Raskrinkavanje.ba

Ne, Italijani ne skidaju masovno EU zastave niti je pomoć EU za Italiju izostala

Nakon što su Kina i Rusija donirale pomoć Italiji koja se bori sa teškom situacijom u zemlji zbog bolesti COVID-19, brojni mediji su izvjestili kako Italijani “masovno” skidaju zastave EU i mijenjaju ih kineskim i/ili ruskim. Činjenice pokazuju da ova pojava nije masovna te da su objave pojedinaca na društvenim mrežama manipulativno predstavljenje. Netačan je i navod o tome da je izostala pomoć EU Italiji.

Portal IN4S, sudeći po rezultatima pretrage, prvi je portal na našem govornom području koji je 23. marta objavio članak sa viralnim videom koji prikazuje jednog građana Italije koji uklanja zastavu Evropske Unije i postavlja zastavu Rusije. Članak je objavljen uz naslov:

Italijan sklonio zastavu EU, na njeno mjesto postavio rusku: Hvala Putinu i Rusiji

U članku koji stilom podsjeća na komentar ili osvrt, objavljenom u rubrici identitet se uz video snimak između ostalog navodi i to da je “nestala evropska solidarnost i dobrota”, uz opasku “ako je ikada i postojala”:

Korona virus sije smrt po Italiji. I, dok su cifre koje označavaju broj umrlih i oboljelih u ovoj zemlji svakodnevno zgražavale i opominjale sve normalne, dobronamjerne ljude širom planete, nužno se nametalo i pitanje – gdje je podrška EU (..) Šta zaista rade evropske institucije dok Italija „tone“ pritisnuta opakim KOVID-19. Gdje su nestale dobrota, evropska solidarnost – ako je ikada i postojala.(...)Sa druge strane, „agresorska“ Rusija, kojoj su i Italijani (istina – nevoljno) uveli sankcije, nije se oglušila o italijanske vapaje. Obilata pomoć stigla je sa Istoka. I to, sa ljubavlju.

Video o kome je riječ je snimak objavljen na Facebook profilu Federico Cane, koji je u trenutku pisanja ove analize podijeljen 44 hiljade puta, te je imao 10 hiljada sviđanja i 2.800  komentara. 

Identičan članak su potom objavili i portali Iskra, Srpsko kolo, Slobodna Hercegovina, Princip news, Istok, Solin live, Inter magazin.

Agencija Sputnik je 24. marta objavila članak u kojem je priložen isti video snimak ali se u ovom članku navodi tvrdnja koje u verziji portala IN4S nije bilo. U članku sa naslovom “Video koji se širi mrežama: Italijan sklonio zastavu EU, na njeno mesto postavio rusku” se navodi da je osoba sa snimka “ogorčena odsustvom solidarnosti EU prema Italiji”:

Ogorčen odsustvom solidarnosti u EU prema Italiji tokom krize koja zbog virusa korona pogađa njegovu zemlju, Kane je skinuo zastavu Unije i okačio rusku pored italijanske, pokazujući natpis „Grazie Putin, grazie Russia“

Članak agencije Sputnik potom su prenijeli portali Srbin, Top vesti, Vesti online, TVK3, RBTH i Vesti online

Potom su na drugim portalima istog dana objavljeni članci sličnog sadržaja o mjenjanju zastava, uz različite varijacije u naslovima. Takav članak je prvo objavila agencija Tanjug, pa potom Klix, Tuzlanski, Radio Sarajevo, RTRS, Srpska Info, Poskok, Index.ba, USK info, Oslobođenje, Radio Gradiska, NSPM, BH dijaspora, Alo, RTS, Telegraf, Hercegovina press, Art info, Happy, Avaz live, Standard, Big portal, Zvornik danas, Sarajevo grad, Pobjeda.

U svim navedenim člancima iznosi se i eksplicitna tvrdnja o tome da je “izostala solidarnost EU sa Italijom”.

U krizi koja je izazvana pandemijom virusom korona, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemljom,

I Sputnik, koji je ranije objavio članak o istoj temi sa video snimkom takođe je 24. marta objavio novi članak o tome da građani u Italiji skidaju EU zastavu i stavljaju kinesku, u kojem je navedena eksplicitna tvrdnja o “izostanku solidarnosti EU”.

Za razliku od prethodnih, ova verzija nema video Italijana koji EU zastavu mijenja ruskom i koji su koristili IN4S i Sputnik, nego donosi fotografije na kojima se vidi muška osoba koja sa jarbola skida EU zastavu i stavlja kinesku.

 

U narednu grupu članaka spadaju oni koji su objavili dvije vrste fotografija i jedan video: na jednoj je prikazano već pomenuto podizanje kineske zastave, na drugoj Facebook objava kompanije koja je sklonila EU zastavu koja obično stoji pored italijanske, te na kraju i već pomenuti viralni video koji prikazuje postavljanje ruske zastave.

Prvo objavljivanje članka u ovoj formi bilježimo na portalu Večernje novostia potom su ga prenijeli i Slobodna Bosna, Hercegovina promo, Prnjavor lifeVolim Podgoricu, Kurir, Nezavisne, Montenegro click. Ovaj put članci donose tvrdnju o “izostanku jače reakcije od strane Evropske unije”.

Italija se zbog epidemije virusa korona suočava sa najvećom krizom od Drugog svjetskog rata koja je za sada odnijela više od 6.000 života, a neki Italijani su ogorčeni izostankom jače reakcije od strane Evropske unije.

 

Potom je uslijedila i nova grupa članaka na ovu temu u kojim je priložen viralni video Italijana koji zastavu EU mijenja ruskom zajedno sa fotografijom koja prikazuje zamjenu EU zastave kineskom. Ovakav članak prvi je objavio portal Informer a potom i Oslobođenje, Antenam, B92, BN, KodexPreokret i Petrovac info a svi navedeni članci također donose tvrdnju da se “čini da je izostala solidarnost EU”.

Krstarica i Kutak su ipak imali nešto drugačiju formulaciju u vezi sa izostankom pomoći te su naveli da je “izostala jača reakcije od strane Evropske Unije”.

Dva portala, Top portal i Interview, imali su samo jednu fotogafiju kompanije koja je uklonila zastavu EU, a na portalima Balkan TVSrbija Danas su objavljene dvije fotografije: jedna koja prikazuje muškarca koji skida zastavu EU i postavlja kinesku i druga koja prikazuje kompaniju Gruppo Colle.

Članke bez foto ili video materijala objavili su Srna i Mondo. Svi navedeni portali su takođe imali tvrdnje o navodnom “izostanku EU pomoći”.

Portal Paraf je prvi objavio članak u kome je navedena tvrdnja koju nismo pronašli u prethodnom navedenim primjerima. Članak su potom prenijeli i Zadar danas, Direktno, DnevnikIstra Terra Magica te Otvoreno - svi sa sljedećom tvrdnjom:

Masovno skidaju zastave Europske unije koje su bile izvješene na službenim institucijama. U brojnim gradovima u okolici Lombardije europske su zastave čak i zamijenjene ruskima.

Navedeni članci sadrže i lažne vijesti o tome da je Poljska zabranila ruskim avionima sa pomoći za Italiju kroz svoj vazdušni prostor o čemu je Raskrinkavanje već pisalo.

Šta se zaista dešava u Italiji u vezi sa zastavama?

O tome gdje i kako su nastale dvije fotografije na kojima se vidi muškarac koji podiže kinesku zastavu dok je na tlu zastava EU, pisao je italijanski portal Atlatszo u analizi “Lažna vijest:  Italijani nisu zamijenili EU zastave za kineske” objavljenoj 27.marta ove godine.

Portal  je u analizi ustanovio da je fotografija nastala ispred kompanije Svecom P.E.S.

 

Pretragom smo dodatno ustanovili da je riječ o industrijskoj zoni, van grada, između Padove i Verone.

Novinari Atlatszo su kontaktirali ovu kompaniju kako bi saznali šta se zaista desilo u vezi sa fotografijama.

Iz firme su odgovorili da se fotografijom samo dokumentiralo kako se zastave mijenjaju svake sedmice na postojeća četiri jarbola za zastave ispred zgrade.

"Podigli smo zastavu te nacije kao znak zahvale, ali nije bilo govora o bilo kakvoj zamjerci prema EU. Samo znak zahvalnosti zemlji koja je pomogla. Nažalost, ovu fotografiju su iskoristili ekstremisti za njihove vlastite ciljeve" - rekao je zaposlenik firme novinaru Atlatszo-a.  

Već sad je jasno da fotografije koje su korištene u medijima ne odgovaraju tvrdnjama da Italijani “masovno” skidaju zastave EU i mijenjaju ih kineskim i/ili ruskim zbog toga što je “izostala solidarnost EU”.

U vezi sa viralnim video snimkom kojeg je objavio Federico Cane, pretragom njegovog profila i upoređivanjem fotografija sa profila sa video snimkom došli smo do podatka da je video nastao ispred radionice u Omegi, u blizini Milana.

Tri primjera skidanja zastava EU u mjestima van velikih gradova, od kojih je za jedan objašnjeno da je uobičajena sedmična procedura i tek simbolični gest, te drugi i treći koji su takođe usamljeni primjeri na izolovanoj lokaciji teško da se mogu smatrati masovnom pojavom, kao što mediji tvrde.

Ipak, brojni mediji su u člancima naveli tvrdnju da italijanski mediji pišu o ovoj pojavi ali i da je izostala pomoć EU.

Pretragom italijanskih medija nismo uspjeli pronaći primjere masovnog izvještavanja a posebno ne da su o uklanjanju zastava pisali kredibilni mediji. 

Domaći mediji koji su se u svojim člancima pozivali na “pisanje italijanskih medija” su priložili Twitter objavu profila ED. TV Productions.

Već na prvi pogled je upitna kredibilnost ovog medija, koji je u trenutku pisanja ove analize imao samo 1.886 pratilaca a dodatno se pregledom njihovog portala može vidjet da se radi o mediju koji uglavnom objavljuje neprovjerene informacije i teorije zavjere. 

O nekim od objava sa stranice ovog portala poput tvrdnji da je koronavirus SARS-Cov-2  “virus za koji je dokazano da je slabiji od sezonskog gripa” ili fotografije kovčega koje su prikazane kao “dokaz” da “mejnstrim mediji lažu u vezi sa koronavirusom”, Raskrinkavanje je već pisalo ranije.

Činjenice o tome koliko i kako pomažu EU, Rusija i Kina

U saopštenju za medije obavljenom 22. marta na zvaničnom portalu EU, Europa, navedeno je da je Evropska komisija odobrila 50 miliona evra pomoći Italiji. Evropska komisija je odluku odobrila 48 sati nakon što je Italija zatražila pomoć, što je dan ranije nego su se u domaćim medijima pojavili članci sa tvrdnjom da je pomoć EU “izostala”.

Evropska komisija je Italiji odobrila shemu pomoći od 50 miliona eura kao podršku proizvodnji i nabavcimedicinskih uređaja poput respiratora i opreme za ličnu zaštitu poput maski, zaštitnih naočala, mantilai zaštitnih odijela. Shema je odobrena kroz  Privremeni okvir za drzavnu pomoć ekonomiji u kontekstu epidemije COVID-19 koju je usvojila Evropska komisija 19.3.2020. Komisija je odobrila shemu u roku od 48 sati od primanja obavijesti od Italije.

Dodatno, Evropska komisija je na svom zvaničnom Facebook profilu 26. marta objavila seriju fotografija koje sadrže detaljni pregled pomoći u opremi i drugim uslugama koje zemlje članice upućuju Italiji i jedna drugoj tokom borbe sa pandemijom. 

Na fotografijama su između ostalog vidljivi podaci da je, primjera radi, Austrija donirala 1.6 miliona a Francuska 2 milion maski Italiji u okviru programa Evropska solidarnost u akciji.

 

Kroz program European Solidarity in action, odnosno Evropska solidarnost u akciji, Francuska je Italiji donirala 1 milion maski te 20.000 zaštitnih odijela. Njemačka preuzima pacijente iz Francuske i sjeverne Italije te su njemačke vlasti pripremile 73 kreveta na odjelima intenzivne njege samo za pacijente iz Italije ali i donirale 300 respiratora. Takođe, Njemačka je aktivirala avione koji prevoze pacijente iz Italije a po istom sistemu se pruža pomoć i pacijentima iz Francuske.

Pomoć iz Rusije ka Italiji krenula je 22. marta te su u 4 aviona raspoređeni članovi medicinskog tima, medicinska oprema te farmaceutske potrepštine, kako je izvijestila agencija Anadolija. 

Prema pisanju ruske agencije Tass od 25. marta Rusija je donirala približno 600 respiratora, pozivajući se na ambasadora Italije.

La Stampa je pisala, takođe 25. marta da će uz respiratore, koje doniraju ruska ministarstava industrije, odbrane i zdravlja te privatni donatori biti poslato i 326 hiljada maski, hiljadu zaštitinih odijela, 10, 000 brzih testova i dvije mašine za analizu testova koji bi trebali stići u Italiju do 19. aprila.

Kineska pomoć EU se takođe sastoji od opreme, maski i testova, kako je objasnila  predsjednica EU komisije, Ursula von der Leyen 18. marta na zvaničnom Twitter profilu.

Italijanski mediji su detaljno izvještavali o isporučenim donacijama i posjetama doktorskih timova iz ovih zemalja u Italiju, kao što je pošiljka od pola miliona maski, 4 tone medicinskog materijala, 1.800 zaštitinih odijela i 150 hiljada rukavica.

Na osnovu navednog jasno je da je jedini ispravan zaključak da pomažu svi, dakle i EU i Rusija i Kina, te da ne postoji osnova da se tvrdi da je pomoć EU u ovom trenutku “izostala”. 

S obzirom na sve navedeno, svim člancima koji su koristili fotografije nastale ispred jedne kompanije u Italiji, tokom uobičajenog mijenjanja zastava na jarbolu i predstavili ih na način da čitatelje/ke navode na zaključak da je riječ o Italijanima koji se ovim činom odriču EU i pokazuju nezadovoljstvo Unijom, ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama. Istu ocjenu dobijaju i tvrdnje da se radi o “masovnom skidanju EU zastava”, s obzirom da se radi o 3 izolovana slučaja. 

Tvrdnju da se radi o "skidanju zastava "koje su bile izvješene na službenim institucijama" dodatno ocjenjujemo i kao lažnu vijest s obzirom da se tako nešto nije desilo.

Tvrdnje o tome da se “čini da je izostala solidarnost EU”, ili da je “izostala pomoć” ocjenjujemo kao dezinformaciju, s obzirom da činjenice pokazuju da pomoć EU nije izostala.

Do objavljivanja ove analize članci sa portala Radio Sarajevo i Paraf  su uklonjeni zbog čega dobijaju i ocjenu demantovano. Raskrinkavanje je poslalo upit svim redakcijama koje imaju impressum te ćemo na osnovu njihovih odgovora dopunjavati analizu ocjenom demantovano za sve one koji uklone članak ili objave ispravku.
 

Napomena

5.4.2023. redakcija portala Mondo (.rs) dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članaka koji je sad dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

Napomena: 07. 04. 2020.

Redakcija Raskrinkavanja je nakon objavljivanja ove analize dobila odgovor od redakcija Oslobođenje, Art info, Mondo i Pobjeda koji su uklonili prvobitne članke te zbog dobijaju i ocjenu demantovano. Redakcija Otvoreno je dostavila link objavljenog demantija te takođe dobija ocjenu demantovano.

 

Napomena: 19.1.2021.

Redakcija portala Kurir je dopunila prvobitni članak tačnim informacijama, zbog čega je ocijenjen i kao demantovano.

Napomena: 11.2.2021.

Redakcija portala Telegraf je dopunila prvobitni članak tačnim informacijama, zbog čega je ocijenjen i kao demantovano.

(Raskrinkavanje)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Zvornik Danas: Italijani masovno skidaju zastave EU i kače zastave Kine

U krizi koja je izazvana pandemijom koronavirusa, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemljom...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Montenegro click: ITALIJANI BESNI NA EVROPU: Masovno skidaju zastave EU, postavljaju ruske i kineske (FOTO/VIDEO)

Kako je Italija najteže pogođena epidemijom koronavirusa, građani počinju da se osjećaju bespomoćno jer ne vide da Evropska unija pruža adekvatnu pomo...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Radio-televizija Vojvodine: U Italiji građani skidaju EU zastavu, stavljaju kinesku, stigla podrška i od Đokovića

RIM - U krizi koja je izazvana pandemijom virusom korona, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 25.03.2020

Intermagazin: NAJNOVIJA POJAVA U ITALIJI „ledi krv u žilama“ Briselu i Vašingtonu! (VIDEO)

Kako je KORONAVIRUS počeo da odnosi živote u Italiji, pa se polako prenosio i na Evropu, rasla je panika među evropskim narodima i zvaničnicima.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 25.03.2020

HR RBTH: Talijani skidaju zastave EU i na njihovo mjesto podižu zastave Rusije

"Grazie Putin! Grazie Russia! "Talijani izražavaju zahvalnost Rusiji koja pomaže u borbi protiv koronavirusa i objavljuju snimke na kojima zastave Eur...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Alo: BANDIERA ROSSA SE PONOVO VIJORI Širom Italije skidaju i gaze zastave EU, stavljaju svima dobro poznato znamenje (FOTO)

Ogorčeni odsustvom solidarnosti u EU prema Italiji tokom krize zbog korona virusa, Italijani masovno skidaju poznatu plavu zastavu sa krugom od dvanae...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Informer: (FOTO) IZDALI IH PRIJATELJI! Italijani u besu masovno skidaju EU zastavu, nećete verovati čiju PODIŽU

U krizi koja je izazvana pandemijom virusom korona, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemlj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Tuzlanski: Zahvalni Italijani skidaju zastave EU, a podižu zastave Kine i Rusije

Na Twitter nalogu ED.TV objavljene su fotografije na kojima se zastava EU mijenja za sastavama Kine i Rusije.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 25.03.2020

AntenaM: Italijani masovno skidaju zastave EU i kače zastave Kine i Rusije

U krizi koja je izazvana pandemijom virusom korona, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemlj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 25.03.2020

ARTinfo: Talijani skidaju zastave EU, a podižu zastave Kine i Rusije

Stanovnici Italije odlučili su zahvaliti Rusiji i Kini za svesrdnu pomoć koju su one uputile Italiji u teškim trenucima kroz koje trenutno prolazi zbo...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Mondo.rs: KIVNI: U Italiji građani skidaju EU zastavu, stavljaju kinesku

U krizi koja je izazvana pandemijom virusom korona, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemlj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Pobjeda: Talijani masovno vješaju kineske i ruske umjesto zastava EU-a

Ukrizi uzrokovanoj pandemijskim virusom corone, koji je posebno pogodio Italiju, čini se da nedostaje solidarnost Europske unije sa zemljom.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 25.03.2020

Preokret: RAZOČARENJE U EU: Italijani masovno skidaju zastave EU i kače zastave Kine i Rusije

U krizi koja je izazvana pandemijom koronavirusa, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemljom...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 25.03.2020

RTV BN: Italijani skidaju zastave EU i kače zastave Kine i Rusije

U krizi koja je izazvana pandemijom koronavirusa, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemljom

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Radio Gradiška: Italijani skidaju zastave EU, a podižu zastave Kine i Rusije

Stanovnici Italije masovno skidaju zastave EU, a umjesto njih podižu zastave Rusije i Kine u znak zahvalnost za pomoć koju su im ove dvije zemlje uput...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Klix: Znak zahvalnosti: Italijani skidaju zastave EU, a podižu zastave Kine i Rusije

Stanovnici Italije odlučili su zahvaliti Rusiji i Kini za svesrdnu pomoć koju su one uputile Italiji u teškim trenucima kroz koje trenutno prolazi zbo...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Poskok: ZNAK ZAHVALNOSTI Talijani skidaju zastave EU, a podižu zastave Kine i Rusije

Stanovnici Italije odlučili su zahvaliti Rusiji i Kini za svesrdnu pomoć koju su one uputile Italiji u teškim trenucima kroz koje trenutno prolazi zbo...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Srna: ITALIJANI SKIDAJU ZASTAVE EU, A PODIŽU ZASTAVE KINE I RUSIJE

RIM, 24. MARTA /SRNA/ - Stanovnici Italije masovno skidaju zastave EU, a umjesto njih podižu zastave Rusije i Kine u znak zahvalnost za pomoć koju su...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 25.03.2020

Big portal: Italijani skidaju zastave EU i kače zastave Kine i Rusije

U krizi koja je izazvana pandemijom koronavirusa, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemljom

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Balkan TV: RAZOČARANI ITALIJANI SIMBOLIČNO ISKAZALI BUNT: Skidaju zastave EU i umesto njih kače kineske! (FOTO)

Kako je Italija najteže pogođena epidemijom koronavirusa, građani počinju da se osećaju bespomoćno jer ne vide da Evropska unija pruža adekvatnu pomoć...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Hercegovina press: Italijani skinuli zastave EU i umjesto njih kačili ruske i kineske

Kako je Italija najteže pogođena epidemijom koronavirusa, građani počinju da se osjećaju bespomoćno jer ne vide da Evropska unija pruža adekvatnu pomo...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Petrovac info: Italijani masovno skidaju zastave EU i kače Kine i Rusije VIDEO

U krizi koja je izazvana pandemijom virusom korona, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemlj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Interview: Ogorčeni Italijani skidaju zastave EU, postavljaju ruske i kineske

Italija se zbog epidemije virusa korona suočava sa najvećom krizom od Drugog svjetskog rata koja je za sada odnijela više od 6.000 života, a neki Ital...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Slobodna Bosna: OSJEĆAJU SE IZDANIM: Ogorčeni Italijani skidaju zastave EU, postavljaju ruske i kineske

Italija se zbog epidemije virusa korona suočava sa najvećom krizom od Drugog svjetskog rata koja je za sada odnijela više od 6.000 života, a neki Ital...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Srbija danas (.com): ITALIJANI BESNI NA EVROPU: Masovno skidaju zastave EU i zamenjuju ih KINESKIM (FOTO)

Da li je Italija sledeća na redu za izlazak iz EU?

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

B 92: Italijani masovno skidaju zastave EU i kače zastave Kine i Rusije VIDEO

U krizi koja je izazvana pandemijom koronavirusa, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemljom...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Novosti: Prijatelj u nevolji je pravi prijatelj”: Ogorčeni Italijani skidaju zastave EU, postavljaju ruske i kineske (FOTO/VIDEO)

Pojedini građani smatraju da je izostala preko potrebna pomoć Unije, dok iz Kine i Rusije stižu avioni opreme i stručnjaka

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Vesti-online: U Italiji skidaju zastave EU i kače zastave Kine i Rusije (VIDEO)

U krizi koja je izazvana pandemijom virusom korona, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemlj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 25.03.2020

USK Info: ZNAK ZAHVALNOSTI: ITALIJANI SKIDAJU ZASTAVE EU, A PODIŽU ZASTAVE KINE I RUSIJE

Stanovnici Italije odlučili su zahvaliti Rusiji i Kini za svesrdnu pomoć koju su one uputile Italiji u teškim trenucima kroz koje trenutno prolazi zbo...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Prnjavor Live: Ogorčeni Italijani skidaju zastave EU, postavljaju ruske i kineske

Italija se zbog epidemije virusa korona suočava sa najvećom krizom od Drugog svjetskog rata koja je za sada odnijela više od 6.000 života, a neki Ital...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

RTRS: Italijani skidaju zastave EU, a podižu zastave Kine i Rusije (FOTO)

Stanovnici Italije masovno skidaju zastave EU, a umjesto njih podižu zastave Rusije i Kine u znak zahvalnost za pomoć koju su im ove dvije zemlje uput...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Zadar danas: RAZOČARANI TALIJANI SKIDAJU EUROPSKE ZASTAVE Pomažu im Rusi, Kinezi i Kubanci, nitko iz EU-a

Nakon što su talijanskim liječnicima Kina i Kuba poslali svoje liječničke timove, Rusija je poslala devet aviona punih medicinske opreme i vozila za d...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Nezavisne: Ogorčeni Italijani skidaju zastave EU, postavljaju ruske i kineske

Italija se zbog epidemije virusa korona suočava sa najvećom krizom od Drugog svjetskog rata koja je za sada odnijela više od 6.000 života, a neki Ital...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Happy TV: ZBOGOM EVROPO, DOBRODOŠLA KINO! Italijani skidaju zastavu EU i stavljaju kinesku!

Pre šest dana, kada su stigli prvi kineski lekari i medicinska oprema u Italiju, njeni stanovnici su osetili prvi tračak nade nakon mraka usled zaraze...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Standard (me): VIDEO: Italijani masovno skidaju zastave EU i kače zastave Kine

U krizi koja je izazvana pandemijom virusom korona, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemlj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Tanjug: ITALIJANI SKIDAJU ZASTAVU EU

U krizi koja je izazvana pandemijom virusom korona, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemlj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Sputnik: U Italiji građani skidaju zastavu EU, stavljaju kinesku /foto/

U krizi koja je izazvana pandemijom virusom korona, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemlj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Srpska info: U ZNAK ZAHVALNOSTI U Italiji građani skidaju EU zastavu, stavljaju kinesku (FOTO)

U krizi koja je izazvana pandemijom korona virusa, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemljo...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Paraf: RAZOČARANI TALIJANI SKIDAJU EUROPSKE ZASTAVE! Pomažu im Rusi, Kinezi i Kubanci, nitko iz EU-a

Dosta im je 'europske solidarnosti'.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Oslobođenje: (VIDEO) Italijani masovno skidaju zastave EU i kače zastave Kine

U krizi koja je izazvana pandemijom koronavirusa, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemljom

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

IndexBA: Znak zahvalnosti: Italijani skidaju zastave EU, a podižu zastave Kine i Rusije

Stanovnici Italije odlučili su zahvaliti Rusiji i Kini za svesrdnu pomoć koju su one uputile Italiji u teškim trenucima kroz koje trenutno prolazi zbo...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Kodex: Italijani skidaju zastave EU i kače zastave Kine i Rusije

U krizi koja je izazvana pandemijom virusom korona, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemlj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

TV K3: Ogorčeni Italijani skidaju zastave EU, postavljaju ruske i kineske

Italija se zbog epidemije virusa korona suočava sa najvećom krizom od Drugog svjetskog rata koja je za sada odnijela više od 6.000 života, a neki Ital...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Avaz.live: Italijani masovno skidaju zastave EU i kače zastave Kine i Rusije

Italija se zbog epidemije virusa korona suočava sa najvećom krizom od Drugog svjetskog rata koja je za sada odnijela više od 6.000 života, a neki Ital...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Telegraf: Neverovatna scena, ali istinita: U Italiji građani skidaju EU zastavu, stavljaju kinesku

Kina je Italiji poslala dva miliona maski, oko 10.000 respiratora, kao i 20.000 zaštitnih odela...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Radio Televizija Srbije: Italijani skidaju zastavu EU i postavljaju zastavu Kine

Nikada nije sletelo toliko ruskih aviona u jednu državu koja ima baze NATO-a, pišu italijanski mediji.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 25.03.2020

Otvoreno (hr): EU NE NUDI POMOĆ ITALIJI Talijani razočarani, zastave EU zamijenili ruskim

Kina, Kuba i Rusija poslali su svoje liječničke timove u pomoć talijanskim liječnicima. Rusija je poslal devet aviona punih medicinske opreme i vozila...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 23.03.2020

IN4S: (ВИДЕО) Италијан склонио заставу ЕУ, на њено мјесто поставио руску: Хвала Путину и Русији

На муци се познају јунаци... И прави пријатељи

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Mondo: Kivni: U Italiji građani skidaju EU zastavu, stavljaju kinesku

U krizi koja je izazvana pandemijom virusom korona, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemlj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 25.03.2020

Direktno.hr: VIDEO: RAZOČARANI TALIJANI SKIDAJU EUROPSKE ZASTAVE Pomažu im Rusi, Kinezi i Kubanci, ali ne i EU!

Nakon što su talijanskim liječnicima Kina i Kuba poslali svoje liječničke timove, Rusija je poslala devet aviona punih medicinske opreme i vozila za d...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 25.03.2020

Krstarica: Italijani masovno skidaju zastave EU, postavljaju zastave ovih država (foto, video)

Italija se zbog epidemije virusa korona suočova sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata koja je za sada odnela više od 6.000 života, a neki Italija...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Hercegovina promo: Ogorčeni Italijani skidaju zastave EU, postavljaju ruske i kineske

Italija se zbog epidemije virusa korona suočava sa najvećom krizom od Drugog svjetskog rata koja je za sada odnijela više od 6.000 života, a neki Ital...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Topportal: Ogorčeni Italijani skidaju zastave EU, postavljaju ruske i kineske

Italija se zbog epidemije virusa korona suočava sa najvećom krizom od Drugog svjetskog rata koja je za sada odnijela više od 6.000 života, a neki Ital...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Volim Podgoricu: ITALIJANI SKIDAJU ZASTAVE EU I KAČE KINESKE I RUSKE: Osjećaju se izdanim i napuštenim od Evropljana u NAJTEŽIM TRENUCIMA(VIDEO)

Italija je najteže pogođena epidemijom koronavirusa, i građani počinju da se osjećaju bespomoćno jer ne vide da Evropska unija pruža adekvatnu pomoć.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

NSPM: Italijani masovno skidaju zastave EU i kače zastave Kine i Rusije

U krizi koja je izazvana pandemijom virusom korona, a koja je posebno pogodila Italiju, čini se da je izostala solidarnost Evropske unije sa tom zemlj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

BH dijaspora: Italijani masovno skidaju zastave EU i kače zastave Kine i Rusije

Italija se zbog epidemije virusa korona suočava sa najvećom krizom od Drugog svjetskog rata koja je za sada odnijela više od 6.000 života, a neki Ital...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Kurir: ITALIJANI SIMBOLIČNO ISKAZALI BUNT: Skinuli zastave EU i umesto njih kačili ruske i kineske i tako poslali snažnu poruku

Kako je Italija najteže pogođena epidemijom koronavirusa, građani počinju da se osećaju bespomoćno jer ne vide da Evropska unija pruža adekvatnu pomoć...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Kutaknet: Ogorčeni Italijani skinuli zastave EU, postavljaju kineske i ruske (FOTO) (VIDEO)

Prijatelj se prepoznaje u nevolji

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija