Ni Džeko nije “dogovorio” transfer u Fenerbahče

Nakon dezinformacije o navodnom prelasku selektora reprezentacije Hrvatske Zlatka Dalića u Fenerbahče, niz medija prenio je navode o prelasku fudbalera Edina Džeke u isti klub. I ovoga puta riječ je o neprovjerenim tvrdnjama objavljenim u turskim medijima, koje je veliki broj domaćih portala preuzeo i prikazao kao činjenice.

O neutemeljenim tvrdnjama vezanim za prelazak selektora reprezentacije Hrvatske Zlatka Dalića u turski Fenerbahče Raskrinkavanje je pisalo u analizi koju možete pročitati ovdje

Tvrdnje da je i Edin Džeko navodno dogovorio potpisivanje ugovora s istim turskim fudbalskim klubom prenio je 19. juna 2021. godine, osim domaćih, i niz svjetskih medija (1, 2, 3, 4). Ovi navodi, kao što je to bio slučaj i s Dalićem, potekli su od dopisnika turskog magazina Sözcü Sercana Hamzaoğlua. U njegovoj objavi od 19. juna na društvenoj mreži Twitter, te u članku magazina Sözcü, navodi se da su Fenerbahče i Džeko navodno blizu potpisivanja ugovora:

Bomba iz Fenerbahčea transferom svjetski poznatog napadača Edina Džeke ... Izborni poklon predsjednika Alia Koca biće Džeko. Ali Koc je kontaktirao 35-godišnjeg napadača dok je ljetovao u Turskoj i dogovorio godišnju naknadu. Očekuje se da će konačni problemi biti riješeni u pregovorima sa Romom, sa kojom Džeko ima ugovor još godinu dana. Očekuje se da će Ali Koc najaviti gigantski transfer na kongresu koji će biti održan sledeće nedelje. 

Ove neprovjerene navode lista Sözcü, koji su objavljeni bez ikakvih dokaza ili izvora, domaći portali spojili su 19. juna 2021. s dezinformacijom o prelasku selektora Dalića, te objavili članke upotpunjene sljedećim naslovima:

BOMBA: Dalić vodi bosanskog reprezentativca u Fenerbahče (Novosti, Novosti plus)

DŽEKO I DALIĆ U FENERBAHČEU (Sportdc, Srbija sport)

U nekim člancima se tvrdi da su u turski klub “doveli aktuelnog selektora Hrvatske Zlatka Dalića”, a da je sada na redu Džeko.

Prvo su doveli aktuelnog selektora Hrvatske Zlatka Dalića, a sada je na redu i proslavljeni bosanskohercegovački fudbaler. (Novosti, Novosti plus)

S druge strane, Sportdc i Srbija sport navode da “Džekin dolazak nije jedino što Fenerbahce planira uraditi”:

Džekin dolazak nije jedino što Fenerbahce planira uraditi u sljedećem prelaznom roku budući da isti izvor navodi da su se dogovorili i sa aktuelnim selektorom reprezentacije Hrvatske, Zlatkom Dalićem koji bi trebao biti njihov trener sljedeće sezone.

Portal Index, iako je u naslovu svog članka naveo da “Fenerbahče uz Dalića dovodi i Džeku”, u samom tekstu istakao je da je Dalić vijest o svom prelasku u ovaj klub “očekivano demantovao”. Demant Dalića u svojim člancima pomenuli su i portali Hayat i Faktor

Pojedini portali svoje članke opremili su naslovima u kojima su naveli tvrdnju da se “Džeko dogovorio s Fenerbahčeom”:

Bomba iz Turske: Džeko prihvatio mega ponudu, predstavljanje sljedeće sedmice! (Raport)

TRANSFER BOMBA: DŽEKO SE DOGOVORIO S FENERBAHČEOM, POTPISUJE NAREDNE SEDMICE (Hayat)

Pukla bomba u Turskoj: Edin Džeko se dogovorio sa Fenerbahčeom! (Telegraf)

ŠOK TRANSFER: Edin Džeko se DOGOVORIO sa VELIKANOM! (Republika)

Izuzev portala Republika, svi mediji naveli su kao izvor ove tvrdnje “turske medije”, “evropske medije” ili magazin Sözcü. Pojedini portali naslove kojima su opremali svoje tekstove napisali su u formi pitanja.

Edin Džeko i Ali Koç postigli dogovor: Dijamant naredne sedmice u novom klubu? (Sport centar, Face, Jajce online

Iz najbogatije porodice u Turskoj zovu Džeku: Dogovoren transfer Dijamanta? (Faktor)

Edin Džeko je predsjednikov poklon navijačima, Dijamant će u sljedećoj sezoni sarađivati sa Zlatkom Dalićem?  (Oslobođenje)

Edin Džeko je predsjednikov poklon navijačima, mediji javili OVO JE NJEGOV NOVI KLUB? (Sport)

U STAMBOLU NA BOSFORU: DA LI ĆE DŽEKO PRIHVATITI POZIV NAJBOGATIJE PORODICE U TURSKOJ? (Hayat)

Portal Maxbetsport u svom naslovu naveo je i da se Džeko s Fenerbahčeom navodno dogovorio “iza leđa Romi i Murinju”. Tvrdnje da se nešto odigralo bez znanja Rome ili njenog trenera Joséa Mourinha nema u samom članku. 

Neprovjereni navodi o prelasku Edina Džeke u Fenerbahče našli su se na gotovo 40 regionalnih portala. 

Šta su činjenice?

Nije rijetkost da se u javnosti pojave neprovjerene i nepotvrđene tvrdnje vezane za prelazak pojedinih sportista u drugi klub. Riječ je najčešće o neutemeljenim nagađanjima koja se objavljuju bez ikakvih izvora. Takav slučaj bio je, recimo, i ranije ove godine, u februaru, kada se također pisalo da bi Džeko u zimskom prelaznom roku trebao preći u turski Fenerbahče (1, 2, 3). 

Fudbaler Edin Džeko trenutno nastupa za italijanski fudbalski klub Roma, a ugovor s ovim klubom ističe mu 30. juna 2022. godine (link). Tvrdnju o prelasku u Fenerbahče, koju je objavio magazin Sözcü, provjerili su iz lista Corriere dello Sport. Kako navode u članku objavljenom istoga dana, 19. juna, oni su kontaktirali Džekin tim koji je za njih demantovao ove navode. 

Međutim, Džekin tim poriče da između Bosanca i Fenerbahčea ima pregovora o njegovom prelasku u Tursku. Nema potvrde ni iz Rima.

Potvrda ove tvrdnje nema ni na zvaničnoj stranici Rome, ni na zvaničnoj stranici Fenerbahčea, kao ni na zvaničnoj Facebook stranici Edina Džeka

U objavi iz 22. juna 2021. godine na zvaničnoj stranici Fenerbahčea prenosi se izvještaj sa gostovanja predsjednika kluba Ali Koca u emisiji na Habertürk TV, te se, između ostalog, navodi:

Postoji napadač po imenu Edin Džeko. Rečeno je da ga je Fenerbahče uzeo. Dobro pratite tog čovjeka, bolje ćete razumjeti s kim je i kako u kontaktu. Objavljene su vijesti, rečeno je da je „izborni poklon Ali Koca“. 
(...)
Juče je izašao njegov menadžer i rekao: „Nismo imali kontakt sa Fenerbahčeom ili Ali Kocom“. Glavna svrha toga je stvaranje očekivanja.

Ovakve tvrdnje, koje se o Edinu Džeki učestalo pojavljuju, u svojoj objavi na društvenoj mreži Facebook komentarisao je i njegov glasnogovornik Jasmin Ligata, navodeći da je riječ o pukim nagađanjima medija. Ligatu smo kontaktirali i ovoga puta vezano za navode o prelasku Džeke u Fenerbahče, koji je za Raskrinkavanje rekao:

Ovo je već drugi ili treći put da se Edin nalazi na odmoru u Turskoj i da ga   turski mediji dovode u vezu s tamošnjim klubovima. Međutim, pregovora i razgovora nije bilo, što je demantovano i u talijanskim medijima. Edin je bio na odmoru u Turskoj, ali nikako u pregovoru s turskim klubovima. On je pod ugovorom s Romom i trenutno se još ne zna njegova budućnost kada je u pitanju ovaj ili neki drugi klub, ali definitivno je u Turskoj bio samo prolaznik, odnosno u turističkoj posjeti. 

Dodao je i da sam Džeko nikada ne pregovara vezano za uslove prelaska, već da to obavljaju menadžeri ili druga lica u njegovo ime. Dodatno, ističe i da se “nikada on neće pojaviti u zemlji s kojom pregovara.” Vezano za eventualno napuštanje Rome, Ligata nam je rekao:

Edin će se vratiti u Rim 5. ili 6. jula, kada počinju pripreme, i tada će vjerovatno razgovarati o svojoj sudbini u Romi. U ovom klubu je pod ugovorom još godinu. Kada se vrati s odmora, negdje do 10. jula će se znati njegova sudbina.

Ligatu smo pitali i za komentar vezano za učestale navode o Džekinoj promjeni trenutnog kluba.

S Edinom radim 11 godina i svake godine po nekoliko puta, kada je god u pitanju neki prelazni rok, dešava se ista stvar - da Edina isključivo mediji sele u neki drugi klub. Od kako je došao u Romu, u kojoj je već pet godina, desilo se to na desetine puta - da je, prema navodima nekih medija, već potpisao za neki klub i pojavio se u njemu, a na kraju vrijeme pokaže šta je istina.(...)
Na kraju krajeva, zvanične informacije postoje i na Edinovim zvaničnim stranicama na društvenim mrežama, s bazom od tri miliona sljedbenika. Naša odgovornost prema tim ljudima je da im donesemo tačnu informaciju kada se ona desi, a ne špekulacije koje predstavljaju nepoštovanje prema svim ljudima koji čitaju i prate ne samo portale već i sportiste i njihove karijere.

Portali koji su naveli da “turski” ili “evropski” mediji pišu da se “Džeko dogovorio sa Fenerbahčeom”, ili da to navodi “list Sözcü”, dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama. Pomenuti mediji zaista jesu pisali o tome, ali je riječ o nepotvrđenoj informaciji objavljenoj bez ikakvih dokaza.

Ocjenu klikbejt dobija članak portala Maxbetsport koji u naslovu navodi da je dogovor između Džeke i Fenerbahčea sklopljen “iza leđa Romi i Murinju”, budući da tih navoda u samom članku nema. Portal Index dobija istu ocjenu zbog tvrdnje iz naslova o tome da "Fenerbahče uz Dalića dovodi i Džeku", s obzirom da je u samom tekstu demantovano da Dalić prelazi u pomenuti klub.

Članak portala Republika ocjenjujemo kao lažnu vijest,  s obzirom na to da za tvrdnje o navodnom dogovoru Džeke i Fenerbahčea nisu naveli nikakve dokaze niti su se pozvali na druge medije, kako su to učinili ostali portali. 

Portali Novosti i Novosti plus, zbog tvrdnji o tome da “Dalić vodi Džeku u Fenerbahče”, odnosno da je ovaj klub “ranije doveo Dalića”, dobijaju i ocjenu dezinformacija

Napomena:

28.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Republika ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

2.7.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Nezavisne ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

6.7.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Novosti ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

13.7.2021: Portali Hayat, Telegraf (.rs), Klix i BL Portal ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

14.7.2021: Portal Sportsport.ba ispravio je netačne navode u svom članku, te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

15.7.2021: Portal Sport ispravio je netačne navode u svom članku, te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

26.1.2022: Portal Face ispravio je netačne navode u svom članku, te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

21.3.2023: Portal Kurir ispravio je netačne navode u svom članku, te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

(Emir Zulejhić i Marija Ćosić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 25. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 3 dana

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me