Raskrinkavanje.ba

Ne, Klaus Schwab nije uhapšen

Nakon što je anonimni kanadski portal objavio netačne tvrdnje da je uhapšen Klaus Schwab, identične tvrdnje počele su se dijeliti Facebookom i na domaćem govornom području.

Na Facebook profilu Vesna Ćurguz, 12.11.2021. godine objavljena je slika sa opisom u kojem se tvrdi da je uhapšen Klaus Schwab, osnivač Svjetskog ekonomskog foruma (World Economic Forum - WEF).  Slika prikazuje screenshot sa istom tvrdnjom, ali na engleskom jeziku.

UHAPSEN SVAB U SVICI..!!🧐🥳

Do trenutka pisanja ove analize, Facebook objava Vesne Ćurguz ostvarila je 320 reakcija, uz 40 komentara, te je podijeljena 75 puta. Objava sa tvrdnjom o tome da je uhapšen Klaus Schwab je potom objavljena i na desetinama privatnih Facebook profila te je podijeljenja i u brojnim Facebook grupama.

 

Šta su činjenice?

Slika s početka ove analize, koja je objavljena na mnogim profilima, prikazuje zapravo članak portala Conservative Beaver. Na ovom sajtu je 12.11.2021. godine objavljen članak u kojem se tvrdi da je uhapšen Klaus Schwab. Kako se u ovom članku navodi, policija Švajcarske uhapsila je Schwaba u njegovoj kući u opštini Cologny, nadomak Ženeve, 12. novembra, i to po zahtjevu Agencije za provođenje zakona Evropske unije (EUROPOL), te je optužen po “više tačaka prevare”.

Klaus Schwab, osnivač Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), uhapšen je u petak u svojoj kući u Colognyju, u Švajcarskoj, i optužen je po više tačaka za prevare. Policijski izvor navodi da je on uhapšen na zahtjev Europola u vezi sa zločinima koje je navodno počinio tokom pandemije Covid. Klaus Schwab je trenutno u pritvoru. Njegov advokat nije bio dostupan za komentar.

Tvrdnjama da je Schwab uhapšen bavio se Reuters u analizi objavljenoj 16.11.2021. godine. Kako je navedeno, riječ je o posve netačnim navodima. Da je u pitanju posve izmišljena tvrdnja, za Reuters su potvrdili iz federalne policije Švajcarske i EURPOL-a.

Tvrdnje sa interneta da je Klaus Schwab, izvršni predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), uhapšen u Švajcarskoj su lažne, rekle su vlasti za Reuters.

(...)

Portparoli/ke švajcarske federalne policije i Europola rekli su za Reuters da ove tvrdnje nisu tačne.

Štaviše, Europol je naglasio da bi takav slučaj –  čak i da postoji – bio van mandata Agencije.

Kao Agencija Evropske unije za saradnju u provođenju zakona (EUROPOL), njena uloga je da podrži države članice EU u njihovim istragama o organiziranom kriminalu.

Švajcarska nije članica EU.

Identične tvrdnje o tome da je Schwab uhapšen analizirao je i portal AFP Provera činjenica. U analizi objavljenoj 18.11.2021, AFP navodi i da je iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) potvrđeno da Schwab nije uhapšen.

AFP je zamolio i WEF da prokomentariše tvrdnju o hapšenju Švaba:

"Mogu da vam potvrdim da je to netačna informacija. Ništa u toj priči nije zasnovano na činjenicama niti povezano sa bilo kojim (kredibilnim) izvorom", odgovorio je Jan Zopf (Yann Zopf), šef odeljenja za medije Svetskog ekonomskog foruma.

Klaus Schwab je 82-godišnji osnivač međunarodne nevladine organizacije Svjetski ekonomski forum, koja je široj javnosti najpoznatija po centralnom događaju koji se jednom godišnje organizuje u švajcarskom gradu Davosu.

Conservative Beaver je kanadski konzervativni anonimni portal, koji je 23.11.2020. objavio lažnu tvrdnju da je uhapšen George Soros. O ovome smo pisali u analizi objavljenoj 1.12.2020. godine. Isti sajt je izvor i lažnih vijesti o tome da su uhapšeni papa Franjo i direktor Pfizera Albert Bourla. 

Analize o tome da nije tačno da je uhapšen Papa Franjo niti da je uhapšen direktor Pfizera detaljnije čitajte u nastavku.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je uhapšen Klaus Schwab, u objavi na Facebook profilu Vesna Ćurguz, ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da su ih nadležni demantovali. Sve kasnije objave sa identičnom tvrdnjom ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke