Raskrinkavanje.ba

“Pojačavanje 5G signala” je izmišljotina i neće rezultirati bolešću i smrću vakcinisanih

Tvrdnja da će 15. augusta navodno doći do “pojačavanja 5G signala” u svijetu, te da će zbog toga vakcinisani protiv Covid-19 biti smrtno ugroženi, širi se na Facebooku. Ipak, navodi iz viralne objave mimoilaze se s realnošću na više mjesta.

Na Facebook profilu Slobodanka Radovanovic 20. jula 2021. godine objavljen je status koji govori o navodnom pojačavanju 5G signala i njegovom uticaju na vakcinisane protiv Covid-19. 

Kako oni znaju da 15 augusta kreće novi talas?Jednostavno,pojačavanjem 5G signala na preko
50 miliona herca u čitavom svetu,sinhronizovano,jer su sve vlade u istom stroju i izvršavaju istu naredbu vladajućih židova sveta. 

Svi vakcinisani imaju metalnu prašinu u sebi,
koja će dodatno pojačati zračenje(zagrevanje)i ubijaće ćelije u čoveku.

To će, navodi se, kasnije rezultirati nizom zdravstvenih problema za vakcinisane, kao što su “gušenje, srčani i moždani udari, zgrušavanje krvi i prestanak dotoka kiseonika u pluća”. 

Onda će smanjiti signal,malo popusti mere,pa kad se stado vakcinisianih opet popuni,novo pojačavanje signala i novo prženje mesa.I tako sve dok nas ne svedu na njima prihvatljiv broj.Preostali ljudi će ovisiti o vladama i merama,umesto da vlada ovisi o nama.

Na kraju, autorka objave nudi “savjet” vakcinisanima da u periodu dok je “odvrnut signal” ostanu dalje od gradova i mjesta “blizu predajnika i emitera”. 

U statusu se može pročitati i antisemitistički navod da su za ovakvo navodno buduće stanje odgovorni “vladajući židovi svijeta”.

Do trenutka pisanja ove analize, isti status objavljen je na još gotovo 30 Facebook profila, stranica i grupa. 

Šta su činjenice?

Mediji su izvještavali o različitim “predviđanjima” potencijalnog novog talasa pandemije Covid-19, koja se vezuju za 15. august (1, 2). Autorka analiziranog statusa na Facebooku to tumači kao “dokaz” za svoju teoriju zavjere. 

Teorije zavjere o navodnom uticaju 5G mreže na živi svijet, te njenoj navodnoj odgovornosti za pandemiju bolesti Covid-19, među najpopularnijim su narativima teoretičara/ki zavjere. Raskrinkavanje je o njima pisalo u nizu analiza tokom 2020. godine, a svojevrsnu rekapitulaciju tvrdnji kojima smo se bavili možete pročitati ovdje

Kako je objašnjeno, 5G tehnologija nema štetan uticaj na zdravlje ljudi. Tačno je, ipak, da radiotalasi mogu poremetiti fiziologiju tijela uslijed zagrijavanja, ali količina energije koju emituje 5G mreža izuzetno je mala. Tako mala količina zapravo ne može imati bilo kakav uticaj na ljudski organizam. 

Dokaza za tvrdnju da će 15. augusta u svijetu biti “pojačan 5G signal” nema. Google napredna pretraga ovog navoda na engleskom jeziku ne daje rezultate koji bi ukazali na njegovu utemeljenost. 

Tvrdnja da se 5G signal navodno “pojačava na preko 50 miliona herca” također nema utemeljenja u stvarnosti. Treba istaći da se broj herca 5G mreže odnosi na frekvenciju. Kako Business Insider navodi u članku iz decembra 2020. godine, “niskopojasni 5G radi na između 600 i 850 megaherca”. Imajući u vidu da jedan milion herca čini megaherc, to znači da niskopojasni 5G signal ima frekvenciju između 600 i 850 miliona herca. Time je jasno da bi “promjena” signala 5G mreže na 50 miliona herca zapravo značila značajno umanjenje frekvencije. 

Ni u tvrdnji da vakcinisani sadrže “metalnu prašinu” nema utemeljenja. Sastavi vakcina protiv bolesti Covid-19 poznati su, te u njima nema ovakvih komponenti. Biologinja Jelena Kalinić je na svom portalu Vakcine detaljno pisala o sastavu svih dostupnih vakcina protiv Covid-19, te je navela i objasnila sastave vakcina proizvođača Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V, Sinovac i Sinopharm

U statusu se prenosi i narativ popularne teorije zavjere o depopulaciji, često zastupljene među teoretičarima/kama zavjere. Ovakvim tvrdnjama Raskrinkavanje se bavilo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5), te svaki put pokazalo da je riječ samo o teoriji zavjere bez suštinskog utemeljenja. 

U statusu se također netačno tvrdi da “ovo pišu doktori, inžinjeri, istraživači, novinari” sa Zapada. Ipak, kako je ranije navedeno, ovakve navode nismo uspjeli pronaći pretragom na engleskom jeziku. 

Teorije zavjere u kojima se odgovornost za razvoj svjetskih prilika pridaje tajnim planovima iza kojih stoje Jevreji veoma su “popularne” uprkos činjenici da su ksenofobne i nisu ni na koji način utemeljene u realnosti. 

S obzirom na činjenice, pomenuti status na Facebook profilu Slobodanka Radovanovic ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva druga pojavljivanja analiziranih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Također, statusu dajemo ocjenu teorije zavjere, budući da se u njemu tvrdi da je “pojačavanje 5G signala” dio plana depopulacije iza kojeg navodno stoje “vladajući židovi”. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 20.07.2021

Facebook profili i stranice: Slobodanka Radovanovic: Pojačavanje 5G mreže

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 26.07.2021

Facebook profili i stranice: Zlocin protiv covecnosti: Pojačavanje 5G mreže

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 26.07.2021

Facebook profili i stranice: ПРАВЕ ВЕСТИ Крагујевац: Pojačavanje 5G mreže

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti