Ne, Rusija i Kina nisu “ukinule OHR”

Kolumne politologa Nenada Kecmanovića o legitimnosti OHR-a, bonskih ovlaštenja i visokog predstavnika Christiana Schmidta često sadrže i dezinformacije o ovim temama.

Jedna od čestih tema u bh. javnosti proteklih mjeseci bili su legitimnost i legalitet novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kojeg osporavaju zvaničnici/e Republike Srpske. Visoki zvaničnici/e ovog entiteta pozivali/e su i na ukidanje OHR-a.

Narativ o OHR-u i Christianu Schmidtu koji propagiraju vlasti RS podržan je od mnogih analitičara/ki, akademika i medija bliskih vladajućoj partiji, SNSD-u. 

Narativ o nelegitimnosti i/ili ukidanju OHR-a česta je tema i brojnih analitičara/ki i političkih komentatora/ki, među kojima je i Nenad Kecmanović, politolog i bivši profesor na Univerzitetu u Sarajevu, bivši član Predsjedništva BiH te član Senata Republike Srpske

Kecmanović, koji u svojim kolumnama i analizama političke situacije u Bosni i Hercegovini uglavnom zastupa iste stavove kao i vlasti u RS, u augustu prošle godine izazvao je burne reakcije javnosti kada je u autorskom tekstu za Politiku rekao da je Schmidt za BiH samo “njemački turista” te da visoki predstavnik ne postoji. Sličnih je primjera bilo i ranije (1, 2, 3).

O netačnim tvrdnjama da je Christian Schmidt “nelegalno izabran” ili “nelegitimni” visoki predstavnik već smo pisali u analizi koju možete čitati na linku ispod:

Manipulisanje činjenicama
Christian Schmidt nije “nelegalno izabrani” visoki predstavnik

Brojni mediji u svojim člancima novog visokog predstavnika u BiH nazivaju “...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 25.01.2022


Jesu li Rusija i Kina dovele postojanje OHR-a u pitanje “blokiranjem” izbora Schmidta?

Osim osporavanja Christiana Schmidta kao legitimnog visokog predstavnika u BiH, Kecmanović je u više navrata, na više načina, negirao i samo postojanje OHR-a i bonskih ovlaštenja.

U njegovom autorskom članku objavljenom na portalu Nova srpska politička misao (NSPM) 15.12.2021. godine, između ostalog, navodi se:

Preokret je nastao kada su Rusija i Kina u Njujorku zajedno blokirale nezakonit izbor Šmita i dovele u pitanje opstanak OHR-a, a Srpska na čelu sa Dodikom prihvatila loptu na Sarajevskom terenu. Odbila Inckov zakon i Šmita, te pokrenula vraćanje nadležnosti.

Neutemeljene tvrdnje o tome da su Rusija i Kina u Vijeću sigurnosti UN-a blokirale Schmidtovo imenovanje, Kecmanović je iznio i u svom osvrtu na portalu Večernje novosti (.ba) 10.1.2022. godine.

Tzv. međunaroda zajednica je, međutim, strategijom “kuvane žabe” radila na potpunom razvlašćivanju Republike Srpske, a onda je krenula sa nametanjem Šmita, koji je treblo energično da okonča “nezavršene poslove u Bosni”. Rusija i Kina su te jednostrane poteze blokirale u SB UN, a Srpska prihvatila nabačenu loptu. Sada su u RS isključeni iz igre i OHR-a, i bonska ovlašćenja, i Inckov zakon.

Sličnim tvrdnjama, koje je iznio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u novembru prošle godine već se bavio fact-checking portal Istinomjer.

Vijeće sigurnosti UN-a, kako se navodi u analizi, na sjednici održanoj u New Yorku 3.11.2021. godine, nije odlučivalo o izboru Christiana Schmidta i opstanku OHR-a, već o produženju vojne misije Althea:

I pored činjenice da se unutar članica Savjeta bezbjednosti UN vodila rasprava da li će se u rezoluciji, kao što je do sada bio slučaj, pominjati OHR, te da li će visokom predstavniku u BiH Cristianu Schmidtu biti omogućeno da na sjednici govori i predstavi svoj izvještaj, rezolucijom se nije odlučivalo o njegovom mandatu, prirodi misije kao ni ovlastima koje ima, uključujući i bonske ovlasti.

Tako je Vijeće sigurnosti UN 3.11.2021. godine, kao i do sada, jednoglasno usvojilo Rezoluciju 2604 (2021), kojom se misiji Althea produžava mandat u BiH na još godinu dana.
(...)
Veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) 27.05.2021 službeno su imenovali Christiana Schmidta za sljedećega visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka.

Christian Schmidt se, na insistiranje Rusije, nije obratio Vijeću sigurnosti UN-a na ovoj sjednici niti se OHR spominjao u rezoluciji. To, pak, ne znači da je time njegov izbor “blokiran” niti da je opstanak OHR-a doveden u pitanje. Na sjednici se o tome nije odlučivalo.

Kako je već navedeno u našoj ranijoj analizi, Schmidta je na poziciju visokog predstavnika imenovao upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) u maju 2021. godine, a funkciju je zvanično preuzeo u augustu iste godine. Činjenica da njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a ne čini ga “nelegitimnim” ili “nelegalno izabranim”, s obzirom na to da jasno definisana procedura imenovanja visokog predstavnika ne postoji. I ranije se dešavalo da imenovanje visokog predstavnika ne potvrdi Vijeće sigurnosti UN-a, pa se njihov legitimitet nije dovodio u pitanje.


Jesu li Rusija i Kina ukinule OHR?

Kecmanović je, zatim, u autorskom tekstu za Novinsku agenciju Srna, 27.1.2022, netačnoj tvdnji da su Rusija i Kina u Vijeću sigurnosti UN-a “zaustavile promociju Schmidta kao visokog predstavnika” dodao još jednu – da su ukinule OHR:

Rusija i Kina u Savjetu bezbjednosti UN ne samo da su zaustavile promociju Kristijana Šmita za visokog predstavnika, nego su i ukinule OHR, zajedno sa bonskim ovlašćenjima.

U julu 2021. godine, Rusija i Kina kreirale su rezoluciju kojom se tražilo zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, koju Vijeće sigurnosti UN-a nije usvojilo. Rezolucija je predviđala oduzimanje bonskih ovlasti visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini te ograničavanje mandata Christiana Schmidta do 31.7.2022, nakon čega bi se Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini zatvorio. Za rezoluciju su glasale Rusija i Kina, a ostalih 13 članica Vijeća sigurnosti bile su suzdržane, čime ona nije dobila dovoljnu podršku da bi stupila na snagu. OHR i bonska ovlaštenja, dakle, nisu ukinuti – iako se takav pokušaj desio.

Ured visokog predstavnika (OHR) je ad hoc međunarodna institucija odgovorna za nadgledanje provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je 1995. godine okončan rat u Bosni i Hercegovini. Funkcija visokog predstavnika je, kako se navodi na web stranici OHR-a, uspostavljena u sukladnosti sa Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, a visoki predstavnik surađuje sa građanima/kama i institucijama Bosne i Hercegovine te međunarodnom zajednicom kako bi osigurali da se Bosna i Hercegovina razvije u mirnu i održivu demokratsku zemlju, na putu ka integracijama u euroatlantske institucije.

Na web stranici OHR-a je također objašnjeno koje uslove bh. vlasti trebaju ispuniti kako bi se OHR zatvorio, odnosno šta je program 5+2. Naime, politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su na sastanku u Briselu 2008. godine utvrdili pet ciljeva i dva zahtjeva koje organi BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja Ureda visokog predstavnika. 

Program 5+2 i dalje nije ispunjen, a OHR i dalje postoji. 

Kecmanovićeve tvrdnje da su Rusija i Kina “blokirale nezakonito imenovanje Šmita u Njujorku”, to jest da su “ukinule OHR i Bonska ovlaštenja”, nemaju nikakvo utemeljenje u činjenicama, te ih ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.  

Napomena

18.2.2022.

Nakon objave ove analize, protali Novosti i Glas Srpske ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

22.2.2022.

Nakon objave ove analize, portal Prijedor24h ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

24.2.2022.

Nakon objave ove analize, portal Večernje novosti (. ba) ispravio je svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 16. 02. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me