Direktor Pfizera Albert Bourla nije uhapšen

Tvrdnja o hapšenju direktora kompanije Pfizer potekla je s kanadskog portala koji je odranije poznat po širenju lažnih vijesti. Na našem govornom području objavilo ju je nekoliko medija, ali i brojni korisnici/e društvenih mreža.

Na Twitter nalogu Mila Alečković, 5.11. objavljen je link uz opis u kome se tvrdi da je uhapšen direktor kompanije Pfizer Albert Bourla. 

NE BOJTE SE NARODE, KRENULO JE! UHAPSEN DIREKTOR PFIZER-a  ! JESTE KAO LOS FILM, ALI BOLJE IKAD NEGO NIKAD !

Link koji je objavljen vodi na članak na engleskom jeziku, objavljen istog dana na kanadskom portalu Conservative Beaver, u kojem se identično tvrdi. 

Alečković je istog dana retweetovala ovu objavu (link), ali i objavila još jednu, u kojoj se tvrdi da su navodno hapšenje potvrdili “naši prijatelji, susedi direktora Pfizera” (link). Screenshotovi njene inicijalne objave objavljeni su i u javnoj Facebook grupi Srbijo, probudi se!, kao i na nekoliko privatnih profila (1,2,3, 4, 5, 6, 7, 8).

Na Facebooku se dijelio i tekst spomenutog kanadskog portala preveden na naš jezik u različitim formama – kao status, te kao opis fotografije ili videosnimka. Takve objave pronašli smo na Facebook stranici Istinom protiv laži i na mnogim privatnim profilima (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,). 

O tome da je uhapšen direktor Pfizera izvijestio je i Red portal 5. novembra u članku u kojem su prepričani i prevedeni dijelovi navoda kanadskog portala.

Portal Herceg-Bosna (.com) je istog dana objavio članak u kojem je preveden cijeli tekst Conservative Beavera, a narednog dana isti članak je objavio i portal HB. U svim člancima se tvrdi: 

U petak je FBI uhitio izvršnog direktora Pfizera Alberta Bourla. Vijest o uhićenju Bourla nije prenio ni jedan medij. Očito su svi pod cenzurom i odrađuju dobiveni novac od Bourla ili kompanije čiji je zaposlenik. Kako je izvješteno policija je zatražila od suda zabranu objavljivanja vijesti, što je sud i prihvatio. Međutim, američki zakoni ne obvezuju medije u Kanadi pa je tako vijest o uhićenju Alberta Bourla objavio kanadski portal “Conservative Beaver”.
Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla uhićen je u svojoj kući u bogatom predgrađu Scarsdalea u New Yorku u petak ujutro od strane FBI-a. Optužen je za višestruke prijevaru. Bourla je u pritvoru dok čeka ročište za jamčevinu
(...)
Albert Bourla suočava se s optužbama za prijevaru zbog svoje uloge u obmanjivanju kupaca o učinkovitosti “cjepiva protiv COVID-19”.
Pfizer je optužen za krivotvorenje podataka i davanje velikog mita. Prema izjavi agenta FBI-a koju je dao za kanadski portal Conservative Beaver, Pfizer je lagao o učinkovitosti cjepiva i doveo kupce u zabludu o ozbiljnim nuspojavama koje cjepiva mogu izazvati.
Pfizer je optužen da je plaćao vladama i glavnim medijima da šute.

U istom članku se govori i o “Projektu Veritas”, te je priložen i snimak u kojem se navodno dokazuje da “Pfizer koristi pobačene fetalne stanice u cjepivu”:

U listopadu je Project Veritas objavio seriju curenja pod nazivom “PfizerLeaks”. U videu, drugi Pfizerov zviždač otkriva kako tvrtka koristi pobačene fetalne stanice u “cjepivu protiv COVID-19”.

Na Facebooku se dijele i screenshotovi naslova i tekstova navedenih članaka (1,2,3) , kao i naslova članka portala Conservative Beavera (link).

 

Šta su činjenice?

 

Na portalu Conservative Beaver članak o hapšenju direktora Pfizera objavljen je 5. novembra. O navodnom hapšenju direktora Pfizera nije izvijestio nijedan relevantan svjetski mediji iako nema sumnje da bi ovaj događaj, da se zaista i desio, izazvao ogromnu pažnju. Međutim, razlog nepostojanja članaka o tome nije navodna cenzura, kako se navodi u članku Conservative Beavera, nego činjenica da informacija nije tačna. 

Da direktor Pfizera nije uhapšen, utvrdili su brojni fact-checking portali i drugi mediji iz različitih zemalja gdje se ova lažna vijest širila: Snopes, Politifact, Forbes, Verify (USA), Factly (India), Greek city time (Grčka), Liputan (Indonezija), Faktograf (Hrvatska) te Istinomer (Srbija). Činjenica o tome u koliko se zemalja ova laž proširila dovoljno govori o navodima da ovu “vijest nije prenio nijedan medij jer je pod cenzurom”. 

Forbes u članku objavljenom 6. novembra navodi i da bi bilo ko u SAD-u teško mogao spriječiti objavljivanje ekskluzivne priče, poput hapšenja javne ličnosti ili otkrića o štetnosti vakcina, te da je realnost medijskog svijeta takva da bi se novinari/ke prije utrkivali u tome ko će prvi objaviti takvu vijest. 

Kako navodi Snopes u analizi objavljenoj 5. novembra, Conservative Beaver je portal koji je i ranije širio lažne vijesti.

The Conservative Beaver objavljuje mješavinu novinskih komentara i konspirativnih podvala. Naprimjer, ranije je objavio izmišljenu priču u kojoj se tvrdi da je glumac Alec Baldwin uhapšen u slučaju dječije pornografije. Ovo je laž.

Burla je zapravo, kako navodi Snopes, istog dana kada je članak o njegovom navodnom hapšenju objavljen gostovao na CNN-u i CNBC-u. U spomenutim televizijskim emisijama direktor Pfizera je govorio o novom eksperimentalnom lijeku protiv Covid-19: piluli koju je razvila kompanija Pfizer.

 

Istinomer iz Srbije navodi i da je na dan kada je članak objavljen Burla bio aktivan na svom Twitter nalogu.

Nakon što je fact-checking portal USA Today poslao upit izvoru ove lažne vijesti, kanadski portal je odgovorio da je “USA Today lažna vijest i neprijatelj naroda”, te fotografiju upita i odgovora naknadno uvrstio u svoj članak.

Raskrinkavanje je ranije pisalo i o američkoj desničarskoj organizaciji “Projekt Veritas” i videosnimku koji je priložen u analiziranim člancima, a u kojem se govori o navodnoj upotrebi ćelija fetusa u vakcini protiv Covid-19, u analizu koju možete pročitati na linku ispod. 

Lažna vijest
Nove dezinformacije Projekta Veritas: Nema ćelija fetusa u Pfizerovoj vakcini protiv Covid-19

Tvrdnje o upotrebi ćelija fetusa u vakcini protiv Covid-19 proizvođača Pfiz...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 29.10.2021

Shodno navedenom, objava na Twitter profilu Mila Alečković u kojoj se tvrdi da je uhapšen direktor Pfizera Alberto Burla dobija ocjenu lažna vijest, kao i članak Red portala koji je ove tvrdnje prvi objavio u formi medijskog izvještaja na našem govornom području. Ostala pojavljivanja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 10. 11. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me