Raskrinkavanje.ba

Facebook prevare: “Nagradne igre” lažnih Land Rover stranica

Na Facebooku se učestalo dijeli lažna nagradna igra na stranicama koje koriste naziv i vizuelni identitet brenda Land Rover.

Foto: Dariusz Sankowski/Pixabay

Na Facebook stranici Land Rover Hrvatska 8.8.2022. godine objavljena je fotografija na kojoj se nalazi automobil ove marke, ukrašen velikom mašnom, koji se navodno poklanja. Automobil s fotografije je, kako se navodi u opisu, Range Rover Sport iz 2022, a pripast će navodno jednom/oj od pratitelja/ki koji/a izvrši određene korake.

Odlučili smo pokloniti novi Range Rover Sport iz 2022. jednom sretniku da nam čestita (čestitke) našu 72. godišnjicu.
Dobitnik će biti izvučen nasumično.🎈🎈
Registrirajte se i osvojite Range rover sport 2022 👇
https://bit.ly/3Qwy3NS

 

 

U opisu je naveden i link putem kojeg se korisnici/e pozivaju na registraciju.

Do trenutka pisanja ove analize objava o navodnoj nagradnoj igri ostvarila je 391 reakciju, više od 1.000 komentara i 314 dijeljenja. 

Ista fotografija objavljena je i na stranici Range Rover. 29. 7.2022.godine, uz opis: 

Odlučili smo na našu 71. godišnjicu darovati novi Range Rover Sport 2022 nekome tko je komentirao (ČESTITAMO) odabrat ćemo nasumičnog dobitnika!

Link i poziv za za registraciju je ovaj put ostavljen u komentarima objave. 

 

Šta su činjenice?

 

Facebook stranica Land Rover Hrvatska koristi zvanični logo Land Rovera sa zelenom pozadinom, pokrenuta je 8. augusta 2022. godine i na njoj postoji samo jedna objava – nagradna igra. Očito je da je u pitanju lažna stranica, kao i lažna nagradna igra.

Zvanična Facebook stranica Land Rover Hrvatska pokrenuta je, s druge strane, 9.3.2017. godine i koristi logo s crnom pozadinom. Na njoj ne postoji nikakva objava koja bi se mogla dovesti u vezu s bilo kakvom nagradnom igrom.

Dakle, lažna stranica Land Rover Hrvatska, ustvari, krade vizualni identitet i predstavlja se kao ogranak britanskog brenda Land Rover.

Fotografija automobila s mašnom koju koristi lažna Land Rover Hrvatska Facebook stranica korištena je i ranije, i to u objavi na engleskom jeziku od 11.7.2022. godine na još jednoj lažnoj Facebook stranici – Range Rover. I u ovoj se objavi radi o lažnoj nagradnoj igri.

Ista je situacija i s Facebook stranicom RANGE ROVER Deutschland, gdje je ista fotografija objavljena 30. juna 2022. godine s opisom na njemačkom jeziku.

Lažna nagradna igra Land Rovera u posljednje vrijeme se sporadično pojavljuje na različitim Facebook stranicama koje imitiraju zvanične stranice Land Rovera u zemljama regiona. Tako se u prethodnih nekoliko dana više puta pojavljivala i nestajala lažna stranica Land Rover BiH.

 

Šta je cilj ovih prevara?

 

U objavi lažne nagradne igre na Facebook stranici Land Rover Hrvatska nalazi se i link koji vodi do stranice (arhivirano ovdje) koja trenutno ne postoji. 

Međutim, link objavljen na drugoj lažnoj Facebook stranici koju smo pomenuli, vodi do lažne Land Rover web stranice, na kojoj se korisnici/e upućuju da kliknu na polje “registriraj se” (arhivirano ovdje). Klikom na registraciju korisnici/e bivaju preusmjereni na novu web stranicu (arhivirano ovdje).

Na finalnoj web stranici na kojoj se od korisnika/ca traži da odaberu mobilnog operatera sitnim slovima navodi se da je, zapravo, riječ o pretplatničkoj usluzi Digi Centar cluba čija je cijena 6 KM sedmično, a koja se obnavlja automatski sve dok korisnik/ca ne pošalje poruku kojom se usluga zaustavlja.


 

Dakle, ne postoji nikakva nagradna igra u kojoj se može osvojiti automobil Land Rover. Sve što se učešćem u lažnoj nagradnoj igri može dobiti, ako se slijede svi koraci, jeste uvećan račun za telefonske usluge.

Lažna Facebook stranica Land Rover BiH objavljivanjem lažne nagradne igre, ustvari, prevarom pokušava privući korisnike/ce da se registruju na pretplatničku uslugu.

O sličnim prevarama na lažnim Facebook stranicama, te o drugim lažnim nagradnim igrama, Raskrinkavanje je pisalo i ranije (1, 2, 3).

Korisnici/e Facebooka lažne stranice i profile mogu prijaviti direktno na ovoj društvenoj mreži, kako bi ih Facebook što prije uklonio. Detaljan prikaz kako to možete učiniti pronađite u analizi Raskrinkavanja ovdje.

Shodno navedenim činjenicama, objavu lažne nagradne igre Facebook stranice Land Rover BiH ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Napomena

28.2.2023: U potpisu fotografije koja ilustruje analizu ranije smo greškom netačno naveli da potiče sa platforme Unsplash, iako je peuzeta sa platforme Pixabay, što je naknadno ispravljeno. 

9.9.2022. Nakon objave analize pojavile su se još dvije Facebook stranice koje smo pronašli (1,2), a koje zloupotrebljavaju logo i naziv kompanije Land Rover. Na ovim stranicama u trenutku pisanja dopune postoji samo po jedna objava u kojoj se nudi lažna nagradna igra i obećava automobil. Budući da je riječ o identičnom sistemu prevare korisnika/ca Facebooka koji je opisan u analizi, objave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke