Direktor Pfizera Albert Bourla nije uhapšen

Tvrdnja o hapšenju direktora kompanije Pfizer potekla je s kanadskog portala koji je odranije poznat po širenju lažnih vijesti. Na našem govornom području objavilo ju je nekoliko medija, ali i brojni korisnici/e društvenih mreža.

Ocijenjeni članci
Twitter profil Lažna vijest; Red portal Lažna vijest; Herceg-Bosna Prenošenje lažnih vijesti; HB.HTEAM (Portal Herceg Bosna) Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti;

Na Twitter nalogu Mila Alečković, 5.11. objavljen je link uz opis u kome se tvrdi da je uhapšen direktor kompanije Pfizer Albert Bourla. 

NE BOJTE SE NARODE, KRENULO JE! UHAPSEN DIREKTOR PFIZER-a  ! JESTE KAO LOS FILM, ALI BOLJE IKAD NEGO NIKAD !

Link koji je objavljen vodi na članak na engleskom jeziku, objavljen istog dana na kanadskom portalu Conservative Beaver, u kojem se identično tvrdi. 

Alečković je istog dana retweetovala ovu objavu (link), ali i objavila još jednu, u kojoj se tvrdi da su navodno hapšenje potvrdili “naši prijatelji, susedi direktora Pfizera” (link). Screenshotovi njene inicijalne objave objavljeni su i u javnoj Facebook grupi Srbijo, probudi se!, kao i na nekoliko privatnih profila (1,2,3, 4, 5, 6, 7, 8).

Na Facebooku se dijelio i tekst spomenutog kanadskog portala preveden na naš jezik u različitim formama – kao status, te kao opis fotografije ili videosnimka. Takve objave pronašli smo na Facebook stranici Istinom protiv laži i na mnogim privatnim profilima (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,). 

O tome da je uhapšen direktor Pfizera izvijestio je i Red portal 5. novembra u članku u kojem su prepričani i prevedeni dijelovi navoda kanadskog portala.

Portal Herceg-Bosna (.com) je istog dana objavio članak u kojem je preveden cijeli tekst Conservative Beavera, a narednog dana isti članak je objavio i portal HB. U svim člancima se tvrdi: 

U petak je FBI uhitio izvršnog direktora Pfizera Alberta Bourla. Vijest o uhićenju Bourla nije prenio ni jedan medij. Očito su svi pod cenzurom i odrađuju dobiveni novac od Bourla ili kompanije čiji je zaposlenik. Kako je izvješteno policija je zatražila od suda zabranu objavljivanja vijesti, što je sud i prihvatio. Međutim, američki zakoni ne obvezuju medije u Kanadi pa je tako vijest o uhićenju Alberta Bourla objavio kanadski portal “Conservative Beaver”.
Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla uhićen je u svojoj kući u bogatom predgrađu Scarsdalea u New Yorku u petak ujutro od strane FBI-a. Optužen je za višestruke prijevaru. Bourla je u pritvoru dok čeka ročište za jamčevinu
(...)
Albert Bourla suočava se s optužbama za prijevaru zbog svoje uloge u obmanjivanju kupaca o učinkovitosti “cjepiva protiv COVID-19”.
Pfizer je optužen za krivotvorenje podataka i davanje velikog mita. Prema izjavi agenta FBI-a koju je dao za kanadski portal Conservative Beaver, Pfizer je lagao o učinkovitosti cjepiva i doveo kupce u zabludu o ozbiljnim nuspojavama koje cjepiva mogu izazvati.
Pfizer je optužen da je plaćao vladama i glavnim medijima da šute.

U istom članku se govori i o “Projektu Veritas”, te je priložen i snimak u kojem se navodno dokazuje da “Pfizer koristi pobačene fetalne stanice u cjepivu”:

U listopadu je Project Veritas objavio seriju curenja pod nazivom “PfizerLeaks”. U videu, drugi Pfizerov zviždač otkriva kako tvrtka koristi pobačene fetalne stanice u “cjepivu protiv COVID-19”.

Na Facebooku se dijele i screenshotovi naslova i tekstova navedenih članaka (1,2,3) , kao i naslova članka portala Conservative Beavera (link).

 

Šta su činjenice?

 

Na portalu Conservative Beaver članak o hapšenju direktora Pfizera objavljen je 5. novembra. O navodnom hapšenju direktora Pfizera nije izvijestio nijedan relevantan svjetski mediji iako nema sumnje da bi ovaj događaj, da se zaista i desio, izazvao ogromnu pažnju. Međutim, razlog nepostojanja članaka o tome nije navodna cenzura, kako se navodi u članku Conservative Beavera, nego činjenica da informacija nije tačna. 

Da direktor Pfizera nije uhapšen, utvrdili su brojni fact-checking portali i drugi mediji iz različitih zemalja gdje se ova lažna vijest širila: Snopes, Politifact, Forbes, Verify (USA), Factly (India), Greek city time (Grčka), Liputan (Indonezija), Faktograf (Hrvatska) te Istinomer (Srbija). Činjenica o tome u koliko se zemalja ova laž proširila dovoljno govori o navodima da ovu “vijest nije prenio nijedan medij jer je pod cenzurom”. 

Forbes u članku objavljenom 6. novembra navodi i da bi bilo ko u SAD-u teško mogao spriječiti objavljivanje ekskluzivne priče, poput hapšenja javne ličnosti ili otkrića o štetnosti vakcina, te da je realnost medijskog svijeta takva da bi se novinari/ke prije utrkivali u tome ko će prvi objaviti takvu vijest. 

Kako navodi Snopes u analizi objavljenoj 5. novembra, Conservative Beaver je portal koji je i ranije širio lažne vijesti.

The Conservative Beaver objavljuje mješavinu novinskih komentara i konspirativnih podvala. Naprimjer, ranije je objavio izmišljenu priču u kojoj se tvrdi da je glumac Alec Baldwin uhapšen u slučaju dječije pornografije. Ovo je laž.

Burla je zapravo, kako navodi Snopes, istog dana kada je članak o njegovom navodnom hapšenju objavljen gostovao na CNN-u i CNBC-u. U spomenutim televizijskim emisijama direktor Pfizera je govorio o novom eksperimentalnom lijeku protiv Covid-19: piluli koju je razvila kompanija Pfizer.

 

Istinomer iz Srbije navodi i da je na dan kada je članak objavljen Burla bio aktivan na svom Twitter nalogu.

Nakon što je fact-checking portal USA Today poslao upit izvoru ove lažne vijesti, kanadski portal je odgovorio da je “USA Today lažna vijest i neprijatelj naroda”, te fotografiju upita i odgovora naknadno uvrstio u svoj članak.

Raskrinkavanje je ranije pisalo i o američkoj desničarskoj organizaciji “Projekt Veritas” i videosnimku koji je priložen u analiziranim člancima, a u kojem se govori o navodnoj upotrebi ćelija fetusa u vakcini protiv Covid-19, u analizu koju možete pročitati na linku ispod. 

Lažna vijest
Nove dezinformacije Projekta Veritas: Nema ćelija fetusa u Pfizerovoj vakcini protiv Covid-19

Tvrdnje o upotrebi ćelija fetusa u vakcini protiv Covid-19 proizvođača Pfiz...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 29.10.2021

Shodno navedenom, objava na Twitter profilu Mila Alečković u kojoj se tvrdi da je uhapšen direktor Pfizera Alberto Burla dobija ocjenu lažna vijest, kao i članak Red portala koji je ove tvrdnje prvi objavio u formi medijskog izvještaja na našem govornom području. Ostala pojavljivanja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 10. 11. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 4 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik S...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me