Nove lažne nagradne igre lažnih Lidl stranica

Nekoliko Facebook stranica koje se lažno predstavljaju kao trgovački lanac Lidl korisnicima/ama ove mreže obećava nagrade povodom navodnog 57. rođendana kompanije. Radi se o lažnim nagradnim igrama.

Foto: Lidl/Wikimedia

Na Facebooku su se u januaru ove godine pojavile tri nove stranice (1, 2, 3) koje zloupotrebljavaju ime i vizuelni identitet trgovačkog lanca Lidl i lažno se predstavljaju kao ovaj brend. Sve su stranice identičnog naziva – “LIDL Fans”. 

Na sve tri stranice objavljena je navodna nagradna igra povodom 57. rođendana ove kompanije, u kojoj se korisnici/e pozivaju na registraciju na linku:

🎊 Za proslavu 57. rođendana @LiDL, naš tim šalje 850 posebnih poklon paketa svima koji kažu "ČESTITAMO" prije 30. siječnja. Sretno vam bilo!
Registrirajte se i osvojite nagrade ovdje: 👉 https://tinyurl.com/3mfc3xxn
Registracija je besplatna, a vrijeme prijave ograničeno. Učinite to sada prije nego što ova prilika istekne! Sretno💌

Ove navodne nagradne igre objavljene su u formi “životnih događaja” na Facebooku. Sve tri analizirane objave do vremena pisanja ove analize ostvarile su 4.265 interakcija, a podijeljene su više od hiljadu puta. Od tri navedene stranice, ostale su aktivne dvije (1, 2).

Administratori/ke stranica su u komentarima objava upućivali/e na dodatna pravila za učešće, poput “lajkanja” stranice i dijeljenja objave.

U nekim komentarima isti/e administratori/ke dijelili/e su još jedan link na kojem je potrebno izvršiti navodnu registraciju za preuzimanje nagrade. Taj link (arhiviran ovdje) vodi na stranicu koja podsjeća na stranicu platforme WhatsApp. 

S druge strane, link koji je dostupan u objavi o navodnoj nagradnoj igri i 57. rođendanu Lidla (arhiviran ovdje) korisnike/ce vodi na blogspot stranicu.

Na stranici je istaknuta poruka dobrodošlice na “službene stranice” Lidl Hrvatska iako pretraga pokazuje da Lidl ne koristi blogspot domene.

Na istoj stranici dostupan je i link za “registraciju”. Ukoliko korisnik/ca “klikne” na ponuđenu opciju, umjesto bilo kakve registracije biva preusmjeren/a na stranicu koja nudi izbor mobilnog operatera.

U dnu ove stranice sitnim slovima napisano je da se radi o pretplatničkoj usluzi za pristup igricama, koja košta 3 KM sedmično.

Ovakve Facebook stranice obmanom pokušavaju doći do što većeg broja pretplatnika/ca kojima se umjesto nagrade isporučuje uvećan iznos računa za telefonske usluge.

Lažne nagradne igre poput ove ustvari su vrlo čest oblik prevara na internetu, na koje je Raskrinkavanje upozoravalo i u ranijim analizama (1, 2, 3, 4).

Sve analizirane Facebook stranice pokrenute su 26. januara te, osim objave o navodnoj nagradnoj igri, sadrže još jedino profilnu fotografiju preuzetu sa stvarnih Lidlovih stranica.

Budući da se radi o lažnim nagradnim igrama lažnih stranica trgovačkog lanca Lidl, ove objave ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Kako se zaštititi od lažnih nagradnih igara na Facebooku?
 

Kako ne biste pali u zamku lažnih nagradnih igara, koje mogu završiti krađom ličnih podataka, vrlo je važno obratiti pažnju na kredibilnost stranica na kojima se objavljuju takve nagradne igre. 

Provjeravanje podataka o stranici u sekcijama “O nama” (About) i “Page Transparency” od krucijalne su važnosti. Kako je ranije navedeno, analizirane nagradne igre objavljene su na tek kreiranim stranicama, što je prvi pokazatelj njihove nekredibilnosti. Osim toga, pokazatelji nekredibilnosti su i prazna rubrika “O nama”, mali broj pratitelja/ica te nenavođenje kontakt-podataka ili linkova zvaničnih web stranica.
 

Dodatno, velike kompanije (poput Lidla) imaju verifikovane stranice na društvenim mrežama, što se može prepoznati na osnovu plave kvačice koja stoji pored naziva stranice, a što nije slučaj ni s jednom stranicom koja je objavila “nagradnu igru”.
 

Na koji se način može provjeriti kredibilnost izvora na društvenim mrežama, koji je značaj kvačica u tom procesu te na koji način stranica ili profil na Facebooku mogu dobiti kvačicu čitajte na našem portalu Medijska pismenost u dijelu “Kome vjerovati na društvenim mrežama?
 

Lažne nagradne igre poput ove ustvari su vrlo čest oblik prevara na internetu, a lažne Facebook stranice i profile moguće je prijaviti direktno na društvenoj mreži Facebook kako bi što prije bile uklonjene. Detaljna uputstva kako to učiniti pronađite u analizi Raskrinkavanja ovdje.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 27. 01. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimci zalaska sunca ne dokazuju da je ono bliže Zemlji nego što kaže nauka

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je udaljenost Sunca od Zemlje mnogo...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bazne stanice se kamufliraju iz estetskih razloga, ne zato što su opasne

Stari videosnimak na kojem radnici pokrivaju baznu stanicu na krovu kamufla...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Ukrajina nije najavila “holokaust Rusa koji podržavaju Putina”

Portal Nulta tačka objavio je članak u kome se tvrdi da Ukrajina najavljuje...

Lažna vijest Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me