Raskrinkavanje.ba

Ne, u Sarajevu ne postoje "5G bazne jedinice” koje se postavljaju “noću, bez svjedoka” u toku pandemije

Nakon netačnih tvrdnji da je na munaru džamije u Donjem Vakufu postavljena “5G bazna jedinica”, Facebook stranica Građansko buđenje objavila je niz fotografija iz Sarajeva na kojima se navodno vide “5G bazne jedinice” postavljene tokom pandemije Covid-19. Iz BH Telecoma i HT Eroneta su demantovali postojanje 5G mreže u BiH, ali i to da su uređaji sa fotografija postavljeni tokom pandemije Covid-19, te su naveli da neki od njih na tim lokacijama postoje čak 15 godina.

Raskrinkavanje je 11. avgusta objavilo analizu u kojoj smo pisali o lažnoj tvrdnji da se na munari džamije u Donjem Vakufu nalazi “5G bazna jedinica”, koju je između ostalih podijelio i Sej Ramić, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihaća. Tvrdnja je objavljena na Facebook stranici Građansko buđenje čije objave su nekoliko puta bile predmet analize Raskrinkavanja, a u opisu objavljene fotografije je napisano i to da se “munare daju pod kiriju” za 450 KM mjesečno, koliko navodno Islamska zajednica dobija novca do BH Telecoma. Analizu u kojoj smo ustanovili da ovi navodi nisu tačni, čitajte u analizi na linku ispod.

Istog dana, 11. avgusta, nekoliko sati kasnije, na Facebook stranici Građansko buđenje objavljena je kompilacija fotografija iz Sarajeva, uz tvrdnje da fotografije prikazuju “5G bazne stanice” koje su “noću, bez svjedoka” postavljene u Sarajevu. 

U istoj objavi tvrdi se i da su anonimni autori objave “od montera BH Telecoma dobili informaciju da se za postavljanje bazne jedinice moraju ispoštovati mjere zaštite, a to je gašenje sve opreme”, te da, ukoliko to ne urade, “mogu ostati sterilni”. Što se tiče vremena navodnog postavljanja “5G baznih jedinica”, u objavi se navodi da su “ove jedinice postavljene proteklih  mjeseci, a započeli su za vrijeme samoizolacije i policijskog sata”.

PODIJELI !!! 5G BAZNE JEDINICE U SARAJEVU ?
Građanima Sarajeva se savjetuje da ne borave u blizini ovih lokacija niti da ulaze na ova mjesta, ukoliko su u mogućnosti. Oni kojima je stanica iznad stambenih prostora preporučujemo da počnu postavljati neugodna pitanja na adresi BH Telecoma ili drugih mrežnih operatera u njihovom mjestu.
Svaki dan primjećujemo nove jedinice, međutim nikada ne vidimo - ko ih postavlja ?
Zašto se ovo radi noću, bez svjedoka ?
Ako ne treba da brinemo, zašto se kriju?
Od montera BH Telecoma smo dobili informaciju, da se za postavljanje bazne jedinice moraju ispoštovati mjere zaštite, a to je gašenje sve opreme. Dobili su upozorenje da čak kratkim minutnim stajanjem pored upaljene bazne jedinice dok je postavljaju, mogu ostati sterilni. 
Dok su navedeni postavljeni iznad mjesta stanovanja i boravljenja, te stavljaju u direktnu opasnost živote građana izlaganjem ovom zračenju.
Ove jedinice su postavljene proteklih  mjeseci, a započeli su za vrijeme samoizolacije i policijskog sata, još na početku ove pandemije. 

Na kraju teksta navedene objave, pomenuto je i navodno “naučno istraživanje” koje, prema tvrdnjama stranice Građansko buđenje, dokazuje da “5G oštećuje ćelije i ljudski DNK”. U samoj objavi nije navedena niti jedna konkretna informacija o navodnom istraživanju, uključujući i to ko je autor, te gdje je istraživanje objavljeno.

Podsjećamo na rezultate naučne studije urađene u maju ove godine,pod nazivom:
 "Efekat 5G na stanice čovjeka i indukcija koronavirusa," 
Rezultati i zaključak istraživanja tvrde da 5G oštećuje ćelije i ljudski DNK. 
Ćelije potom stvaraju koronavirusne strukture unutar sebe, čiji se uzorak uzima i testira PCR testovima i pokazuje kao pozitivan slučaj na COVID 19, ovisno o nivou izloženosti zračenju.

U Bosni i Hercegovini nema 5G mreže

Kao što smo već nekoliko puta pisali u analizama, 5G mreža još uvijek ne postoji u upotrebi u Bosni i Hercegovini. BiH je tek u 2019. godini počela sa uvođenjem 4G mobilne mreže, a o tome da je BiH još uvijek daleko od uvođenja mreže sljedeće, pete generacije, svjedoči i izjava savjetnika generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, Aleksandra Mastilovića, koju možete pročitati na ovom linku. Osim toga, Istinomjer je 27. marta ove godine kontaktirao Regulatornu agenciju za komunikacije kako bi provjerio dinamiku uvođenja 4G mreže, te je dobio odgovor da podaci o ostvarenom pokrivanju teritorije BiH 4G mrežom još uvijek ne postoje, ali je iz odgovora jasno da će ovaj proces trajati bar još nekoliko godina. Iz svega navedenog zaključujemo da BiH kasni i sa uspostavljanjem 4G mreže, kao i to da prema izjavama Aleksanda Mastilovića i RAK-a ni u najoptimističnijim perspektivama ne očekujemo uspostavljanje 5G mreže u BiH prije 2024. godine. 

BH Telecom je 17. maja ove godine objavio saopštenje u kom se navodi kako je ova kompanija “završila testiranje 5G mreže”, a koje možete pročitati na ovom linku. U saopštenju je tada navedeno da će “Širenje 5G mreže uslijediti u BiH onda kad korisničke potrebe za brzinama i mogućnostima 5G mreže budu iskazane, a usklađeno sa propisima nadležnih ministarstava i državnog regulatora koji između ostalog upravljaju frekvencijskim spektrom”. Iz saopštenja BH Telecoma dakle zaključujemo da u BiH jeste testirana mogućnost rada 5G mreže, ali da ova mreža nije puštena u promet, niti je dostupna građanima ove zemlje. 

Kontaktirali smo BH Telecom sa upitom da li su uređaji na objavljenim fotografijama u vlasništvu ove kompanije, te da li je tačno da se radi o “5G baznim jedinicama”. Odgovor BH Telecoma prenosimo u cijelosti:

Povodom sve učestalijih upita medija, te neosnovanih i netačnih navoda i komentara po društvenim mrežama u kojima se lažno predstavljaju činjenice o instaliranju 5G baznih stanica u Bosni i Hercegovini, ovim putem obavještavamo javnost da BH Telecom ne vrši instalaciju 5G mreže.
Osnovni preduslov za komercijalno puštanje 5G mreže u Bosni i Hercegovini je uređenje regulatornog okvira i adekvatne dozvole koje izdaju nadležne institucije. 

„BH Telecom nema instalirane 5G bazne jedinice na svojim baznim stanicama u BiH, niti vrši postavljanje opreme/baznih stanica bez najave. Sa svim informacijama o razvoju 5G mreže BH Telecom redovno informiše javnost i to isključivo činjenicama. Podsjećamo da je BH Telecom prvi u BiH testirao 5G u maju 2020. godine, u kontrolisanim uvjetima na lokaciji u prostorijama BH Telecoma, te nisu provođene dodatne aktivnosti na širenju, niti komercijalizaciji 5G mreže. Sve instalirane antene BH Telecoma koriste se za 2G/3G/4G mrežu, a infrastruktura se postavlja po strogim standardima. Testiranje utjecaja bazne stanice od strane relevantnih tijela je preduslov za upotrebnu dozvolu i puštanje opreme u rad“, istakao je v.d. izvršni direktor za tehnologiju i razvoj servisa, gosp. Adnan Huremović.

Također, najava svih radova BH Telecoma, sa preciznim terminima, se dostavlja nadležnim institucijama i objavljuje na web stranici BH Telecoma, a o čemu svjedoči način na koji je javnost bila upoznata tokom instalacije 4G mreže.  

Nažalost, nije prvi put da se na ovakav način neodgovornim postavljanjem dezinformacija po društvenim mrežama nanosi šteta kako BH Telecomu, tako i razvoju i nivou obrazovanja društva u cjelini.

U odgovoru na upit Raskrinkavanja iz HT Eroneta su također demantovali tvrdnje da se radi o “5G baznim jedinicama”: 

“U BiH za sada i u skorijoj budućnosti nema planova za puštanje u rad tzv. 5G-tehnologije za mobilne mreže. Ni od strane Regulatorne agencije za telekomunikacije nema nikakvih najava za skoru dodjelu radio-frekvencijskih opsega za 5G. Bez dozvole za rad u dodijeljenom frekvencijskom opsegu, mobilni operateri u BiH ne mogu pustiti u rad nikakve bazne stanice za mobilnu mrežu, dakle ni 5G.”

Vezano za tvrdnje da su navedeni uređaji postavljeni “noću” i “bez svjedoka”, iz HT Eroneta su naveli da takve tvrdnje nemaju smisla, te da je tako nešto “tehnički neizvodivo”: 

“Za svaku instalaciju bazne stanice, svi mobilni operateri u BiH moraju prethodno dobiti urbanističku, građevinsku i  dozvolu za rad, prema svim važećim propisima. Dakle nema smisla i netačna je bilo kakva tvrdnja o postavljaju 'tokom noći, bez svjedoka', a i tehnički je neizvodivo, obzirom na kompleksnost i složenost takvih instalacija”.

Šta su onda uređaji koji se nalaze na fotografijama i jesu li postavljeni za vrijeme pandemije koronavirusa SARS-Cov-2?

Dom sindikata
Prva fotografija objavljena uz tvrdnje o “5G baznim jedinicama” na stranici Građansko buđenje je fotografija zgrade Doma sindikata u ulici Reisa Džemaludina Čauševića u općini Centar u Sarajevu. Zgrada Doma sindikata je početkom 2017. godine renovirana, a Klix je između ostalih marta te godine izvještavao o njenom renoviranju. Kao što se može vidjeti na Klixovim fotografijama, uređaji za koje se tvrdi da su “5G bazne jedinice” koje su postavljene u 2020. godini tokom pandemije bolesti Covid-19, postojale su i tada, početkom marta 2017. godine. Na osnovu toga zaključujemo da nije tačno da su ovi uređaji postavljeni 2020. godine, nego da su tu postojali i više od 3 godine ranije. 

Od HT Eroneta smo dobili odgovor u kojem se navodi da “HT-Eronet već odavno ima postavljene bazne stanice za 2G, 3G i/ili 4G (neke od njih čak i prije 15 godina) na sljedećim od navedenih lokacija (naglašavamo, nijedna nije 5G niti je u planu za 5G)” - a kao jednu od lokacija su naveli i zgradu Doma sindikata u Sarajevu. Iz ove kompanije su naglasili da na navedenoj lokaciji i drugi operateri imaju svoje uređaje. 

U zaključku, niti je tačno da su navedeni uređaji na zgradi Doma sindikata “5G bazne jedinice” - niti da su uređaji postavljeni “tokom noći i bez svjedoka” tokom trajanja pandemije bolesti Covid-19.

Hyundai auto BH
Jedna od fotografija priloženih kao dokaz za navedenu priču prikazuje i zgradu Hyundai auto BH u ulici Branilaca Šipa, također u Općini Centar. 

Kako bismo saznali šta je uređaj sa fotografije, te da li je postavljen “noću, bez svjedoka” za vrijeme pandemije Covid-19, Raskrinkavanje je kontaktiralo Hyundai auto BH.

U odgovoru su naveli da se radi o 4G baznoj stanici, koja je postavljena 2016. godine od strane BH Telecoma. Navode i da “postavljanje, popravke i redovne obilaske” BH Telecom može obaviti jedino u radnom vremenu Hyundai auto BH, što, kako navode “znači sigurno ne u noćnim satima”. Iz odgovora zaključujemo da, osim što nije u pitanju “5G bazna jedinica”, nije tačno ni da je uređaj postavljen u 2020. godini tokom pandemije Covid-19, kako se navodi na Facebook stranci Građansko buđenje, s obzirom da isti postoji već 4 godine. 

Volkswagen BiH
Jedna od fotografija prikazuje poslovnicu kompanije Volkswagen u Općini Vogošća u ulici Igmanska, na lokaciji nekadašnje Tvornice automobila Sarajevo. 

Na fotografiji se vidi i autopraonica Elvis, koja se nalazi pored poslovnice Volkswagen-a. Na sličnoj fotografiji koja je na Facebook stranici ove autopraonice objavljena u aprilu 2019. godine, također se u gornjem desnom uglu u pozadini vide isti uređaji.

Isto je i sa Autoservisom Melko, koji se nalazi uz autopraonicu Elvis, a čija je fotografija objavljena na Google maps u oktobru 2019. godine, a na kojoj se vide isti uređaji na zgradi Volkswagen-a u pozadini.

Također, HT Eronet je u svom odgovoru za Raskrinkavanje naveo i da je jedna od lokacija na kojima postoje bazne stanice ovog operatera za 2G, 3G i/ili 4G i zgrada Volkswagen-a u Vogošći.

Navedene dvije fotografije iz aprila i oktobra 2019. godine, zajedno sa odgovorom kompanije HT Eronet, nam dokazuju da nije tačno da su uređaji na zgradi Volkswagen-a postavljeni u 2020. godini tokom pandemije nego da su tamo postojale minimalno godinu dana ranije, niti da su u pitanju “5G bazne jedinice”. 

Stadion Asim Ferhatović Hase
Nekoliko fotografija objavljenih na stranici Građansko buđenje prikazuje i olimijski stadion Asim Ferhatović Hase, tačnije reflektore koji se nalaze u krugu stadiona. 

Iz HT Eroneta su za Raskrinkavanje naveli da je i stadion Asim Ferhatović Hase jedna od lokacija na kojoj ova kompanija ima svoje bazne stanice za 2G, 3G i/ili 4G, ali i da svoje uređaje na ovoj lokaciji imaju i drugi operateri.

Ostale fotografije objavljene na stranici Građansko buđenje prikazuju stambene zgrade u sarajevskom naselju Ciglane, neidentifikovane zgrade u drugom dijelu grada, uređaj vidljiv iza marketa Penny plus u naselju Velešići, te još nekoliko fotografija za koje nismo uspjeli identifikovati lokacije na kojima su nastale. 

Međutim, jasno je da ni jedna od fotografija ne prikazuje “5G bazne jedinice” kako se tvrdi na društvenim mrežama, iz prostog razloga jer takvi uređaji u BiH ne postoje. 

Izaziva li 5G mreža sterilitet?

Anonimni autori objave na stranici Građansko buđenje tvrde da su “od montera BH Telecoma dobili informaciju da se za postavljanje bazne jedinice moraju ispoštovati mjere zaštite, a to je gašenje sve opreme”, te da, ukoliko to ne urade, “mogu ostati sterilni”.

Aleksandar Mastilović objasnio je za Raskrinkavanje princip djelovanja elektromagnetnih talasa. On za Raskrinkavanje naglašava da je “Svaki bežični signal, koji koristimo u komunikacijama od WiFi kod kuće do Bluetooth, pa do mobilnih mreža svake od generacija, bez razlike i 5G, u svojoj prirodi elektromagnetni talasi”.

Mastilović navodi i da “U elektromagnetne talase spada i sunčeva svjetlost koja nas zrači 300.000-700.000 GHz zavisno od nijanse boje, i znači život, a ne opasnost. Tek iznad 700.000 GHz počinju UV zračenja, koja spadaju u joniozujuća i mogu razbiti DNK živog tkiva, pa zbog toga se trebamo više plašiti nezaštićenog boravka 1 sat vremena na ljetnom suncu nego svih nejonizujućih zračenja do danas.”

O tvrdnjama o navodnom sterilitetu pisao je AFP Australija u analizi od 24.4.2020. kada se na društvenim mrežama dijelila fotografija sa navodnim nuspojavama izlaganja elektromagnetnoj radijaciji, gdje je navedeno da takvo zračenje izaziva “sterilitet i smanjenu pokretljivost sperme”. 

AFP je u svojoj analizi objavio izjavu Međunarodne komisije za zaštitu od nejonizujućeg zračenja (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection - ICNIRP) koja navodi da je do sada urađena nekolicina istraživanja o povezanosti radiofrekvencije elektromagnetnog polja i zdravstvenih poteškoća. Ipak, nijedno istraživanje nije pokazalo da takva povezanost postoji.

Postoji li istraživanje koje je dokazalo da 5G oštećuje ćelije i ljudski DNK?

Istraživanje “Efekat 5G stanice čovjeka i indukcija koronavirusa” koje se spominje u objavi Građanskog buđenja zaista postoji i objavljeno je 13.5.2020. na stranici PubMed pod nazivom “5G Technology and induction of coronavirus in skin cells”. 

PubMed je besplatna stranica na kojoj se objavljuju naučni radovi, a osnovana je od strane Nacionalnog centra za biotehnologiške informacije (National Center for Biotechnology Information - NCBI) u sklopu Nacionalne biblioteke medicine SAD-a. 

Istraživanje na koje se referira stranica Građansko buđenje na stranici PubMed na kojoj je objavljeno, ima napomenu “retracted” što znači da je rad povučen. Prema metodologiji PubMeda, napomenu “retracted” dobivaju članci koji imaju greške koje se prožimaju kroz cijeli članak, koji su neutemeljeni ili imaju neuporedive podatke. Kao obrazloženje povlačenja konkretnog članka o štetnosti 5G mreže, navodi se da je “Nakon detaljne istrage, glavni urednik povukao ovaj članak jer je istraga pokazala dokaze značajnih manipulacija sa stručnom recenzijom”.

Shodno činjenicama, tvrdnju da su na objavljenim fotografijama prikazane “5G bazne jedinice” u Sarajevu ocjenjujemo kao lažnu vijest, s obzirom da u Bosni i Hercegovini ne postoji 5G mreža.

Tvrdnju da su uređaji na fotografijama postavljeni “noću, bez svjedoka” i za vrijeme “policijskog sata” i pandemije Covid-19 tokom 2020. godine ocjenjujemo kao teoriju zavjere i lažnu vijest, s obzirom da uređaji na navedenim lokacijama postoje i po nekoliko godina (neki i 15 kako je naveo HT Eronet), te da uređaji nisu postavljeni tokom noću, što su potvrdili i vlasnici nekih od objekata na kojima su uređaji postavljeni.

Tvrdnju da 5G oštećuje ćelije i ljudski DNK ocjenjujemo kao dezinformaciju i pseudonauku, budući da se tvrdnja ne zasniva na potvrđenim naučnim argumentima, te da je rad na kojem se tvrdnja zasniva povučen sa stranice na kojoj je objavljen. 

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 11.08.2020

Facebook profili i stranice: Facebook stranica: Građansko buđenje

  • Teorija zavjere
  • Pseudonauka
  • Lažna vijest
  • Dezinformacija