Prevare na Facebooku: Zloupotreba imena lanaca DIS marketi i Bingo

Po već poznatom obrascu imitiranja Facebook stranica stvarnih trgovačkih lanaca, prevaranti su iskoristili vizuelni identitet DIS marketa i Bingo lanaca prodavnica da bi namamili korisnike/ice Facebooka da kliknu na link “za registraciju” za nagradu.

Na Facebook stranici naziva 𝐃𝐢𝐬 𝐌𝐚𝐫𝐤𝐞𝐭, 19.10.2021. godine objavljena je “nagradna igra” za korisnike/ice Facebooka, a obećano je 300 poklona. Iako nije jasno o kojim poklonima je riječ, na slici u objavi mogu se vidjeti stilizovane ilustracije poklona i svežnjevi novčanica eura. 

Objava je ostala nedorečena u smislu načina na koji se ostvaruje učešće u navodnoj nagradnoj igri, a od “uslova” je samo navedena registracija imena na linku koji je priložen, odabir sretnog broja sa slike, kojeg korisnik/ica treba napisati u komentaru, te dijeljenje postova na Facebooku:

𝘋𝘢𝘫𝘦𝘮𝘰 𝘯𝘢𝘨𝘳𝘢𝘥𝘦 𝘻𝘢 300 𝘭𝘫𝘶𝘥𝘪 𝘳𝘦𝘨𝘪𝘴𝘵𝘳𝘶𝘫𝘵𝘦 𝘴𝘷𝘰𝘫𝘦 𝘪𝘮𝘦 𝘰𝘷𝘥𝘦👉https://bit.ly/3BShLYR , 𝘪𝘻𝘢𝘣𝘦𝘳𝘪𝘵𝘦 𝘴𝘷𝘰𝘫 𝘴𝘳𝘦𝘤́𝘢𝘯 𝘣𝘳𝘰𝘫, 𝘶č𝘪𝘯𝘪𝘵𝘦 𝘵𝘰 𝘶 𝘬𝘰𝘮𝘦𝘯𝘵𝘢𝘳𝘪𝘮𝘢 𝘴𝘳𝘦𝘵𝘯𝘰 𝘪 𝘱𝘰𝘥𝘦𝘭𝘪𝘵𝘦 𝘯𝘢š𝘦 𝘱𝘰𝘴𝘵𝘰𝘷𝘦

Slične “nagradne igre” pronašli smo na još osam Facebook stranica koje koriste vizuelni identitet prodavnica DIS (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8). 

Nešto bolje artikulisanu objavu sa sadržajno identičnom “nagradnom igrom” pronašli smo i na Facebook stranici koja vizuelno podsjeća na stranicu bosanskohercegovačkog lanca Bingo. Na stranici naziva Bingo ovakva “nagradna igra” objavljena je 23.10.2021. U uputama za učešće, navedena je i registracija na linku iz objave.

Do vremena objave ove analize, post više nije bio dostupan, no link “za registrovanje” može se i dalje otvoriti.

Kako bismo dočekali naš jesenji Bingo, podijelit će nagrade za 100 pobjednika.

Molimo vas da odaberete svoj poklon jer će sretnik dobiti novčanu nagradu!

Molimo podijelite našu objavu i registrirajte se kako biste dobili nagradu.

kliknite na link ispod da se registrujete.👇👇

https://bit.ly/bingocitycenter


Isti princip, druge “žrtve”

Raskrinkavanje se nekoliko puta susretalo sa objavama “nagradnih igara” koje funkcionišu po sljedećem obrascu: stranica ili Facebook profil iskopira vizuelni identitet stvarne prodavnice ili trgovačkog lanca i objavi post u kojem se obećavaju nagrade, nekada i basnoslovne svote novca. Tekstovi u ovim objavama su vjerovatno automatski prevodi na naš jezik.

Uslovi za “učešće” su obično banalni: pogađanje očitog broja iza grafičke manipulacije ili odabir “sretnog broja” sa slike kojeg je potrebno upisati u komentar. Iako to nije uvijek slučaj, u pojedinim objavama nalazi se i skraćeni link za “registraciju” korisnika, čije otvaranje potencijalno može dovesti i do krađe ličnih podataka i finansijskih gubitaka. 

Slika: Primjer objave sa automatski prevedenim tekstom i grafičkom manipulacijom ispred broja kojeg treba “pogoditi” za učešće 

O sličnim zloupotrebama logotipa trgovačkih lanaca Lidl, Đurić marketi i Zlatarna Ena čitajte u analizama na linkovima ispod:

Lažna vijest
Facebook prevare: Lažne nagradne igre lažnih Lidl stranica

Otkrivamo još jednu prevaru na Facebooku u kojoj se iskorištavaju nazivi i...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 13.06.2021

Lažna vijest
Lažne nagradne igre Facebook profila koji imitiraju stvarne prodavnice

Imitiranje stvarnih Facebook stranica trgovačkih lanaca, prodavnica i zlata...

Lažna vijest 07.10.2021

Kad je ovaj slučaj u pitanju, nakon što je primijećena zloupotreba, na zvaničnoj Facebook stranici DIS market je 25.10. objavljeno saopštenje da ovaj trgovački lanac ne stoji iza lažnih nagradnih igara na Facebooku. 

Dragi naši,
Ovim putem želimo da vas obavestimo i upozorimo da je došlo do zloupotrebe brenda DIS i da je otvoren profil na društvenoj mreži Facebook koji potrošače može dovesti u zabludu.

Ovo je jedini pravi i legalni profil kompanije DIS na Facebook-u.

Naša kompanija će pravnim putem regulisati ovo grubo kršenje prava, a vas molimo da ne budete deo bilo kakvih nelegalnih inicijativa lažnih profila.

Ne želimo da naši potrošači budu u zabludi i zato vam se unapred izvinjavamo ukoliko doživite bilo kakav vid neprijatnosti.

Hvala na razumevanju!
Vaš DIS. 

Na linkovima za registraciju za lažnu nagradnu igru DIS Marketa (arhivirani ovdje, ovdje i ovdje) navodi se da je korisnik/ica izabran/a zbog tačnog odgovora, te da je osvojio/la novčanu nagradu od 1.000 eura. 

U jednom se dijelu ovog “obavještenja” prilično nerazumljivo govori o preuzimanju poklona “kreditnom karticom samo za besplatne čekove”:

Za “preuzimanje” nagrade potrebno je kliknuti na drugi link unutar blog stranice, koji preusmjerava na stranicu za sedmičnu pretplatu na Playhub igre. 

Raskrinkavanje je ranije ustanovilo da objava lažnih nagradnih igara na Facebooku ima dva cilja: prikupljanje novih pratitelja/ki i interakciju i posljedičnu trgovinu Facebook stranicama, ili zloupotrebu u vidu krađe ličnih podataka ili finansijskih krađa. 

S obzirom na to da se u analiziranim primjerima radi o tek pokrenutim Facebook stranicama, može se reći da je cilj objava nagradnih igara bez linka “za registraciju” prikupljanje interakcija. Kada je riječ o objavama sa linkom, “registracija” može potencijalno završiti krađom ličnih podataka, ali i neželjenim finansijskim gubicima, s obzirom na to se “pretplata” na Playhub igre obnavlja svake sedmice i košta 2 KM. 

Lažne nagradne igre na Facebook stranicama koje zloupotrebljavaju imena lanaca DIS market i Bingo ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 28. 10. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Christian Schmidt nije “nelegalno izabrani” visoki predstavnik

Brojni mediji u svojim člancima novog visokog predstavnika u BiH nazivaju “...

Manipulisanje činjenicama
Klikbejt
Banja Luka 24 i Svijet.info: Klikbejt naslovi za desetine hiljada pratilaca

Prema metodologiji Raskrinkavanja, ocjenu klikbejt dobija medijski izvješta...

Klikbejt
Lažna vijest
Izmišljeni citati kao “dokaz” da je pandemija paravan za depopulaciju

Američki doktor Vladimir Zelenko je u emisiji “InfoWars” pročitao citate ko...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me