Raskrinkavanje.ba

Obdukcije umrlih od Covid-19 nisu zabranjene, a njihovi organi se ne prodaju na crnom tržištu

Anonimni portal BiH News objavio je članak u kojem se tvrdi da se u Bosni i Hercegovini ne vrše obdukcije koje bi pokazale od čega su Covid-19 pacijenti umrli, jer se njihovi organi prodaju na crnom tržištu. Ova teorija zavjere nema uporišta u stvarnosti.

Na portalu BiH News je 22.10.2021. godine objavljen članak pod naslovom:

EKSKLUZIVNO: Umrlim od Korone u BiH se kradu organi i prodaju na crnom tržištu?

U članku se tvrdi da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) “zabranila” da se vrše obdukcije pacijenata preminulih od Covid-19, kako se ne bi mogao utvrditi “pravi razlog smrti”, te se insinuira da se organi preminulih od Covid-19 prodaju na crnom tržištu. Navodi se i da u BiH članovi porodice ne mogu vidjeti tijela srodnika preminulih od ove bolesti.

U zaključku se navodi da SZO ne želi “dobro čovječanstvu” jer se ne trudi da smanji glad u svijetu, no nije jasno na osnovu čega je izveden ovaj zaključak, budući da je SZO agencija Ujedinjenih naroda čije je primarno polje djelovanja zdravlje na globalnom nivou. Također se zaključuje da bi porodice preminulih od, kako se navodi, “tzv. koronavirusa” trebale pregledati tijela svojih najmilijih kako bi se uvjerili da na njima nisu rađeni nikakvi operativni zahvati.

U članku se ne navode bilo kakvi dokazi za spomenute tvrdnje.


Da li je SZO zabranila obdukcije pacijenata preminulih od Covid-19?

U članku objavljenom na portalu BiH News navodi se:

Da li ste se ikada zapitali zašto je WHO zabranila obdukcije tijela oboljelih od Korone? To sigurno nije zato da bi se zaštitili građani BiH jer postoje specijalne labaratorije u BiH gdje se to može obaviti uz nošenje zaštitne opreme.  Obdukcija se ne radi i iz razloga da se ne bi utvrdili pravi uzroci smrti osobe za koju se tvrdi da je umrla od Korona virusa.

Kako je Raskrinkavanje objasnilo i ranije, u analizi iz jula 2020. godine, SZO nije zabranila obdukcije na tijelima pacijenata preminulih od Covid-19.

SZO je 24.3.2020. godine izdala Upute za bezbjedno postupanje sa tijelima preminulih od Covid-19 u dokumentu pod nazivom “Sprečavanje i kontrola infekcije za sigurno postupanje sa mrtvim tijelom u kontekstu COVID-19: Privremena uputstva” (Infection prevention and control for the safe management of a dead body in the context of COVID-19: interim guidance). 

Ovim uputama se daju preporuke zdravstvenim ustanovama vezane za ambijentalne uslove vršenja obdukcije, broj osoba u prostoriji kao i za zaštitnu opremu koju bi medicinski radnici/e u tim slučajevima trebali/e koristiti. Cilj ovih preporuka je da se spriječi infekcija osoblja koje vrši obdukciju ili sahranu tijela osobe kod koje je utvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2. 

U dokumentu se nigdje ne nalazi “zabrana” obavljanja obdukcije, kao niti preporuka da se obdukcije ne obavljaju.

Važno je naglasiti da SZO nema mogućnost da nekome nešto “zabrani” ili “naredi”, s obzirom da je riječ o međunarodnom koordinirajućem tijelu javnog zdravstva u sklopu organizacije Ujedinjenih nacija (UN).

Dakle, tvrdnja da je SZO zabranila obdukcije umrlih od Covid-19 je netačna. 


Vrše li se obdukcije preminulih od Covid-19 u BiH?

BiH News u svom članku također navodi:

Građani bi trebali imati uvid u tijelo preminulog od Korone i pravo da se nad tijelom uradi obdukcija a ne da se sluša neka neka strana organizacija i njihove upute!

Kako se navodi u članku portala Radio Slobodna Evropa, objavljenom 8.4.2021. godine, Udruženje sudskih medicinara u Bosni i Hercegovini je 6.4.2020. godine donijelo odluku da neće raditi obdukcije preminulih od Covid-19, zbog nepostojanja adekvatne zaštitne opreme.

Ipak, kako se navodi u istom članku, obdukcije se uprkos tome povremeno odvijaju:

Infektolog Bakir Nakaš, odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa – zašto u BiH nema analiza ko je preminuo od posljedica korone ili bolesti COVID-19, kaže da se u ovom slučaju prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti utvrđivanje uzroka smrti treba vršiti putem obdukcije.

"Od početka pandemije ta obdukcija je nekako tabu u Bosni i Hercegovini, s nekim obrazloženjem da nema dovoljno zaštite koja bi se osigurala prilikom izvođenja obdukcije. Iz tog razloga do danas, koliko ja znam, možda je izvršena jedna, ili dvije-tri obdukcije, a ostali slučajevi su potvrđene smrti na osnovu kliničke slike, PCR-a i seroloških testova", smatra Nakaš.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske su za Radio Slobodna Evropa(RSE) potvrdili da "do današnjeg dana, nije bilo zahtjeva za obdukciju pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa."
(...)
Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je 27. jula 2020. godine potvrđeno da je urađena prva obdukcija osobe koja je bila COVID-19 pozitivna, uz sve mjere lične i tehničke zaštite.

Dakle, razlog zbog kojeg se obdukcije umrlih od Covid-19 ne vrše onako kako zakon nalaže u BiH je taj što patolozi nemaju odgovarajuću zaštitnu opremu, a ne zato što je to zabranila SZO da bi se sakrili “pravi uzroci smrti”, kako se navodi u članku BiH Newsa.


Kako se sahranjuju preminuli od Covid-19?

U članku portala BiH News iznosi se nekoliko netačnih tvrdnji o procesu ukopa umrlih od Covid-19:

U razgovorima koje su novinari portala BiHnews obavili sa mnogim osobama koje su doživjele da im neko umre od “Korone” dobili smo informaciju da se takva tijela preuzmu u metalnom sanduku koji je zavaren te se ne može  otvoriti tako da osobe koje preuzimaju tijelo zapravo ne znaju šta je unutar sanduka niti da li je tijelo kompletno.

To otvara još  jednu sumnju a to je trgovina organima jer se mnogim osobama pripisivala smrt od Korona virusa, a zapravo su umirali od nečeg drugog što je dokazano širom svijeta.

Svaka država ima različito brojanje i evidentiranje umrlih od Korona virusa. Niko nikada nije “ODVARIO” sanduk i pregledao tijelo svojih najmilijih uz upotrebu zaštitne opreme naravno.

Ni oni koji stavljaju osobe u sanduke ne koriste neku specijalnu opremu nego standardno odijelo, rukavice i masku koje se može kupiti u mnogim apotekama.

U Protokolu o postupku ugovaranja pogreba/sahrana/dženaza, preuzimanju lica preminulih od zarazne bolesti, transportu, ispraćaju i ukopu, higijeni i dezinfekciji, korištenju zaštitnih sredstava i opreme, njihovo odlaganje i uništavanje, koji je objavio sarajevski KJKP “Pokop”, detaljno je objašnjena procedura preuzimanja, transporta i pokopa tijela osobe preminule od zarazne bolesti, kao što je Covid-19. Protokol je donesen na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, Europskog standarda EN15017 - Pogrebne usluge, propisa ISO standarda, preporuka SZO, instrukcija Federalnog i Kantonalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo KS. 

Navodi se da je proces ukopa osobe umrle od zarazne bolesti potrebno provesti sa vrlo visokim nivoom opreza i sa što manje direktnog kontakta. 

Dakle, stroga procedura preuzimanja, transporta i ukopa preminulih Covid-19 pacijenata uspostavljena je iz sigurnosnih razloga, kako bi se zaštitili radnici pogrebnog društva i druge osobe koje mogu doći u kontakt s tijelom preminulog, a ne kako bi se moglo tajno trgovati organima umrlih. 

Sličnim tvrdnjama o navodnoj trgovini organima preminulih od Covid-19 bavio se i portal BBC na srpskom, u članku objavljenom 2.12.2020. godine.

U članku se navodi da preminuli od ove bolesti ne mogu biti davaoci organa jer, kako je objasnio direktor Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije doktor Svetozar Putnik, postoji visok rizik od prenosa infekcije na primaoca.

„[Primaoci organa] su bolesnici koji su na veoma agresivnoj imunosupresivnoj terapiji neposredno posle operacije - dakle vi 'ubijate' njihov imuni sistem da organizam ne bi prepoznao taj organ koji ste presadili u telo kao nešto strano što bi pokušao da odbaci", kaže doktor Putnik u razgovoru za BBC.

Velike su šanse da bi zbog te terapije bilo kakva infekcija za ove pacijente bila pogubna.

Ne postoji nijedan centar niti transplantacioni tim koji bi prihvatio da uradi transplantaciju organa davalaca koji je pozitivan na korona virus, tvrdi on.

Ne postoje dokazi koji bi potkrijepili “zavjerološke” tvrdnje da se obdukcije preminulih od Covid-19 ne vrše kako bi se prikrio “pravi uzrok smrti”, te da procedura ukopa preminulih strogo prati epidemiološke mjere kako bi se moglo “trgovati organima”. Iako naslov članka na portalu BiH News obećava “ekskluzivu”, u njemu se ne iznose konkretni dokazi ili ranije nepoznate tačne informacije.

Osim što su netačne, tvrdnje koje u pitanje dovode ozbiljnost pandemije Covid-19 opasne su po javno zdravlje, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da Bosna i Hercegovina bilježi najveću smrtnost od Covid-19 na milion stanovnika u Evropi.

Shodno činjenicama, tvrdnjama da je SZO zabranila obdukcije preminulih od Covid-19, te da je to učinjeno da bi se sakrili pravi uzroci smrti, kao i implikaciju da građani/ke ne mogu vidjeti tijela članova porodice nakon smrti od Covid-19 jer se od njih krije trgovina organima, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ove tvrdnje ocjenjujemo i kao teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 22.10.2021

BiH news: EKSKLUZIVNO: Umrlim od Korone u BiH se kradu organi i prodaju na crnom tržištu?

Da li ste se ikada zapitali zašto je WHO zabranila obdukcije tijela oboljelih od Korone? To sigurno nije zato da bi se zaštitili građani BiH jer posto...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest