Raskrinkavanje.ba

Ne, ruski obavještajac nije “otkrio ko stoji iza protesta u Americi”

U proteklih nekoliko sedmica, nižu se neprovjerene, neutemeljene, ili potpuno izmišljene tvrdnje o “skrivenim” motivima ili akterima koji navodno stoje iza protesta u SAD.

Masovni protesti koji se ovih dana organizuju širom SAD-a počeli su nakon ubistva Georgea Floyda od strane policajca u američkoj saveznoj državi Minnesoti, 25. maja ove godine.

O pozadini ovih protesta pisali smo u jednoj od prethodnih analiza, a o primjerima policijske brutalnosti, rasnim problemima te socio-ekonomskim podjelama u SAD, 5. juna  je pisao i BBC.

Uporedo s protestima, u svjetskim, a i u medijima na našem govornom području su počele kružiti različite neprovjerene i neutemeljene priče o uzrocima i širenju protesta u SAD.

Na portalu Sputnik Srbija tako je 9. juna objavljen članak pod sljedećim naslovom:

Ruski obaveštajac otkriva pozadinu protesta u Americi

U članku se prenose izjave Andreja Bezrukova, ruskog pukovnika i bivšeg agenta KGB-a, koje je objavio portal ruske televizije Zvezda. One, pak, ne sadrže nikakvo “otkriće”, već Bezrukovljeve pretpostavke i tumačenja “pozadine protesta”,, kao i u prethodnom sličnom primjeru naše analize Sputnikovog teksta o antifa grupama

Ruski obaveštajac i penzionisani pukovnik Spoljne obaveštajne službe Andrej Bezrukov smatra da su masovni neredi u SAD instrument političke igre, prenosi televizija „Zvezda“.

„Uskoro su izbori, za pet meseci. Postoje dva faktora na koje će Tramp odigrati: dobra ekonomija i razbijenost Demokratske partije. Ekonomija je problematična, teško da će se oporaviti, što je udar po njemu. Ostaje drugi faktor – Demokratska stranka je slaba i, što je najvažnije, podeljena na centraliste, pristalice Trampa koji mrze levičare, i levičare koji mrze Bajdena (kandidata Demokratske stranke na predsedničkim izborima). Da bi se objedinili potrebno je izazvati ovakvu polu-revoluciju koja će od Trampa napraviti fašistu, rasistu, kako bi se protiv američkog predsednika objedinile dve nespojive Demokratske stranke“, objašnjava ruski obaveštajac.

Prema njegovim rečima, to je veoma težak zadatak, ali ceo spektakl služi da se izazove kriza takvih razmera da se cela Demokratska stranka ujedini i da zakopa ratne sekire. Tramp to zna pa će i on sada igrati na kartu problema unutar same Demokratske stranke, dodaje Bezrukov.

„Tramp će pokušati da optuži levičare za radikalizam, i da od njih odvoji demokrate koji se zalažu za red i zakon i na taj način će pokušati da ponovo razvali Demokratsku stranku. Problem rasizma se veoma lako mobilizuje, jer je to bomba koja je uvek spremna da eksplodira. Naravno, on nije mogao, a da ne iskoristi tako dobru priliku“, zaključuje on.

Niz portala su ovaj članak sa Sputnik Srbija prenijeli uz sljedeće  naslove:

KO STOJI IZA PROTESTA?! Ruski obaveštajac sve otkrio (Alo, Pravda, Intermagazin)

"POZADINA PROTESTA U AMERICI SU POLITIČKE IGRE": Ruski obaveštajac otkriva šta se krije iza svega (Srbija Danas)

RUSKI OBAVEŠTAJAC PROVALIO KO STOJI IZA PROTESTA U SAD: Jedan od ciljeva je i razbijanje moćne partije (VIDEO) (Kurir)

MASOVNI NEREDI, DEO IZBORNE IGRE! Ruski obaveštajac objasnio kako i zašto je nastao haos u SAD (Republika)

Budući da tekst članka objavljen na portalu Sputnik Srbija ne daje informaciju najavljenu u naslovu, to jest da nema nikakve “pozadine protesta koju je otkrio ruski obavještajac”, ovaj članak dobija ocjenu klikbejt.

Ocjenu klikbejt dobijaju i sva prenošenja ovog članka u čijim se naslovima nalazi tvrdnja da je Bezrukov tako “otkrio/objasnio/provalio” skrivene razloge ili aktere aktuelnih protesta u Americi.

Napomena

24.12.2020: Portal Kurir je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena i ocjena ispravljeno. 

19.03.2021: Portal Republika (.rs) je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 09.06.2020

Sputnik: Ruski obaveštajac otkriva pozadinu protesta u Americi

Ruski obaveštajac i penzionisani pukovnik Spoljne obaveštajne službe Andrej Bezrukov smatra da su masovni neredi u SAD instrument političke igre, pren...

  • Klikbejt
Klikbejt 09.06.2020

Alo: KO STOJI IZA PROTESTA?! Ruski obaveštajac sve otkrio

Protesti koji su počeli u Americi nakon ubistva Džordža Flojda raširili su se po celom svetu.

  • Klikbejt
Klikbejt 10.06.2020

Intermagazin: KO STOJI IZA PROTESTA?! Ruski obaveštajac sve otkrio

Protesti koji su počeli u Americi nakon ubistva Džordža Flojda raširili su se po celom svetu.

  • Klikbejt
Klikbejt 09.06.2020

Kurir: RUSKI OBAVEŠTAJAC PROVALIO KO STOJI IZA PROTESTA U SAD: Jedan od ciljeva je i razbijanje moćne partije (VIDEO)

Ruski obaveštajac i penzionisani pukovnik Spoljne obaveštajne službe Andrej Bezrukov smatra da su masovni neredi u SAD instrument političke igre, pren...

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 09.06.2020

Pravda: КО СТОЈИ ИЗА ПРОТЕСТА?! Руски обавештајац све открио

Протести који су почели у Америци након убиства Џорџа Флојда раширили су се по целом свету.

  • Klikbejt
Klikbejt 09.06.2020

Srbija danas (.com): "POZADINA PROTESTA U AMERICI SU POLITIČKE IGRE": Ruski obaveštajac otkriva šta se krije iza svega

Problem rasizma je što se veoma lako mobilizuje, jer je to bomba koja je uvek spremna da eksplodira.

  • Klikbejt
  • Demantirano
Klikbejt 09.06.2020

Republika.rs: MASOVNI NEREDI, DEO IZBORNE IGRE! Ruski obaveštajac objasnio kako i zašto je nastao haos u SAD

Ruski obaveštajac i penzionisani pukovnik Spoljne obaveštajne službe Andrej Bezrukov smatra da masovni neredi u SAD instrument političke igre, prenosi...

  • Klikbejt
  • Ispravljeno