Ne, Italijani ne skidaju masovno EU zastave niti je pomoć EU za Italiju izostala

Nakon što su Kina i Rusija donirale pomoć Italiji koja se bori sa teškom situacijom u zemlji zbog bolesti COVID-19, brojni mediji su izvjestili kako Italijani “masovno” skidaju zastave EU i mijenjaju ih kineskim i/ili ruskim. Činjenice pokazuju da ova pojava nije masovna te da su objave pojedinaca na društvenim mrežama manipulativno predstavljenje. Netačan je i navod o tome da je izostala pomoć EU Italiji.

Portal IN4S, sudeći po rezultatima pretrage, prvi je portal na našem govornom području koji je 23. marta objavio članak sa viralnim videom koji prikazuje jednog građana Italije koji uklanja zastavu Evropske Unije i postavlja zastavu Rusije. Članak je objavljen uz naslov:

Italijan sklonio zastavu EU, na njeno mjesto postavio rusku: Hvala Putinu i Rusiji

U članku koji stilom podsjeća na komentar ili osvrt, objavljenom u rubrici identitet se uz video snimak između ostalog navodi i to da je “nestala evropska solidarnost i dobrota”, uz opasku “ako je ikada i postojala”:

Korona virus sije smrt po Italiji. I, dok su cifre koje označavaju broj umrlih i oboljelih u ovoj zemlji svakodnevno zgražavale i opominjale sve normalne, dobronamjerne ljude širom planete, nužno se nametalo i pitanje – gdje je podrška EU (..) Šta zaista rade evropske institucije dok Italija „tone“ pritisnuta opakim KOVID-19. Gdje su nestale dobrota, evropska solidarnost – ako je ikada i postojala.(...)Sa druge strane, „agresorska“ Rusija, kojoj su i Italijani (istina – nevoljno) uveli sankcije, nije se oglušila o italijanske vapaje. Obilata pomoć stigla je sa Istoka. I to, sa ljubavlju.

Video o kome je riječ je snimak objavljen na Facebook profilu Federico Cane, koji je u trenutku pisanja ove analize podijeljen 44 hiljade puta, te je imao 10 hiljada sviđanja i 2.800  komentara. 

Identičan članak su potom objavili i portali Iskra, Srpsko kolo, Slobodna Hercegovina, Princip news, Istok, Solin live, Inter magazin.

Agencija Sputnik je 24. marta objavila članak u kojem je priložen isti video snimak ali se u ovom članku navodi tvrdnja koje u verziji portala IN4S nije bilo. U članku sa naslovom “Video koji se širi mrežama: Italijan sklonio zastavu EU, na njeno mesto postavio rusku” se navodi da je osoba sa snimka “ogorčena odsustvom solidarnosti EU prema Italiji”:

Ogorčen odsustvom solidarnosti u EU prema Italiji tokom krize koja zbog virusa korona pogađa njegovu zemlju, Kane je skinuo zastavu Unije i okačio rusku pored italijanske, pokazujući natpis „Grazie Putin, grazie Russia“

Članak agencije Sputnik potom su prenijeli portali Srbin, Top vesti, Vesti online, TVK3, RBTH i Vesti online

Potom su na drugim portalima istog dana objavljeni članci sličnog sadržaja o mjenjanju zastava, uz različite varijacije u naslovima. Takav članak je prvo objavila agencija Tanjug, pa potom Klix, Tuzlanski, Radio Sarajevo, RTRS, Srpska Info, Poskok, Index.ba, USK info, Oslobođenje, Radio Gradiska, NSPM, BH dijaspora, Alo, RTS, Telegraf, Hercegovina press, Art info, Happy, Avaz live, Standard, Big portal, Zvornik danas, Sarajevo grad, Pobjeda.

U svim navedenim člancima iznosi se i eksplicitna tvrdnja o tome da je “izostala solidarnost EU sa Italijom”.

U krizi koja je izazvana pandemijom virusom korona, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemljom,

I Sputnik, koji je ranije objavio članak o istoj temi sa video snimkom takođe je 24. marta objavio novi članak o tome da građani u Italiji skidaju EU zastavu i stavljaju kinesku, u kojem je navedena eksplicitna tvrdnja o “izostanku solidarnosti EU”.

Za razliku od prethodnih, ova verzija nema video Italijana koji EU zastavu mijenja ruskom i koji su koristili IN4S i Sputnik, nego donosi fotografije na kojima se vidi muška osoba koja sa jarbola skida EU zastavu i stavlja kinesku.

 

U narednu grupu članaka spadaju oni koji su objavili dvije vrste fotografija i jedan video: na jednoj je prikazano već pomenuto podizanje kineske zastave, na drugoj Facebook objava kompanije koja je sklonila EU zastavu koja obično stoji pored italijanske, te na kraju i već pomenuti viralni video koji prikazuje postavljanje ruske zastave.

Prvo objavljivanje članka u ovoj formi bilježimo na portalu Večernje novostia potom su ga prenijeli i Slobodna Bosna, Hercegovina promo, Prnjavor lifeVolim Podgoricu, Kurir, Nezavisne, Montenegro click. Ovaj put članci donose tvrdnju o “izostanku jače reakcije od strane Evropske unije”.

Italija se zbog epidemije virusa korona suočava sa najvećom krizom od Drugog svjetskog rata koja je za sada odnijela više od 6.000 života, a neki Italijani su ogorčeni izostankom jače reakcije od strane Evropske unije.

 

Potom je uslijedila i nova grupa članaka na ovu temu u kojim je priložen viralni video Italijana koji zastavu EU mijenja ruskom zajedno sa fotografijom koja prikazuje zamjenu EU zastave kineskom. Ovakav članak prvi je objavio portal Informer a potom i Oslobođenje, Antenam, B92, BN, KodexPreokret i Petrovac info a svi navedeni članci također donose tvrdnju da se “čini da je izostala solidarnost EU”.

Krstarica i Kutak su ipak imali nešto drugačiju formulaciju u vezi sa izostankom pomoći te su naveli da je “izostala jača reakcije od strane Evropske Unije”.

Dva portala, Top portal i Interview, imali su samo jednu fotogafiju kompanije koja je uklonila zastavu EU, a na portalima Balkan TVSrbija Danas su objavljene dvije fotografije: jedna koja prikazuje muškarca koji skida zastavu EU i postavlja kinesku i druga koja prikazuje kompaniju Gruppo Colle.

Članke bez foto ili video materijala objavili su Srna i Mondo. Svi navedeni portali su takođe imali tvrdnje o navodnom “izostanku EU pomoći”.

Portal Paraf je prvi objavio članak u kome je navedena tvrdnja koju nismo pronašli u prethodnom navedenim primjerima. Članak su potom prenijeli i Zadar danas, Direktno, DnevnikIstra Terra Magica te Otvoreno - svi sa sljedećom tvrdnjom:

Masovno skidaju zastave Europske unije koje su bile izvješene na službenim institucijama. U brojnim gradovima u okolici Lombardije europske su zastave čak i zamijenjene ruskima.

Navedeni članci sadrže i lažne vijesti o tome da je Poljska zabranila ruskim avionima sa pomoći za Italiju kroz svoj vazdušni prostor o čemu je Raskrinkavanje već pisalo.

Lažna vijest
Članice EU nisu zabranile let ruskog humanitarnog aviona

Izvještavajući o odluci Rusije da avionima pošalje pomoć Italiji koja je te...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno Demantirano 28.03.2020

Šta se zaista dešava u Italiji u vezi sa zastavama?

O tome gdje i kako su nastale dvije fotografije na kojima se vidi muškarac koji podiže kinesku zastavu dok je na tlu zastava EU, pisao je italijanski portal Atlatszo u analizi “Lažna vijest:  Italijani nisu zamijenili EU zastave za kineske” objavljenoj 27.marta ove godine.

Portal  je u analizi ustanovio da je fotografija nastala ispred kompanije Svecom P.E.S.

 

Pretragom smo dodatno ustanovili da je riječ o industrijskoj zoni, van grada, između Padove i Verone.

Novinari Atlatszo su kontaktirali ovu kompaniju kako bi saznali šta se zaista desilo u vezi sa fotografijama.

Iz firme su odgovorili da se fotografijom samo dokumentiralo kako se zastave mijenjaju svake sedmice na postojeća četiri jarbola za zastave ispred zgrade.

"Podigli smo zastavu te nacije kao znak zahvale, ali nije bilo govora o bilo kakvoj zamjerci prema EU. Samo znak zahvalnosti zemlji koja je pomogla. Nažalost, ovu fotografiju su iskoristili ekstremisti za njihove vlastite ciljeve" - rekao je zaposlenik firme novinaru Atlatszo-a.  

Već sad je jasno da fotografije koje su korištene u medijima ne odgovaraju tvrdnjama da Italijani “masovno” skidaju zastave EU i mijenjaju ih kineskim i/ili ruskim zbog toga što je “izostala solidarnost EU”.

U vezi sa viralnim video snimkom kojeg je objavio Federico Cane, pretragom njegovog profila i upoređivanjem fotografija sa profila sa video snimkom došli smo do podatka da je video nastao ispred radionice u Omegi, u blizini Milana.

Tri primjera skidanja zastava EU u mjestima van velikih gradova, od kojih je za jedan objašnjeno da je uobičajena sedmična procedura i tek simbolični gest, te drugi i treći koji su takođe usamljeni primjeri na izolovanoj lokaciji teško da se mogu smatrati masovnom pojavom, kao što mediji tvrde.

Ipak, brojni mediji su u člancima naveli tvrdnju da italijanski mediji pišu o ovoj pojavi ali i da je izostala pomoć EU.

Pretragom italijanskih medija nismo uspjeli pronaći primjere masovnog izvještavanja a posebno ne da su o uklanjanju zastava pisali kredibilni mediji. 

Domaći mediji koji su se u svojim člancima pozivali na “pisanje italijanskih medija” su priložili Twitter objavu profila ED. TV Productions.

Već na prvi pogled je upitna kredibilnost ovog medija, koji je u trenutku pisanja ove analize imao samo 1.886 pratilaca a dodatno se pregledom njihovog portala može vidjet da se radi o mediju koji uglavnom objavljuje neprovjerene informacije i teorije zavjere. 

O nekim od objava sa stranice ovog portala poput tvrdnji da je koronavirus SARS-Cov-2  “virus za koji je dokazano da je slabiji od sezonskog gripa” ili fotografije kovčega koje su prikazane kao “dokaz” da “mejnstrim mediji lažu u vezi sa koronavirusom”, Raskrinkavanje je već pisalo ranije.

Lažna vijest
Lažna fotografija žrtava koronavirusa kruži društvenim mrežama

Fotografija desetina kovčega s ružama, koja navodno prikazuje žrtve preminu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 25.03.2020

Lažna vijest
SARS-Cov-2 nije “prevara stoljeća” na kojoj države “zarađuju milijarde”

Portal Dešavanja 14. marta objavio je članak u kojem se tvrdi da koronaviru...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere Demantirano 30.03.2020

Činjenice o tome koliko i kako pomažu EU, Rusija i Kina

U saopštenju za medije obavljenom 22. marta na zvaničnom portalu EU, Europa, navedeno je da je Evropska komisija odobrila 50 miliona evra pomoći Italiji. Evropska komisija je odluku odobrila 48 sati nakon što je Italija zatražila pomoć, što je dan ranije nego su se u domaćim medijima pojavili članci sa tvrdnjom da je pomoć EU “izostala”.

Evropska komisija je Italiji odobrila shemu pomoći od 50 miliona eura kao podršku proizvodnji i nabavcimedicinskih uređaja poput respiratora i opreme za ličnu zaštitu poput maski, zaštitnih naočala, mantilai zaštitnih odijela. Shema je odobrena kroz  Privremeni okvir za drzavnu pomoć ekonomiji u kontekstu epidemije COVID-19 koju je usvojila Evropska komisija 19.3.2020. Komisija je odobrila shemu u roku od 48 sati od primanja obavijesti od Italije.

Dodatno, Evropska komisija je na svom zvaničnom Facebook profilu 26. marta objavila seriju fotografija koje sadrže detaljni pregled pomoći u opremi i drugim uslugama koje zemlje članice upućuju Italiji i jedna drugoj tokom borbe sa pandemijom. 

Na fotografijama su između ostalog vidljivi podaci da je, primjera radi, Austrija donirala 1.6 miliona a Francuska 2 milion maski Italiji u okviru programa Evropska solidarnost u akciji.

 

Kroz program European Solidarity in action, odnosno Evropska solidarnost u akciji, Francuska je Italiji donirala 1 milion maski te 20.000 zaštitnih odijela. Njemačka preuzima pacijente iz Francuske i sjeverne Italije te su njemačke vlasti pripremile 73 kreveta na odjelima intenzivne njege samo za pacijente iz Italije ali i donirale 300 respiratora. Takođe, Njemačka je aktivirala avione koji prevoze pacijente iz Italije a po istom sistemu se pruža pomoć i pacijentima iz Francuske.

Pomoć iz Rusije ka Italiji krenula je 22. marta te su u 4 aviona raspoređeni članovi medicinskog tima, medicinska oprema te farmaceutske potrepštine, kako je izvijestila agencija Anadolija. 

Prema pisanju ruske agencije Tass od 25. marta Rusija je donirala približno 600 respiratora, pozivajući se na ambasadora Italije.

La Stampa je pisala, takođe 25. marta da će uz respiratore, koje doniraju ruska ministarstava industrije, odbrane i zdravlja te privatni donatori biti poslato i 326 hiljada maski, hiljadu zaštitinih odijela, 10, 000 brzih testova i dvije mašine za analizu testova koji bi trebali stići u Italiju do 19. aprila.

Kineska pomoć EU se takođe sastoji od opreme, maski i testova, kako je objasnila  predsjednica EU komisije, Ursula von der Leyen 18. marta na zvaničnom Twitter profilu.

Italijanski mediji su detaljno izvještavali o isporučenim donacijama i posjetama doktorskih timova iz ovih zemalja u Italiju, kao što je pošiljka od pola miliona maski, 4 tone medicinskog materijala, 1.800 zaštitinih odijela i 150 hiljada rukavica.

Na osnovu navednog jasno je da je jedini ispravan zaključak da pomažu svi, dakle i EU i Rusija i Kina, te da ne postoji osnova da se tvrdi da je pomoć EU u ovom trenutku “izostala”. 

S obzirom na sve navedeno, svim člancima koji su koristili fotografije nastale ispred jedne kompanije u Italiji, tokom uobičajenog mijenjanja zastava na jarbolu i predstavili ih na način da čitatelje/ke navode na zaključak da je riječ o Italijanima koji se ovim činom odriču EU i pokazuju nezadovoljstvo Unijom, ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama. Istu ocjenu dobijaju i tvrdnje da se radi o “masovnom skidanju EU zastava”, s obzirom da se radi o 3 izolovana slučaja. 

Tvrdnju da se radi o "skidanju zastava "koje su bile izvješene na službenim institucijama" dodatno ocjenjujemo i kao lažnu vijest s obzirom da se tako nešto nije desilo.

Tvrdnje o tome da se “čini da je izostala solidarnost EU”, ili da je “izostala pomoć” ocjenjujemo kao dezinformaciju, s obzirom da činjenice pokazuju da pomoć EU nije izostala.

Do objavljivanja ove analize članci sa portala Radio Sarajevo i Paraf  su uklonjeni zbog čega dobijaju i ocjenu demantovano. Raskrinkavanje je poslalo upit svim redakcijama koje imaju impressum te ćemo na osnovu njihovih odgovora dopunjavati analizu ocjenom demantovano za sve one koji uklone članak ili objave ispravku.
 

Napomena

5.4.2023. redakcija portala Mondo (.rs) dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članaka koji je sad dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

Napomena: 07. 04. 2020.

Redakcija Raskrinkavanja je nakon objavljivanja ove analize dobila odgovor od redakcija Oslobođenje, Art info, Mondo i Pobjeda koji su uklonili prvobitne članke te zbog dobijaju i ocjenu demantovano. Redakcija Otvoreno je dostavila link objavljenog demantija te takođe dobija ocjenu demantovano.

 

Napomena: 19.1.2021.

Redakcija portala Kurir je dopunila prvobitni članak tačnim informacijama, zbog čega je ocijenjen i kao demantovano.

Napomena: 11.2.2021.

Redakcija portala Telegraf je dopunila prvobitni članak tačnim informacijama, zbog čega je ocijenjen i kao demantovano.

(Raskrinkavanje)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 01. 04. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Ime nove podvarijante SARS-CoV-2 “oživjelo” staru teoriju zavjere o pandemiji

Na društvenim mrežama ponovo se dijeli teorija zavjere da 5G mreža uzrokuje...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni video učenika/ca koji gledaju snimke teškog rada roditelja je montaža

Više od milion pregleda ostvario je videosnimak sa jedne Facebook stranice...

Lažna vijest
Lažna vijest
Fotografija sarajevske Vijećnice u bojama kosovske zastave nije autentična

Širi se montirana fotografija zgrade Vijećnice u Sarajevu na kojoj je navod...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me