Raskrinkavanje.ba

Facebook prevare: Obećanjem Samsung telefona do novih pretplatnika 

Na Facebooku se širi lažna nagradna igra na stranici koja krade vizualni identitet Samsunga, a u kojoj se korisnici/e navode na aktiviranje pretplatničke usluge.

Foto: Pixabay

Na Facebook stranici Samsung 15.8.2022. godine objavljena je nagradna igra u kojoj se navodno poklanja “450 jedinica najnovijih mobilnih telefona”. Kako se navodi, nagrade će navodno dobiti svi oni koji “odu i napišu srećan rođendan Samsug”:

Da bismo proslavili 36 godina SAMSUNG-a, poklanjamo 450 jedinica najnovijih mobilnih telefona onima koji su otišli ​​i napisali SREĆAN ROĐENDAN SAMSUNG” pre 17. avgusta.

Iz same objave nije jasno gdje korisnici/e trebaju napisati rođendansku čestitku kako bi učestvovali/e u ovoj nagradnoj igri. U komentarima na objavu se pak korisnici/e pozivaju na registraciju na sumnjivom linku:

Da bismo proslavili 36 godina SAMSUNG-a, poklanjamo 450 jedinica najnovijih mobilnih telefona onima koji su otišli ​​i napisali SREĆAN ROĐENDAN SAMSUNG” pre 17.  pobednika je potvrđeno i dobilo svoje nagrade. Za one od vas koji niste registrovali svoje ime i odmah popunili sve svoje lične podatke kako bi vaša nagrada bila brzo obrađena, kliknite na link ispod👇 

Stranica Samsung je u komentarima na sopstvenu objavu napisala još jedno uputstvo u kojem se korisnici/e upućuju na link za registraciju. U trećem komentaru je objavljen i poziv za dijeljenje objave u 15-20 grupa. 

Objava nagradne igre na Facebook stranici Samsung je do trenutka pisanja ove analize zabilježila 345 lajkova i 1.100 komentara, a podijeljena je 1.600 puta. 

Šta su činjenice? 

Ova nagradna igra je objavljena na Facebook stranici koja se lažno predstavlja kao Samsung, te koristi logo ove kompanije sa plavom pozadinom. Stranica je kreirana 15.8.2022. godine i osim nagradne igre nema drugih objava.

Zvanična Facebook stranica Samsunga u Bosni i Hercegovini (arhivirano ovdje), sa druge strane, koristi logo sa ljubičastom pozadinom i osnovana je 1.7. 2013. godine. Na ovoj stranici nema ni jedne objave koja se odnosi na bilo kakvu nagradna igru. 

Zvanična Facebook stranica Samsunga u Srbiji (arhivirano ovdje) koristi isti logo kao i stranica iz BiH. Osnovana je 17.3. 2011. godine i nema nikakve informacije o nagradnoj igri. 

Iz ovoga je jasno da je nagradna igra lažna, te da Facebook stranica Samsung krade vizualni identitet kompanije Samsung. 

Šta je cilj ove prevare?

Kao uslov učestvovanja u ovoj lažnoj nagradnoj igri, navedena je registracija na navodnoj web-stranici Samsunga. Podijeljeni link ustvari vodi do lažne web-stranice Samsunga (arhivirano ovdje) na kojoj se korisnici/e upućuju da klinku na polje “registruj se”. Klikom na to polje, korisnici/e se preusmjeravaju na stranicu koja nudi izbor mobilnog operatera (arhivirano ovdje). 

U dnu ove stranice sitnim slovima je napisano da se radi o pretplatničkoj usluzi za pristup igricama koja košta 6 KM sedmično i naplaćuje se sve dok korisnik/ca ne zatraži obustavu usluge putem SMS-a. 

Dakle, lažna Samsung stranica obmanom pokušava da dođe do što većeg broja pretplatnika kojima se umjesto nagrade isporučuje uvećan iznos računa za telefonske usluge. 

Lažna Facebook stranica Samsung nagradnu igru koristi i u svrhu prikupljanja što većeg broja Facebook pratitelja, što je jasno iz drugog uslova za učestvovanje u ovog nagradnoj igri. Naime, u komentaru na objavu lažne nagradne igre administrator stranice navodi da je za “pobedu” odmah potrebno podijeliti “post sa 15-20 grupa”. 

Lažne nagradne igre poput ove ustvari su vrlo čest oblik internet prevara na koje je Raskrinkavanje upozoravalo i u ranijim analizama (1, 2, 3).

Lažne Facebook stranice i profile moguće je prijaviti direktno na društvenoj mreži Facebook kako bi što prije bile uklonjene. Detaljna uputstva kako to učiniti pronađite u analizi Raskrinkavanja ovdje
Shodno navedenim činjenicama, objavu lažne nagradne igre Facebook stranice Samsung ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Napomene:

13.3.2023: Lažne nagradne igre u kojima se zloupotrebljava vizualni identitet Samsunga ponovo se dijele na Facebooku. Na stranici 𝑺𝒂𝒎𝒔𝒖𝒏𝒈.𝑭𝒂𝒏𝒔 7.3.2023. godine objavljena je lažna nagradna igra u formi “life eventa”, u kojoj se navodi da Samsung slavi 84. rođendan te da poklanja 800 novih telefona onima koji čestitaju u komentarima. 

Ista nagradna igra objavljena je 2.3.2023. godine na Facebook stranicama 𝘚𝘢𝘮𝘴𝘶𝘯𝘨-𝘍𝘢𝘯'𝘴, 𝐒𝐀𝐌𝐒𝐔𝐍𝐆 𝐅𝐀𝐍𝐒 i 𝑺𝒂𝒎𝒔𝒖𝒏𝒈-𝑭𝒂𝒏'𝒔. Dan ranije, 1.3.2023, objavljena je na stranici 𝑺𝒂𝒎𝒔𝒖𝒏𝒈 𝑭𝒂𝒏𝒔. Na stranici 𝑆𝑎𝑚𝑠𝑢𝑛𝑔 𝑓𝑎𝑛𝑠 lažna nagradna igra objavljena je 2.2.2023.

U pojedinim objavama korisnici/e se pozivaju da podijele objavu te da se na eksternoj stranici registruju putem mobilnog telefona, što ustvari rezultira aktiviranjem pretplatničke usluge. No, u nekim objavama administratori/ke korisnicima/ama odgovaraju u privatnim porukama. 

I ove objave ocjenjujemo kao lažnu vijest.

23.8.2022: Lažne nagradne igre u kojima se zloupotrebljava vizualni identitet kompanije Samsung pojavljuju se iznova na Facebooku. Na Facebook stranici naziva 𝑺𝑨𝑴𝑺𝑼𝑵𝑮. objavljena je lažna nagradna igra 15.8.2022. godine, u kojoj su korisnicima/ama obećane nagrade u vidu mobilnih telefona i novca. Slična prevara je objavljena 22.8.2022. godine na Facebook stranici naziva 𝙎𝙖𝙢𝙨𝙪𝙣𝐠. Korisnici/e se u ovim “nagradnim igrama” pozivaju na registraciju putem mobilnog telefona, koja može rezultirati aktiviranjem pretplatničke usluge. Shodno činjenicama navedenim u analizi, ove objave ocjenjujemo kao lažnu vijest.

 

Pogledajte originalne članke