Raskrinkavanje.ba

“Simpsoni” nisu predvidjeli rat u Ukrajini

Fotošopirane fotografije iz crtane serije “Simpsoni” iskorištene su za teoriju zavjere o ratu u Ukrajini.

Na Facebook profilu Sanja Marković 12.4.2022. objavljena je fotografija uz tekst u kojem se tvrdi da ona predstavlja epizodu serije “Simpsoni” iz 1998. godine:


😒🤔 🥶 slučajnost isto kao sa filmom " Zaraza" ili....? "Ovo je epizoda Simpsonovih iz 1998.god. Ne brinite...Elita na globalnom nivou ne planira ništa od ovoga, samo je reč o koincidenciji".  🤔 Posle "iskustva" sa koronom ...ne želim ništa ni da pomislim šta bi moglo da se dogodi 🥶🥶

Objavljena fotografija je zapravo kolaž od tri fotografije. Na jednoj od njih vojnik u uniformi s ukrajinskom zastavom uperuje pušku na kojoj je napisano “2022” u Vladimira Putina koji nosi majicu s natpisom “CCC”, dok u pozadini Homer drži ukrajinsku zastavu. Druga prikazuje nuklearno oružje, na trećoj je nuklearna eksplozija, a preko druge i treće ispisan je datum 05/05/2022. Na kolažu je ispisan i tekst na engleskom jeziku.

Dva dana poslije, ista fotografija objavljena je na Facebook stranici 4Dportal, uz opis u kojem je preveden tekst s fotografije:

Ovo je epizoda Simpsona iz 1998. godine... Ne brinite, globalna elita ne planira ništa ovako, to je sve samo slučajnost 🤔

Fotografija je objavljena na još nekoliko profila, a sa svih izvora podijeljena je više od 500 puta.

 

Šta su činjenice?

Iako ova objava s prevodom na naš jezik trenutno cirkuliše društvenim mrežama na našem govornom području, isti kolaž je na engleskom jeziku kružio još prošlog mjeseca. Reuters je 23.3.2022. objavio analizu u kojoj se navodi da fotografije zapravo nisu autentične i da ne prikazuju epizodu iz 1998. godine. Fotografije u kolažu su, naime, ili fotošopirane ili izvađene iz konteksta.

Prva fotografija s djedom Simpsona, Abrahamom Simpsonom kao vojnikom, sadrži prizore iz tri različite epizode, koji su manipulativno spojeni u jednu fotografiju. Fotografija vojnika tako prikazuje scenu iz 11. epizode 30. sezone naziva “Lud za igračkom” (Mad About the Toy) iz 2019. godine. Originalna scena iz navedene epizode može se u isječcima naći na stranici IMDB.

Kao što se može vidjeti na originalnoj fotografiji, ukrajinsko obilježje na uniformi, kao i natpis “2022” na pušci, naknadno su dodani fotošopom. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin također je dodat u fotošopu. Scena u kojoj je on prikazan originalno je emitovana u kratkoj epizodi 28. sezone, naziva “Homer glasa” (Homer Votes), iz 2016. godine. Originalni video objavljen je 14.10.2016. na službenoj Facebook stranici “Simpsona”, a dio s Putinom može se pogledati u 53. sekundi. Natpis na njegovoj majici je “Red Sox”, a ne “CCC” (vjerovatno odsječeno od "CCCP").Scena Homera s ukrajinskom zastavom uzeta je iz treće epizode, u kojoj on zapravo drži američku, a ne ukrajinsku zastavu. Prizori iz ove epizode mogu se naći ovdje i ovdje (1:32 – 1:36), a radi se o 8. epizodi 17. sezone naziva “Simpsoni idu u Italiju” (Simpsons Go to Italy).

Druga fotografija u kolažu prikazuje nuklearnu bombu u dvorištu kuće Simpsona te sugestira da je datum 5.5.2022. ugraviran na bombi, iako to nije čitljivo na fotografiji. Fotografija bombe je zapravo dio dekoracije unutar videoigre “Simpsoni”, koja je puštena u promet 2016. godine. 


Fotografija nuklearne eksplozije je scena iz 20. epizode 21. sezone, naziva “Nadzirati, s ljubavlju” (To Surveil, With Love).

Samo jedna od tri objavljene fotografije zapravo nije fotošopirana, dok sve tri fotografije prikazuju scene iz tri različite epizode. Netačno je, dakle, da ove fotografije prikazuju  “epizodu Simpsonovih iz 1998. god”. Također su netačne i insinuacije da su događaji u Ukrajini planirani ili predviđeni. 

Korisnici/e društvenih mreža godinama unazad tvrde da serija “Simpsoni” predviđa događaje. Raskrinkavanje je analiziralo nekoliko ranijih slučajeva u kojima se tvrdilo da je serija predvidjela januarske nerede u Americi, proteste u SAD-u i koronavirus.

Reuters je u martu 2020. kontaktirao Billa Oakleyja, scenaristu i producenta “Simpsonovih” iz perioda ‘90-ih, koji se osvrnuo na cjelokupnu ideju da bi ova serija mogla predvidjeti događaje u svijetu.

“Kada ljudi kažu da su ‘Simpsoni’ predvidjeli nešto, rekao bih da je riječ o tome da smo mi samo satirizirali stvarne životne događaje od prethodnih godina i, s obzirom na to da se historija ponavlja, samo se ČINI da smo predviđali stvari”, rekao je Oakley. 

S obzirom na to da su fotografije u kolažu obrađene u fotošopu i ne dolaze iz epizode “Simpsona” iz 1998. godine, objava na profilu Sanja Marković dobija ocjenu lažna vijest. Sve druge objave istog kolaža dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. 

Budući da se ovim objavama insinuira i postojanje određene zavjere “globalnih elita”, objave također dobijaju i ocjenu teorija zavjere. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 12.04.2022

Facebook profili i stranice: Facebook Profil Sanja Marković

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 14.04.2022

Facebook profili i stranice: Facebook stranica "4Dportal": Ovo je epizoda Simpsona iz 1998. godine...

Ovo je epizoda Simpsona iz 1998. godine... Ne brinite, globalna elita ne planira ništa ovako, to je sve samo slučajnost

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 16.04.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Denis Bašnec": Ovo je epizoda Simpsona iz 1998. godine...

Ovo je epizoda Simpsona iz 1998. godine... Ne brinite, globalna elita ne planira ništa ovako, to je sve samo slučajnost

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 17.04.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Zdenka Mjertan": DA LI ĆE NAM 5. 5. PUTIN SPRAŠITI NUKLEARNU..?

Ovo je epizoda Simpsona iz 1998. godine... Ne brinite, globalna elita ne planira ništa ovako, to je sve samo slučajnost

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 17.04.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Draga Ana": EPIZODA OD PRE 24 GODINE

Ne brinite..globalna elita ne planira ništa od ovoga.. to je sve samo koincidencija!!

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti