Ne postoji zakon koji bi zabranio odlazak iz BiH

Nakon lažne izjave Fadila Novalića o zaustavljanju odlaska građana iz BiH, aktuelna je i lažna izjava Bakira Izetbegovića na istu temu.

Ocijenjeni članci
BACI SEEN Prenošenje lažnih vijesti; Globalno Prenošenje lažnih vijesti; Vijesti-Dana Lažna vijest; Blic Vijesti Prenošenje lažnih vijesti; Alternativa Prenošenje lažnih vijesti; Ekspresno Prenošenje lažnih vijesti; Džungla Prenošenje lažnih vijesti;

Da je odlazak iz BiH u potrazi za boljim životom aktuelna tema u našoj zemlji vidi se po količini objavljenih lažnih vijesti na tu temu.

“Raskrinkavanje” je prije nekoliko dana pisalo o lažnoj izjavi Fadila Novalića koja glasi “Blokirat ćemo svaki pokušaj odlaska bh. građana u Njemačku, i nama trebaju radnici”. Uvod u članak koji sadrži navedenu izjavu je lažna vijest o tome da će Balkanci 2019. godine moći raditi u Njemačkoj bez vize.

Predsjednik vlade federacije BiH, Fadil Novalić izjavio je jučer da nije zadovoljan sa sve većim odlivom ljudi iz naše države. Također, ono što plaši sve u BiH je najava Njemačke da će od 2019. godine Balkanci bez vize moći raditi u Njemačkoj za što će im biti potrebno samo da pronađu poslodavca, što u posljednje vrijeme nije teško.

Više puta smo pisali o tome kako gornji navod nije tačan. Dakle, upravo je ova lažna vijest o radu u Njemačkoj bila povod za navodnu izjavu Fadila Novalića. A onda je isti portal koji je objavio lažnu Novalićevu izjavu, na nju nadovezao i lažnu izjavu Bakira Izetbegovića.

Tako je 9.12.2018. godine na portalu “Vijesti-Dana” objavljena vijest o navodnoj izjavi Bakira Izetbegovića i načinu zaustavljanja odlaska stanovništva iz BiH.

IZETBEGOVIĆ: RADIMO NA NOVOM ZAKONU KOJI ĆE ZABRANITI ODLAZAK IZ DRŽAVE JER GUBIMO STANOVNIŠTVO..

U članku koji je objavljen na portalu “Vijesti-Dana” stoji da je Izetbegović potvrdio navode još uvijek aktuelnog premijera FBiH Fadila Novalića.

Na nedavnoj konferenciji za medije, predsjednik Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović, potvrdio je navode aktuelnog premijera FBiH, Fadila Novalića, koji je rekao da će učiniti sve da zaustavi masovno iseljavanje stanovništva.
“Radimo na nacrtu zakonu po kojem svi oni koji nisu bili prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje minimalno 2 godine, neće moći aplicirati za vizu u nekoj stranoj državi. Radimo sve što je u našoj moći da stabilizujemo stanje, a napredak je već itekako vidljiv.” kazao je Izetbegović.

U potrazi za “nedavnom konferencijom za medije” nismo uspjeli naći ni jednu konferenciju za štampu na kojoj je Bakir Izetbegović govorio o bilo kakvom nacrtu zakona koji bi zaustavio odlazak iz BiH na način koji je naveden u članku.

S obzirom na to da je ova vijest nije objavljena ni na jednom kredibilnom mediju, da nije postojala ni izjava Fadila Novalića koju Izetbegović navodno pominje, te da nema nikakvih dokaza da je održana ikakva konferencija za medije na kojoj je Bakir Izetbegović dao izjavu koja se navodi, članak na portalu “Vijesti dana” ocjenjujemo kao lažna vijest.  Svi portali koji su članak prenijeli za to su dobili ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 14. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, širom svijeta ne gore “serveri i bankarski sistemi” i baš zbog toga to “nećemo čuti u vijestima”

Nepovezani slučajevi razornih eksplozija i požara koji su početkom avgusta...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Nije tačno da je “U Donjem Vakufu na vrh munare postavljena 5G bazna jedinica”

Fotografiju sa Facebook stranice Građansko buđenje u čijem opisu se tvrdi d...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Montaža, a ne vijest: Snimci “projektila koji razara Bejrut” nisu autentični

Nekoliko dana nakon eksplozije u glavnom gradu Libana, Bejrutu, pojavili su...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me