Ne, Klaus Schwab nije uhapšen

Nakon što je anonimni kanadski portal objavio netačne tvrdnje da je uhapšen Klaus Schwab, identične tvrdnje počele su se dijeliti Facebookom i na domaćem govornom području.

Na Facebook profilu Vesna Ćurguz, 12.11.2021. godine objavljena je slika sa opisom u kojem se tvrdi da je uhapšen Klaus Schwab, osnivač Svjetskog ekonomskog foruma (World Economic Forum - WEF).  Slika prikazuje screenshot sa istom tvrdnjom, ali na engleskom jeziku.

UHAPSEN SVAB U SVICI..!!🧐🥳

Do trenutka pisanja ove analize, Facebook objava Vesne Ćurguz ostvarila je 320 reakcija, uz 40 komentara, te je podijeljena 75 puta. Objava sa tvrdnjom o tome da je uhapšen Klaus Schwab je potom objavljena i na desetinama privatnih Facebook profila te je podijeljenja i u brojnim Facebook grupama.

 

Šta su činjenice?

Slika s početka ove analize, koja je objavljena na mnogim profilima, prikazuje zapravo članak portala Conservative Beaver. Na ovom sajtu je 12.11.2021. godine objavljen članak u kojem se tvrdi da je uhapšen Klaus Schwab. Kako se u ovom članku navodi, policija Švajcarske uhapsila je Schwaba u njegovoj kući u opštini Cologny, nadomak Ženeve, 12. novembra, i to po zahtjevu Agencije za provođenje zakona Evropske unije (EUROPOL), te je optužen po “više tačaka prevare”.

Klaus Schwab, osnivač Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), uhapšen je u petak u svojoj kući u Colognyju, u Švajcarskoj, i optužen je po više tačaka za prevare. Policijski izvor navodi da je on uhapšen na zahtjev Europola u vezi sa zločinima koje je navodno počinio tokom pandemije Covid. Klaus Schwab je trenutno u pritvoru. Njegov advokat nije bio dostupan za komentar.

Tvrdnjama da je Schwab uhapšen bavio se Reuters u analizi objavljenoj 16.11.2021. godine. Kako je navedeno, riječ je o posve netačnim navodima. Da je u pitanju posve izmišljena tvrdnja, za Reuters su potvrdili iz federalne policije Švajcarske i EURPOL-a.

Tvrdnje sa interneta da je Klaus Schwab, izvršni predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), uhapšen u Švajcarskoj su lažne, rekle su vlasti za Reuters.

(...)

Portparoli/ke švajcarske federalne policije i Europola rekli su za Reuters da ove tvrdnje nisu tačne.

Štaviše, Europol je naglasio da bi takav slučaj –  čak i da postoji – bio van mandata Agencije.

Kao Agencija Evropske unije za saradnju u provođenju zakona (EUROPOL), njena uloga je da podrži države članice EU u njihovim istragama o organiziranom kriminalu.

Švajcarska nije članica EU.

Identične tvrdnje o tome da je Schwab uhapšen analizirao je i portal AFP Provera činjenica. U analizi objavljenoj 18.11.2021, AFP navodi i da je iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) potvrđeno da Schwab nije uhapšen.

AFP je zamolio i WEF da prokomentariše tvrdnju o hapšenju Švaba:

"Mogu da vam potvrdim da je to netačna informacija. Ništa u toj priči nije zasnovano na činjenicama niti povezano sa bilo kojim (kredibilnim) izvorom", odgovorio je Jan Zopf (Yann Zopf), šef odeljenja za medije Svetskog ekonomskog foruma.

Klaus Schwab je 82-godišnji osnivač međunarodne nevladine organizacije Svjetski ekonomski forum, koja je široj javnosti najpoznatija po centralnom događaju koji se jednom godišnje organizuje u švajcarskom gradu Davosu.

Conservative Beaver je kanadski konzervativni anonimni portal, koji je 23.11.2020. objavio lažnu tvrdnju da je uhapšen George Soros. O ovome smo pisali u analizi objavljenoj 1.12.2020. godine. Isti sajt je izvor i lažnih vijesti o tome da su uhapšeni papa Franjo i direktor Pfizera Albert Bourla. 

Analize o tome da nije tačno da je uhapšen Papa Franjo niti da je uhapšen direktor Pfizera detaljnije čitajte u nastavku.

Lažna vijest
Papa Franjo nije uhapšen, uprkos tvrdnjama teoretičara zavjere

Stranim i domaćim portalima i nalozima na društvenim mrežama proširila se t...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 13.01.2021

Lažna vijest
Direktor Pfizera Albert Bourla nije uhapšen

Tvrdnja o hapšenju direktora kompanije Pfizer potekla je s kanadskog portal...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 10.11.2021

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je uhapšen Klaus Schwab, u objavi na Facebook profilu Vesna Ćurguz, ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da su ih nadležni demantovali. Sve kasnije objave sa identičnom tvrdnjom ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 22. 11. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonaučne tvrdnje o zovi kao “lijeku” protiv teških i neizlječivih bolesti

Pojedini portali godinama objavljuju članke u kojima se tvrdi da zova može...

Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Lažna vijest
Svjetska zdravstvena organizacija nije proglasila 65-godišnjake “mladima”

Izmišljena klasifikacija dobnih skupina Svjetske zdravstvene organizacije,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Povratak stare teorije zavjere: Bolnice nisu dobijale novac da pogrešno liječe Covid-19

U članku jednog portala netačno se tvrdi da su bolnice u SAD-u dobijale nov...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me