Raskrinkavanje.ba

Osam dezinformacija o uzrocima širenja raka

Članak u kojem se iznose navodni glavni uzroci raka, uz tvrdnju da se oni “kriju”, objavilo je nekoliko portala, a korisnici Facebooka dijele ga i danas. Ipak, radi se o spoju dezinformacija i pseudonauke.

Na portalu Webtribune 17.12.2019. godine objavljen je članak o navodnim glavnim uzrocima raka, koji se “kriju”, a opremljen je sljedećim naslovom:

Ono što vam nikad neće reći a morate znati: Sedam glavnih uzroka širenja raka

Članak su prenijeli portali Espreso i Novi. Portal Biomedicina je također prenio ovaj članak i on se još uvijek aktivno dijeli na Facebook stranicama. 

Hemoterapija nije jedini način da se pobjedi rak niti to tvrdi “američki sistem”

Članak započinje navodom da “američki sistem uvjerava” Amerikance kako se rak može pobijediti samo hemoterapijom:

Već 75 godina, američki sistem za negu bolesnika uverava gotovo sve Amerikance da je hemoterapija jedini način da se pobedi rak.  

Hemoterapija označava upotrebu lijekova koji pomažu da se zaustavi stvaranje novih ćelija tumora, kako se navodi na stranici Cancer.net:

Hemoterapija je upotreba lijekova za uništavanje ćelija kancera. Obično djeluje tako što sprečava stanice raka da rastu, da se dijele i stvaraju nove ćelije. Budući da ćelije kancera obično rastu i dijele se brže od normalnih ćelija, hemoterapija ima jači učinak na ćelije karcinoma.

Hemoterapija ima takav učinak na ćelije karcinoma, ali isto tako i na druge ćelije koje se brzo razvijaju. Takve ćelije, naprimjer, imaju folikuli dlake, zbog čega osobama koje primaju hemoterapiju opada kosa. 

Američki sistem ne uvjerava “gotovo sve Amerikance” da je hemoterapija “jedini način da se pobjedi rak”. Na web stranici američkih Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (Centers for Disease Control and Prevention - CDC), pored hemoterapije, navode se različite vrste liječenja raka kao što su hirurška operacija, imunoterapija, radioterapija, hormonska terapija i transplantacija matičnih ćelija.

Terapija protiv raka zavisi od mnogih faktora, kao što su vrsta karcinoma, njegova veličina i da li se proširio na druge organe ili ne. Hemoterapija se koristi da bi se ćelije raka smanjile prije radioterapije ili operacije; da bi se zaustavilo potencijalno vraćanje kancera nakon operacije ili radioterapije; kao poseban tretman ukoliko je vrsta karcinoma osjetljiva na hemoterapiju; te za liječenje karcinoma koji se proširio od mjesta na kojem se prvi put pojavio.

Tvrdnji da “američki sistem” uvjerava Amerikance da je hemoterapija jedini način da se pobijedi rak dajemo ocjenu lažna vijest

Nemamo svi “ćelije raka” u našim tijelima

Prva tvrdnja o “uzrocima širenja raka” u članku Webtribuna jeste da svi već imamo ćelije raka, samo se one primijete tek kada se počnu nekontrolirano umnožavati:

Prvo, svi imamo ćelije raka u našem telu. Jedini način na koji lekari mogu da primete ćelije raka je nakon što se nekontrolisano umnože i napadnu neko oslabljeno tkivo.

Netačno je reći da svi imamo “ćelije raka u našem tijelu”. Naše tijelo konstantno proizvodi nove ćelije, od kojih neke imaju potencijal da postanu kancerske ćelije. Kako se navodi na naučnom portalu Healthline, “u svakom momentu može se desiti da proizvedemo ćelije koje imaju oštećenu DNK, ali to ne znači da su predodređene da postanu kancerske ćelije. Većinu vremena, ćelije s oštećenom DNK se ili poprave ili odumru apoptozom [op.a, programiranom smrću ćelije]. Potencijal za rak događa se samo kada se ne dogodi nijedna od tih stvari”. 

Dakle, sve naše ćelije imaju potencijal da postanu kancerske ćelije, ali nije tačno da svi već imamo “ćelije raka”. Ova tvrdnja dobija ocjenu lažna vijest

Pasterizirani mliječni proizvodi nisu štetni - naprotiv

Iduća tvrdnja u članku Webtribuna jeste da su “prerađeni mliječni proizvodi” štetni jer zbog njih tijelo stvara “sluz”, što navodno uzrokuje rak:

Prerađeni mlečni proizvodi – Neki ljudi jednostavno „moraju“ da konzumiraju mleko ili sir. Međutim, nijedna druga životinja na planeti ne pije mleko nakon dojenja, a ne pije ni mleko drugih životinja.

Razmislite o tome za trenutak. Još jedan dobar razlog da se izbegnu sve pasterizovane, homogenizovane „prehrambene namirnice“ je taj što uzrokuju da telo stvara sluz, posebno u crevnom traktu a to dovodi do kancera.

Kako se navodi u studiji međunarodnog časopisa Cancer Causes & Control (Uzroci raka i njihova kontrola) iz 2008. godine, pasterizacija je “termički postupak koji se široko koristi u prehrambenoj i mliječnoj industriji kako bi se umanjile opasnosti po zdravlje od patogenih mikroorganizama i produžio rok trajanja proizvoda”. 

Uprkos tome što studija ne pronalazi dokaze da nepasterizirano mlijeko izaziva rak, konzumacija nepasteriziranih mliječnih proizvoda može biti izuzetno opasna. Neprerađeno mlijeko, prema američkoj Upravi za hranu i lijekove (US Food and Drug Administration - FDA), može izazvati trovanje hranom zbog prenosa različitih bakterija poput salmonele i ešerihije koli, a konzumacija ovih proizvoda posebno je rizična za osobe čiji je imuni sistem oslabljen (poput osoba koje se bore protiv raka). Spomenuta studija skreće pažnju na to da zdrave krave prenose relativno manje bakterija, ali da se kontaminacija mlijeka može desiti nakon što se ono izmuze. 

Kada govorimo o mliječnim proizvodima, Healthline navodi da studije povezanosti bolesti i konzumacije hrane ili pića imaju limite, s obzirom na to da se uglavnom radi o opservacijskim studijama. Ovakve studije “koriste statistiku za procjenu odnosa između unosa hrane i rizika od obolijevanja”. Dakle, ne mogu dokazati da li je neka hrana uzrokovala bolest, već samo da li su oni koji su konzumirali određeni proizvod imali veću ili manju mogućnosti dobivanja bolesti. 

Healthline navodi da je opaženo da su osobe koje su konzumirale mliječne proizvode imale veću šansu od raka prostate, dok veza nije pronađena kod raka dojke i želuca. Većina studija sugerira da konzumacija mliječnih proizvoda smanjuje mogućnost dobivanja raka debelog crijeva. 

Tvrdnju da prerađeni mliječni proizvodi uzrokuju rak ocjenjujemo kao dezinformaciju

Šećer ne pomaže rastu ćelija karcinoma

U članku se tvrdi i da šećer uzrokuje rak:

Šećer – pored hemikalija, rak voli šećer. Studija je otkrila jaku povezanost između slatkih, bezalkoholnih pića i 11 različitih vrsta raka, uključujući oboljenja pankreasa, jetre, bubrega i kolorektalne bolesti.

Sve ćelije u našim tijelima koriste jednostavni šećer glukozu kao izvor energije. No, kancerogene ćelije koriste oko 200 puta više šećera od normalnih ćelija. Zbog ovoga postoji česta zabluda da osobe koje boluju od karcinoma ne trebaju jesti šećere, da bi spriječili rast ovih ćelija. 

Kako navodi neprofitni američki medicinski centar Mayo Clinic, potrebno je još istraživanja kako bi se utvrdila veza između konzumacije šećera i karcinoma. 

“Razne vrste ćelija, uključujući ćelije karcinoma, energetski ovise o šećeru u krvi (glukozi). Ali više šećera za ćelije raka ne ubrzava njihov rast. Isto tako, lišavanje ćelija karcinoma šećera ne usporava njihov rast.” 

Uprkos tome, dodaju da učestala konzumacija šećera može dovesti do dijabetesa ili gojaznosti, što povećava rizik od raka. 

Tako, naprimjer, konzumacija sokova zasićenih šećerima može povećati rizik od raka crijeva, dojke, gušterače i drugih. Ponovo, ovo ne znači da takva pića uzrokuju rak, već povećavaju rizik od raka. 

Tvrdnju da šećer uzrokuje rak ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama.

U članku Webtribuna tvrdi se i da “vještački zaslađivači” uzrokuju rak. 

Veštački zaslađivači – veštački laboratorijski šećer uzrokuje gojaznost i rak. Ako svakodnevno konzumirate aspartam i sukralozu, hranite rak upravo onim što mu treba kako bi mutirao, nekontrolisano se množio i zarazio vaše telo. To je vrsta raka kod koje vam ne može pomoći nijedan onkolog.

Ipak, istraživanja nisu pokazala da postoji jasno utvrđena povezanost između vještačkih zaslađivača i raka kod ljudi, te ovoj tvrdnji dajemo ocjenu lažna vijest

Kiselina ne uzrokuje rak 

U Webtribenueovom članku navodi se da prerađeno meso, zbog različitih hormona kojima je tretirano, uzrokuje rak. 

Prerađeno meso – Životni stil baziran na mesu znači da najverovatnije jedete hormone rasta, antibiotike, patogene i parazite i hranu koja uzrokuje da telo stvara mnogo više kiseline kako bi se sve to razgradilo.

Čak i nakon što svi ti enzimi krenu u bitku za vas kako bi razgradili svu tu masnoću, nešto ostaje nesvareno u crevima i truli. Ćelije raka su pametne i idu za tim obolelim tkivom. Samo je pitanje vremena kada će vas napasti.

Uprkos tome što procesuirano crveno meso može da poveća rizik od raka želudca, nije tačno da je kiselina povezana sa stvaranjem ćelija raka. O tome smo pisali u analizi “‘Alkalna’ hrana ne ‘ubija’ rak - uprkos brojnim viralnim varijacijama na ovu temu”, u kojoj smo objasnili da tumori nisu nužno “kiseli”, već da mogu imati neutralnu ili alkalnu pH vrijednosti. 

Stoga tvrdnju da prerađeno meso uzrokuje rak ocjenjujemo kao dezinformaciju i pseudonauku.

Hemoterapija nema “stopu neuspjeha od 97 procenata”

U članku se također piše i o “neuspješnosti” hemoterapije:

Hemoterapija – uništava brzo-rastuće zdrave ćelije, čineći vaše mogućnosti da pobedite bolest gotovo minimalnim, sa stopom neuspeha od 97 procenata.

Preko 75 odsto lekara i onkologa ne bi uzimalo hemoterapiju niti je preporučuju članovima porodice.

Dok hemoterapija uništava zdrave ćelije u vašem gastrointestinalnom traktu i koštanoj srži, ona oštećuje vašu jetru, bubrege, srce i pluća tako da ne mogu da rade svoj posao – i to se naziva „lek“?

Uprkos tome što je teško odrediti jednu opštu stopu uspješnosti hemoterapije, stopa neuspjeha nije 97%. Kako se navodi na portalu Medical News Today, uspješnost hemoterapije zavisi od mnogih faktora: u kojem stadiju se nalaze ćelije tumora; koliko su i da li su se proširile na druge organe; godine i generalno zdravlje pacijenta; bilo koji drugi medicinski faktori, poput drugih bolesti pacijenta. Na osnovu ovih informacija, izvode se podaci koji govore koliko pacijenata je imalo hemoterapiju kao jednu od terapija protiv raka, a onda se formiraju podaci koji govore koliko pacijenata je preživjelo pet godina poslije dijagnoze.

Na osnovu brojeva iz statistika objavljenih na Medical News Today, jasno je da stopa neuspjeha hemoterapije nije 97%. Dakle, netačno je da je hemoterapija neuspješna u 97% slučajeva, stoga ovu tvrdnju ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

MMR vakcine nisu napravljene za “širenje karcinoma”

Na kraju članka Webtribuna navodi se da su vakcine protiv boginja, zaušnjaka i rubeole (MMR) napravljene sa svrhom širenja karcinoma. 

Vakcine – Šokantna nova istraživanja otkrivaju da su MMR vakcine namerno napravljene za širenje karcinoma, jer sadrže ljudske genome abortiranih beba, koji su u laboratorijama modifikovani upravo za svrhu širenje ove bolesti.

Ova tvrdnja također nije tačna. Kako navodi naučna blogerica i biologinja Jelena Kalinić na web stranici Vakcine, vakcine ne izazivaju rak. MMR vakcine ne sadrže “genome abortitanih beba”. Aktivni sastojci ovih vakcina su “virusni sojevi, atenuirani, u količinama koje propisuju farmakopeje”, te pomoćni sastojci: “aminokiseline; laktoza, manitol, neomicin-sulfat, sorbitol, fenol-crveno, natrijum-hlorid, kalijum-hlorid; magnezijum-sulfat, kalcijum-hlorid; kalijum-dihidrogenfosfat, natrijum-hidrogenfosfat; rastvarač: voda za injekcije”. 

MMR vakcina se ne daje osobama kojima je već dijagnosticiran rak, zbog toga što im je imuni sistem oslabljen. Sa druge strane, neke vakcine direktno štite protiv karcinoma, poput HPV vakcine koja sprečava rak grlića materice.  

O netačnim tvrdnjama da vakcine protiv Covid-19 sadrže “ćelije abortiranih fetusa” pisali smo u analizi koju možete pročitati na ovom linku

Tvrdnji da vakcine izazivaju rak ili da su namjerno napravljene da ga “šire” dajemo ocjene lažna vijest i teorija zavjere

Napomena

19.07.2021: Portal Espreso je nakon objave ove analize ispravio netačne navode, pa je članku ovog portala dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 17.12.2019

Webtribune: Ono što vam nikad neće reći a morate znati: Sedam glavnih uzroka širenja raka

Već 75 godina, američki sistem za negu bolesnika uverava gotovo sve Amerikance da je hemoterapija jedini način da se pobedi rak. Sve to je međutim jed...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 19.12.2019

Novi: OVO VAM NIJEDAN DOKTOR NIKAD NEĆE REĆI, A MORATE DA ZNATE: 7 glavnih UZROKA za ŠIRENJE RAKA

Već 75 godina, američki sistem za negu bolesnika uvjerava gotovo sve Amerikance da je hemoterapija jedini način da se pobijedi rak. Sve to je međutim...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 19.12.2019

Espreso.co.rs: OVO VAM NIKO NEĆE REĆI, A MORATE DA ZNATE: 7 glavnih UZROKA za ŠIRENJE RAKA

Jedini način na koji lekari mogu da primete ćelije raka je nakon što se nekontrolisano umnože i napadnu neko oslabljeno tkivo

 • Teorija zavjere
 • Spin
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 25.12.2019

Biomedicina: Ono što vam nikad neće reći- Sedam glavnih uzroka širenja raka

Ono što vam nikad neće reći- Sedam glavnih uzroka širenja raka

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija