Raskrinkavanje.ba

Nove dezinformacije Projekta Veritas: Nema ćelija fetusa u Pfizerovoj vakcini protiv Covid-19

Tvrdnje o upotrebi ćelija fetusa u vakcini protiv Covid-19 proizvođača Pfizer, ili u procesu njene proizvodnje, dospjele su i na portale na našem govornom području nakon snimka koji je objavila američka desničarska organizacija Project Veritas. Ipak, ovakve tvrdnje posve su neutemeljene.

Na portalu Nulta tačka, 7. oktobra 2021. godine objavljen je članak o snimku navodne zvizdačice iz kompanije Pfizer, koji je objavila antivakcinacijska grupa Project Veritas. Članak je opremljen naslovom:

PROJEKAT VERITAS, 5. deo: UZBUNJIVAČ IZ PFIZER-a OTKRIO INTERNE PORUKE e-POŠTE O VAKCINI PROTIV COVID-a, “ŽELIMO DA IZBEGNEMO DA INFORMACIJE O FETALNIM ĆELIJMA IZAĐU U JAVNOST”(VIDEO)

U članku se govori o jednom u nizu videa grupe Project Veritas, u kojem Mellisa Strickler, žena koja se predstavlja kao uposlenica Pfizera, iznosi dijelove navodnih internih e-mail prepiski zaposlenika/ca ove kompanije. Tako se u njemu navodi tweet s naloga Eric Spracklen, objavljen 7. oktobra, u kom se nalazi isječak originalnog snimka u trajanju od nešto više od 4:30 minuta. Kako se iz snimka može vidjeti, u e-mailovima se navodno govori o upotrebi ćelija fetusa u proizvodnji Pfizerove vakcine protiv Covid-19. 

Slika: Screenshot iz članka portala Nulta tačka. 

U članku se, između ostalog, navodi:

Vanessa Gelman, viši direktor kompanije Pfizer zadužena za svetska istraživanja rekla je da Pfizer koristi ljudske fetalne ćelije u svom programu proizvodnje vakcine protiv Covid-a i skriva te podatke od javnosti.

Na istom portalu o ovoj temi objavljena su još dva članka, 10.10.2021. i 14.10.2021. Članak od 10. oktobra opremljen je naslovom koji glasi:

PFIZER PRIZNAO DA KORISTI ĆELIJE FETUSA ZA VAKCINU PROTIV COVID-a?! SVAKI HRIŠĆANIN ALI I PRIPADNIK DRUGE VEROISPOVESTI MORA DOBRO DA RAZMISLI!

U ovom se članku, između ostalog, navodi:

Trenutno, međutim, proizvođač lekova zadržao je jeretikekoji su prihvatili vakcinu zahvaljujući nikome drugom osim Papi Franji, poglavarau Katoličke crkve ali i pojedinim istaknutim glasnogovornicima drugih relgija.

To je bilo evidentno u e -poruci Philipa Dormitzera, glavnog naučnog oficira Pfizera, koji je nakon priče da su vakcine “zaista napravljene od pobačenog fetusa”, ponosno izjavio da je “Vatikanski doktrinalni odbor potvrdio da ih smatra prihvatljivim”.
(...)
Čak ni Melissa Strickler, uzbunjivačica čije je radno mesto u Pfizer -u ‘revizor kvaliteta proizvodnje’, ne zna sa sigurnošću da li je abortirano fetalno tkivo dospelo do poslednje vakcine protiv Covida.
(...)
Da li ljudi zausta treba da prihvate ubrizgavanje nečega što sadrži fetus zbog virusa čija je stopa preživljavanja veća od 99%?

Dakle, u nekim dijelovima članka navodi se da vakcine protiv bolesti Covid-19 proizvođača Pfizer sadrže ćelije fetusa, dok se u nekim ističe da su ove ćelije korištene u njihovoj izradi.

Treći članak, objavljen 14. oktobra, govori o navodnom susretu novinara Projecta Veritas i Vanesse Gelman, pri čemu ona “bježi ka svojoj kući” i izbjegava odgovoriti na njegova pitanja o navodnoj prepisci. 

Naime nakon što su svetlost dana ugledali mejlovi Vanesse Gelman, direktorke iz kompanije Pfizer u kojima je otkriveno da se i na koji način se sakrivaju činjenice da ova kopmanija u razvoju vakcina koristi fetalne ćelije novinari iz Projekta Veritas rešili su da se susretnu sa direktorkom i na licu mesta je upitaju o svemu vezanom kako za prepisku i način rada, tako i za korišćenje fetalnih ćelija za razvoj vakcine protiv COVID-a 19.

Sva tri članka su u gotovo identičnoj formi objavljeni 7.10.2021, 10.10.2021, te 14.10.2021. godine na portalu Čivijaš Radio. 

Šta je Project Veritas i šta prikazuje snimak “zviždačice”?

Project Veritas desničarska je organizacija iz Sjedinjenih Američkih Država, ustanovljena 2011. godine kao “neprofitno novinarsko preduzeće”, navodi se na zvaničnoj internet-stranici. O dezinformativnom djelovanju ove organizacije svjetski mediji pisali su u više navrata (1, 2, 3, 4).  

Video označen kao “5. dio”, o kom govore pomenuti članci portala Nulta tačka, objavljen je 6. oktobra 2021. godine na internet-stranici Project Veritasa. U prvom članku portala Nulta tačka navodi se tweet s naloga Eric Spracklen, objavljen 7. oktobra, u kom se nalazi isječak snimka u trajanju od nešto više od 4:30 minuta. 

