Raskrinkavanje.ba

Obećanje montažne kuće služi samo za skupljanje Facebook pratitelja/ki

Dvije anonimne Facebook stranice obećavaju učešće u “nagradnoj igri” i montažnu kuću u zamjenu za “lajk” stranice. Radi se o oprobanoj taktici za privlačenje dovoljnog broja pratitelja/ki da bi se stranica potom mogla prodati. 

Foto: Freepik

Na Facebook stranici Kljajić montažne kuće 12. novembra 2023. godine objavljena je fotografija drvene kuće uz opis u kojem je navedeno da je korisnici/e mogu osvojiti ako "lajkaju" stranicu i pošalju poruku. 

Dobitnica prethodne kućice je Milica Jović. Pošto smo dokazali da ne lažemo poklanjamo još jednu montažnu kuću veličine 41m2. Ukoliko želite da osvojite kućicu treba da lajkujete našu stranicu i pošaljete nam poruku!

Ova objava zabilježila je više od 7.000 "lajkova", 5.300 komentara i podijeljena je preko 9.000 puta. 

Na ovoj je stranici 25.11.2023. također podijeljena fotografija kuće s Facebook stranice Život na selu, u čijem se opisu navodi:

Drage dame, pošto nam se bliže novogodišnji i božićni praznici u saradnji sa našim sponzorom, odlučili smo da poklonimo montažnu kuću vrednu 8000€ POTPUNO BESPLATNO nekoj od vas.
Kako biste osvojile kuću treba da lajkujete našu stranicu i pošaljete nam poruku!

Fotografija na stranici Život na selu do vremena pisanja ove analize imala je 77 "lajkova", 76 komentara i podijeljena je 126 puta.

Facebook stranice na kojima su podijeljene ove "nagradne igre" nemaju podatke koji bi potvrdili ko su im administratori/ke.

Facebook stranica Kljajić montažne kuće napravljena je 24. oktobra 2023. godine i osim objave fotografije kuće koju je navodno moguće osvojiti, imala je još pet objava. U svim su objavama fotografije kuća uz poziv korisnicima/ama Facebooka da komentarišu kuće.

Google pretraga ne daje rezultate koji bi potvrdili da kompanija Kljajić montažne kuće zaista postoji. 

Facebook stranica Život na selu napravljena je 19.11.2023. Na njoj je objavljeno nekoliko fotografija i nema podataka o administratorima/kama stranice.

Fotografiju drvene kuće s Facebook stranice Kljajić montažne kuće, koju je navodno moguće osvojiti, pronašli smo obrnutom pretragom fotografija na stranici Montažne i drvene kuće, koja je opisana kao "internetski vodič za investitore i kupce montažnih i drvenih kuća". Objavljena je u članku od 19.12.2022. godine. U članku je objavljen i link za dodatne informacije o drvenoj kući s fotografije, koji vodi na web stranicu porodične firme Drvo pro Forest house iz Mladenovca u Srbiji. U ponudi kompanije koja se bavi izradom montažnih kuća i drugih drvenih objekata nalazi se i kuća s fotografije s Facebook stranice Kljajić montažne kuće. U opisu je navedeno da se radi o drvenoj kući na sprat ukupne površine 88.05 m2, koja košta 28.600 eura. 

Fotografija kuće iz objave na Facebook stranici Život na selu preuzeta je sa stranice firme FINDOM CONSTRUCTION d.o.o. iz Hrvatske.

O lažnim nagradnim igrama koje se pojavljuju na anonimnim Facebook strancima Raskrinkavanje je već pisalo u brojnim analizama (1, 2, 3, 4, 5). Anonimne Facebook stranice na kojima se objavljuju lažne nagradne igre napravljene su s ciljem krađa identiteta ili trgovine stranicama. 

Nagradne igre u kojima je "uslov" za dobivanje nagrade slanje fotografija ličnih dokumenata obično imaju za cilj krađu identiteta. Lažne nagradne igre u kojima se od korisnika/ca zahtijeva da označe nekoga u komentaru te da "lajkaju" stranicu imaju za cilj prikupljanje što većeg broja pratitelja/ki kako bi stranica mogla biti prodata. 

Prijavite lažne stranice

Kako prijaviti lažnu stranicu s desktop-računara?

Anonimne stranice koje objavljuju lažne nagrade igre moguće je prijaviti. Na kompjuteru, odnosno desktopu otvorite stranicu i "kliknite" na polje s tri tačke koje se nalazi pored polja "Share", ili "Dijeli", ukoliko koristite Facebook na našem jeziku:

- izaberite opciju "Report/Prijavi",

- u prozoru koji se pojavi izaberite opciju "Scams and fake pages", zatim “Fake page”,

- nakon toga pojavit će se prozor s posljednjim korakom u prijavi, gdje trebate samo kliknuti "Done".

Kako prijaviti lažnu stranicu putem mobitela?

Kada otvorite Facebook stranicu na mobitelu, opcija "Report/Prijavi" nalazi se u gornjem dijelu vašeg ekrana i označena je s tri tačkice, pored opcije slanja poruke stranici. "Kliknete" na tri tačke i dalji proces je isti.

Ukoliko mnogo ljudi prijavi stranicu kao lažnu, postoji veća mogućnost da će je Facebook ukloniti. 

Shodno navedenom, objave na Facebook stranicama Kljajić montažne kuće i Život na selu u kojima se obećavaju montažne kuće ocjenjujemo kao lažnu vijest

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke