Opozicija od ambasada nije dobila zadatak za “uništavanje institucija Srpske”

Na devet portala objavljen je članak s tvrdnjom da su predstavnici/e opozicije u Republici Srpskoj na sastanku s američkom i britanskom ambasadom u BiH dobili/e zadatke za “uništavanje institucija Srpske”.

Foto: Jelena Trivić, Branislav Borenović, Mirko Šarović/PDP

Na anonimnom portalu Politički (.rs) 2.11.2022. godine objavljen je članak pod naslovom:

Opozicija u Srpskoj dobila je spisak zadataka iz američke i britanske ambasade

U uvodnom dijelu članka tvrdi se da opozicija u Republici Srpskoj (RS) nastavlja da ispunjava naloge svojih mentora iz Sarajeva.

Bezidejna opozicija u Republici Srpskoj, teško pogođena izbornim porazom i gubitkom svakog političkog kredibiliteta svog rukovodstva, nastavlja da ispunjava naloge svojih mentora iz ambasada u Sarajevu, a ono što javnost može očekivati ​​u narednom periodu jesu pokušaji uništavanja institucija Srpske i kriminalizacija njene vlasti.

U članku se, bez navođenja izvora, tvrdi da su opozicioni/e političari/ke u Republici Srpskoj na sastanku s ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije dobili/e zadatke.

Recikliranje izmišljenih afera, političke presude bez sudskih presuda, pritisci svih vrsta na pravosuđe samo su dio zadataka koje bi Jelena Trivić, Branislav Borenović i Mirko Šarović trebali da ispune u narednom periodu.
Na nedavnom sastanku pomenutog trojca sa službenicima američke i britanske ambasade u Sarajevu, jasno im je dat spisak zadataka koje moraju ispuniti, s obzirom da uz svu moguću i nemoguću podršku nisu ostvarili pobjedu u opštim izborima u Bosni i Hercegovini.
Prvi od zadataka je kriminalizacija funkcionera Srpske i napad na Radio-televiziju Republike Srpske, koji su opozicioni lideri, kao poslušni đaci, odmah počeli da rade uz pomoć bijeljinske fabrike laži BN televizije i svesrdnu podršku pojedinih medija iz Srbije.

Članak ovog anonimnog portala objavljen je na još osam portala istog dana. Između ostalih, članak su objavili javni mediji Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) i novinska agencija Republike Srpske (Srna), zatim Alternativna televizija (ATV), RTV Doboj, Banjalučke priče, Info Srpska, Koreni i Patriote Srpske. 

Je li opozicija na sastanku dobila zadatke?

Svi navedeni mediji članak su objavili bez navođenja ikakvih izvora ili dokaza za navedene tvrdnje. Također, u člancima nije navedeno da li su mediji pokušali kontaktirati ambasade koje navodno daju zadatke opoziciji ili predstavnike/ce opozicije koji/e su te zadatke dobili/e.

Raskrinkavanje se obratilo ambasadama SAD-a i Velike Britanije u BiH upitom o tome da li su u Sarajevu “nedavno” održali sastanak s predstavnicima/ama opozicije u RS te da li su oni/e na bilo koji način savjetovani/e o budućim aktivnostima.

Biljana Ristović, menadžerica za komunikacije Ambasade Velike Britanije u BiH, u odgovoru za Raskrinkavanje istakla je da takav sastanak nije održan te da je članak portala Politički (.rs) još jedan primjer političke dezinformacije.

Hvala Vam na upitu i provjeri ovih navoda. Zvanični stav Britanske ambasade glasi: “Ovo je još jedan primjer političke dezinformacije koja ima za cilj da obmane građane Bosne i Hercegovine. Takav sastanak nije održan.”

Iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za Raskrinkavanje također navode da su tvrdnje iz članka Politički (.rs) netačne i zlonamjerne.

Predstavnici Ambasade SAD u BiH redovno se sastaju sa zvaničnicima vlasti, političkim liderima, predstavnicima civilnog društva, novinarima i drugima, pri čemu razgovaraju o čitavom nizu različitih pitanja. Tvrdnje iznesene u spomenutom članku su zlonamjerne i neistinite.

Narativ o tome da je opozicija u RS pod uticajem zapadnih zemalja, odnosno njihovih ambasada u BiH, jedan je od dominantnih narativa koji je obilježio ovogodišnju predizbornu kampanju za Opšte izbore. Mediji u javnom i privatnom vlasništvu, vladajuća koalicija ali i analitičari u RS iznosili/e su u prethodnom periodu različite tvrdnje i navodne dokaze unutar ovog narativa. 

Raskrinkavanje je već pisalo o jednom dijelu ovog narativa, onom koji je bio i najpopularniji, a u kojem se kandidatkinja za predsjednicu Republike Srpske Jelena Trivić predstavlja kao strana plaćenica. Analizu o tome ko je, kako i s kojim tvrdnjama i dokazima širio ovaj narativ čitajte u analizi na ovom linku.

Opoziciji u RS pripisivao se i nepostojeći plan o rušenju i preuzimanju vlasti u RS nakon izbora, i to putem sile. Tačnost ovih navoda Raskrinkavanje je provjerilo u analizi objavljenoj 14.10.2022. godine, koju u cijelosti možete pročitati na ovom linku.

U medijima domaćeg govornog područja tvrdnje o “obojenim revolucijama”, planu za “uništenje Republike Srpske” ili o planu za “rušenje” Milorada Dodika objavljuju se redovno. Ta retorika učestala je posebno u izbornom periodu, kada se, po pravilu, opozicija u Republici Srpskoj dovodi u vezu s takvim “planovima”. Detaljnije o tome koji su mediji tokom prethodnih godina i izbornih kampanja iznosili takve teorije zavjere čitajte u analizi Raskrinkavanja na ovom linku.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnja da su Trivić, Borenović i Šarović na nedavno održanom sastanku sa službenicima ambasada SAD-a i Velike Britanije dobili zadatke čiji je cilj “uništavanje institucija Srpske”, prvi put objavljenu na portalu Politički (.rs), dobija ocjenu lažna vijest. Ista tvrdnja dobija i ocjenu teorija zavjere, budući da se za postojanje ove navodne zavjere ne nude nikakvi dokazi ni izvori.

Sve kasnije objave identičnih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 10. 11. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Slaganje kockica teorije zavjere: Depopulacija

Tvrdnje iz starog “zavjerološkog” filma aktualizovane su u novembru 2022. g...

Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Vakcine protiv Covid-19 nisu “genska terapija” i ne mijenjaju DNA

Na Facebooku je popularna netačna tvrdnja da su vakcine protiv Covid-19 “ge...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Mediji nisu vojnog komandira Ukrajine lažno predstavili kao civila

Društvenim mrežama dijeli se videosnimak na kojem govori stanovnik Hersona,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me