

 • Prenošenje lažnih vijesti
Dezinformacija 11.12.2020

Jabuka TV: Austrijski političar u parlamentu testirao Coca-Colu na koronavirus

Michael Schnedlitz je svojim eksperimentom htio ukazati na činjenicu da su brzi antigenski testovi nepouzdani i beskorisni te da porezne obveznike koš...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 12.12.2020

Dnevnik.ba: (VIDEO) Testirao Coca-Colu na koronavirus, pogledajte rezultat

Član Nacionalnog vijeća Austrije Michael Schnedlitz na sjednici je za govornicom odlučio testirati Coca-Colu na koronavirus. Uzeo je brzi antigenski t...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Alo: POSLANIK TESTIRAO "KOKA-KOLU" NA KORONU Nećete verovati kakav je bio REZULTAT! (VIDEO)

Šnedlic je time želeo da ukaže na nepouzdanost testova

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 11.12.2020

Mondo: Poslanik testirao Coca-Colu na koronu, rezultat pozitivan?!

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 11.12.2020

Novosti: POSLANIK TESTIRAO KOLU NA KORONU U PARLAMENTU: Rezultat je neverovatan (VIDEO)

POSLANIK Bečkog parlamenta Mihael Šnedlic (Slobodarska partija Austrije) želeo je demonstracijom da pokaže podložnost greškama brzih testova.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 11.12.2020

Sandžak danas: (VIDEO) POSLANIK U PARLAMENTU TESTIRAO “KOKA KOLU” NA KORONU, REZULTAT POZITIVAN

Član austrijskog parlamenta odlučio je tokom sjednice da izvede neobičan eksperiment. Dok je stajao za govornicom, uzeo je brzi antigenski test za kor...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

24 sata hr: Testirao Coca-Colu u parlamentu na koronu: 'Imamo problem!'

Zastupnik Michael Schnedlitz je odlučio testirati Coca-Colu na koronu uz pomoć brzog antigenskog testa. Ovime je htio ukazati na navodnu beskorisnost...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 11.12.2020

Blic-novosti (info): Poslanik U Austriji Testirao Coca-Colu Na Koronu, Rezultat Pozitivan

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
Klikbejt 11.12.2020

Standard (me): Poslanik testirao Coca-Colu na koronu, rezultat pozitivan: Imamo problem

On je za govornicom obavio brzi antigenski test nad Coca-Colom. Nakapao je kap soka na korona test, a rezultat je bio pozitivan.

 • Klikbejt
Dezinformacija 11.12.2020

Kodex: Poslanik u parlamentu testirao "Koka Kolu" na koronu, rezultat pozitivan(VIDEO)

Član austrijskog parlamenta odlučio je tokom sjednice da izvede neobičan eksperiment.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Big portal: Poslanik testirao Coca-Colu na koronu, rezultat pozitivan

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Novine novoSadske: Austrija: Za skupštinskom govornicom testirao „koka-kolu“ na koronu – rezultat pozitivan

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Krajina (.ba): Testirao Coca-Colu u parlamentu na koronu: ‘Imamo problem!’

Zastupnik Michael Schnedlitz je odlučio testirati Coca-Colu na koronu uz pomoć brzog antigenskog testa. Ovime je htio ukazati na navodnu beskorisnost...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Srbija danas (.com): MUK U AUSTRIJSKOM PARLAMENTU: Poslanik na bizaran način pokazao da li funkcioniše test na koronu (FOTO/VIDEO)

Nesvakidašnja situacija za govornicom

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 11.12.2020

TPKNEWS: PREDSEDNIČE, IMAMO PROBLEM: U austrijskom parlamentu poslanik testirao Koka-Kolu na koronu (VIDEO)

Poslanik Slobodarske partije Austrije Michael Schnedlitz oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranj...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Luftika: U austrijskom parlamentu testirao Coca-Colu na koronu: Predsedniče, imamo problem

Član Nacionalnog veća Austrije Michael Schnedlitz na sednici je za govornicom odlučio da testira Coca-Colu na koronavirus.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 11.12.2020

Tanjug: Poslanik testirao Koka Kolu na koronu

Poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testira...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Facebook profili i stranice: Ма како нам одмах није било јасно!!!!!

Ма како нам одмах није било јасно!!!!! Па то је та највећа светска корпорација, какав слепи миш ,Кинез и нека пичка метерина.... информер нам је очи о...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Oslobođenje: (VIDEO) Nevjerovatno: U parlamentu testirao Coca-Colu na koronavirus, a ovo je rezultat

Michael Schnedlitz, član Nacionalnog vijeća Austrije je tokom sjednice odlučio za govornicom testirati Coca – Colu na koronavirus.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Katera: Poslanik testirao „Coca-Colu“ na koronu, rezultat pozitivan

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 15.12.2020

Balkans Press: AUSTRIJA: Za skupštinskom govornicom testirao „koka-kolu“ na koronu - rezultat pozitivan (VIDEO)

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Radio Televizija Srbije: Austrijski poslanik testirao kolu na kovid da bi pokazao da su brzi testovi nepouzdani

Mihael Šnedlic, poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO), tokom govora u parlamentu je uzeo kapi "kole" i naneo ih na brzi test na kovid antigene....

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Krupljani: Parlament Austrije: Pogledajte kako je zastupnik testirao Coca-Colu na koronavirus

Član Parlamenta Austrije, odnosno Nacionalnog vijeća Michael Schnedlitz je nakratko skupštinsku govornicu pretvorio u mini laboratoriju.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Informer: ŠOKANTNO OTKRIĆE! Koka Kola POZITIVNA NA KORONU!

Austrijski poslanik testirao Koka Kolu na koronu, rezultat je šokantan!

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Facebook profili i stranice: AUSTRIJSKI ZASTUPNIK U parlamentu testirao Coca-Colu na koronavirus pa zaključio: 'Imamo problem'.

Uzeo je brzi antigenski test koji je nedugo nakon testiranja pokazao pozitivan rezultat

 • Dezinformacija
Dezinformacija 12.12.2020

Novi horizonti: POSLANIK TESTIRAO COCA-COLU NA KORONU, REZULTAT POZITIVAN

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Zvornik Danas: U skupštini za govornicom testirao „koka-kolu“ na koronu (video)

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Facebook profili i stranice: I KOLA POZITIVNA NA KORONU 😂😂😂😂

Austrija pred kamerama u parlamentu je testirao čašu kole na koronu koristeći test donesen iz Ministarstva za zdravstvo.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 12.12.2020

Hrvatsko nebo: AUSTRIJA: Zastupnik u parlamentu testirao Coca-Colu na koronu, rezultat pozitivan

Član Nacionalnog vijeća Austrije Michael Schnedlitz na sjednici je za govornicom odlučio testirati Coca-Colu na koronavirus. Uzeo je brzi antigenski t...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Crna Hronika: (VIDEO) POSLANIK TESTIRAO COCA-COLU NA KORONU, REZULTAT POZITIVAN

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 11.12.2020

Facebook profili i stranice: 💥💥Ovo morate pogledati 💥💥

U Austrijskom parlamentu na sjednici je clan opozicione stranke (FPÖ Michael Schneditz) napravio uzivo dok je prenos trajao , PCR Test na Coca-Coli, d...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Slobodna Bosna: OŠTRO KRITIKOVAO VLADU ZBOG NEPOUZDANIH TESTOVA: Poslanik testirao Coca-Colu na koronu, rezultat pozitivan

On je za govornicom obavio brzi antigenski test nad Coca-Colom.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 11.12.2020

Gradačački Glas: Testirao Coca-Colu na koronu: Rezultat pozitivan

Zastupnik Michael Schnedlitz je odlučio testirati Coca-Colu na koronu uz pomoć brzog antigenskog testa. Ovime je htio ukazati na navodnu beskorisnost...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Zagorje International: Coca-Colu testirao na koronavirus: “Gospodine predsjedniče, imamo problem”

Michael Schnedlitz, član Nacionalnog vijeća Austrije, na sjednici je za govornicom odlučio testirati Coca-Colu na koronavirus. Uzeo je brzi antigenski...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Prigorski: 🎦 U parlamentu testirao Coca-Colu na koronavirus; rezultat sve iznenadio!

Član Nacionalnog vijeća Austrije Michael Schnedlitz na sjednici je za govornicom odlučio testirati Coca-Colu na koronavirus.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.12.2020

Web-Tribune (com): AUSTRIJA: ZA SKUPŠTINSKOM GOVORNICOM TESTIRAO „KOKA-KOLU“ NA KORONU – REZULTAT POZITIVAN /VIDEO/

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju st...

 • Dezinformacija
Klikbejt 12.12.2020

Tribun: VIDEO: Austrijski parlamentarac korištenjem brzog testa pokazao da i Coca Cola ima koronavirus

Michael Schnedlitz, generalni tajnik Slobodarske stranke Austrije, tijekom svog govora u parlamentu demonstrirao je kako brzi antigenski test može pok...

 • Klikbejt