“Opet Simpsoni”: Lažirani kadrovi nisu dokaz da je popularna serija predvidjela smrt kraljice

Mit da je popularna serija “Simpsoni” predvidjela značajne događaje u svijetu popularan je među teoretičarima zavjere. Smrt britanske kraljice Elizabete II posljednji je u nizu događaja koji su “objašnjeni” na taj način.

Na Facebook stranici Vicevi iz Doboja 14.9.2022. objavljena je slika za koju se implicira da je kadar iz animirane serije “Simpsoni”. Kadar navodno prikazuje britansku kraljicu Elizabetu II u mrtvačkom kovčegu na kojem piše godina njene smrti. Uz sliku je objavljen status koji nagovještava da su “Simpsoni” predvidjeli njenu smrt:

“I opet Simpsonovi”

U vrijeme pisanja analize objava je imala 341 reakciju i podijeljena je 36 puta. Navodni kadar iz “Simpsona” objavljen je i na nekoliko Facebook profila [1, 2, 3]. 

U drugim objavama iste tvrdnje podijeljen je isječak iz epizode “Simpsona” u kojoj Homer Simpson udara autom u kraljičinu kočiju. Na kočiji se nalazi komad papira s datumom njene smrti, 8.9.2022. 

Ovaj je video u vrijeme pisanja analize imao 182 reakcije, 19 komentara i podijeljen je 154 puta.

Tvrdnja je 19.9.2022. objavljena i na portalu Vojvodina uživo u članku naslovljenom:

Simpsonovi predvideli smrt kraljice Elizabete II

U članku se navodi da su Simpsoni predvidjeli kraljičinu smrt prije nekoliko godina:

Još jednom su autori kultne crtane serije Simpsonovi uspeli da šokiraju javnost svojom preciznošću predviđanja. Dok se danas kompletna Velika Britanija pozdravlja i ispraća svoju voljenu kraljicu na poslednje boravište, Simpsonovi su još pre nekoliko godina predvideli datum njene smrti.

Kao argument iskorišteni su video i navodni kadrovi koji kruže po društvenim mrežama.

Šta su činjenice?

Navodni kadar iz popularne serije dijelio se uz tvrdnju da su “Simpsoni” predvidjeli smrt britanske kraljice na različitim jezicima širom svijeta. Razne verzije ove tvrdnje popularne su na društvenoj mreži TikTok

Slika kraljice u mrtvačkom kovčegu u stilu “Simpsona” zapravo je fotošopirana verzija navodnog kadra iz 2020, na kojem tadašnji predsjednik SAD-a Donald Trump leži u kovčegu, naveo je PolitiFact u analizi iz te godine. 

Ova slika dijeljena je uz tvrdnju da je popularna serija najavila Trumpovu smrt. Međutim, i u ovom slučaju radi se o izmijenjenoj slici, o čemu možete čitati u članku Independenta od 27.8.2020. 

Kao osnova za ilustraciju kovčega najvjerovatnije je poslužila fotografija sa sahrane lika iz serije “Sideshow Bob” iz 8. epizode 19. sezone

 

Prema stranici Simpsons Fandom, kraljica Elizabeta II “pojavila” se u šest epizoda ove animirane serije. Ni u jednoj od njih ne predviđa se njena smrt. U epizodi “The Regina Monologues” iz 2003. godine Simpsoni autom udaraju kraljičinu kočiju prilikom posjete Engleskoj. Odjevna kombinacija kraljice Elizabete iz te epizode iskorištena je za manipulisanu ilustraciju.  

U isječku iz ove epizode, koji se dijeli ove godine, vidi se komad papira s datumom kraljičine smrti. Radi se o očitoj manipulaciji koje nema u originalnoj epizodi, ali uprkos tome, neki/e korisnici/e društvenih mreža povjerovali/e su da se radi o autentičnom snimku.

Privid predviđanja u “Simpsonima”

Popularno je vjerovanje da “Simpsoni” predviđaju bitne događaje u Americi i svijetu. Ovaj mit prigrlili su teoretičari/ke zavjere kao “dokaz” za tvrdnje da moćnici iz sjene kontrolišu svjetska dešavanja unaprijed. 

U analizi objavljenoj 9.6.2020. Raskrinkavanje je pojasnilo zašto je vjerovanje u “vidovnjačku” moć ove serije rasprostranjeno.

Razlog zbog kojeg se čini da autori ove crtane serije “pogađaju” šta će se desiti -  što zatim bude izvor za lažne vijesti, čak i kad je očito da je u pitanju čista slučajnost - jednostavan je: zakon vjerovatnoće. U sad već trideset godina emitovanja “Simpsoni” su imali toliko zapleta koji su se bavili budućnošću da su neki morali imati sličnosti sa stvarnim događajima. Ili, kako je to rekao Al Jean, jedan od scenarista serije: „Ako napravite puno predviđanja, deset posto će se ispostaviti tačnim.“ Neka od tih “predviđanja” u lažnim vijestima jednostavno su izmišljena, uz korištenje manipulacije slikom i videom.

Još jedan razlog je i taj što se neke epizode koje su objavljene nakon događaja i predstavljaju osvrt na njih netačno interpretiraju kao njihovo predviđanje. Takav je slučaj s navodnim predviđanjem izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a. Navodna proročanska epizoda zapravo je emitovana nakon što je Trump izabran za predsjednika.

Raskrinkavanje je već pisalo o nekoliko ovakvih tvrdnji koje su bile popularne na našem jeziku.

Lažna vijest
“Simpsoni” nisu predvidjeli rat u Ukrajini

Fotošopirane fotografije iz crtane serije “Simpsoni” iskorištene su za teor...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 20.04.2022

Lažna vijest
Ne, Simpsoni nisu predvidjeli proteste u SAD-u

Nekoliko portala je objavilo navode sa društvenih mreža da su Simpsoni “pon...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama 09.06.2020

Lažna vijest
„Proročanstvo“ iz crtane serije Simpsoni „zarazilo“ i portale u BiH

Tvrdnje fanova američke crtane serije „The Simpsons“ o epizodi koja je pred...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt Demantirano 06.02.2020

Reuters je u martu 2020. kontaktirao Billa Oakleyja, scenaristu i producenta “Simpsonovih” iz perioda ‘90-ih, koji se osvrnuo na ideju da bi ova serija mogla predvidjeti događaje u svijetu.

“Kada ljudi kažu da su ‘Simpsoni’ predvidjeli nešto, rekao bih da je riječ o tome da smo mi samo satirizirali stvarne životne događaje od prethodnih godina i, s obzirom na to da se historija ponavlja, samo se ČINI da smo predviđali stvari”, rekao je Oakley. 

Tvrdnja da su “Simpsoni” predvidjeli smrt kraljice Elizabete, objavljena na Facebook profilu Lidija Babic, dobija ocjenu lažna vijest. Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Implikacije da je ovo izmišljeno predviđanje dokaz da “nema slučajnosti” dobijaju ocjenu teorija zavjere.  

(Raskrinkavanje.ba

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 20. 09. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Podzemni tuneli u Gazi “otkriveni” u klikbejt-naslovima

Mediji godinama izvještavaju o mreži podzemnih tunela u Pojasu Gaze, a u ko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me