Žena koja na snimku razgovara s osnivačem Project Veritasa Jamesom O’Keefejem, Melissa Strickler, predstavljena je kao zviždačica koja je u kompaniji Pfizer zaposlena kao kontrolorka kvaliteta. 

Ona u svom intervjuu za Project Veritas iznosi navodne interne e-mail prepiske između zaposlenih u kompaniji Pfizer o upotrebi ćelija fetusa u izradi vakcine protiv Covid-19. Autori/ke e-mailova navodno su Vanessa Gelman, viša direktorka za istraživanja u svijetu, i Philip Dormitzer, potpredsjednik i glavni naučni referent. Na snimku se prikazuju i screenshoti profila pomenutih zaposlenika/ca s mreže LinkedIn, koji potvrđuju da oni tamo zaista rade. Ipak, profil Gelman više nije dostupan na ovoj mreži, dok profil Dormitzera i dalje postoji

Ono što se navodno “otkriva” iz objavljenih e-mailova jeste namjera kompanije Pfizer da javnosti ne otkrije činjenice vezane za upotrebu “fetalnih ćelija u programu proizvodnje vakcina protiv Covid-19”. 

Da li vakcine proizvođača Pfizer “sadrže fetus”?

Tvrdnje vezane za ćelije fetusa u vakcinama protiv Covid-19 bile su viralne i ranije. Raskrinkavanje je o njima pisalo u analizama iz decembra 2020. godine i avgusta 2021, te je u oba slučaja zaključeno da vakcine protiv Covid-19 ne sadrže ovakve ćelije niti su od njih napravljene. 

Kako se navodi u članku stranice Vakcine iz oktobra 2018. godine, ćelija abortiranih fetusa u vakcinama nema. U razvoju nekih vakcina koristi se ono što se naziva “ćelijskom linijom”. Naime, u procesu razvoja koriste se ljudske ćelijske linije, izvedene od originalne ćelije. U tom se procesu ćelija izdvaja iz organizma, nakon čega se uzgaja i replicira u laboratorijskim uslovima. Time nastaju nove ćelije, koje nikada nisu pripadale ljudskom organizmu. Takve ćelije genetski su identične originalnoj ćeliji, odakle i potiče naziv “ćelijska linija”. Neke od tih ćelijskih linija potiču od ćelija dobijenih od fetusa, ali one same ne predstavljaju “ćelije fetusa”, već njihovu laboratorijsku repliku.

Fact-checking tim portala Associated Press bavio se konkretnim videosnimkom Project Veritasa u analizi od 8. oktobra 2021. godine. U slučaju vakcine protiv bolesti Covid-19 kompanije Pfizer, objašnjava Associated Press, ćelijske linije koje potječu od fetusa korištene su u procesu testiranja vakcine. 

U radu objavljenom u septembru 2020. u kojem se detaljno opisuje razvoj i uspjeh vakcine kod miševa i majmuna, naučnici/e kompanije Pfizer i BioNTech rekli/e su da je u testiranju vakcine korištena ćelijska linija HEK293T.

U objavi stranice bolnice Nebraska Medicine u Omahi iz avgusta 2021. godine navodi se:

Kada su u pitanju Pfizer i Moderna vakcine protiv Covid-19, u fazi istraživanja i razvoja korištena je fetalna ćelijska linija HEK 293. Sve ćelije HEK 293 potiču iz tkiva uzetog iz [fetusa] abortiranog u Holandiji 1973. Korištenje fetalnih ćelijskih linija za testiranje efikasnosti i bezbednosti lijekova je uobičajena praksa, jer one pružaju dosljedan i dobro dokumentovan standard.

Dakle, sama vakcina protiv Covid-19 kompanije Pfizer ne sadrži ćelije abortiranih fetusa niti su one upotrebljavane u njihovoj proizvodnji. U slučaju ovih vakcina, fetalne ćelijske linije korištene su samo u testiranju.

Time se u videosnimku koji je objavio Project Veritas zapravo ne otkriva ništa novo. Javnost je s ovim činjenicama bila upoznata i ranije. Associated Press navodi:

U središtu snimka koji se dijeli, a koji podstiče netačne tvrdnje, jesu navodni e-mailovi zvaničnika/ca kompanije Pfizer s početka 2021. Prikazane poruke pokazuju navodni razgovor o nevoljnosti kompanije da objavi da se u testiranju njene vakcine — a ne u proizvodnji — koristila ćelijska linija koja je bila izvedena iz fetalnog tkiva.
(...)
Ono što nije jasno na snimku je da je već poznato da je Pfizerova vakcina testirana pomoću takvih ćelija.

Tvrdnje koje je portal Nulta tačka naveo u svojim člancima o tome da “Pfizer koristi ljudske fetalne ćelije u svom programu proizvodnje vakcine protiv Covid-a i skriva te podatke od javnosti”, da se “ne zna sa sigurnošću da li je abortirano fetalno tkivo dospelo do poslednje vakcine”, te da ova vakcina predstavlja nešto “što sadrži fetus” nisu dokazane navodnim internim prepiskama zaposlenih u ovoj kompaniji. 

Shodno činjenicama, ovim tvrdnjama dajemo ocjenu lažna vijest

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke