Ne, nije počelo aktiviranje 5G tehnologije iz zraka

Besmislice o 5G tehnologiji se još uvijek dijele na Facebooku.

Uprkos tome što su teorije zavjere o opasnosti pete generacije telekomunikacijskih tehnologija (5G) višestruko raskrinkane, na društvenim mrežama se još uvijek mogu pronaći objave u kojima se navode besmislice o ovoj tehnologiji.

Tako su korisnici/e Facebooka u decembru 2021. i januaru 2022. godine masovno dijelil/e fotografiju sa profila Yasmin Mulahusein, koja je prvobitno bila objavljena 4.5.2020. godine. Fotografija aviona objavljena je uz sljedeći opis:

Počelo je! Da li je ovo aktiviranje 5G tehnologije iz zraka? Šta se dešava? Podijeli dok nisu izbrisali!

U vrijeme pisanja ove analize, ova objava imala je preko 14.000 dijeljenja na Facebooku, a neka od nedavnih dijeljenja mogu se vidjeti na linkovima (1, 2, 3, 4, 5).

Screenshot: Primjeri nedavnih dijeljenja objave na Facebooku 

 

Teorije zavjere o 5G mreži

Raniji “zavjerološki” narativi o “chemtrailsima”, odnosno o zaprašivanju otrovima iz zraka, te o 5G tehnologiji, od izbijanja pandemije bolesti Covid-19 “dograđivani” su i tako su postajali sve kompleksniji i, ujedno, sve besmisleniji. 

Tako se prvo negiralo postojanje pandemije i obolijevanje stanovništva od koronavirusa, da bi se potom za oboljele tvrdilo da su zapravo otrovani, a ne zaraženi. Zahvaljujući tvrdnjama Davida Ickea, pojedini domaći “zavjerolozi” su u narativ o “chemtrailsima” upleli i 5G mrežu, za koju se tvrdilo da je odgovorna za “aktiviranje” virusa koji se raspršuje “chemtrailsima”.  

Analizirana objava sadrži elemente obje teorije zavjere – tvrdnju o aktiviranju 5G tehnologije, ali i fotografiju aviona iza kojeg se vidi trag. Ipak, ne sadrži i eksplicitnu tvrdnju koja bi dovela u vezu jednu teoriju zavjere sa drugom.

Međutim, ni jedna ni druga teorija nemaju utemeljenje u činjenicama. 

“Chemtrailsi”, odnosno “hemijski tragovi” koji navodno ostaju iza aviona i za koje pristalice ove teorije zavjere vjeruju da su otrovi kojima se namjenski zaprašuje stanovništvo, ne postoje. Ono što “zavjerolozi” zovu “chemtrailsima” su, ustvari, “contrailsi” ili kondenzacijski tragovi koji su uočljivi pri letu aviona, a nastaju zahvaljujući izduvnim gasovima motora aviona u određenim atmosferskim uslovima.

S druge strane, teorije zavjere o 5G mreži potiču iz iracionalnih strahova da je zračenje prisutno kod ove tehnologije štetno za ljudsko zdravlje. U više navrata (1, 2, 3) pisali smo o tome da zračenje 5G tehnologije nije jonizirajuće i kao takvo ne može imati uticaj na ljudsku DNK, kako se to često tvrdi. Osim toga, 5G mreža nema veze sa pandemijom bolesti Covid-19. 

Također, avion sa fotografije nema nikakve veze sa 5G tehnologijom niti sa navodnim zaprašivanjem iz zraka. Riječ je o ruskom vojnom avionu-izviđaču Beriev A50. Prema podacima servisa za stock fotografije Alamy, fotografija je snimljena 2007. godine i prikazuje letjelicu A50 koja predstavlja avionski sistem za radarsko rano otkrivanje, komandovanje i navođenje.

Ovi avioni služe za otkrivanje i identifikovanje letećih objekata u zraku te utvrđivanje njihovih koordinata i izvještavanje vojne komande o tome. Ovakve letjelice su decenijama u flotama ratnih vazduhoplovstava i ne postoji povezanost između njih i 5G mreže. 

Shodno navedenom, analiziranu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 01. 02. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me