Ne, Izetbegović nije najavio zakon koji će "zabraniti odlazak iz države”

Lažna i potpuno izmišljena izjava Bakira Izetbegovića koja je nastala još prošle godine, dobila je svoju novu verziju. Ne, Izetbegović nije najavio zakon koji će "zabraniti odlazak iz države" kako to tvrde anonimni portali.

Ocijenjeni članci
Apotekica Lažna vijest; Avaz.live Prenošenje lažnih vijesti; BH-magazin info Prenošenje lažnih vijesti; Domaca zadaca Prenošenje lažnih vijesti; Puls 24h Prenošenje lažnih vijesti; Juce-danas-sutra Prenošenje lažnih vijesti;

Lažne izjave Fadila Novalića i Bakira Izetbegovića popularne su u lažnim medijima, odnosno anonimnim portalima koji postoje isključivo zbog zarade od posjećenosti i klikova. 

Krajem prošle godine smo u jednoj od analiza pisali o potpuno izmišljenoj izjavi Fadila Novalića koja je glasila “Blokirat ćemo svaki pokušaj odlaska Bh. građana u Njemačku, i nama trebaju radnici”.

Isti portal nekoliko dana kasnije je izmislio i izjavu Bakira Izetbegovića u kojoj je navodno najavio novi zakon “koji će zabraniti odlazak iz države”, a koju smo također ocijenili kao lažnu vijest.

Na nedavnoj konferenciji za medije, predsjednik Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović, potvrdio je navode aktuelnog premijera FBiH, Fadila Novalića, koji je rekao da će učiniti sve da zaustavi masovno iseljavanje stanovništva.
“Radimo na nacrtu zakonu po kojem svi oni koji nisu bili prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje minimalno 2 godine, neće moći aplicirati za vizu u nekoj stranoj državi. Radimo sve što je u našoj moći da stabilizujemo stanje, a napredak je već itekako vidljiv.” kazao je Izetbegović. 
( “Vijesti-Dana”, decembar 2018)

A onda je u maju 2019. godine portal “Apotekica” odlučio napraviti svoju verziju izmišljene izjave Bakira Izetbegovića i modifikovati članak objavljen još godinu ranije. Članak portala "Apotekica" naime donosi sljedeće tvrdnje:

Bakir Izetbegović je na konferenciji jasno i glasno otkrio šta planiraju da urade. Uvesti će zakon i rade na tome, da svaki građan koji nije bio prijavljen u Zavod za zapošljavanje minimalno 2 godine, neće moći da traži vizu za stranu državu.
Bakir tvrdi da sve rade na tome da Bosna i Hercegovina ne ostane bez stanovnika i nadaju se dobrim rezultatima. Bakir je uporan u svim zamislima i neće stati dok nešto ne preduzme.
Bakir je zalutao u svojim mislima i on bi trebao baš suprotno da radi, a to je da naprave mnogo više radnih mjesta i da radnicima ponude bolje plate, pa će onda mnogo manje ljudi izlaziti iz Bosne i Hercegovine.
Plate su minimalne u Bosni i Hercegovini i zbog toga se iseljava država. Čak ni Bakir ne zna koliko je stanovnika napustilo Bosnu i Hercegovinu, jer se iz dana u dan taj broj povećava.
("Apotekica", oktobar 2019)

Od maja do novembra ovaj članak preuzelo je još ukupno 5 lažnih medija - svi redom potpuno anonimni portali prepuni senzacionalizma, dezinformacija i izmišljenog sadržaja - “Avaz.live”, “Bh-magazin”, “Domaca zadaca”, “Puls24” i "Juce-danas-sutra”. 

Obzirom da nismo uspjeli ući u trag “konferenciji” na kojoj je Bakir Izetbegović navodno izjavio tvrdnje koje se nalaze u navedenim člancima, ali imajući u vidu i da niko drugi osim nekoliko anonimnih portala nije objavio ništa slično - članak portala "Apotekica" sa izmišljenom izjavom Bakira Izetbegovića ocjenjujemo kao lažnu vijest. Svi portali koji su prenijeli članak za to su dobili ocjenu prenošenje lažne vijesti

Zašto postoje ovakvi članci i potpuno izmišljene izjave ?

Odgovor na pitanje zašto postoje ovakve potpuno izmišljene izjave leži u tome da ovakvi i slični članci donose mnoštvo reakcija od strane čitatelja. Sadržaj ovog tipa dijeli se i komentariše na društvenim mrežama, što onda vlasnicima portala donosi veću čitanost članaka, što u konačnici znači veću ekonomsku dobit od prikazivanja reklama. 

Tako je 6 navedenih članaka sa lažnom izjavom Izetbegovića na Facebooku podijeljeno više od 400 puta. 

Samo 4 objave na Facebook stranicama koje koriste vlasnici navedenih portala za dijeljenje sadržaja, uspjele su sakupiti više od 1.000 komentara. 

Sudeći prema sadržaju tih komentara, značajan dio čitatelja povjerovao je u ovu potpuno izmišljenu izjavu koja nikada nije izgovorena. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 03. 11. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Sinteza popularnih teorija zavjere o pandemiji u viralnoj Facebook objavi

Facebook objava koja u sebi sadrži brojne netačne tvrdnje i teorije zavjere...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije govorio o “depopulizaciji putem prisilne vakcinacije” kao rješenju za klimatske promjene

Fotografija naslovne stranice starog “zavjerološkog” časopisa stigla je i d...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Od anonimnog izvora do lažne vijesti: Haris Silajdžić ne osniva novu stranku

Portal Slobodna Bosna objavio je da Haris Silajdžić osniva novu političku s...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me