Raskrinkavanje.ba

Iza lažnih prazničnih nagradnih igara kriju se finansijske prevare

Na nekoliko sumnjivih Facebook stranica objavljene su lažne nagradne igre u kojima se korisnici/e zapravo navode na registraciju na pretplatničku uslugu.

Na Facebook stranici B1NG0 Bosnia Fans, koja se predstavlja kao stranica trgovačkog lanca Bingo, 30.11.2022. godine objavljena je navodna nagradna igra. "Nagradna igra" objavljena je u formi "životnog događaja" (engl. life event), a u njoj se navodi da je povodom proslave Božića moguće osvojiti neimenovane "nagrade" ukoliko se u komentaru upiše mjesec rođenja. 

Pozdrav svima! Da proslavimo BOŽIĆ, pa ćemo za par dana uraditi nešto posebno.
Odaberite mjesec rođenja i dobićete poklone na osnovu mjeseca rođenja. uradite to sa samopouzdanjem!

U prvom komentaru ispod objave ista stranica koja je objavila navodnu nagradnu igru poručuje da je za pobjedu potrebno i podijeliti objavu, kao i odgovoriti na poruku upućenu s ove stranice. 

U drugom komentaru ista stranica podijelila je i link na koji se korisnici/e trebaju registrovati.

Objavu ove navodne nagradne igre do vremena pisanja analize podijelilo je 189 korisnika/ca, a komentarisalo 384. Međutim, ovo nije jedina stranica koja se predstavlja kao trgovački lanac Bingo, a koja povodom praznika navodno dijeli "poklone". Istog dana, 30.11.2022. godine, ista "božićna" nagradna igra u formi "životnog događaja" objavljena je i na Facebook stranici B1NG0 te dan ranije, 29.11.2022. godine, i na stranici B1NG0 Fans. Sve navedene objave također prate komentari u kojima se korisnici/e pozivaju na dijeljenje objave i registraciju na sumnjivi link.

S druge strane, na još jednoj stranici, koja također nosi naziv B1NG0, nije objavljena nagradna igra, već je 28.11.2022. objavljen samo link na koji se korisnici/e trebaju registrovati kako bi "osvojili nagrade".

U svim navedenim objavama podijeljena su dva različita linka (1, 2) koja vode na stranice identičnog izgleda, na kojima se navodi da je u pitanju "zvanična Bingo web stranica" te da se nakon registracije može osvojiti 5.000 eura. Da bi se registracija izvršila, korisnici/e se preusmjeravaju na novi link, na kojem je potrebno upisati broj mobilnog telefona kako bi se, navodno, "potvrdilo da niste robot".

Šta su činjenice?

Sve četiri navedene Facebook stranice koje se lažno predstavljaju kao trgovački lanac Bingo kreirane su istoga dana kada su na njima objavljene nagradne igre. Ove nagradne igre ujedno su i jedine objave koje na njima postoje, a sve se to brzo može ustanoviti jednostavnim otvaranjem stranice klikom na njen naziv. 

Sve su to pokazatelji da su u pitanju lažne stranice – zajedno sa samim nazivima ovih stranica. Oni su, naime, ispisani neobičnim fontom, korišteni su brojevi umjesto slova te različiti dodaci uz naziv kompanije Bingo, poput "Fans" ili "Bosnia fans".

Zvanična Facebook stranica kompanije Bingo koristi isti logo kao i ove lažne stranice, ali njen naziv sadrži samo riječ "Bingo", ispisanu na uobičajen način. Zvanična stranica kreirana je 10.4.2012. godine i učestalo objavljuje različite sadržaje. Među njima, ipak, ne postoji nikakva nagradna igra u kojoj se dijeli 5.000 eura ili u kojoj Bingo korisnike/ce poziva na bilo kakvu registraciju na sumnjivim linkovima.

Iz svega ovoga jasno je da su stranice koje kradu vizualni identitet kompanije Bingo lažne te da je opasno otvarati linkove koji se na njima dijele i registrovati se na njima.

Šta je cilj ove prevare? 

Lažne stranice koje kradu vizualni identitet trgovačkog lanca Bingo kao uslov za učestvovanje u navodnoj nagradnoj igri navode registraciju na spomenutim linkovima.

Cilj ove prevare krije se upravo u tim linkovima. Naime, ispod navedenog dijela u kojem se korisnici/e pozivaju da unesu svoj broj mobitela kako bi potvrdili/e "da nisu roboti" kriju se sitno ispisana slova koja daju odgovor na ovo pitanje. 

Sitnim slovima ispod ovog prozora napisano je da se korisnici/e "unosom broja i slanjem potvrde DA" registruju na pretplatničku uslugu koja košta 4 ili 6 KM, u zavisnosti od mobilnog operatera.

Navodi se da ovom pretplatom "korisnik ostvaruje pristup raznovrsne sadržaje za smartfon, kao što su horoskopi, pozadine, video, muzika, recepti i testovi", kao i da se pretplata “obnavlja automatski sve dok ne pošaljete poruku sadržaja STOP WOW".

Korisnici/e se, dakle, ovim lažnim nagradnim igrama na društvenim mrežama navode na registraciju na pretplatničku uslugu koja bi im umjesto nagrada donijela minus na računu za mobilni telefon. 

Na slične internet-prevare plasirane u obliku nagradnih igara na lažnim Facebook stranicama koje kradu vizualni identitet trgovačkih lanaca ili drugih kompanija i brendova Raskrinkavanje je već upozoravalo u ranijim analizama (1, 2, 3, 4, 5).

Shodno svim navedenim činjenicama, sve objave spomenute u analizi dobijaju ocjenu lažna vijest.

Napomena:

19.12.2022: Slična praznična “nagradna igra” poput one ocijenjene u ovoj analizi, ovoga puta “povodom badnjeg dana”, objavljena je 4.12.2022. godine na Facebook stranici 𝐁𝟏𝐍𝐆𝟎. Kao što je to bio slučaj i s objavama iz ove analize, u komentarima na ovoj objavi naveden je link na kom se korisnici/e trebaju registrovati kako bi dobili/e navodne nagrade. Registracija na ovom linku, baš kao i u prethodnom slučaju, rezultirat će aktiviranjem pretplatničke usluge. 

Slična prevara objavljena je tokom decembra i na Facebook stranici 𝐁𝐢𝐧𝐠𝐨 𝐅𝐚𝐧𝐬. Na ovoj stranici 12. decembra 2022. godine objavljena je lažna nagradna igra u kojoj Bingo navodno, u susret Novoj godini i Božiću, poklanja “670 specijalnih vrećica”. Korisnici/e se i u ovoj objavi pozivaju da se registruju na link koji se u njoj navodi, a koji vodi na istu opisanu prevaru. 

Shodno činjenicama, obje nove lažne nagradne igre također ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke